Kultowe Auta PRL-u - Archiwum 2013 - Strona 117.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kolor niebieski niejedno ma imię.
Takich jak obecnie nie było w PRL.
Proponuję poszukać kolorowych zdjęć z "epoki", a nie zdjęć "odrestaurowanych" egzemplarzy.

A skąd się niby wzięło określenie "Zomo kolor"??

To właśnie szaro-niebieskie malowanie charakterystyczne dla Milicji.
Choć zgodzę się z innym Forumowiczem, że część pojazdów ZOMO były malowanych jak wojskowe.

Mogę się zgodzić , ze kolor ten ewoluował i np na Polonezach był bardziej niebieski, niż na wcześniejszych Nysach i Fiatach.

tu macie kadr z Piłkarskiego Pokera (rok 1988 ) i tez nie jest to szaro-niebieski kolor.

Star z 07 zgłoś się, także nie jest szaro-niebieski. Więc były i niebieskie stary - przypominam, są to właśnie zdjęcia z epoki.

http://imcdb.org/vehicles.php?make=Nysa&model=522+W&modelMatch=1&modelInclModel=on

tu macie nysy z filmow
http://imcdb.org/vehicles.php?make=Nysa&model=522+W&modelMatch=1&modelInclModel=on

też wszystkie niemal sa niebieskie, a nie szaro-niebieskie

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2013-09-09 13:32:13 ]

Malowanie z tego ci wiem mialo byc biale z niebieskim pasem lub niebieskie z bialym pasem ... Odcienie byly rozne wiec kazdy niebieski teoretycznie jest prawidlowy

A ze zdarzaly sie jeszcze inne kolory to inna bajka

Mysle ze to juz ostateczne slowo w tej sprawie

Zdjęcie dolne (niby z 007) jest ewidentnie podkolorowane.
Powinno być mniej więcej takie:

Star_milicja.JPG
I to jest normalny "Zomo-kolor"

Na górnym Stary są właśnie szaro-niebieskie, czyli też "Zomo-kolor".

Ja się odwołuje do mojej pamięci, sięgającej początku lat 80-tych, a nawet ciut wcześniej. A nie do kolorowego świata internetu...

tak, ale generalnie zdjecie z nyska, tez ma inny odcien niz rzeczywisty. Nyska jest również zbyt szara znowu. Zresztą jak piszę, wystarczy spojrzeć na inne zdjęcia z innych filmów.

Z kolorowego swiata internetu na tym forum to jestem chyba tylko ja

No i wlasnie taki kolor jak ty pokazales teraz na tym ostatnim zdjeciu to jest ten chyba najlepszy odcien niebieskiego milicyjnego ...

... chociaz ta Warszawa MO od ruskich ma bardzo ciekawy kolor moim zdaniem jest odroznieniem od szarej codziennosci ... przyznajcie ze bialych i szarych odcieni mamy juz dosc

Ej a kolor z pierwszego numeru KAP-u bylby "bardziej prawidlowy" ?

Temat do zamknięcia.
Malowali jakie akurat kolory mieli pod ręką i jak wymieszali.
Nie tak jak dzisiaj lakiery są identyczne bo komputerowo mieszane.

Cytat:
2013-09-09 14:17:05, Meduza pisze:
Zdjęcie dolne (niby z 007) jest ewidentnie podkolorowane.

A Twoje zdjęcie zrobione na ruskim filmie w cieczy utrwalaczo-podobnej,
to niby dobrze oddaje kolory i za komuny niebo miało taki pomarańczowy odcień?

Uparłeś się, na ten kolor stalowy, a prawda jest taka, że pojazdy milicyjne malowano na różne odcienie niebieskiego.
Ja też pamiętam milicyjne Stary w kolorze NIEBIESKIM.
Nie raz przed nimi uciekałem, więc dobrze wiem jak wyglądały

Zwłaszcza podczas kryzysu lat 80-tych malowało się tym co było, nawet autobusy miejskie malowano na brązowo, gdy w latach 80-tych zabrakło czerwonej farby.

kolor mial byc po prostu niebieski ... czyli teoretycznie kazdy odcien dlatego zdarzaly sie samochody od blekitnych az po granat ... koniec tematu

Przeciez nawet polonezy zdarzaly sie w Milicji zielone czy pomaranczowe a duze Fiaty czerwone ... wiec co do farby to sie zgadzam

Dzisiaj pijemy
5 LAT zbierania Kultowych Aut PRL-u

No wlasnie ... Pieciolecie kapu a my zamiast swietowac to sie klocimy o kolory milicyjnej w-wy z Rosji

Zdrowko ... I zeby kolekcja byla z nami drugie tyle !!!

Witam zycze wszystkim kolejnych 5 lat z DeA i zycze wydawnictwu wydawania fajnych modeli( wiecej ciezarowek)

To juz 5 lat a wydaje sie jak wczoraj

A propos wawy mo fajny artykul w tvn24
Auto PRL

Przesyłam zdjęcie dla "niebieskookich daltonistów"

Pytanie czym się różnią dwa maluchy ze zdjęcia?

Tylko nie piszcie, że obydwa są niebieskie....

A jeśli tak chcecie uparcie twierdzić, może wysnujecie jakaś hipotezę dotyczącą genezy terminu "maluch Zomo".

I ORWO-kolor nie ma tu nic do rzeczy.

Ja mam ciemne oczy i wyraznie widze ze jeden maluch jest bialy a drugi niebieski...

... a tak na serio to te dwa co stoja najblizej wyraznie roznia sie kolorem ... oba sa niebieskie ale ten blizej to taki jakby odcien zmieszany z szarym (na granicy obu kolorow moge powiedziec , niektorzy powiedza ze jest szary)

Wedlug mnie oba te kolory jak na MO sa poprawne

Brawo Caspar, wyszło ci!
Jestem ciekaw jaki kolejny specjal szykuje DeA ???

Hehe Kultowe przeprowadziły mnie przez 5 lat studiów Jak dziś pamiętam jak kupiłem Warszawę M-20, tak tylko z czystej ciekawości. W dołączonej broszurce znajdowało się zdjęcie gablotki z autami, a wśród nich UAZ 469 w piaskowym kolorze. Strasznie chciałem kupić taki model. Ukazał się on dopiero w chyba 24 numerze i w innym kolorze, ale Kultowe tak mi się spodobały, że zbieram je po dziś dzień. Ktoś wyżej słusznie napisał - te 5 lat minęło nie wiadomo kiedy! DeA, dzięki za tą kolekcję!

Ja zacząłem swoją kolekcję od Wartburga 311 Camping a później już było autko po autko i do teraz stanowi to jakąś część życia i nie wyobrażam sobie żywota bez Kultowych - trwajcie jeszcze 10 lat!

Witam wszystkich. Forum czytam od dawna, ale dopiero teraz się zalogowałem przy pomocy mojego syna, który bieglej się porusza sie na innych forach i w kompie. Proszę zatem o wyrozumiałość, jeśli coś sknocę. W temacie lakierów do radiowozów, mogę poinformować ze 100% wiarygodnością, jako długoletni pracownik FSO związany z nadzorem produkcji, że pierwsze 125p radiowozy w tzw kolorze "ZOMO" były pokrywane lakierem o symbolu 625 /do sprawdzenia w katalogach lakierów FSO, o ile się takie jeszcze ostały/. Poźniej, gdy "wyszedł" on z katalogu, był zastępowany innymi odcieniami niebieskiego, m.in L-47, który przypominał bardziej jasny granat. Właśnie od tego pierwszego lakieru, który był używany do lakierowania Nysek i Starów, służących w milicji, a także ZOMO powstała jego potoczna nazwa.

Dziekujemy za swietne informacje