| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
borysirl F&F Sympatyk 15 x 125p OPOLE | 2012-04-12 12:28:18 Czyli wedlug Ciebie jest mozliwosc by wyslac francuskie papiery macherowi, sporzadzic z nim umowe KS miedzy mna a nim, on jedzie na przeglad techniczny na lawecie, wykupuje na siebie OC na 30 dni i na podstawie FR dowodu rej, polskiego przegladu oraz polskiego ubezp OC gosc moze sie poruszac legalnie po drogach na francuskich blachach ?
Jesli tak to pewnie ze tak taniej i lepiej. Proces calej rejestracji samochodu zakupionego za granica jest zbyt zmudny i kosztowny, wiec skorzystalbym tylko z przegladu i OC on objezdzi fure i pozniej ja od niego woz odkupie i zarejestruje u siebie. |
borysirl F&F Sympatyk 15 x 125p OPOLE | 2012-04-12 13:46:17
No wlasnie Poochaczu nie ja tak mowie a Mar, Blady i Piatka. Mnie sie wydaje ze to nie jest takie latwe i piekne ale poprosze machera zeby przedzwonil na stacje diagnostyczna i sie upewnil jak to wyglada. W sprawie DR francuskiego - dowod jest ale sprzedajacy mi samochod francuski Arab wzial i go popisal dlugopisem ( po francusku ) piszac tekst w stylu " samochod sprzedany w dniu .... z niewaznym przegladem technicznym " pozatym DR bez waznego przegladu technicznego wedle mnie jest niewazny w sensie nie uprawnia do poruszania sie samochodem na kolach po drogach publicznych. Na chwile obecna mam juz wstepna odpowiedz od czlowieka z Uleza, mowi ze koszt calego dnia jezdzenia to rzad 500 - 600 PLN ale ze mozna sie zawsze jakos dogadac i pojechac tam jak nic sie nie dzieje lub wykorzystywac tylko jakas czesc toru i wtedy to bedzie nieco taniej. A przynajmniej legalnie i bez stresow. W sumie mysle ze kilka (4-5) h by wystarczylo by "objechac" samochod.
Jasiek - a jak wygladaja u Ciebie warunki finansowe jak juz korzystasz z ich przybytku ? |
kamilrally Fiat 126p Kraków | 2012-04-12 18:22:36 mam szybkie pytanie. Czy w zderzaku chromowanym, oświetlenie tablicy, oświtli tablice nowego typu, tak zeby psiarnia sie nie czepiała? |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2012-04-12 18:25:20 A co to jest "tablica nowego typu"?? |
kamilrally Fiat 126p Kraków | 2012-04-12 18:26:31 chodzi o prostokątna, a nie tą kwadratową ![]() |
kamilrally Fiat 126p Kraków | 2012-04-12 19:22:50 nie nie, tablice mam tam gdzie trzeba. Ok dzieki |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2012-04-12 23:54:48 Polska to taki dziwny kraj że ten kto się orientuje 'dobrze' w przepisach (zna ich zakamarki i boczne wyjścia) ma nieco łatwiej.
Sprawy ubezpieczeń wałkowałem wielokrotnie
Nie napisałem nigdzie że auto bez ważnego badania technicznego (dowolnego kraju) z oc jest ok , za to mogę podpowiedzieć że "zrobienie" badania w naszym pięknym kraju nie jest niczym trudnym (nie piszę tu o moralnej stronie takiego postępowania) W polsce auto żeby nim jeździć ma być zarejestrowane (tablice zgodne z dr i naklejka jeżeli występuje) ma posiadać ważną polisę oc oraz posiadać badania techniczne. -> poochaty niestety nie wszyscy ubezpieczają co chcesz-najprostszy przykład: wykup ac na kanta Busem gb jeździłem z przeglądem gb i polisą pl(30 dniowa-nie wiem jaka jest nazwa produktu-zapewne ubezpieczenie importowe lub poprostu 30-dniowe / nie miesięczne a dokładnie 30 dniowe) i nie było kłopotu przy kontroli tak angielskiej jak i francuskiej władzy. ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
5Turbo F&F Wolny Słuchacz :) Promot Mondial 84 & ... Zabrze | 2012-04-13 00:03:32
Zdziwiłbyś się. Od blisko roku próbuje ubezpieczyć auto i wg naszego prawa nikt mi nie ubezpieczy. Wiec polemizowalbym. |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2012-04-13 08:52:26 ja jak kanta kupiłem to też miał ubezpieczenie na 30 dni. bodajże w ALIANZ |
borysirl F&F Sympatyk 15 x 125p OPOLE | 2012-04-13 09:04:57 Dzieki Mar za wyjasnienie.
Bladzioch - chyba jednak troche tej zlosliwosci tam bylo.. Co ma do tego gdzie mieszkam ? Zostawmy ten temat, nie wiem po co go poruszac. Pytalem tylko o miejsce gdzie mozna pojezdzic bez ryzyka zatrzymania, mandatu a co gorsza holowania pojazdu na parking policyjny.
Mysle ze jak sie uda wjechac na tor na kilka h za 300 PLN plus dojazd laweta 300 km tam i spowrotem to i tak wyjdzie taniej niz konsekwencje bujania sie samochodem nie majacym prawa do poruszania sie po drogach. Jak pisalem ma to zrobic za mnie czlowiek ktory zajmuje sie kantem, tak wiec ciezko oczekiwac ze gosc bedzie az tak furious ze bedzie nadstawial dla mnie karku. Jakbym to mial byc ja sam to moze podjalbym ryzyko ![]() |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2012-04-13 11:18:54 pewnie ubezpieczenie promota |
5Turbo F&F Wolny Słuchacz :) Promot Mondial 84 & ... Zabrze | 2012-04-13 11:52:35 Auta niezarejestrowanego nie da sie ubezpieczyc w ramach OC. Nawet nie ma rozmowy o kasie, po prostu prawo nie przewiduje możliwości. Mam auto wyścigowe którym nie mogę w wyścigach jeździć. |
pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2012-04-13 21:35:28 A czy nie możesz go zarejestrować? Idziesz do urzędu i prosisz o tablice próbne bo chciałeś na przegląd pojechać i już masz zarejestrowane ![]() |