MotoNews.pl

Kultowe AUTA PRL-u - Archiwum 2008-2009 - Strona 13

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ja niestety też czekam na przesyłkę z Wołgą i Gazem, ale niewytrzymałem i zapodałem sobie Gaza, no i oczywiście musiałem trochę przy nim pomajstrować .
Efekty poniżej:

Tego co przydzie (o ile przyjdzie), może machne na MO ??

Cytat:
2008-12-06 10:01:06, raflab pisze:
Tego co przydzie (o ile przyjdzie), może machne na MO ??

Good idea

Cytat:
2008-12-05 19:56:35, robo72 pisze:
To czego rzeczywiście możemy się jeszcze spodziewać w kolekcji znajduje się na stronie http://www.istmodels.com/home.asp . Mam nadzieję, że oszczędzą nam Melkusa wartburgów we wszystkich możliwych wersjach.

Ale te modele już różnią się od naszej polskiej serii - ale jakby był ten Trabant kubelwagen to bym sie nie obrazil

PS Mam caluśkiego GAZ'a - i jest to mój najfajniejszy prezent miśkołajkowy

[ wiadomość edytowana przez: DoliN dnia 2008-12-06 15:02:04 ]

Mnie nie interesują wszystkie modele, tylko kilka wybranych, i wolę je kupić w kiosku, bo poczta ma niestety nienajlepszą renomę w moim mieście, jeśli chodzi o paczki

Ale i tak czekam na modele dostawcze; żuk, syrena bosto R20, tarpan, nysa, i fiat 125p pick-up

Oj przydało by się aby wypuścili Nysę, Żuka , Tarpana, czy R-20, ale coś tak mi się wydaje że chyba się nie doczekamy. Podejrzewam , że nie będzie im się opłacało uruchamiać produkcji takich modeli, bo zbyt mało tego jeździło po świecie i mogą nie mieć zbytu poza Polską. Mam nadzieję że się jednak mylę i będziemy mieć co podziwiać.

Dokładnie to samo dotyczyło syreny 104, uruchomienie produkcji niezależnie od modelu kosztuje podobnie. A biorąc pod uwagę ogromne zainteresowanie serią można mieć nadzieję na jakieś extrasy, zwłaszcza, że w Niemczech był wartburg pick-up i Barkas

GDA FSO a ja wciaz czekam na nr 4 i 5 (ponowna wysyłka - wartburg i łada), niewiem czy przypadkiem ktos na poczcie tych modeli po prostu nie kradnie.... a numer 6 i 7 to pewnie w przyszlym roku dostane (z pieskiem).... banda.... !!!!!!!!!!!

Żuk i (chyba) Nyska były eksportowane do Egiptu oraz Indii, więc jest szansa, że się pojawią.

"W 1959 roku wykonano 1048 Żuków, w roku następnym 2144 sztuki w tym 100 na eksport. Produkcja i eksport systematycznie rosły..."

Cytat:
2008-12-07 11:42:17, norbus13 pisze:
GDA FSO a ja wciaz czekam na nr 4 i 5 (ponowna wysyłka - wartburg i łada), niewiem czy przypadkiem ktos na poczcie tych modeli po prostu nie kradnie.... a numer 6 i 7 to pewnie w przyszlym roku dostane (z pieskiem).... banda.... !!!!!!!!!!!

Na pieska się nie napalaj, bo jest żenujący.

A ja prenumeraty nie zamówiłem i nie mam takich problemów. Tylko wydaje to 4 zł co 2tyg.więcej.

Sprawdziłem wymiary GAZa, jest to dokładnie skala 1/43.
Tak czytam o waszych problemach z dostepnością modeli, a u nas w Cz-wie leżą te autka w Empiku długo jeszcze po premierze (np. Syrena leży do teraz).
A ma ktoś może schemat malowania GAZa milicyjnego?

Mówiąc szczerze- byłoby ekstra gdyby pojawił się Żuk, Nysa i Tarpan. Myśle, że skoro ma być 50 modelików, to musi być coś takiego, bo luki nie zapełnią Wartburgami i Trabantami.

A co do opłacalności- jakoś Syrene uruchamili, a raczej kiepsko z jej eksportem było..

Witam. Tak czytam i czytam i kilka rzeczy mnie dziwi. Pierwsza to taka, że ciągle ktoś chce listę modeli. Taka podawana była już kilka razy więc myślę że jak ktoś naprawde jest zainteresowany to sobie ją odnajdzie. A druga rzecz to to, że kilka osób domaga się modeli produkowanych w Polsce. Rozumiem to bo też bym chciał takie znaleźć w kolekcji. Ale nie zapominajmy, że to jest kolekcja pt. "Kultowe auta PRL-u", a nie jak niektórzy myślą "Polskie auta PRL-u". Ogólnie modeliki całkiem ok jak za taką cenę. No i widzę że niektórzy mają problem z prenumeratą. Ja jak narazie to bez problemu z prenumeratą tylko w ostatniej przesyłce dostałem przekaz do zapłaty zwinięty prawie w kłębek więc to nie wina poczty tylko tych co pakują. No i mam wątpliwości co do tego czy takie same modele są w prenumeracie i w sklepach. Pozdrawiam.

Wydaje mi się, jak pamiętam z przeszłości, to milicyjne gaziki były niebieskie. A wie ktoś jak na ramie okna był montowany kogut?

[ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2009-03-29 22:17:07 ]
[ powód edycji: Porządki ]

W czasach PRL-u auta osobowe milicji były nawet białe z niebieskim pasem, później były dopiero malowane na niebiesko. Natomiast tzw. gaziki były raczej koloru zielonego, oczywiście zdarzały sie wyjątki.

Szczerze mówiąc, ja to pamiętam tylko koguta zamocowanego na pałąku za kierowcą, ale znalazłem taką fotkę:

[ wiadomość edytowana przez: DoliN dnia 2008-12-08 15:26:54 ]

Jestem zaszokowany tym jakie ceny osiągają modele gazika w wersji np. milicyjnej. Ponad 100zł . Za biały pasek napis MO i koguta na dachu. HEHE

Śmiałbym się gdyby się okazało, że w kolekcji pojawi się gazik MO..

A to tyczy sie także R-20, która też na allegro była..

A tak na marginesie- jaki mielibyście pomysł- jak zrobić Trabanta? Tego zielonego z DeA- mozna to jakoś przerobić? A jak tak to jakie macie pomysły? Bo mam "nadwyżkę" trabanta i myśle co by tu zrobić..

Zrob takiego!
To napewno bedzie hit allegro i bedzie jedyny!