MotoNews.pl

Jakie opony do Omegi - Strona 13

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no tak, ale takze nadmienilem, ze w 3.0 dawali 205/65 R15, wiec wtedy:
225/45 R17 - mniejsza o 2,2% od wyjsciowej
225/50 R17 - wieksza o 1.4% od wyjsciowej
jak widac bardziej odpowiada 225/50. Roznica w wysokosci samej opony wynosi niecale ~5mm, wiec spokojnie sie zmiesci. Zreszta Szcurek to przetestowal u siebie

Program liczacy powiada:
"Idealny profil wynosi: 48, najbliższa mu opona to: 50"

Wyjsciowa 195/65 moim zdaniem jest za male do Omegi, wskazania na predkosciomierzu tez sa znacznie zawyzone, przy 205/65 sa duzo blizsze prawdy Jednak to juz jest tylko tak na marginesie

Takie jest moje skromne zdanie.

[ wiadomość edytowana przez: fatboy82 dnia 2008-04-07 17:44:09 ]

No a to 215/45 w tabeli zamienników to nie wiem skąd wzięli

Cytat:
2008-04-07 17:32:08, Szcurek pisze:
No a to 215/45 w tabeli zamienników to nie wiem skąd wzięli

Jak wyjsciowe jest 195/65 to przy 215 najlepszy jest profil 45, tylko 1.5% roznicy (10mm na obwodzie)

Cytat:
2008-04-07 17:34:18, fatboy82 pisze:
Jak wyjsciowe jest 195/65 to przy 215 najlepszy jest profil 45, tylko 1.5% roznicy (10mm na obwodzie)

Raczej 225/45R17.

pytanie bylo odnosnie 215 nie 225. Poza tym juz doszlismy ze lepiej 225/50 niz 45. Oczywiscie jesli wychodzimy od 205/65 a nie 195/65

zwyczajnie rozmiar 17" cali jest do dupy bo nijak nie idzie przypasować

w 16 i 18 są większe możliwości

ja jako wyjściowy rozmiar zawsze traktuję 225/55/16
oma dobrze na nim wygląda a licznik ma najmniejsze przekłamanie ever

dodam, że jest to największe koło z tabeli oficjalnych zamienników do omegi i trzeba uważać z zamiennikami które są od niego większe

szcurek przetestował 225/50/17 z tego co pamiętam ale myślę, że tam odstęp od mp jest kosmetyczny i na nowym wysokim bieżniku może być zonk

No ja nie mam felg od Omegi tylko od Astry GTS (7 cali ET39), pytanie jak wpasuje się koło z ET33 7,5 cala, takie jak ma Fatboy, założy to pewnie zda relację
PS. Odstęp od MC jest rzeczywiście kosmetyczny, ale nie na tyle żeby wysokość bieżnika mogła decydować, na bardzo błotnistej drodze też jeździłem na tych kołach i problemu nie było.

[ wiadomość edytowana przez: Szcurek dnia 2008-04-08 11:25:38 ]

jak juz pisalem mam ciut szersza fegle, wiec opona tez sie delikatnie splaszczy
Kiedys sie pytalem Mloduy_Omega czy taka opona wejdzie i bez zastanowienia odpowiedzial ze tak, wiec pewnie problemu nie bedzie

Cytat:
2008-04-08 11:32:54, fatboy82 pisze:
jak juz pisalem mam ciut szersza fegle, wiec opona tez sie delikatnie splaszczy Kiedys sie pytalem Mloduy_Omega czy taka opona wejdzie i bez zastanowienia odpowiedzial ze tak, wiec pewnie problemu nie bedzie

Problemu nie będzie ale kapeć się nie spłaszczy, bo i tak jest bieżnik masz szerszy od felgi (225mm, felga 8'5" = 216mm). Za to będzie dobrze wyglądać

Na Twoim miejscu bardziej martwiłbym się o ewentualne przycierki w nadkole niż w MP

Cytat:
2008-04-08 11:43:51, Immo pisze:
Problemu nie będzie ale kapeć się nie spłaszczy, bo i tak jest bieżnik masz szerszy od felgi (225mm, felga 8'5" = 216mm). Za to będzie dobrze wyglądać Na Twoim miejscu bardziej martwiłbym się o ewentualne przycierki w nadkole niż w MP

o przycierki sie nie boje, wiem ze beda
mowiac o splaszczeniu mialem na mysli, ze bedzie mniejsze jajo na mojej niz na 7,5

przywiozlem do domu felgi i mam 8J17H2 (o co to chodzi z tym H2??) ET35 firmy Ronal
Wlasnie ma moze ktos zaslepke Ronala? Z jednego kola mi sie odkleila i tak lyso wyglada. W sklepach maja same firmowki typu Opel, VW....

Zapomniałem napisać, że kiedyś z musu z Pabelem przetestowaliśmy też opony 215/65 R15 (chyba na standardowych stalowych felgach) - Senatorowi B pasowały, więc pewnie i na Omegę A wejdą bez problemu.

[ wiadomość edytowana przez: Szcurek dnia 2008-04-09 10:56:48 ]

Cytat:
2008-04-08 18:54:05, fatboy82 pisze:
przywiozlem do domu felgi i mam 8J17H2 (o co to chodzi z tym H2??) ET35 firmy Ronal

H2 to oznaczenie typu krawędzi alusa - to taki rant w środku który trzyma oponę. Masz najczęściej spotykane.

no i zalozylem oponki. Z tylu jest na styk od blotnikow, ale jest mala przerwa. Z przodu natomiast jest dziwna sprawa, z prawej strony jest luz i w ogole nie obciera, natomiast z lewej raz ze opona bardziej wystaje, dwa obciera jakbym mial blotnik mniej wystajacy niz z drugiej strony (z prawej spokojnie wsadze palec miedzy opone a blotnik). Po przejechaniu kilkuset metrow nie mam juz plastiku przy styku z blotnikiem Chyba bede musial uruchomic mloteczek i wyklepac sobie nowy profil blotnika Jeszcze moze byc nierowno scieta sprezyna z jednej i drugiej strony i dlatego z lewej jest nizej i obciera.
A tak to sie prezentuje:

195/65 R15 (zimowka)

porównanie obu - zimówka wygląda przy niej jak od jakiegoś malucha

225/50 R17

jak widac miesci sie spokojnie pod kielichem. Moze na zdjeciu dobrze niw widac, ale spokojnie paluch mozna wlozyc miedzy opone a kielich.

a tak wyglada ta strona, ktora obciera

z ciekawości poszedłem na parking:

235/45 17

sliki, zostaje 2-2,5 cm

Po pierwsze troche duzy profil sobie wybrales...
Szczuroslaw ma 50 i tez ledwo sie pod amor miesci

Ja na Twoim miejscu najpierw zamienilbym felgi lewa z prawa.
Rozne cuda juz widzialem
Felgi z roznym ET itp.

Jesli bedzie to samo to szukasz dalej
mozesz zmierz blotnik

a mozesz tez odsprzedac mi gumy za polowe ceny

mam taki zamiar pozamieniac felgi i zobacze, choc ET w obu jest takie samo
Wczesniej mialem 45 i jednak byly za male i czesto tarlem. Chcialem go poprzez opony ciut podniesc, ale jak widac dla jednej strony nie byl to do konca udany pomysl Wydaje mi sie, ze nawet przy 45 z tej strony by tarlo, bo to nie jest az tak duza roznica miedzy tymi dwoma rozmiarami
Jak zamiana felg nic nie da, to bede kombinowal z blotnikiem

najwyzej zaprzesz deske miedzy kolo a blotnik
Rene usiadzie, poskacze i bedzie git

Te koła się spokojnie mieszczą. Problem z autem Fatboy'a jest taki, że Młody przegiął z obniżaniem auta. Nie dość, że są sportowe sprężyny, to jeszcze je poobcinał o pół zwoju.

wszystko sie mieści nawet na obniżonym zawieszeniu, wiem bo tak mam