MotoNews.pl
3 Kultowe AUTA PRL-u - Archiwum 2008-2009 (219208/0) - Strona 13.5

Kultowe AUTA PRL-u - Archiwum 2008-2009 - Strona 13.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A ja prenumeraty nie zamówiłem i nie mam takich problemów. Tylko wydaje to 4 zł co 2tyg.więcej.

Sprawdziłem wymiary GAZa, jest to dokładnie skala 1/43.
Tak czytam o waszych problemach z dostepnością modeli, a u nas w Cz-wie leżą te autka w Empiku długo jeszcze po premierze (np. Syrena leży do teraz).
A ma ktoś może schemat malowania GAZa milicyjnego?

Mówiąc szczerze- byłoby ekstra gdyby pojawił się Żuk, Nysa i Tarpan. Myśle, że skoro ma być 50 modelików, to musi być coś takiego, bo luki nie zapełnią Wartburgami i Trabantami.

A co do opłacalności- jakoś Syrene uruchamili, a raczej kiepsko z jej eksportem było..

Witam. Tak czytam i czytam i kilka rzeczy mnie dziwi. Pierwsza to taka, że ciągle ktoś chce listę modeli. Taka podawana była już kilka razy więc myślę że jak ktoś naprawde jest zainteresowany to sobie ją odnajdzie. A druga rzecz to to, że kilka osób domaga się modeli produkowanych w Polsce. Rozumiem to bo też bym chciał takie znaleźć w kolekcji. Ale nie zapominajmy, że to jest kolekcja pt. "Kultowe auta PRL-u", a nie jak niektórzy myślą "Polskie auta PRL-u". Ogólnie modeliki całkiem ok jak za taką cenę. No i widzę że niektórzy mają problem z prenumeratą. Ja jak narazie to bez problemu z prenumeratą tylko w ostatniej przesyłce dostałem przekaz do zapłaty zwinięty prawie w kłębek więc to nie wina poczty tylko tych co pakują. No i mam wątpliwości co do tego czy takie same modele są w prenumeracie i w sklepach. Pozdrawiam.

Wydaje mi się, jak pamiętam z przeszłości, to milicyjne gaziki były niebieskie. A wie ktoś jak na ramie okna był montowany kogut?

[ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2009-03-29 22:17:07 ]
[ powód edycji: Porządki ]

W czasach PRL-u auta osobowe milicji były nawet białe z niebieskim pasem, później były dopiero malowane na niebiesko. Natomiast tzw. gaziki były raczej koloru zielonego, oczywiście zdarzały sie wyjątki.

Szczerze mówiąc, ja to pamiętam tylko koguta zamocowanego na pałąku za kierowcą, ale znalazłem taką fotkę:

[ wiadomość edytowana przez: DoliN dnia 2008-12-08 15:26:54 ]

Jestem zaszokowany tym jakie ceny osiągają modele gazika w wersji np. milicyjnej. Ponad 100zł . Za biały pasek napis MO i koguta na dachu. HEHE

Śmiałbym się gdyby się okazało, że w kolekcji pojawi się gazik MO..

A to tyczy sie także R-20, która też na allegro była..

A tak na marginesie- jaki mielibyście pomysł- jak zrobić Trabanta? Tego zielonego z DeA- mozna to jakoś przerobić? A jak tak to jakie macie pomysły? Bo mam "nadwyżkę" trabanta i myśle co by tu zrobić..

Zrob takiego!
To napewno bedzie hit allegro i bedzie jedyny!

Cytat:
Zrob takiego!
To napewno bedzie hit allegro i bedzie jedyny!

Hmm..tylko jak go tak zrobić..już o tym myślałem.. najłatwiej będzie zrobić POLIZEI... muszę pomyśłeć..

[ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2009-03-29 22:22:08 ]
[ powód edycji: Porządki ]

A może zrób "Trapolo"?

Cytat:
2008-12-09 14:50:51, Koot pisze:
A może zrób "Trapolo"?

To za łatwe - zmieni atrapę chłodnicy i 80% roboty gotowe!

Ten trabi troche przypomina mi kubelwagena. Tylko przód trampka

HEHE

Ale wygląda prawie dokładnie jak oryginalny Trabant Tramp.

Cytat:
2008-12-09 17:34:21, Koot pisze:
Ale wygląda prawie dokładnie jak oryginalny Trabant Tramp.

Mówisz o tym trabancie w wersji wojskowej?, widziałem takie na własne oczy w 1986 w DDR i wyglądały dokładnie tak jak model. Z tego co jest mi wiadome, to trafiały do Armi DDR i do leśnictwa, a co do "nadwyżek" w terenie, to jest mnóstwo Syrenek i właśnie Trabantów w EMPIK-ach, Wołga i Gaz wydane były chyba w mniejszym nakładzie, bo faktycznie jest deficyt tych modeli na rynku

Cytat:
A może zrób "Trapolo"?

Już wymyśliłem.. zrobię tzw- RostStyle'a. Juz mam pewną koncepcję, więc biore się do roboty.. Jak coś z tego wyjdzie to dam zdjęcia na forum..

Wedle zapowiedzi-

Pewnie spotkam się z falą krytyki- ale to mój pierwszy modelik po "tuningu" i dopiero się uczę.

Jeśli mogę coś zasugerować - obowiązkowo z tyłu jajowata tabliczka DDR i zmień tablicę rejestracyjną na białą

PS Zobacz na trabanta na fotce ponizej:

[ wiadomość edytowana przez: DoliN dnia 2008-12-10 14:22:18 ]

zardzewiałe błotniki?