Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2013-09-08 01:09:40 alerc - na jakim testerze się bawisz?
Generalnie tester odczytuje dane z kompa, który zbiera tego typu dane z czujek ciśnienia np: MAP - Manifold Absolute Pressure, Turbo Sensor Pressure, Fuel Pressure Sensor, itp. które mierzą ciśnienie pracy urządzeń w skali absolutnej: Tutaj masz więcej literatury: www.intercars.com.pl/pliki/PLK/DT39www.pdf [ wiadomość edytowana przez: Alien_Obcy dnia 2013-09-08 01:10:40 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2013-09-08 10:34:40
Dokładnie czujnik zegarowy widzi jakies 94-100kpa mniej niż czujnik MAP z datalisty w testerze. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
![]() Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2013-09-08 12:49:14 Zgodnie z definicją ciśnienia manometrycznego z wiki:
"Ciśnienie manometryczne to ciśnienie bezwzględne (absolutne) pomniejszone o ciśnienie atmosferyczne. Pomiaru tego ciśnienia dokonujemy manometrem." |
alerc Świętochłowice | 2013-09-09 00:48:59 Panowie -wielkie dzięki za potwierdzenie /wyjaśnienie.
Bardzo mi brakowało tego jednego bara (a) w ocenie jakości pracy mojej sprężarki. Teraz wiem ,ze jest to stan do zaakceptowania. pozdrawiam, |
mathewd Krakow | 2014-06-14 18:59:58 Witam.
Juz dawno nikt tu nie pisal, ale poniewaz problem dotknal teraz mnie, chcialbym poprosic o pomoc. Jestem posiadaczem Corolli Verso 2004.11 2.0 D4D 116 KM. Ostatnio dotknal mnie problem braku mocy, stalo sie to cos dziwnego, bo wywalil kontrolki kontroli Trakcji i i toru jazdy, ale bez zadnego checku silnika. Zdolalem samochodem docjechac do mechanika z objawami 1 Niska moc w dolnym przedzieale obrotow 2 Szarpanie w okolicach 2000 - 2200 obrotow 3 Powyzej 2200 szedl normalnie. Po podpieciu kompa mam tylko dwa bledy w ukladzie hamulcowym C0371 i C1201. Nie ma zadnej informacji o bledzach z silnika. Poniewaz wiem, ze wczesniej pompa podcisnienia dawala czasem nizsza ssanie - diagnoza padla na nia. Po rozebraniu jej okazalo sie, ze jest popekana w srodku. Teraz podmienilismy ja na inna (uzywke), ale problem nie zniknal. Mechanik zdolal zdiagnozowac, ze problem wystapuje jedynie po mocnym wcnisniecu pedalu hamulca. Poprosilem, go, aby rozebral te druga pompe i zobaczyl jak wyglada w srodku, nie wiem narazie jak to wyglada. Rownolegle z tym postyanowilismy spojrzec na turbo i wedle informacji jaka mam nic muy nie dolega - w zasadzie wydaje sie to logiczne, bo brak mocy wystepuje w dolnym przedziale obrotow. Sprawdzilismy podpiecie Intercoolera i jest OK, FIltr paliwa wymieniany byl miesiac temu. Zaworo EGR przeczyszczony. POradzicie cos jeszcze o czym moglismy nie pomyslec? Musze teraz wyjechac na wakacje, niestety mniejszym autem, ale jesli przez najblizsze 2 tygodnie nie uda sie nic znalezc, chetnie wybralbym sie do Ciebie Bigelektron na diagnostyke. Podalbys mi namiary? Mysle, ze do Katowic dojade ![]() Z gory dziekuje |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2014-06-15 12:36:03
----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
kinleyy rav4 2.0 d4d Mielec | 2014-07-09 07:23:23 Witam forumowiczów,
W zasadzie piszę w podziękowaniu dla Bigelektron'a z którym kontaktowałem się na prv i który rozwiązał mój problem z brakiem mocy i trybem awaryjnym w różnych losowych sytuacjach. Objawy w miarę standardowe jak przy padniętych wtryskach lub listwie i kod P0093 (przelew paliwa). Nie będę opisywał kilkutygodniowej walki ze sprawdzeniem wtryskiwaczy u lokalnego mechanika bo najważniejsze jest to że po wizycie u Bigelektron'a wróciłem sprawnym samochodem do domu. Problemem okazał się uszkodzony przewód sygnałowy do listwy zasilającej, który w losowych sytuacjach (najczęściej podczas mocno nagrzanego silnika) dawał błędny sygnał i samochód "wchodził" w tryb awaryjny i dalej brak mocy. Najważniejsze w mojej "przygodzie" jest to że ogromnie miło jest spotkać człowieka z pasją (mówię o Bigelektron'ie) z niesamowitą wiedzą i z "warsztatem" który przede wszystkim chce pomóc i umie pomóc. Bigelektron - jeszcze raz wielkie dzięki i zapraszam kiedyś w moje strony. |
fortaleza Zabrze | 2014-07-13 11:59:55 Mam problem z mocą, jak większość obecnych w tym wątku, zaworki wymienione i przez rok był spokój, teraz problem wrócił. Widzę, że jest tu kilku guru. Najbliżej mam do Katowic, Bigelektron, mogę prosić o kontakt na bym mógł się umówić na diagnozę. |
mathewd Krakow | 2014-07-13 14:20:11
Bigelektron pieknie dziekuje za odpowiedz. Jak pisalem bylem na urlopie, wiec mialem mala przerwe. Oto co sie wydarzylo, samochod stal przez miesiac u mechanika, a od tygodnia juz nim jezdze. Sprawa jednak nie jest chyba zamknieta do konca. Otoz, jak wpominalem podejrzenie padlo na pompe Vacum. Niestety jest to element, ktory nie ma zamiennika, udalo mi sie znalezc uzywke, ale chyba bylo w podobnym stanie jak moja. W kazdym razie mechanik rozebral obie i zlozyl z nich jedna. Co jeszcze mi powiedzial to, ze przeczyscil styki przy pompie ABS oraz wyczyscil caly uklad dostarczajacy powietrze do silnika (kolektory ssace, EGR). W efekcie auto nie ma juz problemu z moca, nawet po mocnym hamowaniu. Kontrolki od kontroli trakcji TA i VSC tez nie swieca, jedyne co mnie zastanawia, to fakt, ze nawet sie teraz nie zapalaja przy starcie, co wiecej uklac kontroli trakcji nie dziala (ABS sprawdzalem i nie ma z nim problemow). Mam do niego jeszcze raz podjechac w celu sprawdzenie. W zasadzie to juz jedyny problem jako na ten moment pozostal, Mam tylko nadzieje, ze nie jest to cos, co za chwile sie objawi ponownymi problemami z silnikiem. Jak bede u mechanika zczytam z nim jeszcze kody jakie podaje komputer, sam nie mam sprzetu do zczytania - choc zaczynam sie nad nim zastanawiac ![]() |
Fallman Rav4 Bytom | 2014-08-14 15:16:45 Podbijam temat, problem z mocą w Rav4. Kilku mechaników poległo, ASO w Zabrzu twierdzi ze trzeba wymienić Turbo i tyle. Bigelektron jesli masz czas prosze o telefon na priv, chciałbym w końcu doprowadzić Ravkę do porządku. Pozdrawiam wszystkich... ![]() |
Rav4rowicz Łódź | 2014-09-19 15:05:52 Witam szanowne Koleżanki i szanownych Kolegów.
Na wstępie chciałbym się przywitać, bo jestem nowy żółtym dziobem ![]() Zakupiłem kilka dni temu rav 4 wiedząc, że coś ją boli - na 3 i 4 biegu od 3000 do 4000 obrotów samochód nie jedzie. Od 0 do 3000 obrotów na każdym biegu ciągnie, aż miło, a przy 3000 zdycha. Próbowałem u kilku magików zdiagnozować co i jak i niestety wszyscy chcieli bez podpinania pod tester wymieniać pompę, wtryski lub turbo. Ręce opadają, więc proszę szanownych Forumowiczów - jeśli nie jest to tajemnicą - namiary na Bigelektrona, albo Kolego Bigelektron podeślij numer fona na priv. Dzięki za pomoc. |
![]() Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2014-10-03 22:42:20 Testy drogowe to podstawa ![]() |
Endriux Busko-Zdrój | 2014-11-01 21:01:46 Witam,
Mam problem z samochodem, jak u pozostałych kolegów. Samochód przy około 2500 obr traci moc i czasami łapie tryb awaryjny, i po ponownym uruchomieniu problem na jakiś czas znika 2 dni lub tydzień. Proszę o kontakt kolego Bigelektron w celu umówienia się do Ciebie na diagnostykę i naprawę. Pozdrawiam |
![]() Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2014-11-01 23:13:30 Wal śmiało do Biga. |
rzabul84 częstochowa | 2014-12-30 14:25:13 Witam
Zwracam sie do BIGELEKTRONA i innych kolegow znajacych sie na rzeczy. Dokladniej mam avke z 2005 r, silnik 2.2 i pomalu brakuje jej mocy, niedawno wymienilem olej ( castrol edge 5W30 ) , wszystkie filtry a autko slabnie. wczesniej gdy dodalem gazu to slyszalem tylko swist turbiny i autko gnalo do przodu a teraz to nie slysze turbiny , autko zaczyna drzec i werczec podczas przyspieszania ... i na dodatek czasmi kopci jakby na bialo lub niebiesko ( ale tylko przez chwile , jak silnik nie jest w pelni rozgrzany ). prosze o pomoc, gdzie moge szukac przyczyny albo ktos podsunie pomysl gdzie sie udac ... mieszkam w czestochowie wiec moze jest tutaj jakis specjalista... |
Ravinio Katowice | 2015-01-17 22:38:46 Witam serdecznie. Mam problem ktory mnie dreczy juz jakis czas. Chodzi o samochod mojej zony Rav4 , 2002 , 1CD-FTV ,116 KM , 190 tys.km.... Moja zona uzywa go na codzien i prawie wylacznie do jazdy po miescie ( praca, zakupy). Ravka jest zadbana, regularnie wymieniane,filtry, olej i ... wszystko co nalezy. Jezdze tym samochodem rzadko ale ostatnio zauwazylem ze w czasie ostrego przyspieszania na 2 i 3 biegu dusi sie i nie ciagnie jak nalezy. Po wyjezdzie na autostrade i dosc szybkiej jezdzie, wszystko wraca do normy i silnik ciagne az milo. Po paru dniach w miescie znowu to samo. Wyjazd na autostrade 10-15 km przy 130, 140 , 150 km/h i znowu jest spokoj na pare dni ![]() ![]() |