MotoNews.pl

Kultowe Auta PRL-u i Złota Kolekcja - 2016 - Strona 14

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Żeby to tak jeszcze do kiosków mogło znowu trafić, to bym coś tam jeszcze pewnie kupił, bo tak to strach.

W środę ponoć drugi numer malucha miał trafić do kiosków, nawet na forum warszawy i garbusa nic o tym nie napisali co w drugi numerze dali.

W DeA będą te modele trzymać dłuuugo, ale i tak nie spuszczą z ceny...

...lata będą mijały, towar będzie się starzeć

...aż ich niesprzedana kolekcja modeli będzie wyglądać tak:

...i tutaj dla pokazania, że nie żartuję "Nowa", praktycznie nie używana bo nawet nie rozpakowana, nie wyjęta z blistra Nysa 521

...bo tak to jest, jak latka lecą, a towar zalega w magazynach

Ta informacja miała nie wyciec, no ale to co mówi Historyk to prawda. DeAgostini planuje wypuścić kolekcję "Kultowe Wraki PRLu", w której mają znaleźć się samochody znane z PRLowskich złomowisk. Seria testowa startuje już 1 kwietnia, czasu mało, ale DeA co chwilę podsyła mi kolejne modele, aby start serii przebiegł sprawnie

Więcej tutaj i tutaj

Pozdrawiam, Brociu

...a w pierwszym numerze specjalnym "Kultowych wraków PRL"-u będzie Jelcz z kontenerem ze złomem ze złomowiska z Herbów

we wrześniu kolejny numer specjalny z Man-em F2000...

...oj będzie czym ten złom wywozić

...zaś w Grudniu będzie w specjalnym milicyjny GAZ-ik spalony wa Wybrzeżu w 1970 r

[ wiadomość edytowana przez: Historyk1985 dnia 2016-03-20 22:01:40 ]

Nie wiem czy wiecie, ale De Agostini Polska teraz podlega pod De Agostini Niemcy i oni teraz podejmują wszelkie decyzje.
Od przejęcia polskiego oddziału przez Niemców wraz z przesyłkami z De Agostini dostarczana jest oferta Editions Atlas.

Koledzy co za bzdury. Czas zwijać się z tego forum. Pozdrawiam

Kadrowiec wyluzuj, przynajmniej trochę weselej jest a Ty się irytujesz.

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

...a teraz już na całkiem poważnie...

Byłem 2 dni temu w sklepie KIK w Lublińcu. Ani widu ani słychu o tych ciężarówkach robionych przez NEW RAY dla sieci KIK. O innych modelach już nie wspomnę...

Byłem też na stacji benzynowej BP.
Tutaj natomiast było zatrzęsienie. Pełno Żuków i Warszaw (sedanek i garbusek) oraz TIR-ów z NEW RAY. Nie tylko cystern, ale i kontenerów, lawet i MAN-a F2000 "hakowca" z kontenerami (takiego, jak w moim ostatnim poście)...

Była nawet nowość (przynajmniej dla mnie) - MAN F2000 z naczepą lawetą do transportu ciężkiego sprzętu z buldożerem na pace... MAN ma kabinę pomarańczową. Wcześniej były bardzo podobne modele, ale z kabiną żółtą i z koparką na pace. Teraz były obie wersje...

Cytat:
2016-03-10 08:15:30, poldon82 pisze:
"Kolekcja planowana jest na 48 numerów." - info z FAQ na stronie www.wozypolicyjne.pl (wcześniej było 60 numerów) Jeśli dobrze liczę to seria KWP zakończy się w listopadzie, a ZK w grudniu. Może szykują nam coś ciekawego

Teraz Wozy Policyjne są planowane na 46 numerów.

Cytat:
2016-03-22 19:49:30, Historyk1985 pisze:
...a teraz już na całkiem poważnie... Byłem 2 dni temu w sklepie KIK w Lublińcu. Ani widu ani słychu o tych ciężarówkach robionych przez NEW RAY dla sieci KIK. O innych modelach już nie wspomnę...

te ciężarówki widziałem też jakiś czas temu w Auchan

Cytat:
2016-03-22 19:59:29, Stachu19 pisze:
Teraz Wozy Policyjne są planowane na 46 numerów.

szkoda, widocznie do nas trafią tylko nadwyżki ze wschodu...

Szkoda ze z KWP tylko 46 numerow bo wiele fajnych modeli nie bedziemy mieli okazji nabyc, w moim wypadku amerykanskich krazownikow w porownaniu do radzieckiej serii. Moze na allegro po zakonczeniu serii uda sie kupic. Bylem ostatnio w KIKu w Bedzinie ale nie bylo zadnych modeli/zabawek.

Dzisiaj przyszedł zamówiony przez neta Maluch Pomoc Drogowa. Nim go zamówiłem, najpierw oglądałem jedyny model dostępny w kiosku, tamten miał wadę w malowaniu, plamy srebrnej farby na tylnym błotniku. Ten jest dobry. Zdjęcia świeże, model jeszcze nie rozpakowany.

Zdecydowałem się go zamówić, ponieważ mi się spodobał. Ponadto oglądałem dziś bombla, jednak kolor nie przypadł mi do gustu. Taki jakiś buraczkowy ze śmietaną. Mam żółtego, więc chyba na tym poprzestanę. Waham się jeszcze nad zakupem Volvo z policyjnych, jest ładny, bez wad (akurat u mnie był tylko jeden) i ma dobrze wykonane plastikowe lampy.

Poniżej zdjęcie fiata w skali 1:25, którego właśnie powoli kończę.

W moim mieście w ogóle nie ma KWP, nic dziwnego że DeA nie zarabia na tej serii, skoro w ogóle jej do kiosków nie wysyłają. Chciałem kupić Volvo a tu tylko ZK i wydanie specjalne. Kupiłbym w prenumeracie z Wołgą, by było taniej, ale nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia jakoby Wołga w Bułgarskiej Milicji w ogóle istniała w takim malowaniu. Jedynie czarno-białe zdjęcie, na której Wołga jest koloru czarnego lub podobnego ciemnego, a biały na czarno-białym zdjęciu przecież nie będzie czarny. : /

Cytat:

2016-03-22 19:49:30, Historyk1985 pisze:
...a teraz już na całkiem poważnie... Byłem 2 dni temu w sklepie KIK w Lublińcu. Ani widu ani słychu o tych ciężarówkach robionych przez NEW RAY dla sieci KIK. O innych modelach już nie wspomnę...

te ciężarówki widziałem też jakiś czas temu w Auchan

---------------------------------------------------

Hej, a jesteś pewien, że to te same ciężarówki w Auchan, co w KIK?

Bo te w KIK są specjalnie dedykowane i mają nadrukowane logo KIK na sobie:

Producentem jest "NEW RAY"

Zaś te z Auchan, co były ponad rok temu, to była nowsza generacja MAN-ów... - chyba firmy Rick@Rock

Czy w Auchan pojawiło się zatem coś nowego?

Były w innych pudełkach, a same wozy wyglądały podobnie (może różniły się szczegółami, malowaniem).

Cytat:
2016-03-25 11:57:16, poldon82 pisze:
Były w innych pudełkach, a same wozy wyglądały podobnie (może różniły się szczegółami, malowaniem).

Hmm zainteresowałeś mnie tą informacją...

Oto Many z KIK:

Producentem jest "New Ray", ale robione są na zamówienie "KIK Textilien"

Many, które można było kupić w listopadzie 2014 w Auchan i później w Biedronce, ale w skali 1:32 wyglądały tak:

Śmieciarka z KIK i z Auchan mają podobne zabudowy, ale nie są one identyczne. z KIK jest np gładka po bokach, a z Auchan ma ożebrowanie na ścianach...
Podobnie ze strażackimi - obie wersje zabudowy typu "SD", ale różnią się one bardzo wieloma detalami...

Szoferki w Manach z KIK i Auchan też są różne - w KIK jest kabina: MAN F2000 - produkowana bodaj w latach 1994 - 2000
W Manach z Auchan jest chyba nowszy typ kabiny - produkowany raczej po roku 2000

Już nie wspomnę o wersjach nadwoziowych z Auchana: holownik, cysterna, betoniarka, wywrotka, które są totalnie różne od tych z KIK...

...czyżby jeszcze coś nowego się pojawiło?

ciekawe czy i kiedy pojawią się jeszcze gdzieś te Many, które były w Auchanie w listopadzie 2014?

Jak będę w Auchan to sprawdzę dokładnie co to były za wozy

---------------------------------------------------------------------------------

Tymczasem ciekawostka

ruch.com.pl/prasa/oferta-prasowa/

KULTOWE AUTOBUSY PRL-U - unikatowa kolekcja metalowych modeli legendarnych autobusów z dawnych lat.

[ wiadomość edytowana przez: poldon82 dnia 2016-03-27 17:08:16 ]

Cytat:
2016-03-27 17:07:56, poldon82 pisze:
Tymczasem ciekawostka ruch.com.pl/prasa/oferta-prasowa/ KULTOWE AUTOBUSY PRL-U - unikatowa kolekcja metalowych modeli legendarnych autobusów z dawnych lat. [ wiadomość edytowana przez: poldon82 dnia 2016-03-27 17:08:16 ]

"Jest kontynuacja niezwykle popularnej kolekcji „Kultowe Auta PRLu” "

pożyjemy zobaczymy...

mnie np bardziej interesowały by ciężarówki w skali 1:43 niż np autobusy w 1:72
...ale piszę tą opinię tylko w swoim imieniu

nawet nie wiecie jak mnie zaintrygowała wręcz ta informacja o tych Manach z Auchan

żałuję, że wtedy w 2014 nie kupiłem...

...a bardzo chętnie bym swoją kolekcję Manów F2000 z KIK i stacji benzynowych wzbogacił o nowszej generacji Many... samych F2000 już zebrałem z 14 sztuk
i nie da się ukryć, że świetnie wyglądają one w towarzystwie Jelczy z "Kultowych..."