Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
e-fliper pyzdry | 2008-11-05 22:19:38 Bardzo mocno mi sie wydaje, że to ten wspomniany reduktor.
W tej chwili nie wiem jak mam poustawianą tą instalację. Mogę opisać jak zwykle ją regulowałem. Najpierw przy ok 3500 obr/min zakręcałem śrubę na wężu (tym co idzie do miksera) aż obroty zaczną spadać. Potem odkręciłem do momentu aż swobodnie wchodził na obroty. Nastepnie śrubą na reduktorze szukałem punktu kiedy było słychać że silnik lekko sobie pracuje(łapie najwyższe wolne obroty).Jak uchwyciłem ten punkt dokręcałem ją jeszcze ok 1/4 obrotu. Zazwyczaj zaraz po takiej regulacji tracił moc przy wyższych obrotach, radziłem sobie z tym odkręcając po 1/4 obrotu śrubę na wężu. Za którymś razem złapałem moment kiedy auto śmigało aż miło ![]() Tyle tylko, że po kilku dniach jakby się sam rozregulowywał i to mnie właśnie tak drażni w tym gazie. |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-11-06 08:13:50 w tych reduktorach zdarzało sie,że spreżyna pod sruba regulacyjna ktora naciskaq na dźwignię puszczajacą gaz z I komory do II nkomory zeslizgiwała się z tej dźwigni nakręcając się na nia i mnij wiecej skutkiem były takie objawy jak opisujesz. |
mirgd Gdańsk | 2008-11-09 01:40:32 Pytanie do Croma1 i innych osób z branży.
Proszę o radę w doborze instalacji LPG do auta, które jeszcze w dotychczasowych rozmowach nie pojawiło się. Jest to Chrysler Pacifica 2006r. 3.5 i V6 24V AWD (253 KM), skrzynia automat. Jest to podobno silnik Mercedesa. Lepsza V czy IV generacja LPG. Jaki producent? Pozdrawiam. |
zet77 toruń | 2008-11-10 22:00:07
![]() |
mirgd Gdańsk | 2008-11-11 17:26:24 Czytałem trochę w necie o LPG V generacji i złych rzeczy nie znalazłem. Może tylko jedną - jest droższa od IV generacji- ale nie wiem o ile. Poza tym spalanie porównywalne z benzyną, a silnikowi przybywa więcej mocy (koni mechanicznych). To tyle co wiem. Jeśli ktoś ma więcej wiedzy (praktycznej/teoretycznej) na jej temat, proszę o podzielenie się nią na formum. |
mirgd Gdańsk | 2008-11-12 22:17:05 Dzisiaj rozmawiałem z zakładem instalacyjnym, należącym do sieci firmy Proton, dystrybutora JTG ICOM (system wtrysku gazu ciekłego). Powiedziano mi, że wstrzymali dystrybucję JTG ponieważ okazała się bardzo awaryjna. Czy ktoś może to potwierdzić. |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-11-13 07:40:53 wiele czynnikow miało wplyw na zaprzestanie sprzedazy tej instalacji w Polsce. ale chyba najwazniejszym zbyt duża rożnica w cenie zakupu tej instalacji V generacji a b.duzym spadkiem ceny inst. IV generacji. jeszcze do 2005 roku ta roznica byla niewielka. obecnie cena IV generacji niewiele sie różni od ceny II generacji.
nastepnie maxymalny reżim w montażu wtryskiwaczy gazowych czego lekceważyły niektóre warsztaty.po trzecie zaczęli u siębie robić wiązki elektryczne i to była padaczka . na konieć dobrze skalibrowana instalacja dawała maxymalne efekty a bez hamowni to jest praktycznie niemożliwe. |
wylukas Płock | 2008-11-23 20:47:20 witam chciałem się przywitać bo jestem nowy ale forum czytam od jakiegoś czasu,mam problem z moim fiatem marea 2.0 20v 155 z gazem prins, po porannym rozruchu chwilę jest dobrze ale jak schodzi z obrotów zaczyna strzelać i prychać przegazować się da wchodzi na obroty ,ruszam trochę szarpie i jest mułowaty,rozgrzeje się jest dobrze.na gazie powiedzmy ze jest dobrze ale odłączyłem akumulator i zacząłem jezdzić tylko na benzynie i na niej było dobrze.pomyślałem sobie ze mapa benzynowa i pojechałem na regulacje do gazownika i było dobrze ale dwa dni.croma1 mam nadzieję ze mi coś doradzisz |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-11-25 07:16:43 witam.
musiałbym znać nastawy na gazie. wyresetuj kompa benzynowego i przejedź na benzynie ze 100 km. i odczytaj czasy wtrysku. nastepnie pojeździj troche na gazie i odczytaj czasy na gazie i na benzynie. nastepnie podaj nastawy gazownika w programie gazowym.
|
wylukas Płock | 2008-11-25 18:45:29 chciałem jeszcze coś dodać gazownik powiedział ze jak ta regulacje nie pomoże to trzeba będzie przenieść dysze gazowe bo są za daleko od wtrysków benz patrzyłem grubo ponad 10cm od siebie i ze jest pewne opóżnieinie i coś tam się przestawia a czasy postaram się podać do końca tygodnia bo praca,praca |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-11-25 20:34:08 10 cm. to nie jest tragedia. w nastawach to sie ustawia.
|
wylukas Płock | 2008-11-27 15:43:23 czas wtrysku oscyluje wokół 3,5ms i na benzynie i na gazie teraz przed resetem zobaczymy jak po resecie sama benzyna. nastawy rc 110,temperatura przełączania 40st.ciśnienie gazu 2.2 i tylko tyle niewiedziałem na co jeszcze zwrócic uwage |
madmax7777 Koszalin | 2008-11-30 15:10:12 Jezeli mozesz to napisz jaki kolor wtryskiwaczy zostal zalozony do Twojego autka jezeli sie nie orientujesz to zajzyj pod maske na naklejce od wtrysku bedzie taka kolorowa kropeczka. Na 90% tu tkwi przyczyna |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-12-01 08:04:14 wylukas a co mmasz na off inj. oraz nma double mix. jesli masz tam coś wpisane to wykasuj i dopiero wtedy ustawiaj rc inj. zeby czasy wtrysku byly dobre.
oczywiscie jesli masz inst WN. w porzadku. |
wylukas Płock | 2008-12-01 16:59:59 od czasu kiedy byłem sprawdzić czasy wtrysków czyli od czwartku problem zginął mam nadzieję ze nie wróci dzięki za podpowiedzi ale jest drugi problem o którym nie pisałem bo uważałem go za drugorzędny .jadąc na gazie wciskam gwałtownie gaz i jest takie big szarpnnięcie i jak chcę ostro ruszyć albo zamuli albo rzadko się zdarza że zgaśnie .czy już czas na regeneracje parownika czy wystarczy już przeczyścić? a może to co innego |
gorny7 kalisz | 2008-12-12 21:57:33 do Croma
czy montujecie u siebie instalacje Staga i wtryski magicjety czytalem dobre opinie o tym sterowniku mam zamiar to wlożyć do Galaxy 2,3 czy w moim fordzie trzeba ściągać kolektor czy nawierca się bez ściągania ? |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-12-15 08:27:08 zestaw dobry natomiast kolektory sie ściaga chyba ,ze dysponuje sie specjalnym wiertło-gwintownikiem który służy do robót precyzyjnych i jest tak zbudowany,ze wszystkie wiory wyciaga na zewnatrz.
|
bobas1 wrocław | 2008-12-18 20:13:25 www.gazeo.pl ![]() |