MotoNews.pl
1 DZIAŁ ---- OMEGA (83810/267) - Strona 14

DZIAŁ ---- OMEGA - Strona 14

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
znajomi pisali ze ok 150 zl

przyslij na mail zdjęciajak możesz

Pzdr

Cytat:
2005-02-11 22:17:48, Adrian_M pisze:
z innej beczki Mam pytanie jak dostaliscie pokrowce na fotele i kanape do Omci. Wszystkie są za małe

Eee nie narzekaj.
Jak mi się oginałki oplowskie zjechały na wiórki to zajechałem co tesco czy innego oszołoma i kupiłem uniwersalne tylko z baaardzo elastycznego materiału i wlazły ... nawet na tylną kanapę.
Fakt, jaka cena taka jakość i do orginałków im daleko, ale jakiś czas pobędą, a później się coś trafi.
No i nie licz, że tył przednich oparć będziesz miał zakryty - tylko góra na jakieś 20 cm.

Cytat:
2005-02-14 11:38:15, Solltys pisze:
No i nie licz, że tył przednich oparć będziesz miał zakryty - tylko góra na jakieś 20 cm.

to nawet dobrze bo w fotelach w tyłu mam takie kieszenie z siatki

Panowie pytanie brzmi:

Gdzie w Omie A znajdują się czujniki ABS`u ?

Witam.
Mam problemik. Wczoraj odebrałem moją Omesie 20XEV od gazownika. I zauważyłem,że mam problemy z benzyną tzn. jak samochód pracuje na benzynie,to ma strasznie wolne i nierówne obroty (500-600).Ale jeśli już przełączy mi na gaz to jest OK.
Czym to może być spowodowane?Silniczkiem krokowym?

Jeżeli przed zamontowaniem LPG miałeś dobre obroty to jedź do gazowników niech poprawia co spartaczyli. Jak coś będą kombinować to postrasz ze obciążysz ich rachunkiem za diagnostykę w serwisie.

Cze jeżeli padanie silniczek krokowy, przepływomierz powietrza albo sonda lambda to czy objawy są takie same na benzynie i na gazie?
Czy w Omedze 2,0 16V jest jakiś zawór przelewowy ciśnieniowy? No bo jeżeli silnik jest na wtrysku,to wydaje mi się,że musi być cos takiego.A jeżeli chodzi na gazie,a pompka paliwowa pracuje,to musi być powrót do zbiornika paliwa.

Co do objawow to nie dokladnie takie same ale beda bardzo podobne.Co do tego zaworu to nie wiem o co chodzi a odplyw do zbiornika musi byc!!!bo gdzie to pompowane paliwo ma isc jak jedziesz na gazie??Musi byc i napewno jest.A co do tego to doradzam zamontowanie systemu odlaczania pompy przy jezdzie na gaziepozdro

Bo chodzi mi o to,ż na gazie silnik pracuje praktycznie idealnie,a na paliwie strasznie ma wolne obroty i nierówno pracuje.Tak jakby nie dostawał dostatecznej dawki.A przecież komputer nie rozróznia czy poliwo na którym pracuje silnik to benzyna czy gaz. Mam rację?Może to wina sterownika od gazu odcinającego dopływ paliwa?Nie mam pojęcia.

Witam!
Od niedawna jestem wlascicielem Omegi A 2,6 '92 automat i mam kilka problemów/pytań:
1. Szwankuje mi predkosciomierz (od czasu do czasu przestaje dzialac a potem znowu dziala) - czy jest on napedzany linka? czy jakos elektrycznie? co sprawdzac w pierwszej kolejności?
2. czy obieg powietrza zamkniety jest w jakis sposob powiazany z klimą? klime mam bez gazu, a obieg zamkniety nie chce sie zalaczac.
3. jakie powinny byc wartosci obrotow biegu jalowego przy zimnym (rano, mroz) silniku? mam wrazenie ze nie zalacza sie ssanie.
4. jakie powinny byc obr. w czasie calkowitego zatrzymania auta na biegu - tryb skrzyni D , 0kmh, wcisniety hamulec. mam ok. 650obr i silnik wpada w rezonans - na N jest ok.1000obr.

Czy taka nierówna praca może być spowodowana przez silnik krokowy? Bo wyświetla się bład silnika krokowego,a gaz ma prawdopodobnie własny silnik krokowy.

zapytaj na LOB oni wiedzą wszystko

Cytat:
Panowie pytanie brzmi:

Gdzie w Omie A znajdują się czujniki ABS`u ?

z przodu przy piastach z tyłu przy moście

Cytat:
2005-02-22 23:48:31, michał16v pisze:
z przodu przy piastach z tyłu przy moście

juz wiem bo znalazlem i posprawdzałem. wszystko OK a najsmieszniejsze wtym wszystkim jest to ze ABS nagle zaczął działać i jest OK

fak widze że za wcześnie pochwaliłem juz nie działa

co za skur.....stwo

[ wiadomość edytowana przez: Adrian_M dnia 2005-02-23 18:19:43 ]

Gaz ma inny sklad stechiometryczny iz bezyna i dlatego a silnik krokowy to zazwyczaj obroty faluja.Latwo sprawdzic wyjac go przemyc w bezynie i zobaczyc czy bedzie lepiej

Wyjąłem go i przeczyściłem. Był trochę brudny. Ale na PB dalej ma obroty rzędu 500-600 i falują. A silnik pracyje nawet po dodaniu gazu i utrzymywaniu go na 1000 obr/min strasznie nierówno. Nie mam pojęcia gdzie mogę usterki szukać.

A gazownicy nie przytkali dolotu powietrza??czesto tak robia aby lepiej chodzil na gazienio silnik krokowy mozna weleminowac po rozgrzaniu auta to tep.pracy czyli 80st.to obawiam sie rze to moze bys sada lambda ale nie mam pewnosci

Ale gaz jest podpięty pod sądę lambda.Wydaje mi się,że objawy byłyba takie same na gazie.

Nio w sumie to masz racje.mmmmmmmm moze brakii byly paliwa i pompa zassala cusik z baku ??kurcze juz nie mam pojecia!!filtr paliwa to teraz poctawa przy tych paliwach co mamy to 10tys km to jest max!!to terz trezeba sprawdzic.Ach te wtryskowce nie ma jak gazniczek pomalu tesknie za tym.... moze ktos ma webry do 2.0 hihih

W takim razie trzeba będzie filterek paliwa wymienić i zatankować autko do pół zbiornika. Zobaczymy wtedy co się będzie działo.
A pompka paliwa w Omedze B gdzie jest? W zbiorniku czy gdzieś po drodze?