| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-04-28 15:07:54 Ja to czytałem, że Pobieda jest spokrewniona z Oplem, a nie Fordem. Natomiast nie przesadzajmy z tym deprecjonowaniem rosyjskich konstruktorów. Takich śmigłowców jak Mila i Kamowa nie ma nigdzie indziej. Nie ma też takich samolotów jak Migi, Jaki czy Su. Myślę, że los inżynierów w ZSRR był jeszcze cięższy niż PRL, a każda próba modernizacji i zmian "pachniała kontrewolucją". Pomysły techniczne w motoryzacji to wszyscy brali jedni od drugich, Mikrus pochodzi od Goggomobila, Wawka 210 od Forda Falcona bodajże, Syrena ma elementy przeniesienia napędu pochodne od VW Kubelwagena, Renault Magnum kształt jednego z naszych prototypów, a jeden z Nissanów Sunny wyglądał jak pomniejszona kopia SAABA 9000. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-04-28 15:20:09
Przecież to było oficjalna licencja - nie ma się z czego śmiać. To są bardzo dobre silniki, nikt nigdy nie ukrywał ich amerykańskiego rodowodu, jak również tego, że AN-2 został zaprojektowany wedlug planów, które USA dostarczyło w ramach "pomocy wojennej". |
Mikry Miłośnik FSO 3xRWD, FWD, valve free Łódź | 2006-04-28 15:46:27 Wybacz Automatic ale z Twoim tokiem myślenia nie dogadamy się nigdy! Jeśli na prawdę nie Widzisz różnic między Fiatem 126 Bis a Cinquecento 700, między Skodą 1000MB a VW Garbusem (więc 1202, Spartak i Octavia powinny mieć silnik w bagażniku), między DKW a Syreną to prawdopodobnie nie Widzisz też różnic między Aro z silnikami Andorii a Żukiem, między Volkswagenem Golfem a Skodą Favorit (bo ten sam projektant). Czy wreszcie Warszawą a samochodami przedwojennymi. Pewnie też Polonez jest brytyjski bo ma hamulce Lucasa.
Teoretycznie Matiz jest więc kopią Benza z XIX wieku bo dziwnym trafem też ma koła i silnik - przypadek? Prywatnie proponuję wizytę u okulisty .[ wiadomość edytowana przez: Mikry dnia 2006-04-28 15:48:02 ] |
mastah22 PoldRover Kietrz | 2006-04-28 18:40:04
|
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2006-04-28 18:48:37 Automatic, Sowieci mieli oficjalną licencje na Forda A, więc co to za wywody o rozstawach śrub. Li 2 to w pełni oficjalna licencja. W latach 30 ZSRR intensywnie rozbudowywał przemysł, coś jak Polska za Gierka i stąd to wszystko. A że wszyscy zawsze kradli cudze pomysły to stara prawda. Mówi Ci chyba cos nazwisko Werner von Braun, ciekawe kiedy bez niego Amerykanie by w kosmos latać zaczęli A Wawka 210 to też całkiwicie polski projekt, normalnie Reasumując uprzedzenia przez Ciebie przemawiają jak dla mnie. |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2006-04-28 18:54:49
Nie przesadzajmy z deprecjonowaniem? Przecież ten kraj miał w wielu dziedzinach techniki geniuszy! |
automatic | 2006-04-28 22:23:29
a na widok krasnoj zwiezdy i sierpa wraz z mlotem ciemnieje mi w oczach (dzieki za skierowanie do okulisty sam bym nie trafił )
Życie w komunie i wielokrotne zmuszanie do wyrażania wiary w cccp i codzienny kontakt z ruską techniką (najczęściej lotnictwo cywilne) otworzyło mi oczy na prawdę o ,,kolosie na glinianych nogach'' mówiono wówczas gdy dyskusja o sovietach schodziła na ,,złą'' -prawdziwą drogę - NIEWIADOMO CO ONI mają za uralem teraz wiadomo dziadowstwo !!!
wiecej rozwineła techniki III rzesza bo nawet kałasznikow to niedokończony niemiecki projekt w fazie prototypu przejęty - nawet nie wiecie ile fabryk technologi wywieziono na wschód wraz fachowcami . w polsce w wsk okęcie tam w 60' -tych latach powstawał projekt nowatorskiego polskiego myśliwskiego samolotu odrzutowego -projekto inż Sołtyka . aerodynamika i rozwiazania konstrukcyjne tam zastosowane były jedyne na owe czasy - rosjanie a dokładnie GRU poczekało aż zostanie napisana technologia budowy i zgarneli Wszystko wraz prototypem i makietą do tunelu !!! również tą metodą exploracji rwpg - dorobiono się opinii kraju geniuszy 1 -stalin co rzeki odwracał i miczurin co na każdej wierzbie miał gruszki zaszczepić 2.- ilość katastrof technicznych z cccp była doładnie ukrywana sa. wyznawcy III rzeszy są i wyznawcy cccp. jednych i drugich serdecznie ********
|
MolibdenFSO Miłośnik FSO Śl | 2006-04-28 22:28:38
Pierwszy lot Tu-144: 31 grudnia 1968; Pierwszy lot A-BA Concorde: 9 kwietnia 1969. Dla ułatwienia dedukcji dodam: Tu-144 był samolotem radzieckim, natomiast Concorde był brytyjsko-francuski.
EDIT: To nie były samoloty wojskowe.
[ wiadomość edytowana przez: MolibdenFSO dnia 2006-04-28 22:29:44 ] |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-04-29 18:32:12 Niestety niektórzy tu mają automatyczne klapki na oczach. |
automatic | 2006-04-30 12:59:50
3 miesiące wcześniej - coś wiesz o reżimie cccp ??? gdy ukradli (GRU - to taka istytucja dobroczynna m.inn. wspomagania technologicznego :lol plany prototypu -ruszyli na 3-zmiany/tryb wojenny aby wyprzedzić zachód gdy konsorcjum brytyjsko/francuskie pracowało w trybie pokojowym/cywilnym wg. ustalonego harmonogramu proramu.
mottem przewodnim sovietów było że dościgniemy i prześcigniemy zachód - (za wszelką cenę i wszelkimi sposobami) było to rozwnięcie twierdzenia wołodii ilicza : zachód sam sprzeda sznur na którym go powiesimy. Jesli nadal wierzysz w brednie soveckiej propagandy , przykro mi że czytasz tylko treść a znika Ci kontekst i uwarunkowania geopolityczne tych czasów - czy cokolwiek czujesz i rozumiesz z koszmaru ludzi w cccp??? |
automatic | 2006-04-30 13:03:14
|
MolibdenFSO Miłośnik FSO Śl | 2006-04-30 17:27:08
Wyobraź sobie,że wiem co to było GRU - "Gławnoje Razwiedywatielnoje Uprawlenije" - czyli wywiad wojskowy, przeczytałem kilka książek Suworowa i nie tylko, wiem coś o Katyniu i o tym jak wyglądao życie w ZSRR. Ale staram się oddzielać życie codzienne z ZSRR, jego aparat partyjno-państwowo-represyjny od ich osiągnięć technologicznych. Nie mam na oczach klapek uszytych z nienawiśći do wszystkiego co ruskie, być może dlatego,że urodziłem się gdy ten system już padał. Jednakże większość ludzi pamiętających PRL i ZSRR jakich znam też nie odnosi się do niego z chorobliwą nienawiścią... Wydaje mi się,że ważna jest umięjętność oddzielania od siebie różnych spraw. "Kradzieży" TU 144 im nie udowodnino. Jaki jest w takim razie zachodni "prototyp" Burana, albo Tu-160 "Blackjack"? Nie pałam do Rosjan i Rosji miłością ani nadmierną przyjaźnią, alestaram się być obiektywny... |
maku Miłośnik FSO atu 1.6 GLI Będzin | 2006-04-30 19:12:00 Pax pax
bo wątek schodzi na tor zbieżny z "tu możemy se wygarnąć" było jak było, jest jak jest-o pewnych sprawch nigdy się nie dowiemy |
automatic | 2006-04-30 22:31:21
a dowodów na kradzież to nie trzeba takich jak w sądzie wystarczy ,,wiedza operacyjna'' jak w prrr-l i sprawność zwana dedukcją -bo zawsze są dowody pośrednie nazywają je poszlakami ich ilość i jakość pozwala trafić w sedno sprawy ,jeśli COKOLWIEK CHCESZ POJĄĆ z cccp to nie roździelisz komitetu partii od osiągnięć technologicznych gdyż to ona decydowała co ma się rozwijać i dlaczego, a co nie bo wszystkiego nie można mieć na raz ! (kraj że hoho! a przenicę z usa ściągali) partia wpierdzielała się WE WSZYSTKO - szczęśliwy jesteś że nie czułeś nigdy buta na gardle a w rosji to było do sześcianu w proporcji do polski .
buran-kosmos TECHNOLOGIA MILITARNA Tu-160 "Blackjack"? j.w.
usa mialo projekt ,,manhatan'' a cccp ??? - transfer technologii
ktoś wspomniał o helikopterach - racja !!! to był rosjanin nazywał się sikorski -ale zapomniałem - czy pracował dla mikojana( Mi) no tak trzeba dodać popowa co marconi go oszwabił - bo eter byłby ruskim podwładnym. wielki kraj - biedni zwykli ludzie , żałośni przywódcy wielcy jako tyrani - mali jako ludzie. budowali piramidy ale one zawaliły się szybciej niż komukolwiek się śniło. w cccp WSZYSTKO BYŁO POLITYKĄ ! czytałeś suworowa -świetnie !!! kto sprowokował do powstania planu barbarossa i czym ??? a co twierdzą pożalsięstalin radzieccy hist(o/e)rycy. |
taxi1313 Miłośnik FSO Fiaty, FSO i ZASTAVY Tczew | 2006-05-01 00:10:10 |
MolibdenFSO Miłośnik FSO Śl | 2006-05-01 00:12:46
NIestety nie mam wystarczającej "wiedzy operacyjnej" (skądkolwiek ją bierzesz),żeby wiedzieć co Rosjanie ukradli USA, a co wymyślili sami. Wiem,że kierunki badań wytyczała partia, jednakże to naukowcy pracowali nad militariami, nie partyjni bonzowie (chodzi mi o to,kto naprawdę pracował, a nie, kto przyjmował ordery ). I broń Boże nie bronie komunizmu i ZSRR!!!!! Wiadomo,że to był syfiaty, nieludzki system. Nie chcę się kłócić, ale trzeba przyznać,że Rosjanie mieli, i wciąż mają swoje ośrodki badawcze i dalej są kolosem na glinianych nogach, choć już tylko cieniem ZSRR (naszczęscie ),że budują armie, sprzęt kosztem zwykłych ludzi (zresztą nie tylko oni) itd, itp, etc,.
A tak BTW - to RUSŁANA od kogo ściągnęli?? |
Cytryn_126 miejscowość | 2006-05-01 09:56:04 Tak, tak, tylko ruscy wszystko kopiowali A za MIGa 15, potężną ruską maszynę bojową, która stwarzała gigantyczne problemy stanom zjedn. w Korei, to niby kto, jak nie Ci "wspaniali" amerykanie, wyznaczył nagrodę wzamian za dostarczenie jednego egzemplarza do "badań". I co, może jego też ruscy skopiowali Nic mnie tak nie wk*** jak takie pier****.[ wiadomość edytowana przez: Cytryn_126 dnia 2006-05-01 09:56:33 ] |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2006-05-01 22:50:55
Prosze o nie zasmiecanie tego watka watpliwej jakosci "rozliczeniami" politycznymi. Kazdy ma swoje przekonania na ten temat. Ja wiem jedno - moje dalekie sa od kolegi automatica
A rozwazania kto i co z kogo "zerznal" radze rozpoczac od "jedynie slusznej, polskiej, no i katolickiej rzecz jasna mysli konstrukcyjnej". Wszyscy wokol zli, tylko my, Polacy doskonali. Smiech na sali. |
automatic | 2006-05-03 16:39:52
tytułowego
jasne !!! my polacy posypmy głowy popiołem- jesteśmy ******* to fakt !!! |