Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mAbZ V8 Wrocław | 2013-02-18 14:49:49 Gromadzenie modeli różniących się li tylko chromowanymi czy plastikowymi lusterkami i listwami
czy innymi mało znaczącymi detalami (a tym bardziej malowaniem) to pójście bardziej na ilość niż jakość kolekcji. Seria Kultowych już zawiera zbyt dużo powtarzalnych modeli i jeszcze więcej na pewno nam ich nie potrzeba, chyba że ktoś ogranicza się wyłącznie do serii Kultowych i ich chce mieć jak najwięcej. Ja sam kolecjonuję europejskie powojenne modele osobówek, kultowe są tylko częścią kolekcji. I choć staram się nie kupować modeli różniących się od siebie np. tylko face liftingiem, to i tak mam około 800 modeli dających dobry przekrój współczesnej motoryzacji. Nie potrzebuję trzech takich samych różniących się tylko zabudową Tarpanów, pięciu Nysek, dziesięciu Żuków. Na tym polega kolekcjonerstwo. W odróżnieniu od zbieractwa. [ wiadomość edytowana przez: mAbZ dnia 2013-02-18 14:52:04 ] |
Frdek Seat Toledo Buk / Sztokholm | 2013-02-18 15:27:24 No tak , ale np zastava 750 , fiat 600 , seat 600 to samochody produkowane przez rozne marki , czyli rozne samochody w tym samym nadwoziu , a np. faceliftingi i kolejne generacje to caly czas te same samochody tylko w innym nadwoziu , silniku itp.
Wiec w sumie jakby tak patrzec to powinno sie miec np. jednego golfa zamiast np. I , II , III , IV , V , VI A seata 600 , fiata 600 itd. miec bo to sa inne modele , inne MARKI tylko rozniace sie znaczkiem na masce ![]() ![]() Tak czy inaczej kolekcjonerstwo jest bratem blizniakiem zbieractwa , czesto jedno od drugiego dosc trudne do odroznienia ze jak ktos je pomyli to nikomu czapka z glowy nie spadnie . Jeden np. powie ze jest KOLEKCJONEREM Fiatow 125p i ma ich wiele w roznych kolorach i wersjach , a inny na niego powie ze jest ZBIERACZEM bo ciagle dokupuje rozne auta mimo iz jest juz ich posiadaczem . To tyle ode mnie i wracamy do prawdziwego tematu tego tematu ![]() [ wiadomość edytowana przez: Frdek dnia 2013-02-18 15:39:36 ] |
![]() mAbZ V8 Wrocław | 2013-02-18 16:27:48 Najważniejsze to określic sobie cel i zawartość kolekcji.
Ale nie myl generacji z face liftingami. Co do marek. Seat i Fiat to dobry przykład. Seat 1430 znacznie różnił się od Fiata 124, Seat Fura od Fiata 127, a Ronda od Fiata Ritmo, ale już Seat 600, 128 czy 132 różniły się od Fiata praktycznie tylko drobnymi detalami. To trochę tak jakbym chciał mieć trzy modele Dacii Logan kombi bo na niektórych rynkach to Renault, a na innych Łada = dla mnie bez sensu. Do czego zmierzam: jest dużo ciekawych modeli, które w serii Kultowych jeszcze nie wyszły, a powinny: prototypy, ciężarówki, autobusy, czy choćby wiele zachodnich aut mających naprawdę status kultowych już w czasach PRL. Pamiętacie np. jak się oglądało za autami z owalnymi rejestracjami z Berlina Zachodniego? ![]() |
kadrowiec środa | 2013-02-18 16:41:11 Wszystko prawda, ale ja będę bronił swojego zdania ![]() |
Frdek Seat Toledo Buk / Sztokholm | 2013-02-18 17:08:19
Nie myle generacji i liftingow (przeciez np. golf VI to nie FL 1 ), lifting to odswiezenie danej generacji . Ale np. golf I i golf II , idac taki tokiem myslenia ze na co powielac samochody , to ktoregos z tego tez nalezaloby wykluczyc . Co z tego czy jedynka , dwojka czy nawet szostka . Golf to golf , po co miec dwa ? Chodzilo mi o takie mniej wiecej wnioski z wykluczania modeli pokrewnych ![]() mAbZ . Mowiles ze w kapie jest juz zbyt duza powtarzalnosc modeli ![]() O ktore modele chodzi ? Co prawda , duze fiaty sa az trzy sedany , ale jeden to stary fiat , drugi nowszy a trzeci to juz FSO ![]() ![]() Czy zwrocil ktos uwage na to ze dla jednego KOLEKCJA moze byc dla innego ZBIERANINA ? Kazdy uwaza inaczej , czy jego modele to kolekcja czy zbieranina i decyzji jego o jego wlasnych modelach nie nalezy podwazac ! Co prawda , w kapie mogloby ukazac sie wiecej polskich modeli jak i innych zachodnich czy wschodnich ![]() ![]() Wiec jak jest tak jest , wazne ze wogole jest , bo dopuki jest ,mamy szanse ze bedzie to co chcemy ![]() |
![]() mAbZ V8 Wrocław | 2013-02-19 08:13:03 Golfy I i II generacji, to przecież to zupełnie inne auta, a nie lifting.
Nieważne jak auto się nazywa, jak pisałem czy Łada, Renault czy Dacia Logan skoro to to samo auto. Podobnie Fiat 125p czy FSO 1500. Powtarzane modele Kultowych to np. Wartburg 312 sedan, a do tego kombi, kabrio, cupe i jeszcze sport. A to tylko jeden przykład. Jak dla mnie za dużo takich samych modeli, podczas gdy np. na P70 sedan od początku serii nie można się doczekać (była zapchajdziura coupe którego chyba nikt nigdy w PRL-u na oczy nie widział, dopiero będzie kombi, a od początku serii czekam na sedan) No ale zgadzam się, że wspaniale że seria w ogóle jest ![]() |
boncza chodzież | 2013-02-19 09:53:53 te samochody co dał zdjęcia cichy_555 powiny ukazać się w kap
jutro już tarpan ![]() |
![]() mAbZ V8 Wrocław | 2013-02-19 10:00:17 ![]() Kupcie sobie podwójne modele i sami zróbcie sobie te napisy (bo niczym innym większość tych modeli się nie różni) |
boncza chodzież | 2013-02-19 10:43:17 to se kup ![]() |
Frdek Seat Toledo Buk / Sztokholm | 2013-02-19 11:48:01 Przecierz on tego nie zbiera , dlatego to napisal ![]() Ok . Jutro sie dowiemy czy tarpan bedzie mial poprawny tyl , (bez tych drzwi z tylu , czy z nimi ![]() mAbZ : Kto na sedana nie czeka ? Mysle ze najpier wydali coupe i kombi , bo wiedzieli ze je kupia . A jakby wydali najpierw sedana to wszyscy by kupili sedana ,a wiele osob pozniej by stwierdzilo "na co mam kupywac coupe i kombi , jak to co chcialem to mam" ![]() Wszystko jest w tej kolekcji z jakiegos powodu ![]() Kazde z tych aut , a nawet przyczepa , motor i trojkolowa inwalidka , sa to z jakiegos powodu , czy to kultowy czy nie , kazdy z tych modeli ma rozne powody pojawienia sie tu , ale jest jeden wspolny dla wszystkich , wyssac resztki z portfeli kupujacych . I tak ludzie beda to kupowac bo jakby ludzie mysleli : "zdziercy , tyle trzeba za takie gowna placic " to nic by nie kupili , bo drogie w polsce jest wszystko . Nawet POLSKI cukier jest w NIEMCZECH tanszy niz w rodzimych sklepach ![]() [ wiadomość edytowana przez: Frdek dnia 2013-02-19 11:59:38 ] |
![]() monter410 POLMO-FSR TARPAN 239D Sulejów (Piotrków Tryb) | 2013-02-19 12:42:19 Tarpan już jutro? ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: monter410 dnia 2013-02-19 12:44:56 ] |
![]() mAbZ V8 Wrocław | 2013-02-19 16:52:12 |
![]() monter410 POLMO-FSR TARPAN 239D Sulejów (Piotrków Tryb) | 2013-02-19 17:11:33 Dosłownie kamień z serca ![]() ![]() ![]() ![]() Kolego @mAbZ - czy posiada kolega więcej zdjęć modeliku ? ![]() [ wiadomość edytowana przez: monter410 dnia 2013-02-19 17:12:38 ] [ wiadomość edytowana przez: monter410 dnia 2013-02-19 17:14:20 ] |
![]() mAbZ V8 Wrocław | 2013-02-19 18:58:59 Zapukaj a otworzą ci, kliknij na obrazek a będzie Ci dane ![]() (to nie moje, znalezione w necie) |
![]() monter410 POLMO-FSR TARPAN 239D Sulejów (Piotrków Tryb) | 2013-02-19 20:10:26 No właśnie znalazłem i obejrzałem, jednak z pełną opinią poczekam aż szanowne DeA przyśle mój modelik ![]() ![]() |
![]() siedlczanin2000 Składak FSM Pelikan Siedlce | 2013-02-19 21:25:20 A może ten znaczek na atrapie odpadł, bo na stronie DeA w tym miejscu coś się bieli. ![]() |
Frdek Seat Toledo Buk / Sztokholm | 2013-02-19 21:57:07 Skoro juz jest tarpan , mysle ze za dwa (czyt. cztery tygodnie) modele mozna wyczekiwac aktualizacji.
Tarpanik zachwytajacy nawet ![]() Ucieszylem sie , takie lampy jak tylne mi sie podobaja ![]() Mozna wiedziec czy plandeka jest odlana w calosci z paka , czy jest ona sciagana ![]() |
![]() monter410 POLMO-FSR TARPAN 239D Sulejów (Piotrków Tryb) | 2013-02-19 22:07:19
No lampy inne powinny być, bo E551 w Tarpanach są ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: monter410 dnia 2013-02-19 22:10:00 ] |
Frdek Seat Toledo Buk / Sztokholm | 2013-02-19 22:57:42 Wiem ze na prawdziwo sa inne , dziadek mojego kolegi ma takiego tarpana (niebieskiego)
Chodzi o to ze te lampy ladnie wygladaja w modelu ![]() |