| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2008-05-17 23:12:39 Witam
Taka ciekawostka, jechałem dzisiaj autobusem na CNG (tu chcę rozwiać ewentualne domysły, Łada i Fiacior są na chodzie, tak po prostu się złożyło ), ciekawe te silniki, mają niezłego kopa i ciekawie brzmią, jak niezły, dosyć cichy benzyniak przy przyspieszaniu, (turbospężarkę więcej słychać niż sam motor ) i jak nieco dziwny diesel na wolnych obrotach, na dodatek w ogóle nie smierdzi typowo spalinami z wydechu.., fajna rzecz, ale skrzynie biegów dziwnie zmieniają przełożenia, ten element chyba MANowi nie bardzo wyszedł , ciekawe czy silnik Łady dałoby się przystosować na CNG (w końcu niediesel) i jak duży musiałby być zbiornik z gazem, autobusy mają spory zbiornik na dachu.
PS dawno nie korzystałem z publicznej komunikacji |
Rafael_Black SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA SAMARA Rzeszów | 2008-05-17 23:59:08 MAN`y sa beznadziejne, mało w nich miejsca, w szczegolnosci z tylu takie beznadziejne schodki...
W Rzeszy jest już dużo tych nowych autobusów (Many i Solarisy). |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2008-05-18 00:12:22 Rafał, właściwie nie oceniam autobusu, rzadko nimi jeżdzę, zaintersował mnie naęd |
Rafael_Black SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA SAMARA Rzeszów | 2008-05-18 00:57:01 hehe wiem wiem :]
Mi poprostu przez ostatnie 4 lata prawie dzień w dzień przyszło podróżować autobusami i poprostu zwracałem na takie niuansiki uwagę :] |
simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2008-05-19 07:07:55 Tu są cytaty z artykułów , jakie znalazłem o CNG: "Zakończone w Warszawie XII Międzynarodowe Forum Gazowe zaowocowało wieloma konferencjami, tzw. szeptaną reklamą i... śladową ilością instalacji CNG. Dlaczego, bo w Polsce nadal panuje mit autogazu LPG (propan-butan), jedynego i najlepszego. - Nowi użytkownicy obawiają się metanu i ciągle opowiadają stereotypy o znikomej ilości stacji CNG w Polsce, a mamy ich już... 23. Ale w tym roku pojawią się nowe na mapie Polski (Szczecin, Łódź, Toruń, Katowice, Olsztyn, Bielsko Biała) - mówi Adam Krantz z PGNiG, specjalista ds. marketingu. We Włoszech nadal królują instaalcje LPG, ale sprężony gaz ziemny jest znacznie popularniejszy niż w Polsce. System SiS Sequetial injection System plus jest najbardziej zaawansowana instalacją do silników z wielopunktowym wtryskiem benzyny, turbodoładowanych, 6-cylindrowych. W przygotowaniu system do jednostek z bezpośrednim wtryskiem Pb. Firma ubiega się o certyfikat na fabryczny montaż do BMW, Volkswagena i Audi. - W naszej ofercie mamy dedykowane instalacje CNG do większości modeli występujących na polskim rynku, niestety zainteresowanie jest znikome - mówi prezes Stefanelli Samochody z fabryczną instalacją To bardzo dobre rozwiązanie, tylko że oferta importerów w Polsce jest śladowa. (więcej: Coraz więcej aut jeździ na CNG) - Oferuje je m.in. General Motors, Volkswagen, Fiat, Opel czy Iveco. My, jeszcze w starej strukturze, jako Pomorska Spółka Gazownictwa zakupiliśmy kilkanaście sztuk VW Caddy z fabryczną instalacja CNG. To koszt średnio 10-20 proc. większy niż auta z silnikiem benzynowym, ale na dłuższą metę bardzo opłacalny - dodała Agnieszka Chmielarz Modyfikacje gazowe w samochodach zasilanych benzyną To kolejne rozwiązanie, obniżające koszty eksploatacji. Obowiązują tu takie same zasady jak w przypadku montażu LPG: -tylko sprawdzone stacje serwisowe, -tylko dedykowane zestawy, -wybór producenta z wieloletnim doświadczeniem, -kultura techniczna. Od kilku lat pojawiały się także instalacje CNG montowane w promocji, koszty pokrywała b.Spółka Gazownictwa. Na tą chwilę montaż promocyjny wytracił impet z uwagi na słabe zainteresowanie klientów. - Montaż takiej instalacji (z jedną butlą stalową) był porównywalny cenowo z instalacją LPG. Nasze PSG miała podpisaną umowę z gdańskim Elpigazem, ale klienci nie ustawiali się w kolejce - wyjaśnia mgr inż.Agnieszka Chmielarz (więcej: Pomorska Spółka Gazownictwa - cztery nowe stacje CNG) W ten sposób "zagazowane" samochody (fiat ducato, fiat panda, opel corsa) jeżdżą bezawaryjnie do tej pory i notują bardzo znaczne oszczędności. Dodajmy, iż jak wynika z opinii specjalistów, paliwo gazowe (CNG) jest bardzo dobrze traktowane przez wszystkie silniki iskrowe Otto. Oznacza to, że moga wykonać jeszcze większe przebiegi do naprawy glówne niż te zasilane benzyną Pb. Czy instalację CNG można założyć również do fiata 500? Czemu nie - tak obiecują specjaliści firmy Tartarini (Auto Gaz Ślask), problem jednak powstaje z chwilą montażu butli. Stalowa nie wchodzi w grę, pozostaje kompozytowa, ewentualnie toroidalna. Tej ostatniej nie widzieliśmy na XII Międzynarodowym Forum Gazowym w hotelu Sofitel. Burzymy stereotypy - warto eksploatować auto na gaz ziemny Nie będziemy powtarzać znanych informacji o CNG. Dodamy jedynie, iż koszt instalacji z wtryskiem sekwencyjnym i dwiema butlami stalowymi (bez promocji) kosztuje średnio ok. 7-8 tys. Problemem są znaczne wymiary i waga zbiorników, co utrudnia montaż w najmniejszych samochodach. Ale w ofercie handlowej pojawiły się zbiorniki kompozytowe np. Stako o poj. 49 litrów (drogie ok. 2.200 zł netto) oraz czeskie 55 litrów (Kompozit Praha znacznie tańsze od Stako). Dąży się do tego, aby pojemność robocza odpowiadała zatankowaniu ok. 30-40 Nm3, co pozwala na pokonanie dystansu do 400 kilometrów. Przy zapełnieniu białych plam na metanowej mapie Polski jest to całkiem realne. Tankowanie z sieci przydomowej To nie fikcja, takie urządzenia już produkowane są od kilku lat w Stanach i Kanadzie. Dla przykładu właściciele Hondy Civic GX (paliwem jest CNG) mogą być podwójnie szczęśliwi. American Honda Motor Co., Inc. rozpoczęła w Kalifornii limitowaną sprzedaż detaliczną sedana wraz z leasiniem urządzenia Phill do tankowania... z domowej instalacji." A tu inny artykuł: "W Polsce, szacuje się, iż jeździ ponad 1700 samochodów zasilanych CNG. Najwięcej eksploatuje Karpacka Spółka Gazownictwa, gdzie dominuje flota autobusów miejskich zasilanych metanem. Z kolei w Pomorskiej Spółce Gazownictwa, obok Dolnośląskiej, eksploatuje się najwięcej samochodów dostawczych na sprężony gaz ziemny. Szefowie PSG docenili zalety tego ekologicznego paliwa i zakupili ostatnio 13 egz. Volkswagena Caddy 2.0 Eco fuel. To pierwsze w Polsce samochody z fabryczną instalacją CNG w klasie van. Mirosław Walczak, współwłaściciel serwisu samochodowego pod Poznaniem, twierdzi, że gaz ziemny CNG (Compressed Natural Gas) to dziś najlepsze paliwo do aut. W ub. roku kupił w Niemczech trzyletnie Volvo kombi wyposażone w dwa zbiorniki - na benzynę i gaz ziemny. - Mam duży silnik 2.4 Bi-fuel. Tankując za 56 zł 33 m3 gazu sprężonego do 200 barów, przejeżdżam do 480 km - zachwala. Walczak tankuje w Poznaniu na niewielkiej stacji, którą postawił zakład gazowniczy tuż przy zjeździe z autostrady A2 do miasta (ul. Głogowska 412), przy węźle Komorniki. Jej pracę nadzoruje Eugeniusz Lis, kierownik rozdzielni gazu Poznań Południe - 1 m3 kosztuje 1,72 zł. Samochody z instalacją fabryczną do gazu ziemnego produkuje Opel, Fiat, Iveco, Volvo, Volkswagen a także Honda, Ford i Citroen (ten ostatni C3, jest do nabycia w naszych południowych sasiadów). Montaż instalacji w warsztacie kosztuje 6-9 tys. zł, w tej cenie jest też butla stalowa na sprężony gaz, którą montuje się w bagażniku. (więcej:http://www.psgaz.pl/). - Metr sześcienny gazu trzeba traktować jak litr benzyny. Tyle że do zbiornika gazowego wchodzi mniej metrów niż litrów do tradycyjnego baku. Trzeba liczyć, że do 60-litrowego zbiornika zmieści się ok. 14 m3 gazu. Koszt przejechania 100 km to ok. 17 zł, a paliwa wystarczy na blisko 140 km - zachwala Sarbinowski. Z takim wyliczeniem nie zgadza się Walczak. Twierdzi, że nowoczesne samochody spalają znacznie mniej. - Przykładowo koszt przejechania 100 km dla samochodów Volvo V 70 2.4 Bi-fuel wynosi ok. 14 zł. Dla tego samego modelu z instalacją LPG ten koszt to ok. 26 zł. Tymczasem za przejazd na benzynie trzeba zapłacić ok. 45 zł - dowodzi Walczak. - Moje wyliczenia dotyczą słabego gazu tzw. GZ-35 o liczbie oktanowej 105. Tymczasem w Poznaniu można zatankować znacznie lepszy GZ-50 o liczbie oktanowej 130. To znacznie podnosi liczbę przejechanych kilometrów i obniża koszt jazdy. Wtedy na 100 km spala się ledwie 6-7 m3 - tłumaczy Walczak. Korzyści gazem płynące Głównym składnikiem gazu ziemnego jest metan. Jego zawartość wynosi najczęściej od 90 do 97 proc. Jako paliwo samochodowe nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki technologicznej. Jak podaje serwis www.autogas.com.pl, silniki zasilane gazem ziemnym nie wymagają zasadniczych zmian w porównaniu z oryginalną wersją. Dostrojenie komputerów odpowiedzialnych za prawidłową pracę silnika jest wliczone w cenę instalacji. Portal www.gazownia.pl podaje atuty takiego zasilania: niska cena paliwa, bezpieczeństwo większe niż w przypadku benzyny i gazu płynnego - metan jest lżejszy od powietrza, więc w razie nieszczelności natychmiast się ulatnia, większa żywotność silnika: w trakcie spalania gazu nie następuje wymywanie przez paliwo filmu olejowego ze ścianek cylindra jak to ma miejsce przy zasilaniu LPG, rzadsze wymiany oleju, ekologia: przy spalaniu metanu wydziela się mniej szkodliwych dla środowiska tlenków węgla i azotów niż przy spalaniu benzyny czy oleju napędowego. Już teraz gaz ziemny spełnia normy EURO 4 na rok 2005 i EURO 5 na rok 2008-10. W Europie największą karierę gaz ziemny zrobił w Niemczech, gdzie działa ponad 750 stacji (więcej:E.ON Ruhrgas zbuduje 150 stacji CNG na niemieckich autostradach). W Polsce do niedawna można je było zliczyć na palcach jednej ręki, teraz jest ich 21 (więcej: Rządowe niespodzianki - metanowa mapa Polski). Znacznie więcej modeli z fabryczną instalacją CNG znajduje się w ofercie sprzedaży (w stosunku do tej podanej za Gazeta Wyborczą), uwzględniliśmy to na samym początku. Problemem jest jednak brak takich modeli - w takiej ilości - na polskim rynku. W polskiej ofercie sprzedaży aut z instalacją fabryczną (stan na 13 grudnia 2006 roku) znajdziemy: VW Caddy 2.0 EcoFuel 76.606 zł, Fiat Multipla 1.6 Natural Power 85.900 zł, Opel Combo 1.6 CNG 68.500 zł, Fiat Doblo 1.6 Natural Power cargo 67.100 zł. To zbyt mało jak na polskie oczekiwania (czytaj: Pomorska Spółka Gazownictwa - nowe pojazdy i Osobowe i vany - auta z fabryczną instalacją CNG). Dodajmy tylko, że wiele firm produkująycch autobusy ma w swojej ofercie fabryczne instalacje gazowe: Solaris, MAN, Neoplan, Jelcz M121M4 maestro czy Volvo. Warto zatem bliżej, bez nadmiernego napięcia i niechęci, zainteresować się tym dobrodziejstwem logistycznym. Montaż instalacji CNG w autoryzowaneym zakładzie nie jest tani, ale korzyści wynikające z kilkuletniej eksploatacji Fiatów Panda CNG, ich małe zapotrzebowanie na sprężony gaz ziemny (zaledwie 5,2 Nm3/100 km) wskazują, iż są najtańszym środkiem transportu w bydgoskiej Gazowni. " [ wiadomość edytowana przez: simon2107 dnia 2008-05-19 07:27:36 ] |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-05-19 10:44:46 Dalo by sie przerobic lade na cng. Kiedys przegladalem katalog brc- i maja "wyposarzenie" wlasnie do lady na cng.
Przyznam sie ze rozwazalem mozliwosc zakupu dupowozu na cng- ale tylko z kompresorem ktorym moglbym tankowac z sieci domowej - lecz- raz nie jest to zdaje sie legalne w polsce, dwa gaz w sieci tez jest chrzczony a i tankowanie trwa znacznie dluzej. Przypominacie sobie sprawy sadowe - jak komus nagle za ogrzewanie domu gazem wyszlo 2 razy wiecej niz ostatnioo ?- Gaz mial inna kalorycznosc. Ja czasem jak cos gotuje po nocy na kuchence- to odczuwam roznice. Nie zgodze sie z tym ze lpg pluka film olejowy ze scianek- no chyba ze w super hiper nowoczesnych instalacjach wtrsku w fazie cieklej. Raczej zawsze czytalem opinie ze wlasnie na rozruch, zwlaszcza zima lepsze jest lpg - ktore nie wypluka filmu olejowego- to czytalem przy okazji sprzeczek palic auto w ziemie na lpg - czy nie- takie za i przeciw. No ale- kazdy chwali swoje. W krakowie sa juz 2 stacje cng, autobusy miejskie rowniez na cng. Ja uwazam ze u nas to sie nie przyjmie na taka masowa skale, chocby z racji kosztow, i mega duzych zbiornikow z porownywalnie malym zasiegiem. W niemczech widzialem pare stacji cng- ale lpg tez jak na lekarstwo. Tyle ze to inny kraj, autostrady wszedzie, i zjazd 40 km tylko po to aby sie zatankowac lpg to nie taki wyczyn. Pomijam juz fakt ze to samoobsluga- ha malo tego, raz nas na autostradzie gosc zaczepil, ze on wie gdzie jest stacja lpg i zebysmy za nim jechali mniemiec - nie wiem czy dojzal naklejke autogaz, czy tez zobaczyl ze polakko wiec dla tego. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2008-05-24 23:24:26 Witam
Hmmm... autobusy mają zbiorniki na dachu i swoje stacje tankowania, teoretycznie docelowo mógłbyś tankować z domowej instalcaji, oczywiście dostosowanej, jeśli auto ma służyć w ruchu miejskim, np. taxi, dojazd do pracy etc.. przetsaje to być problemem
Rząd wciąż czymś straszy, ale na LPG wciąż się opłaca jeździć, (od wielu lat), a benzyna czy ON jakoś nie chcą tanieć..
Tak mówili o LPG, a spójrz w staystyki, ile aut spłonęło z powodu wycieku benzyny, a ile z powodu wycieku gazu?.
I bardzo dobrze, jak wszyscy założą sobie gaz , to z pewnoscią podrożeje do poziomu benzyny |
simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2008-05-30 14:35:50
Zależy jakiego. Używanego strucla-jak najbardziej. W przypadku nowego to bzdura.
Butla ma pojemność 50 litrów. Bagażnik auta osobowego od 200 do 500 litrów (nie mówię tu o vanach). 200-50=150, 500-50=450. jak widać przestrzeni bagazowej pozostaje mnóstwo.
Mnie to akurat nie wzrusza-w Olsztynie jest.
Srutututu-kłębek drutu. W przypadku LPG straszyli już od pięciu lat i dopiero w tym roku maja podnieść. I to tylko dlatego, że dużo Polaków ma instalki i rządzącym wzrosna wpływy do budzetu. W przypadku CNG to głupota, bo aut z takimi instalkami jest w Polsce może z tysiac-rzeczywiście, wpływy do budzetu byłyby ogromne
Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem pożaru z winy instalacji gazowej. natomiast w przeciagu ostatnich trzech miesiecy widziałem pozary aut 2 razy: Peugeot 405-awaria elektryki; Renault Megane-oderwała sie izolacja ściany grodziowej i zajęła od rozgrzanego kolektora.
Nikt Cię nie zmusza. Ja tez nie lubię robienia z auta "zapalniczki". Ale...kiedyś...kto wie? Może będzie taka konieczność? Zasoby ropy naftowej nie sa niewyczerpalne. W kazdym razie-pozdro |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-07-15 10:32:15 Czy ktos moze mi wyjasnic dla czego w tak pieknym kraju w ktorym zyjemy- no pewnie nie wszyscy - samochod chevrolet aveo 5d, podstawowy model - nowy kosztuje 36 750 pln, podczas gdy jego odpowiednik, w USA kosztuje 10 895 usd, co na polskie wychodzi okolo 22 376 pln . Toz to kolosalna roznica ! |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2008-07-15 14:31:25 Dlatego,ze w USA samochody generalnie sa tansze. Spojrz na ceny luksusowych mercedesow, toyot czy innych. Tam duzo taniej, ale z tego co pamietam jest to w jakis sposob "rekompensowane" wysokimi kosztami ubezpieczenia samochodu. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2008-07-15 16:02:40 Sprowadzenie auta z USA kosztuje ok 1200-2000 USD. Nie ma sie nad czym zastanawiac,ale trzeba miec sprawdzone zrodlo w USA. |
Ladusa LKP Honorowy Klubowicz Łada 2103 Klatovy (Republika Czeska) | 2008-08-06 18:29:17 Mam do was pytanko:
Na czeskim necie jest taka informacja: V Polsku by se rovněž mohl se zlou potázat řidič, který při silniční kontrole vystoupí z auta. Když ho policie zastaví, musí obě ruce položit na volant, vypnout motor a rozsvítit výstražná světla. Rovněž spolujezdci mohou z auta ven pouze se svolením kontrolujícího policisty. Rzekomo, kiedy mnie policjanci w Polsce zatrzymaja, musze zostac w samochodzie, musze wylaczyc silnik, rozswiecic kierunkowskazy ostrzegawcze i miec rece na kierownici??? Co to za hu*owine???? |
simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2008-08-06 19:27:50
To trochę nie tak. Jeżeli zatrzyma Cię patrol, to tak na dobra sprawę jedynie nie wysiadasz z samochodu. To policjant musi podejść do Ciebie, przedstawić się, podać powód zatrzymania i poprosić o dokumenty, a cięzko jest podawać dokumenty majac rece na kierownicy. Po otrzymaniu dokumentów powinien poprośić cię o wyłaczenie silnika i zapalenie swiateł awaryjnych. Jesli zatrzyma Cię auto z videoradarem na pokładzie, masz prawo po wykonaniu tych czynności obejrzeć film z videoradaru-wtedy policjant powinien zaproponować Ci możliwość obejrzenia filmu, gdzie zostało zarejestrowane Twoje wykroczenie. Wtedy dopiero wysiadasz z auta i idziesz za policjantem do radiowozu. Jesli nie chcesz ogladac filmu-zostajesz w samochodzie, a policjant bierze twoje dokumenty i wypisuje mandat. Z tego co wiem, Tobie jako obcokrajowcowi przysługuje tylko i wyłącznie mandat gotówkowy, podczas gdy polscy kierowcy otrzymuja mandat kredytowany na siedem dni, płatny na Poczcie lub przelewem (równiez internetowym). |
Ladusa LKP Honorowy Klubowicz Łada 2103 Klatovy (Republika Czeska) | 2008-08-06 20:03:13 Aha. Dzieki
Wiec kiedy mnie zatrzymaja, dopoki policjant nie mowi bym wylaczyl silnika i nie rozswiecil, nie robie tak. Tak? I to mowia moze kiedys bedzie mandat... Innaczej do zobaczenia
Hm, i musze miec kase na mandat... Kiedy nie mam, co pak? Hm, i nastepnie wierzcie internetu
[ wiadomość edytowana przez: Ladusa dnia 2008-08-06 20:04:58 ] |
ladamaniak Wałbrzych | 2008-08-07 02:02:05 no może na Lpg se ŁĄde przerobie jak ją kupie
ale na Litwie to bena kosztuje ok 3.60 za litr (po przeliczeniu na zł)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!po podwyżkach!!!!!!!!!!!!! i gdzie ta unia!!!!!!!!!!!!!!!!!!co wy na to?????????????????? |
ladamaniak Wałbrzych | 2008-08-07 23:32:49 a mnie dzisiaj Łada chciała pozbawić życia!!!!
wyobraźcie sobie: siedze pod autem i wymontowuje zacisk hamulcowy(z tej Lady z ogłoszenia),a tu mi na głowe spada kawał nadkola!!!! za co??? przecież ja ją lubie!!! a jak wsadziłem podnośnik i tak na nim stała podniesiona to próg sie tak wygiął że aż podłoga strzeliła i samo mocowanie podnośnika pękło!!! mimo tego zamachu na moje życie dalej lubie Łady i wybaczyłem jej ten "wybryk"
pozdrawiam forumowiczów Marcin z Wałbrzycha |
zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2008-08-18 16:28:25 Własnie wróciłem z wyprawy Tigerem. Razem z bratem i i kilkoma tigerami, caterham'ami pojeździliśmy po Czechach i górach. Wrażenia z jazdy niesamowite.
kilka zdjątek: od tego....
Do tego....
kilka tiger'ów
Angielski Caterham za 90 000 zł ![]() |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2008-08-22 00:24:43 A ja już jestem wkur.... i serdecznie mam dosyć "fachowości" i uczciwości mechaników z którymi mam do czynienia ostatnio. Po wypadkach z ostatnich tygodni stwierdzam że większość z nich to nieroby, lenie i naciągacze. Przez ich nieróbstwo, nieuczciwość i nieudolność władowałem niepotrzebnie ponad 700 zeta w moje wozidełka a dodatkowo co najmniej 4 razy musiałem w szczerym polu poprawiać ich fachowe reperacje. Kolega po zetknięciu z wiele fachowym ASO Opla musiał wyskoczyć z 2000 zeta na remont głowicy w Omedze.
Jestem po prostu przerażony co oni robią z ludźmi którzy nie mają pojęcia o mechanice (bo i mieć jego nie muszą). Jak ja jeszcze raz usłyszę od takiego jednego że "tego się nie da zrobić" że "ten typ tak ma" to obawiam się że nie wytrzymam i zacznę wyzywać ludzi. Najgorsze że nie mam niestety żadnych warunków do roboty przy aucie oprócz kawałka miejsca parkingowego przed blokiem i muszę polegać na tych patałachach. |