CB Radio kto ma? kto coś wie? - Strona 19

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ta antena co tam jest na aukcji to miałem ja przez jakis czas i ja zmieniłem bo słabo odbierało założyłem lepszą antene i jestem bardzo zadowolony !!

no panowie ja mam w swoim asterixie radyjko magnum mx i antene 120 cm za 85 zł i chodzi bardzo ładnie pozdrawiam

Soczewa mam pytanie, a jakie dla ciebie to dobre radio?

Sądze, że stara Onwa Turbo jest lepsza od 80% tej nowej masowej produkcji...

Lukwel, a czego się spodziewałeś, po takiej antence...

Przedewszystkim nie na magnesie i nie taka krótka...

do samochoddu nie potrzebujecie radia które nadaje aż na Marsa.
W służbowym Manie zamontowałem Onwe mk3, kosztowała chyba z 250 zł i gra jak trzeba. To są bebechy alana 100+, tylko inaczej zapakowane, lepiej wykonane i z lepszym mikrofonem. Polecam.

Cytat:
2007-05-24 20:47:42, FilipTeodorek pisze:
Po pierwsze radio TTI jest tak naprawde nie zbyt dobrym radiem fakt tanie jest ale to co ma wsrodku to tti 770 to podróba alana 78 a tti 880 to podróba alana 48.

Ja mam 770 i jestem zadowolony, kupiłem okazyjnie nie bardzo wiedząc co kupuje, jedno co wiem to do kitu jest głośniczek standardowy jak ktoś ma głośny samochód (np ford transit), w osobówce podłaczyłem pod radioodtwarzacz i dźwiek z głośników standardowo montowanych w oplu jest o 1000 razy lepszy, co jak co mnie odpowiada

PS.

Dzięki Marku że mnie uświadomiłeś że nadajemy i odbieramy na falach AM

[ wiadomość edytowana przez: zvierzak dnia 2007-05-28 20:30:28 ]

u mnie siedzi Alan 100+ i pomomo tego ze wszyscy twierdzą ze to szumofon to spisuje sie swietnie, wkoncu to cb to musi troche poszumiec a nie odbierac jak tv cyfrowa, a antena magnesowa Hustler IC 100 bodajze, spełnia swoje zadanie, zawsze wiadomo co gdzie sie dzieje

Kilka dni temu dostałem taka reklamę CB Radia .Na pierwszy rzut oka jest interesująca choćby ze względu na niewielki rozmiar urządzenia.Fachowców proszę o skomentowanie .
http://www.auto.pl/cbradia/cbradia.php

Nie dawno je testowałem. Do auta super sprawa, jeżeli tanio możesz je dostać to naprawde polecam.

a w którym miejscu polecacie przymocować antene w Astrze G sportive (3 drzwiowej)? Macie jakies sprawdzone rozwiązania?

Cytat:
2007-06-30 19:55:59, Tommmy pisze:
a w którym miejscu polecacie przymocować antene w Astrze G sportive (3 drzwiowej)? Macie jakies sprawdzone rozwiązania?

jeżeli magnmes to sirodek dachu + strojenie
jeżeli na stałe to w takim miejscu aby to miało wygląd i oczywiście też zestrojenie

Cytat:
2007-06-30 19:55:59, Tommmy pisze:

Dziura pod koniec dachu, lub uchwyt na klapie bagażnika.

Mozna wykorzystać dziure po antenie fm. a antene od radia przykleic na szybe.

ja w Astrze G mam bata 165cm ... przyczepiony oczywiście na uchwyt (na klapie)

tak to wygląda ....na fotkach widać jak powinien być poskładany i zlutowany

nie bójcie się 'barów' .... magnesówki są dla dzieci

a to wtyk, który przychodzi do radiaCB (z tyłu)

i oczywiście przewód antenowy (50Ω

a tak mam zabudowane CB a aucie:

a tak ja to mam zrobione

koszt rameczki (pasującej w otwór 1DIN (standardowe rozmiary radia do auta) to 35zł
..niestety nie wszystkie auta mają taki, 2ge miejsce na radio

CB w Astrze F w miejscu popielniczki: KLIK

natomiast, uchwyt mam tak zrobiony jak proponował kolega:

Bardzo łatwo taki uchwyt zrobić
Potrzebny jest tylko stary zapach do auta, a właściwie jego tylna część

.... i nie trzeba wieszać gruszki na kierownicy, wozić na kolanach czy lusterku wstecznym

antenka taka:

parametry techniczne anteny
Magnum lemm AT-71

Częstotliwość 26,5 do 27,5 MHz
Moc maksymalna 800 W
Impedancja 50 Ohm
Zysk 4,0 dB
SWR 1.1 do 1.2
Długość 1650 mm
Długość przewodu: 4 m

[ wiadomość edytowana przez: tomazzi1980 dnia 2007-07-08 11:25:14 ]

Cytat:
2007-05-24 20:26:13, Soczewa pisze:
zestawy za 399 to żenada !!!

mylisz się kolega ma w Omedze zestaw - cobra (promocja 199zł) + antena na magnes Hastlera (czy jak to się pisze) za 80zł i za niecałe 300zł, po wystrojeniu, całkiem ładnie mu to śmiga

w/g mnie magnesówki są dla dzieci, ale jak z nim pojeździłem po mieście, to doszedłem do wniosku, że zestaw jest całkiem OK i śmiało mogę go polecić

Brawo Tomazzi fajnie wszystko wygląda ten uchwyt do mikrofonu bardzo mi znajomy heh nie ma to jak dobre pomysły przy pifffku jednak trochę mnie dotknęło stwierdzenie magnes jest dla dzieci hmm sam mam magnes i antenę 2 metrowa i ta forma mi odpowiada to zależy jak komu odpowiada montaż anteny. ja mam taki problem teraz ze jak wciskam przycisk PTT nadawania to przerywa mi silnik a żeby było śmieszniej dzieje sie tak tylko jak dodaje gazu

ten uchwyt na mikrofon jest Twojego pomysłu napisałem to
Wszystkim znajomym się podoba

a co do magnesówek .....ja wolę starą szkołę dłuuugi bacior na klapie a nie 60cm magnesówka na dachu np. to

... jak ktoś ma takie coś, to niech się nawet nie przyznaje kaszan na maxa

te midlandy to sa atrapy anten

co do anten na magnesy to sprawnosc anten jest najlepsza odpowiednio:
- motazowa (dziura w dachu) - najlepiej dziala
- magnesowa
- uchwyt klapowy
- najgorsze sa wszelkiego rodzaju uchwyty relingowe, lusterkowe itp

Cytat:
2007-07-09 08:28:04, PeterCrazy pisze:
te midlandy to sa atrapy anten co do anten na magnesy to sprawnosc anten jest najlepsza odpowiednio: - motazowa (dziura w dachu) - najlepiej dziala - magnesowa - uchwyt klapowy - najgorsze sa wszelkiego rodzaju uchwyty relingowe, lusterkowe itp

I tu się mylisz.
Z twojej kolejności wynika, że masa przez powłoke lakieru jest lepsza niż bezpośredni dotyk śrub z blachą (zazwyczaj klapy bagażnika) z uchwytu.
Uchwyty lusterkowe i relingowe porównałbym do magnesu (=)

Natomiast co do antenki midlanda tej ultra krótkiej to totalny złom. NIgdy na tej "antenie" nie miałem WFS poniżej 2.
Strojenie praktycznie żadne. Ja kogoś widze to nie mam pewności czy on mnie słyszy.
Większość ręczniaków z orginalnymi antenami lepiej nadaje....

[ wiadomość edytowana przez: gimof dnia 2007-07-09 09:01:54 ]

widze w podpisie SPx wiec mam doczynienia ze znawca tematu, moim zdaniem wszystko zalezy od sposobu zamontowania tej anteny na uchwycie i samego uchwytu, ostatnio naogladalem sie fabrycznych uchwytow i uwierz mi ze nie chcialbys bez modyfikacji montowac ich na swoim samochodzie.
bywaja tez problemy z samą karoseria samochodu i z uzyskaniem dobrej masy mimo wkrecenia tych smiesznych 2-3 srobek w blache, a do tego niektorzy z obawy o blache nie wkrecaja ich na tyle gleboko zeby ta mase uzyskac na zadowalajacym poziomie
uchwyt powinien mieć połączenie galwaniczne z masą a magnes nie ma go wcale więc przy magnesie nie można mówić o masie tylko o sprzężeniu pojemnościowym.

dochodzi jeszcze kwestia jak zapewne Ty wiesz a duza czesc nie jest swiadoma, kierunkowosci anteny zamocowanej na uchwycie.

magnes to przy uchwytach relingowych/lusterkowych mistrzostwo swiata, wieczne problemy z uzyskaniem odpowiedniej masy, ciagniecie metrow kabelkow, plastikowe relingi w duzej czesci nowych samochodow, w autobusach i tirach starszej generacji gdy nie bylo standardem ogrzewanie lusterek byly one nie masowane, i takie tam

wypowiedz poprzednia skierowana byla dla laikow, ktorzy traktuja CBradio tylko jako antymisiek a takich jest na tym forum wiekszosc naprawde lepszym rozwiazaniem jest magnez od uchwytu na klape

a dla szerzej zainteresowanych tematem polecam Forum cb-radio.pl

[ wiadomość edytowana przez: PeterCrazy dnia 2007-07-09 12:41:57 ]

Tomazzi a ja mam np. to

i nie wszystkie anteny plus magnes to gówno to co przedstawiłeś to masz racje ze to to pseudo antena cb a nie antena ale większość anten montażowych pracuje na magnesach i stroi sie idealnie mi np ta satniago zestroiła sie na 1.0-1.1

[ wiadomość edytowana przez: FilipTeodorek dnia 2007-07-09 20:46:27 ]