Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Yanosik ŁADZIARZ Lanos Schneidemühl | 2005-08-20 00:05:35 Moc można zmierzyć ![]() ![]() |
![]() zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2005-08-20 00:11:30
Gdybym mógł już dawno bym sie zgłosił do ciebie ![]() ale silnik mam na dotarciu, przejechałem dopiero 700 km, w dodatku nie mogę jak na razie przekraczać 3,5 tyś. Trzeba będzie jeszcze poczekać ![]() pozdrawiam |
![]() zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2005-08-22 18:53:07 Po wielokrotnym czytaniu książki "how to build & power tune Weber & Dellorto" zebrałem wszystkie "wyjściowe" komponenty pojedynczego Webera 45 dcoe pod silnik 1300. Kiedyś Leszek napisałe żebym pisął tu dosłownie wszystko o tej modyfikacji więc mozę komuś sie przyda.
Zwężka "Venturiego" (gardziel) 1275 cc : 36 mm choke in 45 mm weber Idle jet (dysza wolnych obrotów) 45 F9 Main jet 36 mm choke: 160 main jet (jedna gardziel na 2 cylindry) Emulsion tubes F 16 will run best....jeżeli będzie źle dobrana to silnik będzie słabo zachowywał sie przy przyspieszaniu Air corrector o 50 lub 60 większy od dyszy paliwowej głównej Auxilary venturi 4,5 dla gaźnika 40 mm i 45 mm Dysze przyspieszacza 1275 cc - 45 więcej nie potrzeba idle mixture (mieszanka-śruby) od 3/4 do 1 i 1/2 wykręcone.....ale podają też 2,5 obrotu w innych źródłach A wiecie co jest najlepsze ![]() ![]() |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-08-22 19:07:25 Wg moich doswiadczen, moje dellorto najwiecej pily paliwa przy zbyt duzej ilosci "razow" wykrecania sruby od wolnych obrotow.
Skrecenie o 1 obrot( dla webera pewnie bedzie to odpowiednikiem 1/4-1/2) oszczedzalo mi srednio 4 litry!!! Mysle ze jesli zmienisz dysze od wolnych obrotow nie bedzie tyle chlac. Polecam odpalic auto, nagrzac do temperatury pracy, i niech chodzi na wolnych obrotach -bez gazowania przez 2-5 minut, poczym zgasic, wykrecic swiece i jesli nie sa brazowe a czarne to znaczy ze za duzo daje na wolnych, i albo skrecic srubka, albo zmienic dysze na mniejsze -od wolnych obrotow. Twoj przebieg praiwe 1000 km, moim zdaniem spowodowal juz wstepne wygladzenie "choinki' po honowaniu, wiec nie powinien olej na swiece walic.(o ile bylo honowane w ten sposob) Wiesz moze jak ciasno masz silnik spasowany?(luz tlok cylinder) |
![]() zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2005-08-22 19:15:35 krzysiek zobacz moje filmiki które wrzuciłem na ftp.....a tak na marginesie to nie wiem co sie dzieje....bo teraz mam dysze wolnych 65 F9.....śruby mocno wykręcone bo na 2,5 obrotu. A gdy wkłądam mniejszą dysze np 55 F9 to nie moge ustawić dobrze wolnych obrotów....auto mi strzela i słabo przytspiesza. Auto kopci czarnym dymem i czuć paliwsko cały czas. Dużo pali.
Mam dysze 50 ale ma takie duże te boczne dziury powioetrzne że jak założyłem to wolne ładnie trzymało przy 1 1/2 wykręconych śrubach ale autem nie dało sie jechać. Odrazu zassysała powietrze i gasła. cholera pozostrał mi tylko ten element..jestem juz blisko...tylko skąd znowu skombinowac dysze 45 F9 wolnych obrotów ????? p.s. No i po zlocie w Poraju będzie wałek ![]() nie mam pojęcia jak spasowali mi silnik ???? jutro sie zapytam [ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2005-08-22 19:17:37 ] |
![]() zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2005-08-24 15:29:11 No i jestem po regulacji ![]() mam już podciśnienie zapłonu, wymieniony olej i wyregulowany zapłon oraz weber. Wrazenia ![]() Auto od 3000 obrotów fenomenalnie przyspiesza....bez problemu kręce kołami w miejscu a przy starcie jeszcze na dwójce słychać pisk.....Auto ma po po prostu bajecznego kopa. Gdy wracałem z poznanie wycisnąłem na autostradzie 140 km/h i bałem się jechac więcej a miałęm spooory zapas. Przed chwilką szalałem na parkingu przed hypernową-zarzucając tyłkiem każdy zakręt (lekko bo sie bałem więcej docisnąć). wkręcam sie spokojnie na ponad 7000 obrotów.....od 4000 to petarda. Słąbiej troszke z "dołem" i wydaje mi sie że musze zejść do 34 mm ze zwężką. p.s. Wczoraj miałem piękny dzień.....dzięki mojemu bratu zostałęm przewieziony tigerem....to dopiero sie zbiera !!!! a w dodatku zarzucanie tytłkiem to normalka ![]() kilka fotek: ![]() ![]() ![]() ![]() zobaczcie na zegary ![]() ![]() |
![]() Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-08-24 15:46:37 No pięknie, pieknie Zax!!!!!!
Ale Ci zazdroszczę ![]() Paweł |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-08-24 19:50:01 Ładne zegary ma tan tiger ![]() |
![]() zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2005-08-24 22:19:52
oczywiście że to replika....a nazywa sie dokłądnie tiger cat E1 hmmm nie wolno sie cieszyć i napalać ![]() W dodatku gdybyś Adam poczytał to bys wiedział że poza weberem mam przygotowaną i obrobioną głowice......sam weber wsadzony do standardowego silnika da niewiele....a dobór dysz byłby pewnie strasznie trudny. Ale gdy połączysz webera z małymi modyfikacjami to sorry ale żadna standardowa łada nie podskoczy. Co do rozpędzania to można.....nawet leszek jest tego przykłądem-jego łąda sporo poleciała (21072-1300). A ja sie bym bał polecieć więcej niz 140-nie wiadomo co wytrzyma a co nie. Osobiście bardziej chodziło mi o zwiększenie dynamiki....żebym sie już nie bał przy wyprzedzaniu...zdąże czy nie. W dodatku gdybyś wsiadł do mojej łady, zasilanej gazem i 24 s do 100 km/h to inaczej byś śpiewał. Przyjedz na zlot i zobacz jak sie zbiera moje auto to może zmienisz zdanie.......... [ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2005-08-24 22:22:24 ] |
![]() zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2005-08-24 22:40:41
Napisałem ci wcześniej........ nie chodziło mi o prędkości a przyspieszenie. Co ty w ogóle wiesz o tym co planuje. Mój samochód znam od podszewki...a znam historie w której jeden gość super wyszykował auto-silnik, zawieszenie itd. a przy 180 mu sie koło zblokowało. Efekt: 6 krotne koziołkowanie i jeden trup. Nawet na super częsciach może sie coś stać. Czepiłeś się teraz jak......o co ci chodzi ???? Rób sobie zawieche, remontuj silnik...mi nic do tego. Po cholere mnie tu atakujesz. Aha może na łądach sie znasz ....ale na polepszaniu ich osiągów to wiesz mało-nie wspominając o wiedzy o gaźnikach poziomych. hehehehe ferari, alfy, porshe i inne wozy sportowe już od lat 60 -tych używa tych gaźników a on napisze że nic nie dają !!!!!!!!!!!! Widziałeś, jechałeś....... Przyjedz na zlot...zobaczysz, poznasz.....przyznasz racje. p.s. plany: wałek, sprężyny i amortyzatory, kubły (juz zamówione), wydech. [ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2005-08-24 22:41:49 ] |
![]() zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2005-08-24 23:05:47 Paweł nie ma sprawy ![]() Satysfakcją dla mnie jest to że dzięki mojemu projektowi miałem i mam naprawde zabawe. Żyje tym ja, moi bracia i wiele innych osób. Obczytałem wszystko co jest związane z gaźnikami poziomymi....dodatkowo poznałem wielu ciekawych ludzi. Dzisiaj np. moją ładę przetestował Niejaki Leszek P. który ściga sie w rajdach....to co z nią zrobił to aż mi oczy wyszły....rozkręcił ją tak że aż mi nogi drżały. Nigdy nie chciałęm być jakimś tuningowcem....chce mieć auto klasycznie wyglądające a pod maską ulepszenia ładowskiego silnika. Włożyłem w to dużo serca, pieniędzy (sam remont silnika i głowice przygotowała mi najlepsza firma w wielkopolsce zajmująca sie rajdami i nie tylko-takie jest moje zdanie ![]() Co z tego że leciałem 140..mogłem więcej-wole jednak sie bawić ładą a nie leżeć w rowie. Jestem szczęśliwyu i dumny że udało mi sie to wszystko załatwić w tak krótkim czasie..... Adam znajdz webera 45 dcoe !!!!!! Życze szczęścia !!!! Znajdz kolektor do łądy pod niego (seryjny odlew angielski)....bezcenny, nie do zdobycia!!!! wywal gaz !!!! kto w tych czasach zrobi coś takiego!!!!! itd. itd. mi sie udało i sam sie zastanawiam skad miałem tyle szczęścia !!!!!! A auto jeździ, przyspiesza, brzmi PIĘKNIE !!!!!! i bez problemu wyprzedzi każdą seryjną łade ![]() ![]() i na koniec mała dygresja..... zapiszczeć seryjną ładą zapiszczysz !!!!! Ale czy dłużej ode mnie ???? [ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2005-08-24 23:07:10 ] |
![]() zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2005-08-24 23:24:58
Ciekawy tekst wyczytałem kiedyś w jednym z czasopism... Współczesne auta przechodzą tuning....zewnętrzny, wewnętrzny Auta klasyczne przechodzą rasowanie !!!!!! i to mi sie podoba ![]() W książce o weberach i dellorto napisali: Co wygląda pięknie musi tak samo działać !!! a zobaczcie jak to wygląda : ![]() ![]() |