| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2005-07-05 17:43:18 |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2005-07-05 19:12:31 ten to pewnie mial problemy w UK i na diagnostyce |
PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-07-05 22:02:12 czy on jest taki fenomenalnie szybki to ja niewiem.
przelorzenia skrzyni scorpio/niewiem czy tej/ i [p.gł] = 3.92 /scorpio/ b. i= km/h przy 5500obr/min 1---3.89 = 43 2---2.08 = 81 3---1,34 = 125 4---1,00 = 168 5---0.82 = 205 ale na 5 biegu przysp staje sie ujemne przy 4700 i predk 175km/h - zaluzmy ze z ta moca dojdzie do konca mocy i bedzie mial te 205 km/h a tyle to ostatnio jechalem Mondeo kombi 1.6 na gazie i prowadzil sie zajbiscie i rozmawialismy w srodku i wiatr nie swistal i spali 12 l/100km i hamowal normalnie
widzac ze jakas firma tjuninkowa w nim grzebala to juz dla mnie nic ciekawego bo juz nie jest to EXTRIM GARAGE. po wierzchu dla mnie to na wiejski tjuning sie nadaje.zwlaszcza system Kobierzyn /dla ludzi z poza krak.- to osrodek wypoczynkowy gdzie sa biale sciany i klamki tylko z jednej strony/. i siatex ciekawe ile pali?
myslicie ze z 20 w miescie zezre ??? moze wiecej??? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-07-07 21:39:28
To jest mały silniczek Duże to są od 3,5 litra w górę. Np w Mercu 500 silnik moment obr. max. (głupie365Nm) ma przy 2500rpm. |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-07-07 21:41:48 a w wersji AMG też? A guzik |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2005-07-07 21:46:39
Hehe - vistula czytaj, kolejny ortodox
|
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-07-07 21:49:29
Bi-turbo to by mi sie nie chciało, ale Poldek z V8 i ponad 4l pojemności to bardzo kuszący pomysł. |
eFeSOwiec Miłośnik FSO FSO Polonez 2000 Warszawa | 2005-07-07 21:55:40
Może wróćmy do początku Czy znamy znaczenie słowa tunning?![]() |
Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2005-07-07 22:20:10
nie ma słowa tunning... ale jest tuning
*calibrating something (an instrument or electronic circuit) to a standard frequency *The use of various techniques involving adjustments to both hardware and software to improve the operating efficiency *Engine tuning is the modification or design of internal combustion engines to yield more performance, either in terms of power output or economy. It is a popular pastime with amateur mechanics and petrolheads. It has a long history, almost as long as the development of the car in general, originating with the development of early racing cars, and later, with the post-war hot-rod movement. |
polonezcaro . | 2005-07-07 22:29:26
tak się składa że ja ma tylko "lekko" ponad 1,6 z "lekko" poprawioną elektroniką a silnik jeśli już.... tak patrzcie na max wartości mocy! napewno na tym wyjdziecie b.dobrze! podstawa to jakas kosmiczna moc w wysokim zakresie obrotów, a poniżej 5000obr silnik padlina... ale jeśli u Was podstawa do tuning... oki ps. ale tu sie pozmianiało na tym forum, chyba ktos zacznie produkowac przezroczyste drzwi do PN... |
eFeSOwiec Miłośnik FSO FSO Polonez 2000 Warszawa | 2005-07-07 22:30:27 Nomad to była literówka:
Dziękuję za przybliżenie znaczenia słowa "tuning" ![]() |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-07-07 22:31:40 PolonezCaro - wyluzuj, strasznie spięty jesteś |
Realdoom Miłośnik FSO FSO 125p Pruszcz Gdański | 2005-07-07 22:38:11 Ktos na poprzedniej stronie napisal ze przez zebranie materialu i ciensza uszczelke spadl stopien sprezania do 8:1 .
To jakies bujdy sa bo po piersze primo zbierajac material z tloka spadnie cisnienie [czy, kompresja] stopien nie moze sie zmienic. a przez ciensza uszczelke pod glowica to by cisnienie wzroslo bo glowica nizej siedzi .... |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-07-07 22:41:31 Wydaje mi się że dyskusja nad Poldem V6 jest zbędna. Przecież i tak klasyczny Mercedes z 6-cylindrowym silnikiem jest lepszy
|
eFeSOwiec Miłośnik FSO FSO Polonez 2000 Warszawa | 2005-07-07 22:43:42 Człowiek zrobił sobie sam samochód, który jest inny niż wszystkie Polonezy, wykonał coś co innym by nigdy nie przyszło do głowy, ba nawet się nie chciało z wielu względów. Chwała mu za to. W dobie zalewu zagranicznych marek, taka domowa modyfikacja jest jak manifestacja hasła "cudze chwalicie swego nie znacie" Przychodzi mi na myśl tekst z Misia:"To jest nasze, przez nas wykonane... i to nie jest nasze ostatnie słowo"
Nie jesteśmy tutaj jakimś jury, aby oceniać poprawność modyfikacji, i ich efektu. Człowiek zrealizował pewną myśl, bardzo śmiałą myśl i o tym trzeba mówić, tym się cieszyć, bo to nie jest jakiś wiejski tuning z masą siatexu, dziadowskich napisów i innych pierduł
Tyle mojego w tym temacie ![]() |
SKRABER Miłośnik FSO retrospekcja Kraków | 2005-07-07 23:11:26
hehehe nio i znalazł się pierwszy , co wyniki mojej pracy dyplomowej podważa kompresor? - masz na myśli sprężarkę mechaniczną jak myślę - heh no cóż nasiedziałem się na hamowni PK kilka dni katując 2,3 l silniczek Volvo sprężarkami o prawie identycznej wydajności : mechaniczna Eatona kontra turbosprężareczka - wyniki - jeśli chodzi o wartości uzyskanych momentu i mocy - wygrała oczywiście TURB-inka, mechaniczna ogólnie rzecz ujmując miała po prostu przyjemny przyrost ww parametrów ale wartości bezwzględne w większości zakresów pracy mniejsze....
nio to się wyłuszczyłem - szczegóły do wglądu - praca ma ponad 150 stron i jest nawet troszkę na temat poniższych dywagacji
|
Domel Miłośnik FSO [i], VW Passat Toruń | 2005-07-07 23:13:52
Zapewne uszczelkę pod głowicą zastosowano _grubszą_. Tylko ktoś się pomylił przy mówieniu/słuchaniu/pisaniu ... |
polonezcaro . | 2005-07-08 08:18:58
może i sie nasiedziałes nad pracą... niestety tylko wspomniałeś o tym że silnik z kompresorem rownomiernie rozwija moc, praktycznie w całym zakresie obrotów, a turbina.... muł... muł... muł... strzał, turbina "się zalączyła"... odlot, i trzeba uważać żeby silnika nie przekręcić, bo zaraz trzeba biegi zmianiać. Im wieksze spodziewane przerostu mocy - tym większa turbina - doznania rownie większe. Jedynie w Saab'ach turina była (jest??) stosowana do poproawy kultury pracy silnika. A max wartości... tak, turbina w jakimś tam zakreseie obrotów jak się rozkręci to "dmucha" jak najęta... ale co z tego, jak turbo dziura niestety jest. Prawda jest że udało się ją zminimalizowac stosując zmienną geometrie łopatek - ale jak to jest w samochodach nienaszpikowanych elektroniką- odpowiedz macie na wyresie mocy tej V6... piekna sinusoidka
bardzo możliwe - trudno powiedzieć, ale jak to stwierdził Ford na konferencji prasowej : dzienikarz: -co jest leprze od dużej pojemności Ford: - jeszcze większa pojamność! |