| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BolimA Miłośnik FSO PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2003-09-28 17:01:35 Przewodow elastycznych wymieniac nie musisz, ale radze sprawdzic ich stan.Jesli wygladaja na "zmeczone" lepiej wymien.Z hamulcami nie ma zartow, szczegolnie z przodu.
Ja wczoraj wymienilem przewody metalowe,elastyczne,plyn,klocki i od razu poczulem sie bezpieczniej w moim pojezdzie |
Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-09-28 22:16:47 dzieki za rozwianie dreczacych mnie niepewnosci.
co do przewodow gumowych to przednie mam na zmiane, zostaly mi jeszcze po starym fiacie jednak problem lezy gdzie indziej, nie mam bladego pojecia jak odkrecic weza od rurek bez ich uszkodzenia, podobnie ciezko jest s odkreceniem od zaciku poniewaz leb tej specjalnej sruby jest niski i nasadowy klucz po pewnym czasie zaczyna przeskakiwac i nic tylko wziasc zacisk i na imadlo, ale zkolei jak jak waz nadal przykrecony do rurki? normalnie jeden problem goni drugi czy sa na to jakies patenty? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-09-29 11:14:09 Jak są i tak do wyrzucenia to można je przeciąć na pół co ułatwia czynności operacyjne. |
Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2003-09-29 12:38:17 racja, tylko wlasnie sa w dobrym stanie nigdzie nie skorodowane tylko ta piekielna skretka sie zapiekla |
cebka Miłośnik FSO ![]() Było Wąskie Caro 1.9 ... Lublin | 2003-10-10 00:36:42
Ja tak mialem po wymianie przewodow elastycznych z przodu,musialem odpowietrzac kazde kolo po jakies 5 razy,dopiero wtedy bylo git. |
herek Fiat 125p Apollo Green Grodzisk | 2003-11-05 02:14:25 Witam...
Walczę od paru dni z hamulcami w moim df'ie problem jest taki że pedał jest gumowaty z tendencją do wpadania w podłogę przy delikatnym hamowaniu, oraz tarcze się dość mocno nagrzewają przednie są wręcz gorące po zrobieniu ~20km...nowa pompa hamulcowa, wszystkie przewody, również metalowe, tylne zaciski, oraz korektor, przednie po przysłowiowej regeneracji, pomijam objawy typu zardzewiała pompa, którą kupiłem w sklepie, wycieki przy łączeniach, a ostatnio nawet wyciek z nowego zacisku jednego z tylnych, przed tym wyciekiem hamulec był lecz nie na długo jeśli macie jakieś pomysły proszę o pomoc, bo mi się już skończyły wraz z powoli kończącą się cierpliwością i zanosi się na to że fiat znowu przezimuje lecz nie z braku czasu, a z braku chęci... sorry za przydługi post P.S. Czy ktoś ma może na zbyciu potencjometr do podświetlenia zegarów do Caro... pzdr. |
Woj-o772 Polonez Wrocław | 2003-11-05 07:23:20 kurde gdybyś nie anpisał że nowa pompa to to wpadanie w podłogę przy delikatnym/wolnym naciskaniu pedału to była by na bank pompa. A tak swoją drogą jak pompa była zardzewiała to może warto się jej przyjrzeć dokładniej... Bo nagrzewanie się przodu oznaczałoby że nie cofają się klocki i trą cały czas |
cybertec Miłośnik FSO Polonez Caro 1.6 GLE ... Łódź | 2003-11-05 07:46:32 ja tez ostatnio wymienilem pompe i tez na fabrycznie nowa. Nie wiem tylko co z nia jest nie tak, bo jak jade to mi pedal hamulca zaczyna coraz bardziej twardniec - az w koncu blokuje calkowicie kola. Tak poza tym to samochod hamuje dobrze. Na razie czekam moze sie w tej pompie wszystko samo jakos ulozy. A moze to cos z serwer? Kombinuje jeszcze z przewodem podcisnieniowym i zaworkiem czy ich nie wymienic...Ale tak na moje oko to serwo dziala...
pozdrawiam cybertec |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2003-11-05 07:50:06
W pompie nic nie ma sie ułożyc - po wymianie i napełnieniu ukałdu płynem hamulcowym, odpowietrzeniu - ma działać. Wygląda na to ze serwo nie wraca - uszkodzenie w układzie zaworów (membrana) Wymień serwo - na szrocie do nabycia za 20 zł. Ew. nowe - 98 - 110 zł |
Bialy (A) Miłośnik FSO ![]() wawa | 2003-11-05 09:18:35 Też postawiłbym na serwo. Jendak wolałbym zakupić je w sklepie a nie na szrocie. ----------------- --- Biały --- ten zły admin |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2003-11-05 10:16:00 a ja nie na serwo ale zaworek od podcisnienia (ten w serwie z przewodem z kolektora) |
PAGAN Wwa | 2003-11-05 11:58:45 ja mialem przez krotki czas taki objaw. otoz dzialo sie tak za sprawa serwa. teraz bede opisywal jak totalny kretyn, ale prosze mi to wybaczyc. nalezy odkrecic nakretki trzymajace serwo czy tez je poluzowac. przez srodek serwa przechodzi taki kijek, ktory ma regulacje nakretka i ja trzeba tak poluzowac luzujac skok kijka, aby to cale serwo nie dzialalo zbyt scisle. oczywiscie potem trzeba serwo przykrecic |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2003-11-05 12:22:16 Ja obstawiam grzejące się zaciski co powoduje wrzenie płynu w samych zaciskach i stąd najpierw twardziejący pedał (płyn się rozgrzewa i rozszerza) a potem nagłe wpadanie pedału do deski-po osiągnieciu temp. wrzenia. Płyn też mozna podejżewać że ma za niską temp wrzenia-może podróbka? Lepiej używac płynu konfekcjonowanego przez Orlen albo chociaż Organika-Łódź, reszta to prywaciarski chłam. |
cybertec Miłośnik FSO Polonez Caro 1.6 GLE ... Łódź | 2003-11-05 17:14:45 co do plynu to mam Organike DOT-4, swiezy, nowo wymieniany. Jesli chodzi o przegrzewanie - to rzeczywiscie grzeje sie przod, tyl jest w porzadku jesli chodzi o grzanie - ale tez niedawno wymienialem tloczki i wszystkie uszczelki. Ale mysle ze trzeba im sie przyjrzec. Chociaz mialem juz tak sytuacje, ze jak jezdzilem to nawet pedal hamulca nie robil sie twardy - i wtedy przod nie byl rozgrzany. Co ewentualnie z nimi zrobic.
Planuje wymienic ten przewod od kolektora do serwa i ten zaworek. Zobaczymy jak bedzie rezultat. pozdrawiam cybertec |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2003-11-05 17:36:12 A jakie uszczelki dałeś do zacisków? bo ja już widziałem rózne rzeczy, nawet nożem z przysłowiowego szlaufa ucięte. Muszą być orginalne z Wrocławia, boki są siwe matowe a z zewnątrz i od wewnątrz czarna idealnie błyszcząca guma. Jak dałeś chłam to ci tłok blokuje i nie odbija, dlatego się grzeje. Koniecznie też trzeba je posmarować smarem ATE sprzedawanym w małych niebieskich tubkach. Przewód i zaworek mają wpływ na siłę wspomagania i raczej grzanie się hamulców od nich nie zależy. Jedynie zbytnie podparcie popychacza w serwie jak pisał Pagan też powoduje grzanie, ale jak tego nie ruszałes to odpada. |
cybertec Miłośnik FSO Polonez Caro 1.6 GLE ... Łódź | 2003-11-05 17:52:10
Uszczelki, te z takim zielonym kartonikiem - Auto cos tam... - a zaciski oczywiscie przesmarowalem - jesli to moze miec znaczenie to z prawej mi wszedl lekko tloczek do zacisku, a z lewej sie troche meczylem. Ale to bylo jeszcze przed wymiana pompy, bo najpierw wymienialem caly plyn w ukladzie hamulcowym i wtedy tez wymienialem uszczelki, a pozniej dopiero wymienilem cala pompe i tutaj juz zaciskow nie ruszalem - tylko odpowietrzanie. Co do grzania - to przod mi sie zawsze bardziej grzal niz tyl, nawet na starej pompie. pozdrawiam cybertec |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2003-11-05 18:06:32 Generalnie po prawidłowo zrobinej naprawie zacisków nie ma prawa sie nic grzać!. Albo uszczelki były do bani-nie znam takich, kiedyś były w takich kartonikach sprzedawane uszczelki z czerwonej gumy silkonowej ale nie polecam ich. Postaraj się kupić orginalne, są na ogół luzem albo w kompletach z tłokami i z tą gumką w harmonijke czyli osłoną przeciwkurzową. Ważne jest też dokładne oczyszczenie rowka uszczelki za pomocą zagiętego i sklapanego na płask drutu-jak wytrych. treba tym delikatnie (aby nie porysować zacisku na powierzchni prowadzenia tłoka) wyskrobać taki szaro-biały proszek, czyli gryszpan który unosi uszczelkę wyżej niż potrzeba i wtedy jest za ciasno dla tłoka więc nie wraca. Słuchaj jak masz bardzo stare zaciski, wymień je na regenerowane u gościa w Komorowie. W razie czego postaram sie na jutro o namiar tel. |