Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-01-23 21:48:30 Odgrzewam temat dla potomnych
Właśnie jestem po wymianie kpl. przewodów hamulcowych od pompy do tylnych kół (bez ABS) ![]() Rdza zrobiła swoje więc zawczasu je wymieniłem. (Miałem kiedyś dwa przypadki, że podczas na szczęście warsztatowych prób hamulców pękły przewody) Prawy miedziany przewód L = 4m (dorabiany) 50zł Lewy miedziany przewód L = 3,2m (dorabiany) 38zł Przewód elastyczny 2 x 20zł Metalowe przewody przy kołach lewy/prawy L = ok. 0,6m (oryginał) 2 x 12zł Przednich nie wymieniałem bo są w zadawalającym stanie, wymiarów nie znam. Uwaga!: jeden z przewodów chyba ten 4m przy pompie ma większą końcówkę (żeby nie pomylić połączeń na „krzyż”– lewy przód/prawy tył i prawy przód/lewy tył?) Wymieniłem przy okazji metalowy przewód od filtra paliwa do przodu auta (oryginał) 55zł, ale już o tym wspominałem w innym poście. Pozdrawiam Pasiek |
![]() Marvelius_Ambero Daewoo Espero 1,8 CD ... Warszawa | 2009-10-07 10:05:54 To ja dorzucę swoje trzy grosze do tematu. W weekend zabrałem się za wymianę szczęk i bębnów hamulcowych, oczywiście okazało się, że cylinderki ciekną lekko, a prawy hamulec zapiekł się, pękł trzpień sprężyny dociskowej i całość w sumie nadawała się do wyrzucenia. Co ciekawe dwa lata temu szanowny Pan mechanik mi robił te hamulce...nie patrzyłem na łapska i pewnie źle złożył bydlak...tak to jest jak im się na łapy człowiek nie patrzy. Skończyło się na odkręcaniu piast i wymianie tarcz kotwicznych, generalnie całości układu hamulcowego z tyłu. Po wszystkim okazało się, że cieknie przewód hamulcowy stalowy doprowadzający ciecz do lewego cylinderka (na łączeniu z cylinderkiem). Zadzwoniłem więc do Autodoktora na Jagiellońskiej-to w końcu serwis Daewoo...) i pytam ile wymina kosztuje, wraz z długimi przewodami od pompy do tylnej belki, a pan mi na to, że 700-750zł...zonk...pytam grzecznie czy te przewody to złocone są czy jak, a on mówi, że nie po prostu miedź. Czy ktoś może polecić jakiś warsztat w warszawie gdzie mi dorobią te przewody i wymienią za rozsądną cenę?
Odradzam jakiekolwiek wizyty w przybytku na Jagiellońskiej/Kotsisa to złodzieje pierwszej wody, szumowiny i zwyczajnie trzeba by ich powiesić dla przykładu... |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2009-10-07 10:17:25 producent przewodów hamulcowych
Może tutaj.W wykazie nie ma espero,ale jest Nexia,więc może coś się uda. Moda zaś proszę o podwieszenie tego url'a, bo kłopotów ze sztywnymi przewodami hamulcowymi jest coraz więcej ![]() |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2010-03-10 11:16:20 Przeglądając dziś allegro natknąłem się na komplet przewodów hamulcowych sztywnych. Tych, które ciężko było dostać. Wydaję mi się, że cena trochę wysoka ![]() |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2010-06-24 12:44:48
Witam czytam ten wątek i mam jedną uwagę. Wszyscy oceniacie stan przewodów "na oko". Jednak nie jest to dobra metoda ![]() W każdym razie dobrze wam radzę: poruszajcie sobie też przewodami pod maską i zobaczcie w jakim są stanie !! Pozdr. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2010-12-19 00:14:21
Moze chodzi o osobny obwód na tylne i przednie koła? Mi strzeliły 2 przewody na raz, więc nie wiem czy jak walnie jeden czy całkiem nie ma hamulców ![]() Pozdr. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2010-12-19 01:12:00
zorientowałem się po ostrym hamowaniu (próbowałem wyhamować przy zmianie świateł, ale nie dałbym rady, więc dałem gazu i przejechałem na "ciemno-pomarańczowym" ![]() Zaraz potem chciałem dohamować bo zbliżyłem się za bardzo do auta przede mną i pedał wpadł w podłogę. Na szczęście odcinek był lekko pod górkę, więc hamowanie silnikiem +ręcznym i udało się jakoś zatrzymać. Pozdr. |
![]() robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-12-19 11:15:14
|
![]() pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2010-12-19 15:34:16 W esperaku są dwa obwody na krzyż tj. pierwszy - prawy przód i lewy tył oraz drugi - lewy przód i prawy tył.
W pompie są dwa tłoczki zasilane z osobnych komór zbiorniczka i jeśli padnie jeden z obwodów to pedał oczywiście wpadnie głębiej ale powinien jako tako hamować sprawny układ. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2010-12-19 17:11:43
Kiedyś podczas odpowietrzania tyłu, pedał zawsze wpadał w podłogę i nie odniosłem wrażenia, żeby ...coś chciało hamować. I robert też pisze, że ledwo się zatrzymał - własciwie to zahamował ręcznym i biegami ![]() Jakiś shit są te rozwiązania hamulcowe ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2010-12-20 11:39:37
|
![]() Ravpraca Klubowy Weteran Esperolot Warszawa-Kraków | 2011-05-24 14:57:51 Witam,
Czy ktoś stosował takie przewody? Czy da się bez uszkodzeń "powyginać" na kształt oryginałów tak aby ich nie uszkodzić i nie "zaklepać"? [Przewody miedziane Zastanawiam się dlaczego na instrukcji montażu są trzy długie przewody do tylnych kół...? Pozdrawiam, R. |
![]() robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2011-05-24 16:12:26 Z tego co widzę na rysunku ten trzeci jest nieopisany. W związku z tym wydaje mi się że jest to linka do ręcznego. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2011-05-24 18:05:30
Ja dorabiałem sobie przewody i dostałem je właśnie w takiej formie. Bez problemu da się je dogiąć. I dobrze, że się da, bo nie wiem jak mierzyłem stare, ale te nowe dostałem trochę za długie i musiałem je upychać pod maską ![]() Pozdr. |
![]() Ravpraca Klubowy Weteran Esperolot Warszawa-Kraków | 2011-05-25 09:13:48 Okazało się, że instrukcja na zdjęciach Allegro jest od innego auta. Sprzedawca może również zaoferować dwa długie w cenie 102 zł.
Robert - za długie to nie ma problemu gorzej jak przyjdą 5 cm za krótkie ![]() Pozdrawiam, R. |
![]() Ravpraca Klubowy Weteran Esperolot Warszawa-Kraków | 2011-05-25 09:14:03 Okazało się, że instrukcja na zdjęciach Allegro jest od innego auta. Sprzedawca może również zaoferować dwa długie w cenie 102 zł.
Robert - za długie to nie ma problemu gorzej jak przyjdą 5 cm za krótkie ![]() Pozdrawiam, R. PS. Nie wiem co się dzieje - dublują się listy. Proszę moda o interwencję. [ wiadomość edytowana przez: Ravpraca dnia 2011-05-25 09:15:31 ] |
![]() certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2011-05-28 21:48:34 Właśnie wymieniłem sztywne przewody hamulcowe (Espero z ABS)
Prawy tył miedziany przewód L = 4,30m Lewy tył miedziany przewód L = 3,7m Prawy przód miedziany L=1,8m Lewy przód L=1m |