Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-05-18 16:38:56
skosnych amortyzatorow z tylu nie wymyslilo FSO tylko FIAT. moj 125p jest z '69 most jest polski ale jeszcze bez drazkow reakcyjnych i doslownie pochwa lezy na resorze i jest mocowana 2 cybantami /w poldku pomiedzy pochwa i piorem jest ok 7 cm podstawka./ amortyzatory sa skosno zamocowane i nie przekrecone do poprzeczki ale w bagazniku sa specjalne profilowane kielichy wys ok 10 cm przykrecone do podlogi. skosne mocowanie jest lepsze niz pionowe gdyz podczas dzialania sil poprzecznych amortyzator pomaga zapobiegac przesowaniu sie nadwozia w stosunku do mostu.na mocowania resorow dziala mniejsza sila. w specyficznych warunkach jazdy moze to powodowac wieksza nadsterownosc. moim zdaniem rozwiazanie to jest lepsze podczas normalnej jazdy. |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-05-18 17:23:27 ja powiem to inaczej
jak miałem 2 pióra z tyłu to błekitek był podsterowny czyli ciężko sie skłądał w zakret teraz mam dość twarde 3 pórowe i w zakrety wchodzi dużo łatwiej ale jak przegne z predkoscia to mam własnie takie odczucia jak ty czyli bardzo szybko zaczyna go łamać |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-05-19 00:36:16
to zalezy; jezeli wchodzisz w tez zakret na 1 biegu i pelnym gazie to prawie zawsze dupa odjedzie. jezeli wchodzisz na 2 biegu 50 km/h na pelnym gazie to odjezdzalnosc dupy zalezy od mocy/stanu/ sinika jezeli ten sam zakrek bedziesz pokonywal na zamknietej przepustnicy na 1 lub 2 biegu nie powinno byc problemu /ale na lodzie lub piasku lub sliskim mokrym asfalcie moze odjechac/ kazdy tylny naped ma to do siebie ze gdy silnik ciagnie auto staje sie nadsterowne a po ujeciu gazu dupa wraca na swoje miejsce. jezeli test amortyzatorow wykazuje ze sa zuzyte nalezy je wymienic, jezeli wykazuje ze sa OK nalezy nauczyc sie jezdzic RWD. |
![]() adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2005-05-19 09:59:23 Z porownaniami do BMW to bym nie ryzykowal, ale co do masy to sie zgadzam. Kazdy nowoczesny samochod klasy Poloneza wazy od niego wiecej. Mit o wielkiej masie PN wywodzi sie z lat 70-tych kiedy rzeczywiscie konkurencja byla nawet o 200 kg lzejsza.
Niektorzy nie zauwazaja uplywu czasu - szczesliwi, czy jakos tak ![]() Co do zachowania na zakretach. W Coupe mam z tylu resory 3 piorowe, amory pionowe, z przodu sprezyny Truck, skrocone. W Atu mam resory 2 piorowe, amory skosne, z przodu sprezyny standard. Zgadnijcie - w ktorym samochodzie czuje sie pewniej na szybkich zakretach? Rzecz jasna w Coupe. Uwazam jednak, ze to nie przez amortyzatory, ale przez twardsze elementy resorujace. Uslizg tylu wydaje sie bardziej gwaltowny w Coupe, ale to wrazenie wynika z tego, ze przed tym granicznym zachowaniem niewiele sie dzieje. W Atu zanim nastapi uslizg samochod "lezy" juz mocno przechylony i w ten sposob ostrzega kierowce, ze przegina. Wnioski: 1. Wg mnie optymalna konfiguracja na nasze drogi i zwykla jazde, to twardsze sprezyny (Truck) + stabilizator z tylu. Jezeli ktos jezdzi sportowo, albo z duzym obciazeniem to do tego trzecie pioro. Amory, czy skosne, czy pionowe, to ryba. 2. Nadsterownosc w sytuacji naglego ujecia gazu w ostrym zakrecie moglaby sie zmniejszyc po zastosowaniu drazka Panharda - most nie latalby tak na boki wzgledem nadwozia, oraz zastosowaniu wahaczy wleczonych i sprezyn - wtedy nie latalby w kierunku przod-tyl. Stad jak wiecie FSO chciala zastosowac taka zawieche w Poldku. Pozdrawiam Adamus |
iquest Miłośnik FSO PAPlus GSI Kraków | 2005-05-20 19:14:28 No właśnie plusy nie maja stabilizatora a tymbardziej Atu ![]() ![]() |