[126p] przeniesienie nap. w Swapie z silnikiem od motoru - Strona 3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2007-10-24 17:33:43, Biwciu pisze:
No chyba mi nie powiesz, że jest tam skrzynka z malucha...przeciez są 2 półosie połączone ze soba a w środek jest wstawiona zębatka [ wiadomość edytowana przez: Biwciu dnia 2007-10-24 17:34:10 ]

oj kolego, polecam okulary, na zdjeciu ktore sam wkleiles ewidentnie jest dyferencjal miedzy polosiami, widac zdaje sie tez owy rozrusznik od wstecznego wystajacy w strone tylu samochodu

Dobra nie będziemy sie spierać...ten czerwony stelarz przeszkadza...tak byłoby widać lepiej!!

to drugie zdjęcie od góry jest czarno białe i ciężko tak do końca stwierdzić jaki kolor ma kasta. jest kilka drobiazgów jak sie od tyłu przyjrzeć ktore moge mowic o tym ze sa to inne maluchy. nie mowie jednak ze w miedzyczasie nie zostało cos zmienione.
generalnie malec szwagierczaka jak pamietam to silnik w srodku miał juz od dawna. na bank 5 lat temu miał w srodku

tak jest dyfer z malucha na to zebatka - najprosciej. wsteczny z rozrusznika.

stefanax - widzę jedno rozwiazanie tych wszystkich niejasności, dowiedzieć sie gdzie stoi te autko i zrobic jakas dokumentacje jeżeli właściciel by sie na to zgodził bo szkoda by taki projekt przez 30 lat swego istnienia miał tyle niejasności, a kto inny jak nie my z poznania możemy tego dokona by było wszystko wiadomo co i jak

Rozwiązanie Szwagierczaka niebazuje na skrzyni z malca nawet niewiem czy sam dyfer tam jest wykozystany z malca jest to odlana na zamówienie obudowa z dyferencjałem napędzanym łąńcuchem, a z dugiej strony rozrusznikiem nie z malca! jako wstecznego biegu. Pozatym powtórze to po raz enty to że naszego mistrza nigdy korba niepogoniła to cud, przymieżąlem sie za kierwonice kilka lat temu to trzeba uważac żeby sie o wydechy niepopazyć.

Jusz troche późnawo i nie mam za bardzo ochoty szukać zdjęć i materiałów. W Polsce jeździła/jeździ? Formuła X Sport - auta wyścigowe na kratownicy z silnikami Hayabusy - bez mechanizmu różnicowego ale pewnie mozna podejrzeć coś ciekawego.
Mój pomysł to taki aby silnik w układzie V2 wstawić wzdłużnie i połączyć flanszą z odwróconą skrzynią z Audi 80:
http://www.allegro.pl/item260130735_audi_80_b4_skrzynia_biegow_do_2_6_2_8.html
Skrzynia moc i moment zniesie ale nie wiem jak przełknie takie obroty.

ogladałem ostatnio skrzynie od audi. jest strasznie szeroka, czyli nie wejdzie pomiędzy mocowania wahaczy bez ich przestawienia na zewnatrz. to jak juz to mozna założyć skrzynie od alfy romeo, bo też taka ogladałem. silnik boxer - wiec skrzynka wzdłużna. trzeba by tylko pomysleć o przełożeniu dyfra żeby mieć biegi do przodu a nie do tyłu

Wszystko fajnie, dumania nad skrzyniami z aut itp. Pytanie tylko po co. Przeciez motocykle maja swietne skrzynei biegow, nie dosc ze sekwencyjne to na dodatek kłowe i z krotkimi przelozeniami. Za taka skrzynke trzeba dac kupe forsy do samochodu a tutaj mamy ja za grosze z silnikiem. Wsteczny mozna zrobic albo na rozruszniku albo quaife robi odpowiednie urzadzenie za okolo 3tys zl.

A NIE LEPIEJ POPROSTU CAłY MOTOCYKL SOBIE KUPIć I UPALAC??
BEDZIE BEZ PROBLEMU

nie kazdy ma prawko na motor no i nie wymyslono (o ile mi wiadomo) KJS'ów dla motocyklistów

KLIK

Cos nie bangla...

-----------------
FIAT -> Fix It Again Tony

Dzieku Pavlus o to mi chodzilo

cos ala Szwagierczak bardzo dobre foty

Maluch Szwagierczaka na interi Klik

wywiad

[ wiadomość edytowana przez: Pisiek dnia 2007-11-01 14:14:46 ]

A co gdyby urzyc skrzyni i dyfra (lub skrzyni, silnika i dyfra) od quada. Wiele quadow ma wsteczny fabrycznie i to normalny, a nie jakis tam badziew z rozrusznika. Druga rzecz to quad ma odrazu dyferencjal na lancuch, teraz pozostaje znalezienie takich czesci na rynku wtornym. Teraz pozostaje problem zgrania takiej skrzyni z mocniejszym silnikiem lub uzycie silnika, skrzyni i dyfra od quada (niestety maja one dosc niska moc, najwieksze jakie widzialem mialy w serii niecale 70KM).

Z tego co pamietam to wiekszosc quadow jest wyposazona w sztywna oś a nei w dyfer takze jestesmy w punkcie wyjscia

niektóre posiadają dyfer ale z tego co wiem to chyba niestety mała ilość.