Telewizor LCD - Strona 3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i Viera jest w domu. Fajnie gra, przyjemnie się ogląda, czytelne menu, obraz z anteny analogowej po ustawieniach jest ok, porównywalny z CRT tej wielkości. Jest korekcja szumów itp itd. 32 cale - oglądane z 3 metrów są w sam raz. Kupiłem go w..... Carffour... - podobna cena do sklepów internetowych, w których był dostępny.

Moje spostrzeżenia - jeżeli ktoś ma działający telewizor CRT to nie ma sensu moim zdaniem ładować się teraz w plazmy i LCD - bo nic się nie zyskuje na obrazie (teraz na palcach jednej ręki można policzyć dostępne programy w HD)... Jeżeli już musi się coś kupić to ok...
(myślę tu kategoriami normalnego człowieka - bez konsoli PS3)

Kiedy wejdzie do powszechnego użytku telewizja HD wtedy telewizory z FullHD będą dużo tańsze niż teraz - wtedy oczywiście będzie to miało sens...

A tak na marginesie - kiedy w końcu to nastąpi? Euro 2012 będziemy można oglądać w HD w polskiej telewizji?

Cytat:
2008-01-23 20:18:13, Michal-500 pisze:
(...) Kiedy wejdzie do powszechnego użytku telewizja HD (...) A tak na marginesie - kiedy w końcu to nastąpi?

W Polsce do 2014.

Cytat:
Moje spostrzeżenia - jeżeli ktoś ma działający telewizor CRT to nie ma sensu moim zdaniem ładować się teraz w plazmy i LCD - bo nic się nie zyskuje na obrazie

Toteż o swojego Elemisa since 1994r. dbam jak tylko mogę, żeby czasem nie padł bo będę musiał kupić jakiś LCD z shitowym obrazem z sat. nie HD.

Cytat:
No i Viera jest w domu. Fajnie gra, przyjemnie się ogląda, czytelne menu, obraz z anteny analogowej po ustawieniach jest ok, porównywalny z CRT tej wielkości. Jest korekcja szumów itp itd. 32 cale - oglądane z 3 metrów są w sam raz. Kupiłem go w..... Carffour... - podobna cena do sklepów internetowych, w których był dostępny. Moje spostrzeżenia - jeżeli ktoś ma działający telewizor CRT to nie ma sensu moim zdaniem ładować się teraz w plazmy i LCD - bo nic się nie zyskuje na obrazie (teraz na palcach jednej ręki można policzyć dostępne programy w HD)... Jeżeli już musi się coś kupić to ok... (myślę tu kategoriami normalnego człowieka - bez konsoli PS3) Kiedy wejdzie do powszechnego użytku telewizja HD wtedy telewizory z FullHD będą dużo tańsze niż teraz - wtedy oczywiście będzie to miało sens... A tak na marginesie - kiedy w końcu to nastąpi? Euro 2012 będziemy można oglądać w HD w polskiej telewizji?

wg mnie nie ma sensu pchać się w rozdzielczość 1300coś x 768 - lepiej dołożyć i kupić full hd. Programy hd już są, z każdym miesiącem będzie ich coraz więcej

Plazmy Full HD nie wejda na rynek w rozdzielczosci mniejszej niz 50" poniewaz technologia plazmowa nie daje mozliwosci uzyskania tak malej plamki i fizycznie nie da sie zrobic takiej rozdzielczosci.

Jesli chodzi o roznice pomiedzy LCD a Plazma to sa trzy zasadnicze:
- plazma bierze DUZO wiecej pradu
- wiekszosc LCD ma duze problemy z uskaniem glebokiej czerni (sa ewenementy jak np Samsung LExxM86BD - TV z tej serii maja specjalna powloke ktora daje pelna glebie czerni)
- plazma ma szybe z przodu wiec zachowuje sie jak lustro

Jest jeszcze kilka chwytow marketingowych - miedzy innymi slynne 100Hz ktore we WSZYSTKICH nowych telewizorach LCD dziala tylko przy sygnale analogowym. Kazdy sygnal cyfrowy jest ograniczany do 60Hz i nie da sie tego w zaden sposob przelaczyc. Kiedys stare modele mialy taka mozliwosc ale i tak cyfrowy sygnal wyglada poprostu gorzej na 100Hz niz na 60Hz.

Aktualnie przy wyborze TV powinnismy sie sugerowac:
1. Jakimi sygnalami dysponujemy (analog czy cyfra)
2. Jak duzy TV mozemy wstawic do pokoju
3. Ile kasy mozemy wydac

Drugi punkt jest o tyle wazny ze modele z tej samej serii np LExxM86/87BD w zalezosci od wielkosci maja rozne parametry - np LE40M86BD jest Full HD ale 60Hz a taki samy tylko 36cali jest HD Ready i 100Hz.

Jesli chodzi o pobor pradu. W Australli jest zakaz sprzedawania TV o duzym poborze. Plazmy prawie zniknely tam z rynku. Akutalnie TV Projekcyjne sa na topie - maja super duzy obraz i super dynamike ale niestety slabe katy poziome i pionowe.

ale monitory lcd mają standardowo 60Hz i w niczym to nie przeszkadza... na crt byłby oczopląs

Wydaje mi się że piksel lcd nie wygasa tak jak w crt, gdzie musi być często odświeżany by zapobiec migotaniu
Więc po cholerę 100 Hz?

Cytat:
2008-01-14 13:25:40, slawekk pisze:
Ostatecznie kupiłem Philipsa 26PFL3312.

No i już gówno się spiep*yło

Z rana jeszcze działał , teraz objawy takie jakby nie miał prądu.

Cytat:
2008-01-27 12:26:33, slawekk pisze:
teraz objawy takie jakby nie miał prądu.

Zrób mu terapię szokową - on/off kabel włączy/wyłącz. Niestety pizdnięcie go w obudowę jak za starych czasów nic raczej nie da. Co najwyżej chiński plastik się posypie.

Cytat:
2008-01-27 12:46:47, piotr_ek pisze:
Zrób mu terapię szokową - on/off kabel włączy/wyłącz.

To już robiłem. Teoretycznie powinno wystarczyć odłączenie na 1min , ja go odłączyłem juz nawet na godzinę i nic

Cytat:
2008-01-27 12:46:47, piotr_ek pisze:
Niestety pizdnięcie go w obudowę jak za starych czasów nic raczej nie da. Co najwyżej chiński plastik się posypie.

Miałem szczerą ochotę tak właśnie go potraktować Jak Rubina za starych dobrych czasów

Może mu tylko bezpiecznik jakiś walnął???

Z drugiej strony lepiej jak padł teraz niż jak by miał paść dzień po upływie gwarancji. Teraz sprzęty tak mają: albo padają szybko albo wcale. Tak czy inaczej współczuję bo to zawsze wkurza jak coś się od razu popsuje.

W piątek TV wrócił z serwisu.
Albo ja jestem głupi ,albo głupka robią ze mnie w serwisie - oficjalnie nic mu nie dolegało

Tylko w takim razie czemu zajęło im dwa tygodnie stwierdzenie tego

Cytat:
2008-02-16 22:37:35, slawekk pisze:
oficjalnie nic mu nie dolegało

Paręnaście lat temu w mojej robocie zdechło ksero (a wtedy to był luksus nieprzeciętny i serwis do niego nie przyjeżdżał) i po przejażdżce nyską do Katowic samo się naprawiło i jeszcze z rok działało co najmniej.

Miałem to samo z monitorem komputerowym LCD Samsunga.

Zasilacz w tym modelu jest nietypowy, bo zewnętrzny.
Sprawdziłem napięcie na wyjściu zasilacza - brak.

Zawiozłem go do serwisu i zasugerowałem, że padł zasilacz.
Oczywiście na miejscu nie ma mozliwości sprawdzenia zasilacza, trzeba zostawić wszystkie graty.

Po dwóch tygodniach oddali mi monitor stwierdzając, że nie stwierdzili usterki i profilaktycznie wyminili zasilacz

ODGRZEBUJĘ STARY TEMAT

Stoję przed wyborem LCD 32 cale do max 2200 pln.

Z rożnych for wyszły mi trzy modele warte uwagi:
- Panasonic TX-32LX70P
- Sony KDL-32P3000
- Samsung LE32M87BD

W domu nie mam żadnego źródła HD, może w przyszłości będzie.

Jakieś porady, sugestie uwagi?

z własnego doświadczenia:
trzeba zadac sobie pytanie:
Czy to bedzie Tylko jako TV ,czy bedziesz cacko podłaczał czesto albo na stałe do kompa.
1. tylko jako TV to podobno najlepsza plazma (ale rzekomo maja mniejsza zywotnośc o zwykłego LCD).
Moje doswiadczenia z palzmami: po podłaczeniu do kompa 42' (2x Philips,1x Samsung) nie mogłem się za cholerę wbić w piksel i tylko przy 6480x480 było ok. A pisało ze HD i 1280x798 ciagnie bez problemu. telewizja SUPER.
32' cale troche mały 36' ok! Zakładam ze do tygodnia , tak przyzwyczaisz oko ze bedzie Ci sie wydawał mały/na wymiar.
2. TV plus Komp (czasem pogiercowac Sobie fajnie jest) to tylko LCD. dobrej jakosci kabelek HDMI albo Analogowy i jakość jest zadowalająca.
Jaki model: nie mam pojęcia. Marketingowcy tak juz pomieszali w tych parametrach wypisujac kosmiczne kontrasty, kąty widzenia, odwzorowanie barw ... ble ble szmery bajery.
ale
obstawiam SONY (w bańkach byli niedopokonania) jak jest z LCD ???
no i Samsung. Co idę do jakoegoś znajomego to ma własnie Samsunga i nienarzeka, czyli dobrze
ciekawostka:
Podobno telewizja do 201x ..? 2011r nawet TVP1 i reszta maja byc juz w HD - bezwyjatku. Ile w tym prawdy ?

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-08-29 00:53:24 ]

Cytat:
2008-08-29 00:46:19, franko25 pisze:
telewizja SUPER.

Ale tylko HD zapomniaś dodać, bo SD to kiszkowato wyglą.

Cytat:
32' cale troche mały 36' ok!

Wielkość jest bezpośrednio zależna od odległości od TV. Wiesz jak masakrycznie wygląda 42" oglądane z odległości 1m.

Cytat:
dobrej jakosci kabelek HDMI albo Analogowy i jakość jest zadowalająca.

Jeszcze komp musi mieć wyjście HDMI, a najczęściej nie ma więc zwykły kabel VGA z 10 zł wystarcza w pełni.

Cytat:
Podobno telewizja do 201x ..? 2011r nawet TVP1 i reszta maja byc juz w HD - bezwyjatku.

Raczej w DVB-T MPEG4 co już w kilku miastach (W-wa, Kraków) jest testowane, ale sprzętu do odbioru jeszcze mało jest na rynku i trochę za drogi jest.

Jest nieżle, napewno lepiej to wygladało jak na LCD.

tak, wyglada paskudnie. A kto oglada TV z 1m hahaha i nawet miałem wrazenie ze migało !

Dystarczyłoby DVI ... tak czy siak bez problemu teraz kupi sie karte grafiki z HDMI. Wiadomo ze stary łup moze klękąć. VGA też starcza a Lepsze to niz podłaczanie przes S-Video.

Słuchajcie przymierzam się do kupna LCD 40-42'' w dobrej cenie tj jak znalazłem do 2800zł co polecacie??
1. LG hdmi
2. LG scarlet full hd
znalazłem LG i cenowo mi odpowiada, niewiem jak z jakością i porównaniem do jakiegoś samsunga?? mój stary ma samsunga 26'' hdmi i jest ładnie, czekam na sugestie i czy warto dopłacić 500zł z dhmi do full hd?? zamierzam wziąc cyfrową kablówkę ale bez HD

jak już kupować to full hd....

a nie myślałeś np o sharpie albo toshibie???

Pozdro

Cytat:
2008-10-17 19:02:22, Kula69 pisze:
niewiem jak z jakością i porównaniem do jakiegoś samsunga?? mój stary ma samsunga 26'' hdmi i jest ładnie, czekam na sugestie i czy warto dopłacić 500zł z dhmi do full hd?? zamierzam wziąc cyfrową kablówkę ale bez HD

w temacie średnio ale ..
jasne, ze te 5 stówek warto dopłacić do FULL HD i HDMI - ale pozniej trzeba jeszczą skąś wyssać ten sygnał HD
LG vs SAMSUNG raczej na korzyśc Samsunga.
Puki co: jak dla Mnie, jeszcze to jest za drogie a mozliwosci wykorzystwyania tego w 100% średnie.
ostatecznie:
najlepiej przejsc się do sklepu (Media Markt, RTV AGD...) i po kolei porównymać jedno z drugim i trzecim itp ... (przecież od tego w koncu są takie miejsca)
Zwrócić uwagę na kontrast,reprodukcje barw(ogolnie) , mozliwosci regulacji, kąty widzenia (najbardziej wymiękają od dołu patrząc) jakość wykonania, środowisko zwykłej TV,a sygnał z DVD i w ostatnim etapie HD, jak grają głośniki no i wyjscia-wejscia sygnałowe typu HDMI,COAXIALNE,analog do PCta, RGB.optyczne, DVI-I)

p.s taka anegdota:
Dla przykładu: telewizja "N" czy jakios tak to jest naciągany HD robiony z PALu
Nie wszystkie, ale mozna się naciąć!
A miało być niby tak pięknie !

Pozdrawiam