| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-01-23 20:24:33
W Polsce do 2014. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-01-24 10:48:31
wg mnie nie ma sensu pchać się w rozdzielczość 1300coś x 768 - lepiej dołożyć i kupić full hd. Programy hd już są, z każdym miesiącem będzie ich coraz więcej |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2008-01-24 10:57:33 Plazmy Full HD nie wejda na rynek w rozdzielczosci mniejszej niz 50" poniewaz technologia plazmowa nie daje mozliwosci uzyskania tak malej plamki i fizycznie nie da sie zrobic takiej rozdzielczosci.
Jesli chodzi o roznice pomiedzy LCD a Plazma to sa trzy zasadnicze: - plazma bierze DUZO wiecej pradu - wiekszosc LCD ma duze problemy z uskaniem glebokiej czerni (sa ewenementy jak np Samsung LExxM86BD - TV z tej serii maja specjalna powloke ktora daje pelna glebie czerni) - plazma ma szybe z przodu wiec zachowuje sie jak lustro
Jest jeszcze kilka chwytow marketingowych - miedzy innymi slynne 100Hz ktore we WSZYSTKICH nowych telewizorach LCD dziala tylko przy sygnale analogowym. Kazdy sygnal cyfrowy jest ograniczany do 60Hz i nie da sie tego w zaden sposob przelaczyc. Kiedys stare modele mialy taka mozliwosc ale i tak cyfrowy sygnal wyglada poprostu gorzej na 100Hz niz na 60Hz. Aktualnie przy wyborze TV powinnismy sie sugerowac: 1. Jakimi sygnalami dysponujemy (analog czy cyfra) 2. Jak duzy TV mozemy wstawic do pokoju 3. Ile kasy mozemy wydac Drugi punkt jest o tyle wazny ze modele z tej samej serii np LExxM86/87BD w zalezosci od wielkosci maja rozne parametry - np LE40M86BD jest Full HD ale 60Hz a taki samy tylko 36cali jest HD Ready i 100Hz. Jesli chodzi o pobor pradu. W Australli jest zakaz sprzedawania TV o duzym poborze. Plazmy prawie zniknely tam z rynku. Akutalnie TV Projekcyjne sa na topie - maja super duzy obraz i super dynamike ale niestety slabe katy poziome i pionowe. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-01-24 14:05:39 ale monitory lcd mają standardowo 60Hz i w niczym to nie przeszkadza... na crt byłby oczopląs
Wydaje mi się że piksel lcd nie wygasa tak jak w crt, gdzie musi być często odświeżany by zapobiec migotaniu Więc po cholerę 100 Hz? |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-01-27 12:26:33
No i już gówno się spiep*yło
Z rana jeszcze działał , teraz objawy takie jakby nie miał prądu. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-01-27 12:46:47
Zrób mu terapię szokową - on/off kabel włączy/wyłącz. Niestety pizdnięcie go w obudowę jak za starych czasów nic raczej nie da. Co najwyżej chiński plastik się posypie. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-01-27 14:48:14
To już robiłem. Teoretycznie powinno wystarczyć odłączenie na 1min , ja go odłączyłem juz nawet na godzinę i nic
Miałem szczerą ochotę tak właśnie go potraktować Jak Rubina za starych dobrych czasów |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2008-01-27 18:11:25 Może mu tylko bezpiecznik jakiś walnął???
Z drugiej strony lepiej jak padł teraz niż jak by miał paść dzień po upływie gwarancji. Teraz sprzęty tak mają: albo padają szybko albo wcale. Tak czy inaczej współczuję bo to zawsze wkurza jak coś się od razu popsuje. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-02-16 22:37:35 W piątek TV wrócił z serwisu.
Albo ja jestem głupi ,albo głupka robią ze mnie w serwisie - oficjalnie nic mu nie dolegało
Tylko w takim razie czemu zajęło im dwa tygodnie stwierdzenie tego |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-16 23:16:01
Paręnaście lat temu w mojej robocie zdechło ksero (a wtedy to był luksus nieprzeciętny i serwis do niego nie przyjeżdżał) i po przejażdżce nyską do Katowic samo się naprawiło i jeszcze z rok działało co najmniej. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2008-02-17 15:08:06 Miałem to samo z monitorem komputerowym LCD Samsunga.
Zasilacz w tym modelu jest nietypowy, bo zewnętrzny. Sprawdziłem napięcie na wyjściu zasilacza - brak. Zawiozłem go do serwisu i zasugerowałem, że padł zasilacz. Oczywiście na miejscu nie ma mozliwości sprawdzenia zasilacza, trzeba zostawić wszystkie graty. Po dwóch tygodniach oddali mi monitor stwierdzając, że nie stwierdzili usterki i profilaktycznie wyminili zasilacz |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2008-08-28 23:42:11 ODGRZEBUJĘ STARY TEMAT
Stoję przed wyborem LCD 32 cale do max 2200 pln. Z rożnych for wyszły mi trzy modele warte uwagi: - Panasonic TX-32LX70P - Sony KDL-32P3000 - Samsung LE32M87BD W domu nie mam żadnego źródła HD, może w przyszłości będzie. Jakieś porady, sugestie uwagi? |
franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2008-08-29 00:46:19 z własnego doświadczenia:
trzeba zadac sobie pytanie: Czy to bedzie Tylko jako TV ,czy bedziesz cacko podłaczał czesto albo na stałe do kompa. 1. tylko jako TV to podobno najlepsza plazma (ale rzekomo maja mniejsza zywotnośc o zwykłego LCD). Moje doswiadczenia z palzmami: po podłaczeniu do kompa 42' (2x Philips,1x Samsung) nie mogłem się za cholerę wbić w piksel i tylko przy 6480x480 było ok. A pisało ze HD i 1280x798 ciagnie bez problemu. telewizja SUPER. 32' cale troche mały 36' ok! Zakładam ze do tygodnia , tak przyzwyczaisz oko ze bedzie Ci sie wydawał mały/na wymiar.
2. TV plus Komp (czasem pogiercowac Sobie fajnie jest) to tylko LCD. dobrej jakosci kabelek HDMI albo Analogowy i jakość jest zadowalająca. Jaki model: nie mam pojęcia. Marketingowcy tak juz pomieszali w tych parametrach wypisujac kosmiczne kontrasty, kąty widzenia, odwzorowanie barw ... ble ble szmery bajery. ale obstawiam SONY (w bańkach byli niedopokonania) jak jest z LCD ??? no i Samsung. Co idę do jakoegoś znajomego to ma własnie Samsunga i nienarzeka, czyli dobrze
ciekawostka: Podobno telewizja do 201x ..? 2011r nawet TVP1 i reszta maja byc juz w HD - bezwyjatku. Ile w tym prawdy ? [ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2008-08-29 00:53:24 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-08-29 06:45:37
Ale tylko HD zapomniaś dodać, bo SD to kiszkowato wyglą.
Wielkość jest bezpośrednio zależna od odległości od TV. Wiesz jak masakrycznie wygląda 42" oglądane z odległości 1m.
Jeszcze komp musi mieć wyjście HDMI, a najczęściej nie ma więc zwykły kabel VGA z 10 zł wystarcza w pełni.
Raczej w DVB-T MPEG4 co już w kilku miastach (W-wa, Kraków) jest testowane, ale sprzętu do odbioru jeszcze mało jest na rynku i trochę za drogi jest. |
franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2008-08-29 11:54:45 Jest nieżle, napewno lepiej to wygladało jak na LCD.
tak, wyglada paskudnie. A kto oglada TV z 1m hahaha i nawet miałem wrazenie ze migało !
Dystarczyłoby DVI ... tak czy siak bez problemu teraz kupi sie karte grafiki z HDMI. Wiadomo ze stary łup moze klękąć. VGA też starcza a Lepsze to niz podłaczanie przes S-Video. |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2008-10-17 19:02:22 Słuchajcie przymierzam się do kupna LCD 40-42'' w dobrej cenie tj jak znalazłem do 2800zł co polecacie??
1. LG hdmi 2. LG scarlet full hd znalazłem LG i cenowo mi odpowiada, niewiem jak z jakością i porównaniem do jakiegoś samsunga?? mój stary ma samsunga 26'' hdmi i jest ładnie, czekam na sugestie i czy warto dopłacić 500zł z dhmi do full hd?? zamierzam wziąc cyfrową kablówkę ale bez HD |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-10-18 00:40:40 jak już kupować to full hd....
a nie myślałeś np o sharpie albo toshibie??? Pozdro |
franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2008-10-18 01:32:29
w temacie średnio ale .. jasne, ze te 5 stówek warto dopłacić do FULL HD i HDMI - ale pozniej trzeba jeszczą skąś wyssać ten sygnał HD
LG vs SAMSUNG raczej na korzyśc Samsunga. Puki co: jak dla Mnie, jeszcze to jest za drogie a mozliwosci wykorzystwyania tego w 100% średnie. ostatecznie: najlepiej przejsc się do sklepu (Media Markt, RTV AGD...) i po kolei porównymać jedno z drugim i trzecim itp ... (przecież od tego w koncu są takie miejsca) Zwrócić uwagę na kontrast,reprodukcje barw(ogolnie) , mozliwosci regulacji, kąty widzenia (najbardziej wymiękają od dołu patrząc) jakość wykonania, środowisko zwykłej TV,a sygnał z DVD i w ostatnim etapie HD, jak grają głośniki no i wyjscia-wejscia sygnałowe typu HDMI,COAXIALNE,analog do PCta, RGB.optyczne, DVI-I) p.s taka anegdota: Dla przykładu: telewizja "N" czy jakios tak to jest naciągany HD robiony z PALu
Nie wszystkie, ale mozna się naciąć! A miało być niby tak pięknie ! Pozdrawiam |