Dzień dobry
Nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj.
Nie ukrywam, że liczę na odpowiedź od Bigelectron, bo chyba On ma największe doświadczenie w tej materii ale inne osoby też się mogą wypowiedzieć
Od początku:
- pacjent - TOYOTA Avensis T25 2005r.
- sytuacja - dawno temu zapragnąłem posiadać kluczyk "scyzoryk" do swojej Toyoty. Zakupiłem obudowę, przełożyłem do niej wnętrze z czarnego kluczyka i dociąłem grot u ślusarza. W tym roku utopiłem ten kluczyk, którym otwierałem auto. Oczywiście pierwsza myśl była aby dorobić w to miejsce nowy klucz ale oczywiście jak to w życiu bywa, od pomysłu do realizacji długa droga. Używałem drugi czarny kluczyk i temat dorobienia kluczyka odszedł w niepamięć.
Jak się pewnie domyślacie, zgubiłem drugi czarny kluczyk, którym otwierałem samochód do tej pory
Zostałem więc z tylko szarym kluczykiem i z oryginalnym kluczykiem czarnym ale bez elektroniki (tylko obudowa i grot). Dzięki szaremu kluczykowi mogę się dostać do samochodu i użytkować pojazd ale wiadomo, że w ograniczonym zakresie (nie mam zdalnego otwierania pojazdu).
Zakupiłem używany kluczyk z tego samego modelu i przełożyłem elektronikę do oryginalnego kluczyka.
Po tym przydługim wstępie zmierzamy do sedna sprawy:
- czy mogę dopisać elektronikę (IMO i centralny zamek) z tego używanego kluczyka do swojego pojazdu? Jeżeli tak, to czy mogę to zrobić przy pomocy metody z zapłonem i otwieraniem/zamykaniem drzwi?
- jeżeli nie ma możliwości dopisania tego kluczyka w powyższy sposób to czy może to zrobić serwis dorabiający klucze czy zostaje tylko ASO Toyoty?
Jeżeli to coś może pomóc to mam tę "blaszkę" z kodem przy szarym kluczyku.
Z góry dziękuję za zainteresowanie i liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
Darek