MotoNews.pl
10 Błąd P1229 w Toyota Yaris 1,4 D4D (270057/18) - Strona 3

Błąd P1229 w Toyota Yaris 1,4 D4D - Strona 3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A co z dokumentacją?

Cytat:
2013-02-11 16:55:23, Alien_Obcy pisze:
A co z dokumentacją?

Na razie nie zaprzątam sobie tym głowy. Zresztą dokumentacja wszystkiego nie powie.

Pozdrawiam

Witam!

Po tym jak zacząłem oszczędzać Yarisa tj. nie trzymać nogi w samej podłodze przez co najmniej 50km to spisuje się dobrze, nie wyskakuje żaden błąd. Pomimo, że zaworki regulacyjne wtryskiwaczy nie domagają to przy normalnej, w miarę spokojnej jeździe mogę na nich jeszcze przejechać wiele tysięcy kilometrów. Gdyby już całkiem padły to wówczas kupię oryginały używki. Dzisiaj znajomy mechanik wymienił mi łożysko z przodu lepszej jakości aby się nie wybiło po paru miesiącach i jest cichutko po wymianie. Nie wymieniałem sworzni wahaczy gdyż jeszcze nie mają aż takich luzów i nie stukają aby je wymieniać. Tym bardziej, że oryginale części są nieporównywalne jakościowe do podróbek. Co do dokumentacji z diagnozy nie pytałem i na razie nie będę zaprzątał sobie tym głowy, gdy będzie poważniejszy problem z wtryskiwaczami to je wymienię na oryginale używki i tyle. Zaś co do nurtujących Alien_Obcy kwestii to nie mam wiedzy w tym przedmiocie aby je uściślić i nie zamierzam się tym na tyle interesować aby pytać ciągle fachowca m.in. o której, w jaki sposób, co jak robił po co gdzie i dlaczego. Tym bardziej, że musiałbym na życzenie internauta wręcz jak pieniacz pytać ciągle o coś nowego gdyż nie mając dostatecznej wiedzy w tym przedmiocie nigdy nie rozpytam kompleksowo. Jak ktoś się interesuje mechaniką to wówczas odnajdzie wspólny język z fachowcem i może sobie z nim bezpośrednio porozmawiać, kompleksowo rozpytać tym bardziej, że nowe pytania wychodzą w trakcie rozmowy, a nie za pomocą pośredników, którzy się na tym kompletnie nie znają.

Pozdrawiam i na tym kończę temat z brakiem mocy

[ wiadomość edytowana przez: mezczyzna22 dnia 2013-02-13 16:41:11 ]

mezczyzna22 - czy możesz zrobić jeden test odpiąć kabelek od zaworka SCV i zobaczyć, czy u Ciebie nie gaśnie silnik - jest to potrzebne do diagnozy problemu kolegi avensis22d4d.
Dzięki.

Cytat:
2013-02-13 18:28:43, Alien_Obcy pisze:
mezczyzna22 - czy możesz zrobić jeden test odpiąć kabelek od zaworka SCV i zobaczyć, czy u Ciebie nie gaśnie silnik - jest to potrzebne do diagnozy problemu kolegi avensis22d4d. Dzięki.

Tak jak pisałem nie znam się kompletnie na tym wszystkim, nawet nie wiem w którym miejscu jest ów zaworek. Wobec tego wydaje się, że robienie przez moją osobę wszelkich tego typu testów jest nierozsądne. Jeśli już to korzystam z usług znajomego mechanika.

Cytat:
2013-02-13 18:28:43, Alien_Obcy pisze:
mezczyzna22 - czy możesz zrobić jeden test odpiąć kabelek od zaworka SCV i zobaczyć, czy u Ciebie nie gaśnie silnik - jest to potrzebne do diagnozy problemu kolegi avensis22d4d. Dzięki.

Alien zlituj sie chlopie i daj wreszcie spokoj ...kon by tego nie wytrzymal.
Poczciwy z ciebie czlowiek ale okrutnie meczacy.
Ja tez niemam czasu co chwila odpisywac na twoje wiadomosci na priva ,to ze jestem zalogowany i sie nie wylogowuje to nie znaczy ze caly czas siedze za kompem zwarty i gotowy aby odpisywac.Oczywiscie staram sie o ile moge odpisywac ,czasem nie od razu ale lepiej pozno niz wcale.
Ale aby zakonczyc temat to wyjasniam ze po odpieciu scv w 1.4 dieslu silnik nie gasnie bo scv dziala na odwrot.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2013-02-13 22:07:01 ]

Bigelektron - staram się pomóc
Faktycznie, trochę przesadziłem i zamykam ten temat

Wczoraj po raz kolejny zrobiłem Yarisem niespełna 100km i też nic nie wyskoczyło. Oczywiście zmieniłem styl jazdy i jadę bez nogi w podłodze. Wobec tego dopiero jak wtryski mi całkiem padną lub zaczną być uciążliwe przy normalne, przeciętnej jeździe będę myślał o wymianie na oryginalne używki tym bardziej, że nie nigdy do końca nie wiadomo na jakie się trafi używki, też mogą po szybkim czasie niedomagać przy bardzo ostrej jeździe. Natomiast nowych nie myślę kupować, gdyż są za drogie do ceny całego samochodu który ma niespełna 10 lat, po drugie mogę zmienić samochód na inny.

Cytat:
2013-02-16 22:24:54, mezczyzna22 pisze:
Wczoraj po raz kolejny zrobiłem Yarisem niespełna 100km i też nic nie wyskoczyło. Oczywiście zmieniłem styl jazdy i jadę bez nogi w podłodze. Wobec tego dopiero jak wtryski mi całkiem padną lub zaczną być uciążliwe przy normalne, przeciętnej jeździe będę myślał o wymianie na oryginalne używki tym bardziej, że nie nigdy do końca nie wiadomo na jakie się trafi używki, też mogą po szybkim czasie niedomagać przy bardzo ostrej jeździe. Natomiast nowych nie myślę kupować, gdyż są za drogie do ceny całego samochodu który ma niespełna 10 lat, po drugie mogę zmienić samochód na inny.

Tak, tłok z wypaloną dziurą od lejącego wtrysku też może pan wymienić na inny.

Sory ale po przeczytaniu tych wypocin nie mogłem się powstrzymać żeby odświeżyć kotleta. Włos się jeży na głowie. Klienci najmądrzejsi, znają cenniki napraw, części zamiennych, diagnostyka na hamowni, używane wtryski ale oryginalne lepsze od sprawdzonych regenerowanych w PROFESJONALNYM zakładzie a nie u pana kazia za okazyjną kwotę 50 zł. Gwarancja na używane wtryski kupione na allegro, bardzo ciekawe czy uda się ją jakoś wyegzekwować. Ile lat pan handluje częściami? Chyba nigdy nic pan nie sprzedał ani nie kupił (a zwłaszcza wtrysków) żeby wierzyć w takie cuda.
Szkoda gadać.

[quote]
2013-02-13 22:04:42, Bigelektron pisze: Ale aby zakonczyc temat to wyjasniam ze po odpieciu scv w 1.4 dieslu silnik nie gasnie bo scv dziala na odwrot.
Witam chciałbym odnowić temat i skorzystać z Pana pomocy, doświadczenia i sławy . Mam podobny problem, albo może i nie: moja Yariska pali bez problemu a póżniej w czasie jazdy gasnie przeważnie na wolnych obrotach. Jeżeli chodzi o w/w czujnik scv to po przekręceniu stacyjki buczy. Ale jak odpale i chodzi silnik to po odpięciu kostki od czujnika silnik gaśnie.. .

Cytat:
2014-01-28 10:52:26, Yarix1 pisze:
[quote] 2013-02-13 22:04:42, Bigelektron pisze: Ale aby zakonczyc temat to wyjasniam ze po odpieciu scv w 1.4 dieslu silnik nie gasnie bo scv dziala na odwrot. Witam chciałbym odnowić temat i skorzystać z Pana pomocy, doświadczenia i sławy . Mam podobny problem, albo może i nie: moja Yariska pali bez problemu a póżniej w czasie jazdy gasnie przeważnie na wolnych obrotach. Jeżeli chodzi o w/w czujnik scv to po przekręceniu stacyjki buczy. Ale jak odpale i chodzi silnik to po odpięciu kostki od czujnika silnik gaśnie.. .

A jak zgasnie to od razu mozna odpalic czy dopiero jak przestygnie silnik?

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Raczej nie chce od razu tylko jak przestygnie. Ostatnio był holowany,a po zaciągnięciu do domu odpalił bez problemu, Jeżdził dwa dni bez problemu a dziś ponownie zgasł.Gaśnie wtedy jak zwalniam przed zatrzymaniem wciskam sprzęgło i za chwile palą się kontrolki .Wczoraj byłem w warsztacie takim ogólnym i po podłączeniu do kom. wyświetliło P1272 zawór/dysza wtryskowa 2 / zwarcie . Sporo tego i nie wiem jak to zweryfikować.

Yarix1 - podjedź do Wawy, to ogarnę auto.

Cytat:
2013-06-06 23:25:19, netymark pisze:
Tak, tłok z wypaloną dziurą od lejącego wtrysku też może pan wymienić na inny. Sory ale po przeczytaniu tych wypocin nie mogłem się powstrzymać żeby odświeżyć kotleta. Włos się jeży na głowie. Klienci najmądrzejsi, znają cenniki napraw, części zamiennych, diagnostyka na hamowni, używane wtryski ale oryginalne lepsze od sprawdzonych regenerowanych w PROFESJONALNYM zakładzie a nie u pana kazia za okazyjną kwotę 50 zł. Gwarancja na używane wtryski kupione na allegro, bardzo ciekawe czy uda się ją jakoś wyegzekwować. Ile lat pan handluje częściami? Chyba nigdy nic pan nie sprzedał ani nie kupił (a zwłaszcza wtrysków) żeby wierzyć w takie cuda. Szkoda gadać.

Z ciekawości wszedłem na owe forum i temat. I faktycznie od Pana poglądów może jeżyć się włos na głowie.
Po pierwsze nie wiem dlaczego Pan chce aby klienci nie byli świadomi swoich poczynań i oświadczenia woli co do danej czynności. Czyżby Pan nie wiedział, że zgodnie z art. 82 k.c. nieważne jest oświadczenie woli złożone przez osobę, która z jakichkolwiek powodów znajdowała się w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli. To klient ma podjąć samodzielną, swobodną i świadomą decyzję jaką chce mieć zamontowaną część czy nową oryginalną, zamiennik czy oryginalną używaną z gwarancją rozruchową.
Co do pytania ile lat handluje częściami to nie wiem z jakiego powodu zrodziło się u Pana takie pytanie skoro nie pisałem, że jestem handlarzem części. Nigdy nie byłem i nie jestem handlarzem.
Co więcej zdumiewające jest Pana stwierdzenie, że jeszcze nigdy nic nie kupiłem w sytuacji gdy każdy z nas ciągle kupuje towary konsumpcyjne choćby drobne potrzebne do codziennego życia. Natomiast Pana pretensje, że nie kupiłem wtrysków są na nie miejscu. To czy i kiedy kupię wtryski jest wyłącznie moją sprawą i ja w tej czy innej kwestii będę podejmował swobodną i świadomą decyzję. Akurat owym Yarisem od momentu założenie tematu przejechałem 30.000 km i nie wymieniłem owych niedomagających wtrysków i jak na razie nie myślę nadal ich wymieniać. A to jakie Pan ma o tym zdanie mnie nie interesuje a tym bardziej jeśli Pan wypowiada się w takiej formie i w takim tonie.
Na marginesie w przedmiocie egzekwowania gwarancji na daną część to odrębny temat prawny. Po pierwsze trzeba mieć elementarną wiedzę w zakresie obrotu gospodarczego kupna sprzedaży aby podjąć właściwą dla swojej sytuacji decyzję i zminimalizować ryzyko podczas takich transakcji.
Nikt nie musi kupować od razu na allegro czyli dokonywać transakcji na odległość gdzie wówczas jeśli kontrahentem konsumenta jest osoba fizyczna nie można odstąpić w terminie 10 dni od umowy bez podania przyczyny. W myśl art. 6 ustawy ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (tekst. jedn. Dz. U. z 2000 r. Nr 22, poz. 271 ze zm.) umowy zawierane z konsumentem bez jednoczesnej obecności obu stron, przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość, w szczególności drukowanego lub elektronicznego formularza zamówienia niezaadresowanego lub zaadresowanego, listu seryjnego w postaci drukowanej lub elektronicznej, reklamy prasowej z wydrukowanym formularzem zamówienia, reklamy w postaci elektronicznej, katalogu, telefonu, telefaksu, radia, telewizji, automatycznego urządzenia wywołującego, wizjofonu, wideotekstu, poczty elektronicznej lub innych środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204, z późn. zm.2)), są umowami na odległość, jeżeli kontrahentem konsumenta jest przedsiębiorca, który w taki sposób zorganizował swoją działalność.
Po drugie gwarancja jest dobrowolnym zapisem sprzedającego, a nie żadnym obowiązkiem nakładanym przez prawo i może być dobrowolnie kształtowana w ramach istniejących zapisów prawa.
Po trzecie drugi reżim odpowiedzialności sprzedającego za sprzedawany towar oprócz ewentualnej gwarancji polega na zgodności sprzedającego towaru z umową. W sytuacji gdy w zakresie działalności przedsiębiorstwa dokonuje się sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny) stosuje się ustawę z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej raz o zmianie Kodeksu cywilnego (tekst. jedn. Dz. U. z 2002 r. Nr 141, poz. 1176 ze zm.). Zgodnie z art. 9 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej raz o zmianie Kodeksu cywilnego (tekst. jedn. Dz. U. z 2002 r. Nr 141, poz. 1176 ze zm.). kupujący traci uprawnienia przewidziane w art. 8, jedynie wówczas jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy. W myśl art. 10 ust. 1 przedmiotowej ustawy sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu.
Natomiast jeśli kontrahentem konsumenta jest osoba fizyczna to wówczas stosuje się zapisy k.c. w zakresie rękojmi za wady tj. art. (art. 556-576).
Zgodnie z art. 568 § 1 k.c. uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. Zaś zgodnie z art. 563 § 1 k.c. kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia, a w wypadku gdy zbadanie rzeczy jest w danych stosunkach przyjęte, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca po upływie czasu, w którym przy zachowaniu należytej staranności mógł ją wykryć.
Co istotne w tym przypadku mamy możliwość od razu odstąpić od umowy gdyż zgodnie z art 560 § 1 k.c. jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
Odwrotna sekwencja czynności prawnych występuje w ustawie z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej raz o zmianie Kodeksu cywilnego (tekst. jedn. Dz. U. z 2002 r. Nr 141, poz. 1176 ze zm.) gdzie zgodnie z art 8 ust. 1 i 4 kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany, albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy.
Na koniec dodam, że to tylko elementarna teoria, a jeszcze dochodzi umiejętne zastosowanie prawa w praktyce.

Witam wiem że stary temat ale chciałbym go wzbogacić o sytułacje jak mi się przytrafiła posiadam toyote yaris 2 1.4 d4d i przy wysokim obciążeniu gasła 2900 obroty gaśnie na jałowym nic na 2 np. przy 4000 potem ok. 2900 kwestia obciążenia auto sprawdzone w karzdy sposób od paliw filtra ciśnienia itd. Błąd też się pojawiał zaczymaliśmy się na listwie wtryskowej wymiana regulatora dalej problem gaśnie to wzieliśmy drugą ten sam model przekładka ale tu błąd NIE WOLNO WYKRĘCAĆ REGULATORA kupujesz nowy i możesz tylko wkręcić uszczelka dopasowuje się do listwy (moja była uszkodzona przebieg 600k to się wyrobiła ) i po wyjęciu nie ma szczelności i tak mam dwie yariski które gasną przy dużym obciążeniu teraz czyszczenie regulatora ultra dźwiękiem i na chama dokręcić cza jak nie to dwa nowe regulatory. Ogólnie wpierw pojawia się błąd bo wyczuwa spadek ciśnienia potem po chwili już spada i gaśnie auto.
Czyli do wszystkich możliwych uszkodzeń jakie są możliwe należy dodać uszkodzenie gniazda regulatora i nieszczelność listwy
P.S przepraszam że trochę chaotycznie ale tak już mam