Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-12-24 23:30:02
Popieram. Także uważam, że jeśli się odrobinę poszpera w całym stuffie oferowanym na giełdzie, można złożyć sobie bardzo fajny komputerek (i co najlepsze, nie tylko komputerek ![]() Poza tym, jesli kompa składa się samemu, to z reguły otrzymujemy w efekcie dokładnie taki sprzęt jaki potrzebujemy ![]() ![]() ![]() |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2003-12-24 23:36:30 Ja nieznam sie na komputerach inielubie skladakow wiec kupuje w sklepie |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2003-12-24 23:45:04
moze i tak ale jestem z niego bardzo zadowolony |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2003-12-25 00:03:16 No to w sumie najwazniejsze, ale zawsze mogles troche zaosczedzic, bo naklejka na obudowie i czesto piekna plomba z tylu komputera zbyt duzo kosztuja. |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2003-12-25 00:22:46 Ale ja duzo niezaplacilem dalem 1600zl za komputer 2.2 GHZ 256 ramu 40 Giga twardy i 664 karta graficzna dalem za niego 3 miesiace temu wiec uwazam ze niedrogo. A zreszta lepiej sie czuje jak mam ze sklepu niz z bazaru ![]() |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-12-25 03:00:12 Bartek - te supermarketowe komputerki są składane z najtańszych możliwych podzespołów.
NIkt się nie będzie bawił a Asusa, Gigabyte itd tam wszystkie częsci to tzw NO NAME... i dlatego ceny mają konkurencyjne. Ja złożyłem sobie 2 komputerki - ale było to ze dwa lata temu. Jeden działa do dzisiaj (drugi padł ofiarą czarnobyla)....ale co sie z nimi namęczyłem ![]() Pamiętam komputerek z PII 333 jeszcze na magistrali 66MHz (potem podkrecony do 400 na magistrali 100MHz ![]() Kupiłem Ładna obudowe....dobry Hdd, procek boxowy...sam nie wiem po co ![]() ![]() Efekt? prawie miesiąc walki z updatem biosu, nie widział mi dysków, potem dyski się gryzły, były problemy z dźwiękiem itp. Zrobiłem...i kiedy myślałem że wszystko jest już jak w bajce i będziemy współpracować długo i szcześliwie ![]() ![]() Pojechałem aby wymienili...a oni domnie z textem że sama z siebie nie mogła się spalić itp. że sam składałem komputer i stąd te problemy.... Wkońcu odmienili.... potem zaczął wieszać mi się Windows....dysk formatowałem chyba ze 40 razy...instalowałem wszystko powoli, kombinowałem z ustawieniami itp....a winny okazał się wadliwy RAM....- ten odmienili bez problemu. Potem komputerek działał dobrze prawie rok......do momentu kiedy zasilacz nie wybuchł....spalił mi jeden dysk twardy. No cóż zdarza sie kupiłem nowy i dalej system działał... niestety potem pojawił się wirus czarnobyla..... a płyta no name nie miała zadnych zabezpieczeń. Spaliło mi płyte, grafike, procesor ocalał ram, dźwiękówka, i hdd Pojechałem na giełde i kupiłem używane amd k6-2 400mhz z nienajgorsza płytą Gigabyte. i mimo że procek się niekiedy przegrzewał - taki już urok amd , komputer dzialał i działa sprawnie do dzisiaj. Tak wiec reasumując mój informatyczny wykład ![]() Markowe graty to podstawa, bądź też sprawdzone! no name! |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2003-12-25 09:47:20 Tomuś ja sie nieznam na tych plytach glownych ramach i procesorach. Dla mnie jak jest napisane to mniej wiecej sie orientuje co musi miec komputer zeby byl dobry. Mam komputer z MM i jestem z niego zadowolony bardziej jak mialem z Optimusa |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-12-26 02:26:33 ja też się za bardzo nie znam -ale jedno wiem komputer z sapermarketu = szmelc.
Wolałem dać komputer do złożenia człowiekowi który w tym siedzi - tzn wie co z czym bedzie chodziło, a na czym można zaoszczedzić, co się bedzie gryzło itp. Komputerek obecny też mam na płycie głownej No name - ale na dobrym no name. Komputer jest stabilny, działa dobrze, pomimo XP prawie sie nie wiesza ![]() |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2003-12-26 11:10:36 Media Markt to chyba niesuper market tylko sklep elektroniczny tylko taki wiekszy/ Cyba tak mi sie wydaje. Bo przy komputerach niemasz bulek ani mleka ani chipsow wiec. A wy jak uwazacie? |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-12-26 13:12:42 MM = Szkoda gadać.
Moja opinia... Inni niech myślą sobie co chcą... Jutro składam kompa za 3500... Trzeba looknąć po cennikach ![]() |
![]() Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-12-26 15:45:38
Media Markt dla mnei jest pełen sprzeczności - podoba mi sie u nich asortyment jest bardzo szeroki i zawsze jak czegoś na gwałt potrzebuję to mają i ceny eni są tragiczne... ale czekam juz ponad miesiąc na klawiature ktora u nich zamowilem.... a w dodatku wqurwia mnei niemiłosiernie to że każdy klient jest traktowany jak potencjalny złodziej i bandyta... te informacje wywalne wszedzie ze wszystko jest pod nadzorem, albo ze kazda kradziez bedzie zglaszana policji... dno ja to tylko nabijam sie z tych kasjerek ktroe sprawdzaja kazde pudelko nawet malutkie... chociaz w takim kraju zyjemy czemu sie dziwic... |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-12-26 15:46:43
Tomek i to był Twój pierwszy błąd - podstawowa zasada - NIGDY nie oszczędzaj na płycie głównej !!!!!! To najwazniejsza część komputera - dzięki niej (w uproszczeniu) komunikują się wszystkie podzespoły w komputerze. Oszczędzajcie na czym chcecie, ale nie na płycie, godni polecenia producenci: ASUS, ABIT, GIGABYTE, MSI, EPOX. Wyznaje też taka zasadę pomocnicza - czym bardziej kolorowe pudełko tym gorsza płyta ![]()
Kolejny błąd - z tego co zrozumiałem to karta grafiki była zintegrowana z płytą - czyli do dupy - no chyba ,ze do użytku biurowego.
a to jest efekt płyty NONAME - bardzo chetnie stsowanych w syfmarketach.
a to efekt stosowania kart grafiki zintegrowanych na płycie.
RAM pewnie też był NONAME???? Jesli macie więcej kasy bierzcie RAM firmy Kingstone, jesli mniej to Hyunadi - żadnych gównianych NONAME - też chetnie stosowanych w syfmarketach.
To nieprawda ,że AMDki się przegrzewały - miałeś albo wadliwie zainstalowany radiator, niesprawny wiatrak, brak pasty termicznej albo złe ustawienia w BIOSIE (źle ustawione taktowanie magistrali, mnożnik albo cholera wie co)..... Kolejna sprawa to zasilacz. po kilku latach wysychaja w nim kondensatory i taki wiekowy zasilacz kiedy wyzionie ducha potrafi spalić pół kompa - płyta, procek, ram , grafika..... raz na cztery lata koniecznie trzeba zminić zasilacz !!! W syfmarketach w 99% wkładaja komponenty NONAME, które owszem - parametry mają niezłe, ale nie gwarantują stabilnej, bezproblemowej pracy komputera. Tak na marginesie - kiedys pracowałem w serwisie rowerowym i z rowerami kupowanymi w syfmarketach jest identycznie jak z komputerami. |
![]() Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2003-12-26 17:57:51 ...to ja powiem tylko tyle....z racji ze komputery to moja praca to widzilem kiedys kpm zmedia marketu celeron 1,7 kotry byl na twardo wlutowany w plyte golwna bez zbednych gadgetow( a po co komu solckety czy inne sloty ![]() ![]() Zoltar bylo dac znac...za 3500 to bym ci sprzedal Deep blue ![]() |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-12-26 18:05:57 Wiem że płytka no name była błędem...ale ja chciałem zaoszczędzić ![]() Karta graficzna byłe tej samej firmy - EAGLE (lub jakoś tak) ale była oddzielna - tzn na porcie AGP ![]() Karta spaliła się sama z siebie....cholera wie czemu. Ram też był NO NAME ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Odnośnie AMD - mów co chcesz to jest dziadostwo, czy K6 czy K6-2 czy nawet nowe durony, athlony itp. Zawsze jak to szajstwo wchodzi na rynek jest wielka afera...że wkońcu powstały procesory wydajniejsze od intela i tańsze... ![]() tiaaaa .... grzeje to jak centralne u mnie w budynku...a wydajnością nie przewyższa nawet celerona. AMD to kupa.... miałem dwa procki tej firmy, oba na markowych płytach, z największymi możliwymi radiatorami, obsmarowane pastą termiczną, i co najważniejsze - NIE KRĘCONE! Miałem też pentaka II 333MHz/66Mhz - po zalkejeniu styku b11 ustawiłem go na 400Mhz/100Mhz i był lekko ciepły i śmigał jak szalony! Rekord to 450Mhz/100Mhz - ale w tym przypadku grzał się już mocno. ![]() Raesumując INTEL RULEZ ![]() ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-12-26 18:41:25
Tomek, ostatnie 10 kompów które złożyłem były zasilane prockiem AMD - 1 Duron i 9 Athlonów (ostatni Athlon to mój komp). Z żadnym nie było problemów. Myślę ,że Twoje kłopoty z AMD wynikają chyba z małego doświdczenia. AMDeki przy podobnej wydajności są dużo tańsze, niezawodne, co więcej generalnie rzecz biorąc duzo lepiej się krecą.
ale kwiatki ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-12-26 19:05:42 Tomek jesteś w duzym błędzie...
AMD było gównem pare lat temu... Teraz wystarczy odrobina wiedzy i jest pięknie ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2003-12-26 22:20:15 Co do media markt - to ogroooomną zaletą, przynajmniej dla mnie jest to, że jak coś kupuje to moge sobie wziąść do ręki, obejrzec, powąchać, a nawet polizać. Np. kiedy przymierzalem sie do kupna aparatu cyfrowego 2 godziny oglądałem poszczególne modele, bawiłem się, pstrykałem fotki i porównywałem. A kupiłem i tak gdzie indziej ![]() |