MotoNews.pl

Jak dzisiaj robiłem świąteczne zakupy.. - Strona 3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ja slyszzalem ze komputerow juz sie nieoplaca skladac bo za ta sama cene sa nowe w sklepach. Moj kolega zlozyl sobie komputer i zaluje bo mial by lepszy za ta cene co on dal za zlozenie

Cytat:
2003-12-24 22:20:08, QLogic pisze:
Komputer to sie oplaca skladac samemu, a jak sie nie umie to dac do zlozenia na gieldzie - wyjdzie i taniej i czesto lepiej niz w syfmarketach (gdyby to one jeszcze polskie byly...)

Popieram. Także uważam, że jeśli się odrobinę poszpera w całym stuffie oferowanym na giełdzie, można złożyć sobie bardzo fajny komputerek (i co najlepsze, nie tylko komputerek ) za tzw. psie pieniądze.
Poza tym, jesli kompa składa się samemu, to z reguły otrzymujemy w efekcie dokładnie taki sprzęt jaki potrzebujemy Tak więc - giełda rulezz

Ja też preferuję giełdę - dla siebie kompa składałem sam (częsci z giełdy).
Czasem składam też kompy znajomym (za piwko i dobre słowo ) i czasem z ogłoszenia za kaskę- we wszystkich tych przypadkach części biorę z giełdy na Batorego ew. z WGE (Warszawskiej Giełdy Elektronicznej).

Ja nieznam sie na komputerach inielubie skladakow wiec kupuje w sklepie

Cytat:
2003-12-24 23:36:30, Bartek1112 pisze:
Ja nieznam sie na komputerach inielubie skladakow wiec kupuje w sklepie

Ten "sklepowy" to taki sam składak, tylko brzydko mówiąc w chujowym wydaniu...

Cytat:
Ten "sklepowy" to taki sam składak, tylko brzydko mówiąc w chujowym wydaniu...

moze i tak ale jestem z niego bardzo zadowolony

No to w sumie najwazniejsze, ale zawsze mogles troche zaosczedzic, bo naklejka na obudowie i czesto piekna plomba z tylu komputera zbyt duzo kosztuja.

Ale ja duzo niezaplacilem dalem 1600zl za komputer 2.2 GHZ 256 ramu 40 Giga twardy i 664 karta graficzna dalem za niego 3 miesiace temu wiec uwazam ze niedrogo. A zreszta lepiej sie czuje jak mam ze sklepu niz z bazaru

Bartek - te supermarketowe komputerki są składane z najtańszych możliwych podzespołów.
NIkt się nie będzie bawił a Asusa, Gigabyte itd tam wszystkie częsci to tzw NO NAME... i dlatego ceny mają konkurencyjne.

Ja złożyłem sobie 2 komputerki - ale było to ze dwa lata temu.
Jeden działa do dzisiaj (drugi padł ofiarą czarnobyla)....ale co sie z nimi namęczyłem Ja mam siakieś głupie szczeście do kupowania felernych rzeczy.

Pamiętam komputerek z PII 333 jeszcze na magistrali 66MHz (potem podkrecony do 400 na magistrali 100MHz i dzialał! )
Kupiłem Ładna obudowe....dobry Hdd, procek boxowy...sam nie wiem po co , dobrą dźwiekówke, najdroższego CD wtedy demon 48x ...... i najtańszą z możliwych (czy no name) płyte głowną ale na intelowskim chipsecie 440Bx , karta grafiki była tez tej samej firmy - na intelu i710 ..czy jakoś tak.

Efekt?
prawie miesiąc walki z updatem biosu, nie widział mi dysków, potem dyski się gryzły, były problemy z dźwiękiem itp.
Zrobiłem...i kiedy myślałem że wszystko jest już jak w bajce i będziemy współpracować długo i szcześliwie spaliła się karta graficzna....tak sama z siebie
Pojechałem aby wymienili...a oni domnie z textem że sama z siebie nie mogła się spalić itp. że sam składałem komputer i stąd te problemy....
Wkońcu odmienili.... potem zaczął wieszać mi się Windows....dysk formatowałem chyba ze 40 razy...instalowałem wszystko powoli, kombinowałem z ustawieniami itp....a winny okazał się wadliwy RAM....- ten odmienili bez problemu.

Potem komputerek działał dobrze prawie rok......do momentu kiedy zasilacz nie wybuchł....spalił mi jeden dysk twardy.
No cóż zdarza sie kupiłem nowy i dalej system działał...

niestety potem pojawił się wirus czarnobyla..... a płyta no name nie miała zadnych zabezpieczeń.

Spaliło mi płyte, grafike, procesor
ocalał ram, dźwiękówka, i hdd

Pojechałem na giełde i kupiłem używane amd k6-2 400mhz z nienajgorsza płytą Gigabyte. i mimo że procek się niekiedy przegrzewał - taki już urok amd , komputer dzialał i działa sprawnie do dzisiaj.

Tak wiec reasumując mój informatyczny wykład sprawdzajcie z czego zbudowany jest komputer zanim go kupicie.
Markowe graty to podstawa, bądź też sprawdzone! no name!

Tomuś ja sie nieznam na tych plytach glownych ramach i procesorach. Dla mnie jak jest napisane to mniej wiecej sie orientuje co musi miec komputer zeby byl dobry. Mam komputer z MM i jestem z niego zadowolony bardziej jak mialem z Optimusa

ja też się za bardzo nie znam -ale jedno wiem komputer z sapermarketu = szmelc.

Wolałem dać komputer do złożenia człowiekowi który w tym siedzi - tzn wie co z czym bedzie chodziło, a na czym można zaoszczedzić, co się bedzie gryzło itp.

Komputerek obecny też mam na płycie głownej No name - ale na dobrym no name. Komputer jest stabilny, działa dobrze, pomimo XP prawie sie nie wiesza

Media Markt to chyba niesuper market tylko sklep elektroniczny tylko taki wiekszy/ Cyba tak mi sie wydaje. Bo przy komputerach niemasz bulek ani mleka ani chipsow wiec. A wy jak uwazacie?

MM = Szkoda gadać.

Moja opinia... Inni niech myślą sobie co chcą...

Jutro składam kompa za 3500... Trzeba looknąć po cennikach

Cytat:
2003-12-26 11:10:36, Bartek1112 pisze:
Media Markt to chyba niesuper market tylko sklep elektroniczny tylko taki wiekszy/ Cyba tak mi sie wydaje. Bo przy komputerach niemasz bulek ani mleka ani chipsow wiec. A wy jak uwazacie?

Media Markt dla mnei jest pełen sprzeczności - podoba mi sie u nich asortyment jest bardzo szeroki i zawsze jak czegoś na gwałt potrzebuję to mają i ceny eni są tragiczne...
ale czekam juz ponad miesiąc na klawiature ktora u nich zamowilem....
a w dodatku wqurwia mnei niemiłosiernie to że każdy klient jest traktowany jak potencjalny złodziej i bandyta... te informacje wywalne wszedzie ze wszystko jest pod nadzorem, albo ze kazda kradziez bedzie zglaszana policji... dno
ja to tylko nabijam sie z tych kasjerek ktroe sprawdzaja kazde pudelko nawet malutkie...

chociaz w takim kraju zyjemy czemu sie dziwic...

Cytat:
...... i najtańszą z możliwych (czy no name) płyte głowną ale na intelowskim chipsecie 440Bx

Tomek i to był Twój pierwszy błąd - podstawowa zasada - NIGDY nie oszczędzaj na płycie głównej !!!!!!
To najwazniejsza część komputera - dzięki niej (w uproszczeniu) komunikują się wszystkie podzespoły w komputerze.
Oszczędzajcie na czym chcecie, ale nie na płycie, godni polecenia producenci: ASUS, ABIT, GIGABYTE, MSI, EPOX. Wyznaje też taka zasadę pomocnicza - czym bardziej kolorowe pudełko tym gorsza płyta Pamiętajcie - nigdy nie montujcie gównianych płyt głownych!!!!!!
Cytat:
karta grafiki była tez tej samej firmy

Kolejny błąd - z tego co zrozumiałem to karta grafiki była zintegrowana z płytą - czyli do dupy - no chyba ,ze do użytku biurowego.
Cytat:
Efekt?
prawie miesiąc walki z updatem biosu, nie widział mi dysków, potem dyski się gryzły, były problemy z dźwiękiem itp.

a to jest efekt płyty NONAME - bardzo chetnie stsowanych w syfmarketach.
Cytat:
kiedy myślałem że wszystko jest już jak w bajce i będziemy współpracować długo i szcześliwie spaliła się karta graficzna....tak sama z siebie

a to efekt stosowania kart grafiki zintegrowanych na płycie.

Cytat:
Wkońcu odmienili.... potem zaczął wieszać mi się Windows....dysk formatowałem chyba ze 40 razy...instalowałem wszystko powoli, kombinowałem z ustawieniami itp....a winny okazał się wadliwy RAM....- ten odmienili bez problemu.

RAM pewnie też był NONAME????
Jesli macie więcej kasy bierzcie RAM firmy Kingstone, jesli mniej to Hyunadi - żadnych gównianych NONAME - też chetnie stosowanych w syfmarketach.

Cytat:
Pojechałem na giełde i kupiłem używane amd k6-2 400mhz z nienajgorsza płytą Gigabyte. i mimo że procek się niekiedy przegrzewał - taki już urok amd , komputer dzialał i działa sprawnie do dzisiaj.

To nieprawda ,że AMDki się przegrzewały - miałeś albo wadliwie zainstalowany radiator, niesprawny wiatrak, brak pasty termicznej albo złe ustawienia w BIOSIE (źle ustawione taktowanie magistrali, mnożnik albo cholera wie co).....

Kolejna sprawa to zasilacz. po kilku latach wysychaja w nim kondensatory i taki wiekowy zasilacz kiedy wyzionie ducha potrafi spalić pół kompa - płyta, procek, ram , grafika.....
raz na cztery lata koniecznie trzeba zminić zasilacz !!!

W syfmarketach w 99% wkładaja komponenty NONAME, które owszem - parametry mają niezłe, ale nie gwarantują stabilnej, bezproblemowej pracy komputera.

Tak na marginesie - kiedys pracowałem w serwisie rowerowym i z rowerami kupowanymi w syfmarketach jest identycznie jak z komputerami.

...to ja powiem tylko tyle....z racji ze komputery to moja praca to widzilem kiedys kpm zmedia marketu celeron 1,7 kotry byl na twardo wlutowany w plyte golwna bez zbednych gadgetow( a po co komu solckety czy inne sloty ) i wcale nie zartuje...ale niestety po zerwaniu plomby nie mozesz im nic udowaodnic...dlatego te ich kompy sa tak szczelnie pozaklejane

Zoltar bylo dac znac...za 3500 to bym ci sprzedal Deep blue

Wiem że płytka no name była błędem...ale ja chciałem zaoszczędzić

Karta graficzna byłe tej samej firmy - EAGLE (lub jakoś tak) ale była oddzielna - tzn na porcie AGP
Karta spaliła się sama z siebie....cholera wie czemu.

Ram też był NO NAME odmienili mi na Mitshubishi bo akurat nie mieli innych a ja się uparłem

Odnośnie AMD - mów co chcesz to jest dziadostwo, czy K6 czy K6-2 czy nawet nowe durony, athlony itp.

Zawsze jak to szajstwo wchodzi na rynek jest wielka afera...że wkońcu powstały procesory wydajniejsze od intela i tańsze...

tiaaaa .... grzeje to jak centralne u mnie w budynku...a wydajnością nie przewyższa nawet celerona.
AMD to kupa.... miałem dwa procki tej firmy, oba na markowych płytach, z największymi możliwymi radiatorami, obsmarowane pastą termiczną, i co najważniejsze - NIE KRĘCONE!

Miałem też pentaka II 333MHz/66Mhz - po zalkejeniu styku b11 ustawiłem go na 400Mhz/100Mhz i był lekko ciepły i śmigał jak szalony!
Rekord to 450Mhz/100Mhz - ale w tym przypadku grzał się już mocno.

Raesumując INTEL RULEZ AMD KUPA

Cytat:
Raesumując INTEL RULEZ AMD KUPA

Tomek, ostatnie 10 kompów które złożyłem były zasilane prockiem AMD - 1 Duron i 9 Athlonów (ostatni Athlon to mój komp).
Z żadnym nie było problemów. Myślę ,że Twoje kłopoty z AMD wynikają chyba z małego doświdczenia.
AMDeki przy podobnej wydajności są dużo tańsze, niezawodne, co więcej generalnie rzecz biorąc duzo lepiej się krecą.

Cytat:
...to ja powiem tylko tyle....z racji ze komputery to moja praca to widzilem kiedys kpm zmedia marketu celeron 1,7 kotry byl na twardo wlutowany w plyte golwna bez zbednych gadgetow

ale kwiatki

Tomek jesteś w duzym błędzie...

AMD było gównem pare lat temu... Teraz wystarczy odrobina wiedzy i jest pięknie

Co do media markt - to ogroooomną zaletą, przynajmniej dla mnie jest to, że jak coś kupuje to moge sobie wziąść do ręki, obejrzec, powąchać, a nawet polizać. Np. kiedy przymierzalem sie do kupna aparatu cyfrowego 2 godziny oglądałem poszczególne modele, bawiłem się, pstrykałem fotki i porównywałem. A kupiłem i tak gdzie indziej