| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zitam ESPERO 1,5 GLX (+ LPG) Nowa Ruda | 2004-01-16 23:23:55
Hmm... Coś nowego |
marekch Audi A4 1,8T SUZUKI ... Katowice | 2004-01-17 23:12:22 słowo "DOBREGO" ZAPOMNIAŁEM WZIĄĆ W CUDZYSŁÓW SORRY |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-01-19 17:35:25 A ja coś się nie zgodzę, że w przypadku hamowania silnikiem w przypadku zasilania benzyna nie jest do silnika doprowadzane paliwo ??
To coś nowego, tym bardziej, że w przypadku hamowania silnikiem w mniejszym czy większym stopniu rosną obroty. Na początku tego wątku ktoś napisał, że wówczas (właśie w przypadku hamowania silnikiem) zużycie paliwa wynosi 0 litrów. W ten sposób odkryliśmy wspólnie istny cud, za który powinni dać nam wszystkim nagrodę Nobla, czyli... silnik spalinowy zasilany samym powietrzem i żeby było śmieszniej w przypadku hamowania silnikiem, które wiąże się ze zdjęciem nogi z gazu, a więc zamknięciem przepustnicy, tegoż powietrza jest naprawdę mało. Jeśli się mylę, to proszę mnie wyprowadzić z błędu, ale nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem silnika spalinowego, który w jakimkolwiek cyklu pracy zuzywał by 0 litrów substancji pędnej (ponieważ nie tylko o benzynie możemy tu mówić). |
Jacek_Mad Espero 1.5 eLPeGi Radom | 2004-01-19 18:01:20 Witam
Jak jade na trasie, nigdy staram sie nie wrzucac na luz jak jade szybciej, jak mam zapiety bieg to jakby sie troszke lepiej czuje, samochod troszke lepiej sie prowadzi. I zdecydowanie - nigdy nie powinno sie brac zakretow na luzie, nie moge teraz tego "naukowo" wyjasnic, ale mozna pocwiczyc na sliskiej drodze ze przy zapietym odpowiednim biegu samochod zachowuje sie lepiej. Acha i zeby rozwiac watpliwosci osczednosci (nie czuje jak rymuje), przy jezdzie na gazie i hamowaniu silnikiem samochod zuzywa tyle samo gazunku - w prostych instalacjach ilosc gazu regulowana jest podcisnieniem, a wiadomo, hamowanie silnikiem i jazda na luzie = odpuszczony pedal gazzu = zamknieta przepustnica = niskie podcisnienie. Na benzynie wydaje mi sie ze w samochodach z wtryskiem podczas hamowania silnikiem "odcinany jest wtrysk", nawet w trabancie polo (gaznik Weber) był taki uklad ktory odcinal zupelnie doplyw paliwa przy hamowaniu silnikiem. Ale tak jak mowilem to sie tyczy tylko benzyny. Z moich doswiadczen espero jest najekonomiczniejsze jezeli biegi zmienia sie przy niewiele ponad 3 tys obrotow, oczywiscie na plaskiej drodze. Mi wtedy esperak potrafi spalic 7.5 - 8 literkow gazu. No i podstawa to plynna jazda, bez zbednych ostrych przyspieszen, gwaltownego i zbyt silnego hamowania itp. ogolnie oszczedna jazda = jazda jak "stary dziadzio" Pozdrawiam i sorki za przydlugi post |
DrA eS ... | 2004-01-19 18:07:24 Przy hamowaniu silnikiem nie jest wtryskiwane paliwo jesli obroty sa wyzsze niz 1200 obr/min. Dopiero ponizej tej granicy na powrot silnik jest zasilany paliwem.
Oczywiscie powyzsze dotyczy Omegi. Widac to pieknie na komputerze. Pow 1200obr wskazanie 0... ponizej wskazanie zuzycia bardzo zblizone do zuzycia na biegu jalowym. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-01-19 23:28:55 W espero wtryski jest odcinany.
Do SpeedR-a - w czasie hamowania silnikiem silnik napędzany jest przez koła pojazdu, zatem wykorzystywana jest energia kinetyczna pojazdu, a nie powietrze. Gdzies przeczytalem (chyba w "naszej" książce) że wtrysk jest wstrzymywany gdy prędkośc samochodu jest większa od Xkm/h, obroty silnika powyżej Y/min i nastąpi _nagłe_ zamknięcie przepustnicy. Cokolwiek by miało oznaczać to _nagłe_. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-01-20 00:59:42 Aaa, no chyba, że tak.
Zwracam honor |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-01-20 11:35:58 wowwww a tego nie wiedzialem ze wtrysk jest odcinany...w takim razie powoli sie bede odzwyczajal od wrzucania na luz |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-01-20 12:06:06 heheh widze ze Petersen ciebie cos przekonalo |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-01-20 22:54:23
Inaczej nikt by nie propagował tej jazdy jako oszczędnej W górach konieczność (na biegu). W mieście można sobie pomóc |