| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-05-06 12:28:25 Jeśli w Orlenie Pb98 kosztuje w promocji tyle co Pb95, to może ta promocja jest tylko wtedy kiedy nie mają Pb95 Przecież nikt nie zatankuje wtedy Pb95, bo nawet jak ma stary samochód to tankuje U95, nie? |
pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2004-05-06 12:35:47
Wiesz ludzie są dziwni Może są też takie stare, ale już na Pb Część, zresztą może nie patrzy na ceny tylko łapie kurek Pb95 i leje (ja też z tego co pamiętam nie zorientowałem sie za 1 razem |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-05-06 12:47:35
No to ładnie, jeszcze mie się nie zdarzyło podjechać na stację bez sprawdzenia ceny. Z kolei zdarzyło mi się podjechać pod dystrybutor, sprawdzić cenę (czasem inną niż na display'u przed stacją) i odjechać bez tankowania. Ale ja staram się nie jeździć za długo na rezerwie, więc mogę sobie pozwolić na szukanie innej stacji. |
![]() Maslak E12 HB Krotoszyn | 2004-05-06 14:48:47 Ja wczoraj też przeżyłem szok LPG już za 1,72 a przed tygodniem byl za 1,50 czyste draństwo !!!
|
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-05-06 15:36:22 Ceny paliw idą od kilku dni ostro w górę. Przed kolejnymi podwyżkami może nas uchronić jedynie minister finansów, zmniejszając podatek akcyzowy - pisze Anna Cieślak-Wróblewska w "Życiu Warszawy".
Ostatnie wzrosty cen w Polsce związane są ze zwiększeniem się cen ropy na rynkach światowych. Wczoraj za baryłkę ropy trzeba było zapłacić prawi 36 dolarów (najwięcej od 14 lat). Ale to wcale nie znaczy, że paliwa w Polsce nie mogłyby być tańsze. Bo w 60 proc. ceny benzyny to różnego rodzaju podatki, jakie płacimy na rzecz państwa (akcyza, VAT, opłata paliwowa); około 5-7 proc. to marża sprzedawcy. Bez nich za litr benzyny Euro Super 95 trzeba byłoby zapłacić jedynie ok. 1,4 zł, a oleju - 1,34 zł. Minister finansów ma prawo obniżyć wysokość podatku akcyzowego w zależności od sytuacji na rynku. A obecnie sytuacja na rynku jest fatalna. - VAT-u nie możemy ruszyć, ale nie wykluczamy możliwości obniżenia akcyzy. Prawdopodobnie zmniejszymy akcyzę o kilka groszy na litrze. Byłoby to jedynie warunkowa, czasowa obniżka. Więcej ściąć z podatku się nie da, bo minimalne stawki narzuca nam UE. I zła wiadomość dla właścicieli diesli - akcyzy w cenie oleju napędowego nie da się zbić, bo już dziś mamy minimalną stawkę - mówi Jarosław Neneman, doradca ministra finansów. Mimo tych zastrzeżeń mniejsza danina dla fiskusa bardzo by kierowcom pomogła. Wedle analityków rynku paliwowego, ceny paliw w najbliższym tygodniach będą jeszcze rosły. (PAP) |
CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-05-06 17:10:09 we wrocku 4.19 PB 98 a w trzebnicy 3.80 |
![]() alan03 TOYOTA DRIVER Yaris Luna Tarnowskie Góry | 2004-05-07 08:30:38 jak pisaliście że u Was paliwko zdrożało to sobie pomyślałem że jakieś głupoty opowiadacie... u mnie 2 dni temu było (95) po 3.79 ale tego samego dnia wieczorem już zdrożało do 3.84. Pomyślałem sobie no trudno... ale do 4 zł jeszcze daleko więc spoko... nie ma źle, ale wczoraj pokazała się cena 3.94 a ja zostałem z prawie pustym bakiem |
miodek997 TOYOTA DRIVER Toyota Yaris 1,3 Luna Warszawa | 2004-05-07 09:03:44 Jutro wyjaz na Słowację.... ciekawe czy tam tez tak poszaleli jak u nas z cenami paliwa? W zeszłym roku mieli troszeczkę droższe niż u nas... ale może tak szybko nie idzie w górę jak u nas. Pojadę zobaczę.... pozdrawiam. |
Woytek Toyota Starlet Warszawa | 2004-05-07 09:25:23 Na NESTE w Warszawie 98 - 3,75 (wczoraj tankowałem), ale na innych stacjach to przesadzają |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-05-07 10:29:15 Niestety ropa na światowych rynkach utrzymuje wysokie ceny |
janmor Corolla D4D Warszawa | 2004-05-07 10:53:02 Hmm chyba dzisiaj będzie ten stresowy moment płacenia za tankowanie Jak dobrze mieć Dieselka |
miodek997 TOYOTA DRIVER Toyota Yaris 1,3 Luna Warszawa | 2004-05-07 12:37:46 Dieselki... też pójdą w górę . Dziś przeczytałem informację , że Rząd nakazał Orlenowi wystawienie rezerwy paliwowej na rynek. To może trochę powstrzyma szalony wyscig cen. Może.... |
Many E x | 2004-05-08 03:37:18 cóż...wielu sceptyków obawiających się instalacji gazowej w samochodzie zmienia zdanie.... |
ALORA Warszawa | 2004-05-08 13:30:29 To jest złodziejstwo w biały dzień |
michrat TOYOTA DRIVER Toyota Yaris 1.0 Warszawa | 2004-05-09 15:53:31
Jak zawsze chodzi o pieniądze i tą wstrętną Unię Europejska Z VATu oczywiście można zejść jedyny wymóg UE mówi o stawce podstawej, a że u nas ona jest jedna z najwyższych w Unii to już inna sprawa (Węgry, Szwecja i Dania 25%, Czechy i Finlandia 22%, reszta ma mniej...) Rzeczywiście jeśli chodzi o diesle to mamy minimum i na przykład w takiej Anglii jestego prawie 3 razy wiecej, ale... VAT jest obniżony do 5% (przy wykorzystaniu paliwa w Anglii i przy niedużych jednorazowych zakupach, tak samo jest u nich z bęzyną). Natomiast jeśli chodzi o bęzynę to akcyza mogła by być zmniejszona conajmniej o 10 groszy na litrze... Na LPG też jest najniższa akcyza, ale są kraje członkowskie które nie mają akcyzy (Belgia i Finlandia) lub mają ją obniżoną (Holandia). Więc dla LPG są wyjątki... Jak ktoś chce poczytac: Przegląd akcyzy w UE Stawki u nas - rozporządzenie MF |
pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2004-05-10 12:06:46 Kurde no, w Niedziele znowu byłem na stacji i znowu |
krystek12 TOYOTA DRIVER TOYOTA COROLLA LIFTB ... Wesoła Warszawa | 2004-05-10 19:49:52
tak dokładnie tylko ze i gaz idzie w góre. Mam nawet takie wrażenie że wzrost ceny gazu w stosunku do benzyny jest większy. Bo przecież start gazu był z innego pułapu niz benzyny. W weekend na trasie Warszawa Skierniewice gaz kosztował od 1,57zł do 1,79zł. A z tego co dziś podają "wzrost paliw w Polsce od początku roku wyniusł już 20%" i nikt nie wie kiedy się to skończy. Napewno nie prędko - bo np w niemczech jest jeszcze drożej i Niemcy jeżdzą do Polski po paliwko. |
CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2004-05-10 19:53:39 a propos ustawy o Vat to nie mam pytań... współczuje tym co ją muszą stosować na codzien bo osobiscie nie powininem tego mówić -z wiadomych względów- ale bubel jakiego dawno nie widziałem |
piotrr TOYOTA DRIVER Toyota Corolla XLI Tychy | 2004-05-10 20:26:03
W niemczech paliwo zawsze było droższe niż u nas, więc to żaden powód do podnoszenia cen (z wyjątkiem stacji przygranicznych |