Ekonomiczna jazda = hamowanie silnikiem? - Strona 3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
To ja mam pytanie odnośnie czasu ruszenia po odpaleniu samochodu. Np. samochód stoi w garażu, silnik zimny, odpalam i ile czekać?? Benzyna nie diesel. W ogóle czekać czy można od razu ruszać?? Diesel wymaga zagrzania a silnik benzynowy chyba nie... więc jak to jest?

madzia - wystarczy 10 sekund - tyle, coby olej dopłynął tam gdzie trzeba

A co do odcinania dopływu paliwa przez ECU podczas hamowania silnikiem: część "gaźnikowców" też posiada tę funkcję! Np. stary nissan micra, tavria, czy lada samara. W mikrze służyło do tego specjalne ustrojstwo zamontowane pod wykłądziną pod siedzeniem kierowcy Jak jest w mej corollce - tego niestety nie wiem, Herr Etzold nie napisał w swej książce

Cytat:
2004-10-13 10:10:21, Golden_Flyer pisze:
madzia - wystarczy 10 sekund - tyle, coby olej dopłynął tam gdzie trzeba

Całe 10 sekund... Eh no dobra to poczekam te 10 sekund

Gdzies czytalem ze pelne cisnienie oleju we wszystkich najodleglejszych miejscach silnika szczegolnie w zimie jest dostepne dopiero po ok.1-1.5 minuty po odpaleniu silnika.Roznice czasu dotarcia oleju zaleza od temperatury otoczenia i gestosci oleju.To chyba bedzie glowny powod zeby zaraz po odpaleniu nie obciazac silnika tylko pozwolic na dotarcie oleju we wszystkie miejsca smarowania.

Niestety mało kto się do tego stosuje,bo większość osób niema elementarnej wiedzy z zakresu poprawnego eksploatowania samochodu.Niechce urażać nikogo,kto się zna,ale nieraz rozśmiesza mnie podejscie niektórych do eksploatacji auta,niemówie teraz o forum,broń boże,bo tu są raczej ludzi dbający o swoje maszyny,ale jak nieraz po mieście człowiek patrzy to serce się kraja.....
sorki za małe OT

zdecydowanie odczekac na zimnym silniku 20 sek i jechac powoli
tak jest chyba najlepiej rozgrzac silnik

Cytat:
2005-05-08 10:25:12, przemkuu pisze:
zdecydowanie odczekac na zimnym silniku 20 sek i jechac powoli tak jest chyba najlepiej rozgrzac silnik

spójrz na date ostatniego posyu temat dawno nieaktualny

Cytat:
2005-05-08 10:27:33, rsuhy pisze:
spójrz na date ostatniego posyu temat dawno nieaktualny

Hehe, przegląda stare posty i baaaardzo dobrze Oby wszyscy tak zaczynali na forum
Pozdro.

nio Ja przejrzałem wszystkie zanim napisałem pierwszy!

Pozdro.