| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-13 00:58:08
tak. jak sie go kręci do 4500 to moze tyle ma. podkręć pod 6500 (odcięcie dopiero przy 7000) to zejdziesz nizej ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
karas Miłośnik FSO Polonez Caro Rover Dębe Wielkie / ok Warszawy | 2004-11-13 01:03:33 ...najpier trzeba się nauczyć dobrze ruszyć......
... i zmieniać bieg, przy odp obrotach.... na pewno nie 4, 5 tyś |
GreenAtu Renault Laguna kombi Częstochowa | 2004-11-13 08:53:49
Witam, a ja bym się z tą teorią nie zgodził Termostat na dolocie ma za zadanie pomóc w utrzymaniu stałego składu mieszanki w funkcji zmian temperatury otoczenia i pomagać w wytworzeniu jednorodnej mieszaniny z benzyną ( dlatego te 45 stopni na termostacie). Przy LPG nie ma to znaczenia, bo dostarczamy go do kolektora już w fazie gazowej. Przepraszam za ten zbyt długi i akademicki wywód i zapraszam do konstruktywnej polemiki w tym temacie |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2004-11-13 10:37:55
Z tej fachowej wypowiedzi wynika prosty wniosek - przy LPG robimy stały zimny dolot i bez dyskusji Ja też tak zrobiłem, wymieniłem filtr, przewody i świeczniki, wyregulowałem (po 100 próbach |
karas Miłośnik FSO Polonez Caro Rover Dębe Wielkie / ok Warszawy | 2004-11-13 11:48:29
Oczywiście na sport tjuningowe --------------------------------------------------------------------------- Dobra mój błąd ==> Koniec tych głupot [ wiadomość edytowana przez: karas dnia 2004-11-13 11:51:14 ] |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2004-11-13 12:51:03
Przecież odrazu tak twierdziłem i będę przy tym sie upierał Dziękuję GreenAtu za teoretyczną wykładnie |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-11-13 13:24:20 Jak założe kolektor od GSI i nie będzie miejsca na "ciepły" dolot też wywalę termostat chociaż go trochę szkoda bo cały czas jest sprawny co się nieczęsto zdarza |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2004-11-13 13:36:59
Tiaaa, w ogóle kupiłem sobie naklejkę "Twin Spark" z Alfy i nakleiłem z tyłu, a potem wywierciłem i nagwintowałem kolejne 4 dziury w głowicy, po czym wkręciłem te dodatkowe 4 sparki |
FLOYD Miłośnik FSO Polonez CARO Plus 1 ... Gdańsk | 2004-11-13 16:03:44 Z tego co wiem to patent z ciepłym powietrzem zasysanym przez silinik został stworzony przez konstruktorów, nie po to by podwyższyć moc, czy by szybciej się silnik nagrzewał, tylko po to by uzyskać czystsze spaliny, co było potrzebne by nadal produkować auto. W nowyszych polonezach tego nie ma bo układ wtryskowy jest dokładniejszy i bez ciepłego powietrza jest w stanie utrzymać czystość spalin. Na 100 % nie jestem tego pewien, ale tak słyszałem od fachowców |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-13 17:06:55 Ciełe powietrze jest podawane do benzyny aby ta mogła łatwiej sie rozpylić- odparować. Jeśli podaje sie zimne i kolektor nie jest podgrzewany to benzyna se wykrapla na ściankach i nie tworzy jużtak łatwopalnej mieszanki. Pamiętajmy że benzyna parując odbiera ciepło od otoczenia, przy LPG jest to zbędne - on odparowuje w reduktorze i powinien sie później mieszać z zimnym powietrzem. Gdyż:
zimne powietrze ma większą gęstosć - czyli w litrze objętości jest więcej cząsteczek tlenu - powoduje to lepsze napełnienie cylindrów - lepsze osiągi. co do stosowania ogrzewania powietrza - jest to robione w silnikach gaźnikowych i przy jednopunktowym wtrysku. Wielopunkt ma wtryskiwacze tuż przy zaworach i do cylindra wpada dobrz rozdrobniona mieszanka. Poza tym ścianki kanałów w głowicy są gorące i benzyna tam sie nei wykropli. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
FLOYD Miłośnik FSO Polonez CARO Plus 1 ... Gdańsk | 2004-11-13 17:11:42 Ale przecież tak samo kolektor ssący jest podgrzewany przez płyn chłodzący |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-13 17:52:46 owszem - żeby benzyna sie nie wykraplała.
BTW w Samarze zagięty wężyk i brak podgrzewania kolektora (czy podstawy gaźnika - nie pamiętam) owocował kangurkiem przy wciśnięciu gazu. Po udrożnieniu efekt zanikł. Oczywiściena benzynie. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
powgreg Chrysler, polonez Caro Rzeszów | 2004-11-13 18:51:56 A czy podgrzewany kolektor ssący na gazie nie pogarsza parametrów silnika, wkońcu na króćcu doprowadzającym płyn z termostatu jest fabryczn zweżka (przewężenie którą rozwierciłem bo zmarzał mi reduktor W nowych autach sa plastikowe kolektory i nie sa podgrzewane a rury sa ocieplone tzn izolowane termicznie. Czy nie zauważyliście ze poldek łapie muła jak postoi chwilę w korku bo mam takie wrażenie. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-13 20:01:49
Chyba nikt tego nie sprawdzał, ale może pogarszać. Przy gazie to jest po prostu zbędne. Teoretycznie na gorącym silniku termostat odcina obieg płynu przez kolektor (W GLE). A co do izolacji dolotu - im zimniej tym lepsze napełnienie. Wyjatki robi sie dla odparowania benzyny. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
FLOYD Miłośnik FSO Polonez CARO Plus 1 ... Gdańsk | 2004-11-13 21:00:27 To z jazdą w korku muszę się zgodzić że samochód łapie muła. I pytanie jak by wpłyneło na pracę silnika ochłodzenie kolektora ssącego. Może ktoś to już robił. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-13 21:24:25 owszem - kasztan W głowicy ma króciec i płyn omija kolektor ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
PABB Polonez Caro Bielsko-Biała | 2004-11-13 21:50:20 coż.....
... po opisanych na początku modyfikacjach i przejechaniu ok. 120 km - postanwiłem odwiedzić stację i dotankować gazu (tak tytułem testu). Przyznam, że musiałem mieć całkiem dziwną minę, kiedy do zbiornika "weszło" 20 litrów - czyli zużycie wzrosło do blisko 18litrów na "setkę". Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że jest to efekt związany w błędną regulacją układu LPG, dostosowanego (jak by na to nie patrzeć) do poprzednich podzespołów - stare świece, kable i ta przeklęta rura .... pozdrawiam PABB BTW - macie może jakiś skuteczny sposób na trzaski dobywające się z tyłu pojazdu: półka(i), plastiki .... |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-13 22:16:17 Każda poważna zmiana w dolocie powinna sie zakończyć regulacja gazowni ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2004-11-13 22:18:32
A może i nawet każda niewielka zmiana w dolocie... Przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie, kombinując z mocowaniem rury dolotu... |