Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2003-08-24 13:19:50 To ja się podepnę:
Czy po odłączeniu przewodu od sondy, komputer powinien jakoś zareagować, a jeśli tak to dlaczego u mnie nie zareagował. Wszelkie, nawet najdziwniejsze odpowiedzi mile widziane. ![]() |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-08-25 14:49:29
Mam ten sam problem,na trasie przy normalnej jeździe 8,5 l/100 km natomiast po mieście 14l ![]() Sondę mam odcinaną przekaźnikiem po przełączeniu na gaz ale nie wiem na ile ma to wpływ na zużycie gazu ![]() |
![]() Plush Polonez ATU 1,6 GLI Chełm | 2003-08-25 19:04:40 No u mnie tez instalacja bez kompa, i od pewnego czasu zaswieca sie "check engine" moim zdaniem to wina emulatorka - jak sie zachowuje juz napisalem - dziwi mnie to ze jak sie zatnie to na benzynie tez bzdury pokazuje i nie wiem czy czegos przypadkiem nie powalilem przy pomiarze?! wg mnie jak nie jade na gazie to wejscie od sondy i wyjscie z emulatora powinny byc zwarte, ale nie mialem czasu sprawdzic dokladnie bo sie ciemno zrobilo... |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-08-26 00:26:07 Ja staram się tak regulować gaz aby sie kontrolka nie zapalała ale jak się pali nonstop (tryb awaryjny) to mój silnik traci moc na gazie, takie są moje odczucia. I nawet małe przekręcenie śrubki na parowniku moze decydowac o zapalaniu sie kontrolki.
To wszystko są moje obserwacje |
![]() Plush Polonez ATU 1,6 GLI Chełm | 2003-08-26 07:45:30 Hmmm niebardzo wiem jak uzyskujesz takie napiecia na sondzie lambda? Jak podlaczylem miernik bezposrednio do sondy to na beznynie na wolnych obrotach pokazywala ok 0,45V a jak przelaczylem na gaz to napiecie zaczynalo skakac od -1 do +1,5V, oczywiscie silnik caly czas na wolnych obrotach!!! WG mnie to pojawiaja sie jakies stany nieustalone na sondzie wiec nie rozumiem jak mozna regulowac silnik?! I po co bylby wlasciwie emulator sondy jesli sama sonda bylaby w stanie wskazywac poprawnewartosci na gazie ?! ![]() |
![]() wiciu C+ 1,6GSI+lpg Gliwice | 2003-08-26 12:34:50 Bo nie da się wyregulować gazu tak żeby jednocześnie mało palił i żeby nie świeciła się lampka. |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-08-26 13:12:43
Właśnie to odcięcie przekaźnikiem jest po to żeby sonda nie sygnalizowała błędu.Jadę na gazie i nie wiem naprawdę czy coś się zesrało czy tylko znowu sonda.Jak mi wytłumaczono działa to tak jak w zwykłym wtryskowcu bez sondy-komp zbiera info ze wszystkich czujników oprócz sondy właśnie. Nie będę się upierał że to rozwiązanie jest najlepsze z możliwych ale odpukać do tej pory się sprawdza. |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-08-27 20:08:20 To ma za zadanie właśnie "ogłupić" kompa na zasadzie takiej że nia ma sondy tak jak we wtryskowcu bez kata.Nie znam się na tym i nie wiem jak dokładnie jest to realizowane ale chyba spełnia swoją funkcję bo kontrolka się nie świeci na gazie a o to chodziło.
Byłem dzisiaj u gazowników i nie mieli zastrzeżeń co do sposobu rozwiązywania tego problemu,co mnie uspokoiło ![]() |
![]() Yaros FSO Polonez 1.6 GLI ... Łódź | 2003-12-20 15:23:25 Potrzebuje schemat emulatora sondy lambda do GLI Abimex.
Jezeli ktos ma to prosze slac na maila . THX. |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-12-20 17:13:41 Może nie na maila a umieścić go w poście.
Ja np też chetnie chciałbym poznać taki schemacik. |
![]() SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2003-12-22 17:17:05 Yaros a masz książkę, bo jeżeli nie to zapraszam |
![]() -DLUGI- Miłośnik FSO Polonez C+ 1.6 GSI Białuń | 2004-07-05 19:17:21 Witam
W moim wozie emulator sondy lambda jest podłączony właśnie do masy (ale to tak na 70 % jestem pewny). Moja instalacja to elpigaz z kompem. Polonez atu plus GLI+ bosch. [ wiadomość edytowana przez: -DLUGI- dnia 2004-07-05 19:20:51 ] |
![]() -DLUGI- Miłośnik FSO Polonez C+ 1.6 GSI Białuń | 2004-07-05 19:32:26
miałem słabą (fabryczną) mase na karoserie i na silnik (też tak masz prawdopodobnie) i kupiłem takie miedziane plecionki w sklepie moto takie jak maluchy miały do zmasowanie silnika z nadwoziem(koszt okolo 3 zł za sztuke) Podlączasz pod - akumulatora potem do karoserii a z karoserii do silnika (najlepiej pod śrubę od kolektora wydechowego) i już miałem po problemie. Emulator wtedy zaczął poprawnie funkcjonować i było po problemie. |