| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-01-10 13:51:16 Res:
OT: Żeby nowsi użytkownicy nie musieli długo szukać - ułożone od ostatniego, ale zmienić sobie chyba każdy potrafi w razie potrzeby Omega travel PS. Po podaniu link'a sam sobie przeczytałem - ach, łza się w oku kręci: jakie kiedyś przejawialiśmy zaangażowanie, i polemiki, i aktywność, ... ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec [ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2005-01-10 14:03:53 ] |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-01-10 17:17:57 A ja to sobie mogę zmieniać ile wlezie i tak wyżej nerek nie podskoczę Sołtys słowa uznania, świetny tekst, z humorem i nie złośliwy ale zabawny i oddający może charakter wielu szybkich i wściekłych. Muszę jednak ująć się za Boogim, którego lubię i nie przeszkadza mi jego czasem mogący wyglądać na bufonadę opis różnych sytuacji. Jedno jest pewne, że tak naprawdę niewielu spośród piszących o swoich "kilach" pisze prawdę, jednak świat ulega zmianie jeśli na szafę wchodzi 200 i więcej, kto widział, ten wie, a jeszcze mniej jest takich, którzy wytrzymają nerwowo więcej niż kilometr takiej jazdy, czy to w BMW czy w czym innym. Ja to widzę, kiedy panowie w róznych jeździdłach odpadają mi od kufra powyżej 150 |
Zjak LOB SYMPATYK Opel Omega B Lublin | 2005-01-10 18:32:54 Proponuję ten watek zamknąć raz na zawsze!!
Pozdr. |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-01-10 20:30:12 Z tym omentem w dieslach to tak do konca nie jest, z prostej przyczyny, tam silniki chodza na innych obrotach, duzo mniejszych, stad i przelozenia musze byc inne.
Dlatego diesel co ma 410Nm wclae nie lyka Benzyny co ma 270Nm. |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-01-11 08:51:42 OT:
Taaak. Obawiam się, że tak samo jak z resztą rewelacji. np. ruskie No, ale one to bukwami piszą, to się pewnie nie znają. No to dalej: 02/2000-184PS i np.: 05/2001-193PS Ale ci to pewnie sami się nie wiedzą jakie mają auta - pewnie ich diler oszukał... ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
Res best memory O-ka | 2005-01-11 09:58:57 Sołtys - moje szczere wrazu uznania Janusz..."rośnie" Ci konkurencja pisarska |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-01-11 10:10:23 Res, konkurencja zawsze mile widziana |
DrA eS ... | 2005-01-11 10:27:32
Coz Cie nurtuje w Mazdzie ?? To, ze producent nie podaje wartosci momentu obrotowego ?? Trudno to auto porownac z czymkolwiek bo jest jedyne z silnikiem rotacyjnym. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2005-01-11 10:31:16
Eeee...a ja tak skromny jestem. Ale i tak jak czytam ścigajki Boogiego to mi aż noga w podłogę się wbija - widzę To, czuję Ten pęd Wracając do tematu. Czy to romet,wsk'a,maluch czy to Omega, czy poldek, czy astra, VW czy nawet syrena nigdy, nigdy nie miałem problemu z odpowiednia zmianą biegu czy to na emeryta, czy na pościgówce. Obrotomierz zbędny po 30 sek jazdy wiem,słyszę,czuję kiedy i jak zmienić bieg żeby było dobrze. Z okresu nauki jazdy pamiętam gnębienie mojego instruktora innych kursantów (jeździliśmy poldkiem w 5) "patrz na obrotomierz! zmień po 2500, 3000 itd... o dziwo mnie się nie czepiał.Ale za to nauczył nas jak stawac na sprzęgle pod górkę bez ręcznego-do dziś się przydaje i pokazał jak robić plac manewrowy poldkiem w 30s!!!!(kuupa dymu) - był kierowcą rajdowym kiedyś... Jedynie jak bryknąłem starym mersiem dizlem dostawczym to potrzebowałem 5 min na opanowanie biegów - przyzwyczajenie do wyższych obrotów. Ja po prostu wsiadam i w tym momencie nie jadę samochodem tylko zamiast nóg mam koła, zamiast mięśni silnik. Wiem gdzie "stąpa" każde koło i jak daleko sięga mój "ogon" To samo dotyczy każdego innego ustrojstwa które da się prowadzić z żaglówką i kajakiem włącznie. Zawiodłem się raz tylko na Mersiu 600SLE (miałem tą przyjemność hehe) po prostu był za cichy i w aftomacie - miałem wrażenie że płynę poduszkowcem bez kontroli - to coś jak lizanie cukierka przez szybę (niektórzy tak też określają sex w prezerwatywie |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-01-11 11:08:42
Hehehe - można. Np. z RX-7 Moment: znalazłem np. takie: RX-8 ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec [ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2005-01-11 11:10:32 ] |
boogie LOB SYMPATYK M6 warszawa | 2005-01-11 11:22:34 Ok, silnik rotacyjny...
Moment w normalnym silniku powstaje przez istnienie ramienia od korobowodu (zdaje się, że najwiekszy jest tylko wyłącznie przy kacie 90stopni....) W Wanklu nie ma korbowodu, i takiego liczenia momentu, ale jednak nikt nie liczy momentu, a można by policzyć i "dostosować" takie wyliczenia dla potrzeb reklamy.... bo jednak jakaś siła kręci z całym ustroństwem i to nie kiepsko. Nie bijcie tylko, przetłumaczcie |
DrA eS ... | 2005-01-11 11:37:53 Jak to nie liczy ??
Engine 2-rotor 1.3-liter Wankel Power (SAE net) 197–238 bhp Torque (SAE net) 159–164 lb-ft Tylko funtostopy na niutonometry przelicz |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-01-11 11:59:30 Hmmm - liczenie momentu to siła x odległość od osi.
I nie ma znaczenia jak się ten ruch obrotowy wytwarza - czy to jest korbowód czy turbina. A problem z RX to nie jest policzenie / zmierzenie momentu, tylko przyrównanie ze względu na charakterystykę. PS. Np. dosyć rzadkie zjawsko gdy wartość Nm max. momentu jest równa lub mniejsza od max. mocy w KM Przeliczone w przybliż.: 216 - 222Nm 200 - 241KM ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec [ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2005-01-11 12:13:59 ] |