MotoNews.pl
9 Chromowanie i polerowanie - różne metalowe części (97143/27) - Strona 3

Chromowanie i polerowanie - różne metalowe części - Strona 3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich
mam pytanie do ludzi z Łodzi: mianowicie mam kilka części do ochromowania. W związku z tym moje pytanie czy ktoś wie o miejscu gdzie mógłbym czegoś takiego dokonać w Łodzi, ewentualnie w okolicach.

Podobno dobrze w Zgierzu to robia na kolorowej.Dokladnie sprawdz w Panoramie Firm

Cytat:
2005-05-20 19:50:55, Bukson pisze:
Podobno dobrze w Zgierzu to robia na kolorowej.Dokladnie sprawdz w Panoramie Firm

Firma Danex w dawnej Borucie (jadąc z Łodzi w Zgierzu trzeba skręcić za Renówką w lewo, przejechać przez rondo i za biurowcem w pierwszą w lewo - chyba pierwszy budynek po prawej). Generalnie zdania na temat usług tej firmy są podzielone, większość z Łodzi właśnie tam się chromuje bo po prostu musi ale mam wrażenie, że firma chromuje dobrze pod warunkiem jednak, że nie ma natłoku zamówień i może poświęcić trochę czasu na drobiazgi. Znam klientów zadowolonych ze współpracy jak i takich, którym po dwóch latach chrom z lusterka odpadł. Trzeba po prostu trafić na dobry dzień

Po dwóch latach?

Mnie zaczeły wyskakiwać pęcherze po dwóch miesiącach.

Ogólnie nie polecam, gość bucowaty, terminy straszne, gubi części, zapomina, ceny z kosmosu, a jak już zrobi, to tak jak pisałem wyżej....

Cytat:
2005-05-21 00:46:31, Cosmo pisze:
Po dwóch latach? Mnie zaczeły wyskakiwać pęcherze po dwóch miesiącach...

Lata, miesiące - co za różnica - grunt, że chrom Ci odpadł i nadaje się to jako przykład

Cytat:
2005-05-18 22:45:36, pciuch pisze:
witam wszystkich mam pytanie do ludzi z Łodzi: mianowicie mam kilka części do ochromowania. W związku z tym moje pytanie czy ktoś wie o miejscu gdzie mógłbym czegoś takiego dokonać w Łodzi, ewentualnie w okolicach.

Namierzyłem ostatnio niewielką galwanizernię w Śródmieściu, taką starego typu przybudówkę z symbolem Cechu metalowców i nazwiskiem mistrza. Byłem tam dziś, żeby wypytać o warunki współpracy i niestety już od progu miły pan, acz wyraźnie rozdrażniony moim pytaniem poinformował mnie, że nic do samochodów, motocykli, rowerów i temu podobnych regenerować nie będzie!!!
Ponieważ nie lubię być zbywany wywiązała się dyskusja, z początku trochę na siebie nakrzyczeliśmy ale później dowiedziałem się paru cennych rzeczy - np. tego, że w Łodzi nie pochromuje się nic do samochodu. Po ponoć słynnej w Cechu sprawie 7-miokrotnego poprawiania zderzaka w Moskwiczu (ładnych parę lat temu) po prostu Cech postanowił, że jeśli rzemieślnicy nie są w stanie dać 2-letniej gwarancji to takiej pracy się nie podejmą. Nie bez powodów zresztą bo powszechnie stosowane technologie i kąpiele powodują naniesienie na regenerowany element warstwy ok. 60 mikronów, żeby zaś chrom na zderzaku był trwały powinno być (tak jak i ponoć wg zagranicznych norm) 100 mikronów. Można wprawdzie (mam na myśli technologie w naszych galwanizerniach) dłużej przytrzymać w kąpieli chromowany element ale niestety tak położony (podobnie jak zbyt grubo położona farba - nieprzystosowana technologicznie do grubych warstw) po prostu z czasem odejdzie w płatach. Poza tym do tego wszystkiego potrzebny jest jeszcze ekstra fachowiec, który odpowiednio przygotuje do chromowania dany element - szlifowanie i polerowanie "na lustro".
Facet stwierdził, że można wprawdzie spróbować w Danex'ie w Zgierzu albo w wojskowych zakładach na Lublinku (nie wiem czy bawią się w detal) ale generalnie polecał mi specjalistyczne galwanizernie okolicach Poznania - Swarzędza i w Lublinie.
Ewentualnie więc proponuję zmienić nazwę wątku na "Chromowanie części - Polska"

Skoro o Poznaniu mowa, to ja widziałem na mieście auto z reklamą treści następującej: CHROMOWANIE 0609787761.

Cytat:
2005-06-27 17:33:13, Mikry pisze:
proponuję zmienić nazwę wątku na "Chromowanie części - Polska"

Dokładnie, problem ten dotyczy całej Polski!!
Już parę zakładów w Warszawie próbowałem, niestety skutek mizerny

Kiedyś w zakłatach LOT-u była niezła jakość...
Może by tak poszukać w Mielcu??
W końcu to zakłady po-lotnicze, po drugie niedawno (może i jeszcze są) produkowane tam były kpl. repliki AC Cobry.
Łącznie z klepanymi na tam miejscu, nadwoziami aluminiowymi!!
Oczywiście wszystko na export....

Probowal ktos w Krakowie WSK ul. Wroclawska?

Znacie może jakąś galwanizerie po słusznej stronie Wisły czyli po wschodniej stronie Wisły. ( mowa o Warszawie) Oddawałem do tej pory rzeczy do Falenicy i Józefowa. Ale obie galwanizerie doprowadziły tylko do zniszczenia wycieraczek.

Cytat:
2005-09-27 00:13:36, Janek_125p pisze:
... obie galwanizerie doprowadziły tylko do zniszczenia wycieraczek.

to zaj!@##% fachowcy, ten materiał nie nadaje się do chromowania poprzez proces galwaniczny

Teraz to już i ja wiem. Byłem u pierwszego to powiedział że no problemo i wogóle. Jak przyszedłem to wszystko zdarłi powiedział że nie da sie pomiedziować. Wysłał mnie wtedy do drógiego, że tamten ma spcjalne urządzenie co to zrobi. Zrobił. Szkoda tylko że to coś w stylu chromu można było palcami zrywać . Czyli lepiej sobie kupić jeszcze jedne wycieraczki i samemu je wypolerować ?

oczywiście polerka czyni cuda

Mam takie lustereczko, to jest kopia Cromodory Astro co do sztłtu, ale jest wykonane z czegos, co przypomina żeliwo. Jest sporo cieższe od stalowej cromodory i ma taka fakture jak stare emaliowane pokrywki do garnków babci. Jezeli to nie jest zeliwo, to co? I czy to sie da pochromowac?

Czy chodzi Ci mo|e o stopke do tych lusterek? Jezeli tak to jest to chyba znal czy jak to sie tam pisze, w kazdym badz razie mozna to bardzo ladnie wypolerowac uzywajac drobnoziarnistego papieru i polerki chromowac sie chyba tego nie da

Przeszedl mi przez mysl znal, ale nie jestem pewien. nie chodzi mi o stopke, tylko o obudowe lusterka. zamiescilem juz tu gdzies foke tego cos,a, ale pozno jest i szukac nie mam sily. Magnes tego nie chwyta, od stali ciezsze, powierzchnia kojazy mi sie z emaliowanymi pokrywkami u babci. Emaliowany znal?

Obojętne co by to nie było, to można to pochromować
Nawet plastik
Wystarczy odpowiednio przygotować element
Do plastiku używa się m.in. lakieru z opiłkami, do którego już galwanicznie chromik chwyta
Tak więc nie bój żaby, da się pochromować
Pozdro

To o czym piszesz to najprawdopodobniej - jak tu już wspominano - jest znal.
Oczywiście że da się go chromować, jednak to nie taka prosta sprawa: zanim taki element zostanie wrzucony do chromianki, musi zostać dokładnie wymiedziowany, w przeciwnym razie zostanie zżarty podczas chromowania.
Dlatego właśnie tak niewiele zakładów chromuje znal.

Nie lubie znalu... Kupilem juz kiedys lusterko, ktore wygladalo ladnie, a okazalo sie ze sopka ze znalu jest cala tak przezarta, ze CALY chrom odchodzil platami ze stopki. Najpierw trzeba by bylo to poszlachlowac Ale taniej chyba wyjdzie zrobic kopie metodą odlewniczą... Eh. ZNal suxx

Witam, czy korzystał ktoś już z tego fantachromu ? Chodzi mi o przednie kierunki do fiata, czyli plastik. Ma ktoś jakieś doświadczenie? Ewentualnie co by innego zastosować, co by dawało wrażenie chromu? Niestety nowe oryginały ciężko dostać.