Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Bukson ![]() Polonez 1500 Bełchatów | 2005-05-20 19:50:55 Podobno dobrze w Zgierzu to robia na kolorowej.Dokladnie sprawdz w Panoramie Firm |
![]() Mikry Miłośnik FSO 3xRWD, FWD, valve free Łódź | 2005-05-21 00:23:58
Firma Danex w dawnej Borucie (jadąc z Łodzi w Zgierzu trzeba skręcić za Renówką w lewo, przejechać przez rondo i za biurowcem w pierwszą w lewo - chyba pierwszy budynek po prawej). Generalnie zdania na temat usług tej firmy są podzielone, większość z Łodzi właśnie tam się chromuje bo po prostu musi ale mam wrażenie, że firma chromuje dobrze pod warunkiem jednak, że nie ma natłoku zamówień i może poświęcić trochę czasu na drobiazgi. Znam klientów zadowolonych ze współpracy jak i takich, którym po dwóch latach chrom z lusterka odpadł. Trzeba po prostu trafić na dobry dzień ![]() |
![]() Cosmo Miłośnik FSO PN 1,5/Warszawa M-20 Łódź | 2005-05-21 00:46:31 Po dwóch latach? ![]() Mnie zaczeły wyskakiwać pęcherze po dwóch miesiącach. Ogólnie nie polecam, gość bucowaty, terminy straszne, gubi części, zapomina, ceny z kosmosu, a jak już zrobi, to tak jak pisałem wyżej.... |
![]() Mikry Miłośnik FSO 3xRWD, FWD, valve free Łódź | 2005-05-22 02:24:25
Lata, miesiące - co za różnica - grunt, że chrom Ci odpadł i nadaje się to jako przykład ![]() ![]() |
![]() Mikry Miłośnik FSO 3xRWD, FWD, valve free Łódź | 2005-06-27 17:33:13
Namierzyłem ostatnio niewielką galwanizernię w Śródmieściu, taką starego typu przybudówkę z symbolem Cechu metalowców i nazwiskiem mistrza. Byłem tam dziś, żeby wypytać o warunki współpracy i niestety już od progu miły pan, acz wyraźnie rozdrażniony moim pytaniem poinformował mnie, że nic do samochodów, motocykli, rowerów i temu podobnych regenerować nie będzie!!! ![]() Ponieważ nie lubię być zbywany wywiązała się dyskusja, z początku trochę na siebie nakrzyczeliśmy ale później dowiedziałem się paru cennych rzeczy - np. tego, że w Łodzi nie pochromuje się nic do samochodu. Po ponoć słynnej w Cechu sprawie 7-miokrotnego poprawiania zderzaka w Moskwiczu (ładnych parę lat temu) po prostu Cech postanowił, że jeśli rzemieślnicy nie są w stanie dać 2-letniej gwarancji to takiej pracy się nie podejmą. Nie bez powodów zresztą bo powszechnie stosowane technologie i kąpiele powodują naniesienie na regenerowany element warstwy ok. 60 mikronów, żeby zaś chrom na zderzaku był trwały powinno być (tak jak i ponoć wg zagranicznych norm) 100 mikronów. Można wprawdzie (mam na myśli technologie w naszych galwanizerniach) dłużej przytrzymać w kąpieli chromowany element ale niestety tak położony (podobnie jak zbyt grubo położona farba - nieprzystosowana technologicznie do grubych warstw) po prostu z czasem odejdzie w płatach. Poza tym do tego wszystkiego potrzebny jest jeszcze ekstra fachowiec, który odpowiednio przygotuje do chromowania dany element - szlifowanie i polerowanie "na lustro". ![]() Facet stwierdził, że można wprawdzie spróbować w Danex'ie w Zgierzu albo w wojskowych zakładach na Lublinku (nie wiem czy bawią się w detal) ale generalnie polecał mi specjalistyczne galwanizernie okolicach Poznania - Swarzędza i w Lublinie. ![]() Ewentualnie więc proponuję zmienić nazwę wątku na "Chromowanie części - Polska" ![]() |
jacekes Miłośnik FSO 125p Poznań | 2005-06-27 17:37:55 Skoro o Poznaniu mowa, to ja widziałem na mieście auto z reklamą treści następującej: CHROMOWANIE 0609787761. |
![]() Marcin1608 Polonez 1500 Warszawa | 2005-06-27 17:49:27
Dokładnie, problem ten dotyczy całej Polski!! Już parę zakładów w Warszawie próbowałem, niestety skutek mizerny ![]() Kiedyś w zakłatach LOT-u była niezła jakość... Może by tak poszukać w Mielcu?? W końcu to zakłady po-lotnicze, po drugie niedawno (może i jeszcze są) produkowane tam były kpl. repliki AC Cobry. Łącznie z klepanymi na tam miejscu, nadwoziami aluminiowymi!! Oczywiście wszystko na export.... |
![]() Celtic 125p Klasyk'71 MR'86 ... Kraków - Manchester, U.K. | 2005-06-27 22:43:07 Probowal ktos w Krakowie WSK ul. Wroclawska?
|
![]() Janek_125p Miłośnik FSO Fiat 125P Pavulon Team :D | 2005-09-27 00:13:36 Znacie może jakąś galwanizerie po słusznej stronie Wisły czyli po wschodniej stronie Wisły. ( mowa o Warszawie) Oddawałem do tej pory rzeczy do Falenicy i Józefowa. Ale obie galwanizerie doprowadziły tylko do zniszczenia wycieraczek. |
![]() cwaniak Miłośnik FSO Fiat 125p kombi "Brzydgoszcz" | 2005-09-27 00:26:56
to zaj!@##% fachowcy, ten materiał nie nadaje się do chromowania poprzez proces galwaniczny ![]() ![]() |
![]() Janek_125p Miłośnik FSO Fiat 125P Pavulon Team :D | 2005-09-27 07:53:44 Teraz to już i ja wiem. Byłem u pierwszego to powiedział że no problemo i wogóle. Jak przyszedłem to wszystko zdarłi powiedział że nie da sie pomiedziować. Wysłał mnie wtedy do drógiego, że tamten ma spcjalne urządzenie co to zrobi. Zrobił. Szkoda tylko że to coś w stylu chromu można było palcami zrywać ![]() |
![]() cwaniak Miłośnik FSO Fiat 125p kombi "Brzydgoszcz" | 2005-09-27 07:58:44 oczywiście ![]() |
![]() Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2005-11-13 21:02:48 Mam takie lustereczko, to jest kopia Cromodory Astro co do sztłtu, ale jest wykonane z czegos, co przypomina żeliwo. Jest sporo cieższe od stalowej cromodory i ma taka fakture jak stare emaliowane pokrywki do garnków babci. Jezeli to nie jest zeliwo, to co? I czy to sie da pochromowac? |
![]() Drag-On Miłośnik FSO Fiat 125p 1971 Kraków | 2005-11-13 22:32:39 Czy chodzi Ci mo|e o stopke do tych lusterek? Jezeli tak to jest to chyba znal czy jak to sie tam pisze, w kazdym badz razie mozna to bardzo ladnie wypolerowac uzywajac drobnoziarnistego papieru i polerki ![]() ![]() |
![]() Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2005-11-13 23:36:44 Przeszedl mi przez mysl znal, ale nie jestem pewien. nie chodzi mi o stopke, tylko o obudowe lusterka. zamiescilem juz tu gdzies foke tego cos,a, ale pozno jest i szukac nie mam sily. Magnes tego nie chwyta, od stali ciezsze, powierzchnia kojazy mi sie z emaliowanymi pokrywkami u babci. Emaliowany znal? |
![]() Wujek-Kajtek Miłośnik FSO FSO KRAKÓW | 2005-11-14 07:41:32 Obojętne co by to nie było, to można to pochromować ![]() Nawet plastik ![]() Wystarczy odpowiednio przygotować element ![]() Do plastiku używa się m.in. lakieru z opiłkami, do którego już galwanicznie chromik chwyta ![]() Tak więc nie bój żaby, da się pochromować ![]() Pozdro |
![]() AdrianK Miłośnik FSO Fiat2300SCoupe,Fiat1 ... Szczecin / Lipiany | 2005-11-14 10:15:24 To o czym piszesz to najprawdopodobniej - jak tu już wspominano - jest znal.
Oczywiście że da się go chromować, jednak to nie taka prosta sprawa: zanim taki element zostanie wrzucony do chromianki, musi zostać dokładnie wymiedziowany, w przeciwnym razie zostanie zżarty podczas chromowania. Dlatego właśnie tak niewiele zakładów chromuje znal. |
![]() Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2005-11-14 16:55:07 Nie lubie znalu... Kupilem juz kiedys lusterko, ktore wygladalo ladnie, a okazalo sie ze sopka ze znalu jest cala tak przezarta, ze CALY chrom odchodzil platami ze stopki. Najpierw trzeba by bylo to poszlachlowac ![]() ![]() |