Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-06-10 14:54:19 Chyba w każdym samochodzie tak jest, że przy max skręcie różnica kątów skrętu obu kół nie jest idealna, wystarczy spojrzeć na krzywą błedu trapezowego mechanizmu zwrotniczego. Po prostu w większości przypadków ustala się takie wartości, by przy mniejszym skręcie różnice były prawidłowe. Maksymalny skręt kół wykorzystywany jest z reguły przy niewielkich prędkościach gdzie niewielki uślizg jednego koła nie jest niebezpieczny. Wyjątkiem jest kontra gdy auto jedzie poślizgiem jednak w takim przypadku i tak ma to niewielkie znaczenie ![]() |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2006-06-10 15:00:52 Jeszcze taka ciekowostka odnosnie trapezu - im szerszy samochod i im dluzszy samochod tym trapez ostrzejszy. Ale i tak nie zmienia to nic odnosnie roznicy w odleglosci osi sworznia zwrotnicy... Trza by bylo jakas dokumentacje wyciagnac z czelusci odmetow, ewentualnie do Bosmala zadzownic. O dziwo jakiesinformacje tam archiwizuja...
Kiedys zadzownilem do niech (sa spadkobiercami po OBRze) i zapytalem czy dysponuja dokumentacja malucha kombi. Owszem maja i gotowiby byli nawet go zrobic, gdybym ich wpsomogl w tym celu gotowka w wysokosci 70kzl... ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-06-10 15:07:38 Co to mojego rysunku to inaczej sobie nie potrafie wyobrazić jakby to miało działać. Poza ewentualnymi problemami z wciśnięciem takiego układu do auta widzę tu jedną zalete - można uzyskać większy maksymalny skręt kół. Po pierwsz dlatego, że wychylenie ramion zwrotnicy na zewnątrz powoduje większy średni skręt obu kół przy założeniu bezpiecznej granicy kąta między drążkiem a ramieniem zwrotnicy 165°. Czyli w skrócie można uzyskać większe wychylenie kół bez ryzyka zablokowania układu w martwym położeniu (gdy w/w kąt osiągnie wartość 180°). Po drugie w tym przypadku ramie zwrotnicy koła wewnętrznego, a więc tego skręcającego mocniej, jest pchane więc ogranicza nas jedynie graniczny skręt koła zewnętrznego ![]() edit: Ale dokumentacja seryjnego malucha niewiele da bo tu chodzi o zmiane rozstawu kół kierowanych. O ile długość ramion zwrotnicy można zostawić (pochodzą z auta o takim rozstawie kól jak przewidziany w naszym projekcie) o tyle kąt już by trzeba dostosować do Maluchowego rozstawu osi. Jednak powinien być on chyba inny niż seryjnie w Malcu bo zmienia się rozstaw kół... ![]() No, ale ogólnie wiadomo o co chodzi, nie? ![]() ![]() ps. Zoltar, na pierwszy rajd by trzeba sobie jeszcze jakoś strefe przygotować, może takie coś?: ![]() [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-06-10 15:35:27 ] |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2006-06-11 09:32:43 Zoltar - co stom fotom!? ![]() Zarzućże ja juz. |
![]() wojtas7 F&F Wolny Słuchacz :) suzuki swift gti Wrocław | 2006-06-11 10:51:27 a co to beda za rajdy? bo chyba tylko popularki? na pzmot chyba nie, a pewnie budzet spokojnie by wystarczyl na kilka eliminacji fajnych autkiem ![]() |
![]() bizer_trikolor F&F Wolny Słuchacz :) DrutKar 652 Toruń | 2006-06-11 11:13:39
![]() ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-06-11 12:17:00 A w PPZM dopuszczają start na takich wydumkach? ![]() Wiadomo, że na słupkolandie to wystarczy jeden service car (Poldek żeby nie naciągać budżetu ![]() ![]() ps. Zoltar, dzie sie szlajasz? Już Ci prawie zaprojektowaliśmy przedni zawias więc zabieraj sie za niego! ![]() [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-06-11 12:17:47 ] |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2006-06-12 12:33:02 dobra to co z tym zawiasem? cos zes mundrze policzyl?
nei bylo mnie przez weekend, bo byla przeprowadzka do kotłownia 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i lans ![]() ![]() ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-06-12 12:51:58 Wydaje mnie się czy jest troche więcej miejsca na szerokość? ![]() Policzyłem co widzialem, zmierz se laserowo (w tej nowej stodole macie takie miarki? ![]() ![]() ps. Jednak żółty wygląda zajedwabiście: ![]() ![]() |
![]() wojtas7 F&F Wolny Słuchacz :) suzuki swift gti Wrocław | 2006-06-12 13:05:09 rurka do silnika i dywaniki juz w drodze. i ja mam swoj udzial ![]() pozdrowienia. |
![]() Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2006-06-12 15:29:47 Oooooo... widze całkiem w pipke miejscóweczke ![]() |
![]() jose '73 Warszawa (Las Palmas) | 2006-06-12 17:40:08 Parapetówe cza zrobic bo sie bedzie zle robiło ![]() ![]() ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-06-12 17:43:58 Z tego co wiem to już taki plan jest właśnie, zostałem nawet zaproszony ![]() ![]() |
![]() cypherius F&F Sympatyk czarny/niebieski Płock/Słupno | 2006-06-12 17:50:51 to ten kanciapex o ktorym gadalismy... calkiem w pipke... sporo miejsca i robota juz inna ![]() |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2006-06-12 18:11:07 Ktory z was jest taki fotogeniczny? ![]() ![]() |
![]() cypherius F&F Sympatyk czarny/niebieski Płock/Słupno | 2006-06-12 18:16:25 mr Wankiel ![]() tez tak boba rozloze ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2006-06-12 18:20:01 Spoko, on sie sam sie rozłoży ![]() BTW - wąskogłowi górą! ![]() ![]() ![]() |
![]() cypherius F&F Sympatyk czarny/niebieski Płock/Słupno | 2006-06-12 18:26:39 spytaj sie Nds jaki stan boba ![]() ![]() ![]() ![]() a waskoglowi to lol ![]() |
![]() 2Rotor F&F Wolny Słuchacz :) Rotary wannabe... Toruń | 2006-06-12 19:07:35
Lepiej się zapytaj czemu Zoltarowa komóra robi takie zdjęcia rodem z doopy ![]() |