Nasze całoroczne naprawy, czyli: co znów dłubałem w Ładnej - Strona 22

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A ja dzis o 17 jadę odkurzać auto,spręzonym powietrzem.Cisnienie takie ze wąż cięzko utrzymac,wydmuchuje z samochodu cały syf dobre jest na fotele.Mozna by je trzepac,ale to cały dzien trza by siedziec
Mój kolega(sąsiad) od 10 lat w ten sposób czysci auta i naprawdę wnętrze w jego autach jest super utrzymane.Żaden odkurzacz tak nie wyciąga syfu
Pozatym kupiłem tez srodek do czysczenia silników,i tez na tymze specjalnym stanowisku do czyszczenia będe myłKupiłem tez wosk,zabezpiecze autko na zimę
pzdr

witajcie.
mam pytanko i to poważne, za niecały miesiąc czeka Ladną 1100km. Niektórzy z was mają swoje Ladne od dłuższego czasu i troche kilometrów zrobiliście. Co radzicie przed taką trasą sprawdzić by nie było niespodzianek. Olej, Płyny mam na biezaco sprawdzane więc tym za bardzo się nie przejmuje. Na co jeszcze luknąć ? ? ?
pozdrawiam.

Ja przed wyjazdem na zlot,kupilem nowe opony i linkę holowniczą.Wziałem ze sobą kopulke i palec rozrządu.

Nie wiem gdzie jedziesz,ale ja radzę pogadac z klubowiczami,którzy mieszkają na trasie twego przejazdu,coby sie wymienic nr telefonów,tak na wszelki wypadek
pzdr Grzesiek

Cytat:
palec rozrządu

Grzesiu, a gdzie go masz
Może i ja sobie założę , Sevi, kup koniecznie

A poważnie, nie przejmuj się na pewno dojedziesz i wrócisz, lady to pewne potwory

czeka mnie jakies 1100 km
BIAŁYSTOK -> POZNAŃ -> BIAŁYSTOK.
jesli chodzi o kopulke zostala wymienona kompletnie wraz z kablami i swiecami.
prawdopodobnie bede musial wymienic sprezyny z tylu, i usunac stukanie podczas puszczania sprzegla.
pierwsza swoja trase
BIAŁYSTOK -> NOWE MIASTO LUBAWSKIE -> BIAŁYSTOK
Ładna przezyla, dobilem tylko sworznie ale i tak szły do wymiany.
pozdrawiam.

jeśli masz palec rozdzielacza to weż durzo miejsca nie zajmuje niewiadomo czy stary palec z nową kopułką nnie bedzie sie ścierał(zachaczał)lepiej na zimne dmuchać a koszt jest niewielki ,mnie to kosztowało 100zł a wzamian dostałem palec używany od tawri .Gdzie ci fachowcy? ok1,5 km po lewej stronie w Siewiażu kierunek na Katowice nigdy więcej brrrrrryyyyy

Lewy polecam,swietna sprawa,taki palec w rozrządzie
A na powaznie,to sory za pomyłkie
Grzesiek

jesli o mnie chodz, to zdecydowanie wole palce gdzie indziej.
a teraz wydam z siebie radosne BUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!

dzis, punkt 16,30 skonczylem!!!
mam nowy wydech, bebny, szczeki, klocki, linke recznego, olej, filtry, przewody... i nie pamietam.To byly DWA pracowite weekendy, siazka czarna od moich lap.
mam jeszcze ochte zmienic palec i kopul(at)ke , ale to potem.No i aku tzreba na zime podladowac...
zobacze, moze i klemy zmienie... hm...
jak tak dalej pojdzie, to pol auta wymienie

a wiecie jak sie zdejmuje zurzyte bebny, fachowcy????

A nie wiecie!!!!

a flexą. Bierzesz przedluzacz przez okno, flexe i tniesz spokojnie Sam spadnie
a sczeka i tak do wymiany, wiec i jej sie dostanie zapewne.

a beben miale tak wytarty, ze az zawiozlem mojemu mechanikowi pokazac. Tylko nie wiem, czemu yak sie smial, jak mu wujasnielem, czemu taki rozwalony ten beben....

ja to jestem fachura jednak.

tylko musze miec ksiazke pod reka i pare innych rzeczy hehehehh

aha, jeszcze cos, o czym zwykle sie nie pamieta. Smarowanie mechanizmu wycieraczek....
jestem juz dobrze zabzdryglony chyba, wiec chyba wezme latarke i towo t se nasmaruje.
a co?!

Adas - a powiedz no mi (ale tak z czystej ciekwaosci) w której to ksiązce o ładziankach pisza zeby bęben flexem sciągac????

eeeeeeeee, nie nie w ksaiace. wg ksiazki to do tej pory bym tam siedzial. a tak poszzlo szubciej znacznide.
moze powinienem napisac wlasna...
a wycieraki nasmarowalem, tylko sasiad siue jakos dziwnioe patrzyl...
przy okazji przpominalem sobie, ze jeszcze musze cos z zamkami przed zmia zrobic. A duzo roboty z centralnym jest???

no dobra, spadam na gielde
moze co kupie fajengo autku

witam i pozdrawiam adaśko natchnołeś mnie tą flexą ale kupienie przedłużacza mnie będzie kosztować tyle co wymiana na warsztacie gdzie mam jednego gościa co to zrobi a tak przy okazji ile biorą u was za n.p.wymiane komp.naprawczego w cylinderkach?

a-ha! tak przy okazji panowie czy ktoś z was czyścił (filtr) umieszczony w pokrywie kaworów bo ja tak nie wyżuca mi oleju do filtra

a wymiana cyl. to pare zl.
a przedluzacz tez pare zl.... wiec nie widze problemu. i on nie jest ednorazowego uzycia

zapomniałem dodać że pod blokiem troche niewypada tym bardziej jak sie ma życzliwych sąsiadów Jeśli chodzi o wcześniejsze pytanie moje poniżej to chodziło mi o pokrywe zaworów i (blachy) filtrjak są zapchane nagarem to olej może dostawać się do filtra powietrza ,oczywiście trdzycyjna przyczyna to przedmuchy i.tp. ale warto to wyczyścić pomaga (wypalić)

Cytat:
2003-11-30 07:09:48, adasco pisze:
A duzo roboty z centralnym jest???

No właśnie - Franc, Sheriff i ja zastanawiamy sie nad zakupem centrala - i tu prośba z mojej strony

!czy moze ktos z centralnym zamkiem w klasyku zrobic zdjecie, ewentualnie rysunek przednich drzwi bez boczkow, zeby pokazac jak to wszystko jak najlepeij imontowac! Gorąca prośba!

w swojej 2105 zastosowalem silowniki z forda scorpio,moze wtygodniu przesle zdjecia(braki czasowe)ale te uniwersalne zestawy sa proste w montazu.

Mam u siebie centralke na 4 drzwi na przodrzie niema problemu miejsca duzo i hodzi ok,tył gorzej mało miejsca na siłowniki i trzeba kombinować z zamontowaniem żeby hodziły ok.Jak niezałoże tapicerek jest git a po założeniu lipa raz hodzi raz nie.Jak zimno tesz jest ok niech ce mi się tego kombinować ale da się.

Wy tu o takich powaznych naprawach, a ja z malym drobiazgiem sie dzis uporalem, ale cieszy baaaardzo Otóż nareszcie udało mi się dokupić osłonki przeciwsłoneczne i drzwiczki do schowka. Nareszcie mnie nie będzie słońce tak raziło!!!
Jeszcze tylko troszkę brakuje żeby wnętrze mojej samarki wróciło do oryginału po wyczynach poprzedniego właściciela, ale to też może już niedługo się uda.
Zycze wszystkim takiego ekspresowego dłubania jak moje dzisiaj i żeby przynosiło tak samo dużo satysfakcji!!!

Mam ptyanie: czy jak odłącze chłodnicę na dole to zleci cały płyn czy tylko ten z chłodnicy? Termostat ma ok 3 miesiące to może jest szczelny?

Tylko z chłodnicy. Żeby spuścić cały płyn to musisz jeszcze odkręcić korek w bloku.
Andrzej