MotoNews.pl
6 Kultowe Auta PRL-u i Złota Kolekcja - 2016 (278361/0) - Strona 3.5

Kultowe Auta PRL-u i Złota Kolekcja - 2016 - Strona 3.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2016-01-15 18:23:09, Meduza pisze:
Żółty Gimbus z UM Mikołowa Nawet ma naklejkę z herbem Przedtem służył Radzie Miasta i woził radnych. Mój bratanek nim jeździł do gimnazjum. Chyba już nie jeździ

Hejka - a masz może jeszcze jakieś więcej info o tym żółtym gimbusie z Mikołowa?

Bo jeśli masz jeszcze jakieś info o tym Jelczu , to możesz to podać ludziom na stronce: "Projekt 080".
Tam jeden gościu prowadzi spis wszystkich Jelczy 080 - jest tam również i o nim info, ale jego dalsze losy nie są znane. Niby około 2008 - 2009 roku miał zostać zezłomowany... ale też nie jest w 100% pewne...

Bardzo mi się podoba to jego wymalowanie, układ graficzny pasów, itd
Ciekawe ma też usytuowanie napisu "JELCZ" - pod wlotem powietrza, a nie nad...

Chciałem zrobić model żółto - zielonego Jelcza 080 z zakładu Lentex Lubliniec. Zdjęcia jego wraku widziałem na stronie phototrans jak i CZGT, ale nigdzie nie ma nic o jego numerach tablic rejestracyjnych... wrak jest w takim stanie, że też sporo spekulowania nad jego wyglądem w czasach, kiedy jeździł...

Bardzo też podobał mi się Jelcz 080 w barwach "AZOTY PUŁAWY" i "PSP KRAKÓW"...

Godzinami przeszukiwałem też internet w poszukiwaniu Jelczy 080 przerobionych na furgony bez okien... ciekawy temat dla modelarza. Znalazłem 3 egzemplarze takich furgonów w całej Polsce...

Jelcz 080 w wersji skrzyniowej ciężarówki - kolejne moje marzenie modelarza (w trakcie realizacji

Postaram się rozeznać sprawę

Ze sporym opóźnieniem - ze względu na reklamację.
Złota Kolekcja Aut PRL

Nr 33 - Trabant 601 Kombi Uniwersal

Kierunkowskazy z przodu to on ma ohydne

W Złotej zamiast Syrenki będzie Skoda

[ wiadomość edytowana przez: Kazik353 dnia 2016-01-19 17:45:36 ]

[ wiadomość edytowana przez: Kazik353 dnia 2016-01-19 17:46:28 ]

Szkoda, że skoda. Wolę Syrenkę.

Pewnie problemy z licencją

Mam pytanie jak poradziliście albo może jak sobie poradzić z grillem od Syreny 102s. Do tej pory poprawiałem tylko większe modele jeśli chodzi o jego głębię, może nie licząc milicyjnego UAZ-a (Żuki, Jelcze itp.) i tam metoda, którą z powodu użycia farb plakatowych nazywam prymitywną bardzo dobrze się sprawdzała. Czyli farba we wgłębienia, potem szmatką po wierzchu i gotowe.

Syrenka aż się prosi o taką poprawkę, więc spróbowałem tak samo. Cóż... Efekt był jakiś nie bardzo od początku, być może dlatego, że już na początku stało się to co zauważyłem na końcu, czyli że mimo dosyć delikatnego przecierania zlazła chromowa(czy jak ją tam nazwać) farba z tej samej przedniej części żeberek... A nie podobał mi się efekt i próbowałem kilka razy.. Na szczęście mam taką farbę, a Syrenka łatwo się rozmontowuje więc przynajmniej wróciłem do punktu wyjścia.

Nie wiem, czy tu problemem nie jest sam kształt żeberek, czyli, że po takim przetarciu wychodzi za dużo czarnego. Może lepiej spróbować wyskrobać teraz farbę jakimś szpikulcem? Jak to robią profesjonaliści? I ewentualnie jak Wam to w przypadku 102s wyszło?

Ja np na grillu Fiata 125p czy Żuka robiłem taką technikę.
Najpierw nakładałem po trochę czarną farbę Pactra akrylową. Jak troszkę podeschła z 1min to nasączonym wacikiem do uszu odrobiną perfum ładnie mi schodziło, a zostawała tylko farba w zagłębieniach. Jak się za szybko przetrze to schodziła mi cała farba. Natomiast sposób z chusteczką wcale mi się nie sprawdzał.

Efekty :

[ wiadomość edytowana przez: szymcio190 dnia 2016-01-20 14:34:49 ]

To technika podobna, chociaż ja ścieram po prostu na mokro, z wodą. Na takim Żuku to się sprawdza, wizualnie mam tak samo. Z tymi mniejszymi szparami gorzej. Myślę, że taka plakatówka z wodą nie powinna zmywać srebrnej farby, więc może spróbuję jeszcze raz, może ta się utrzyma. Albo jednak skrobanie... Nie wiem, czy przy Syrenie to nie da lepszego efektu. Pomyślę o lepszej godzinie.

Skrobanie bym chyba odradził. Jak już farba przyschła to raczej już tego nie zrobisz. Ja używam Pactra. Ładnie schodzi. Ogólnie łatwo schodzi czarna farba z modeli z odrobiną jakiś perfum. Pewnie zależy od głębokości szczelin jak farba się zachowuje. Możesz też spróbować nakładać odrobinę farbki za pomocą wykałaczki po troszku. Tak np zamalowywałem klamki w Maluszku srebrną farbką czy Polonezie czarną albo robiłem małe elementy na desce w Syrenie czy to w Dużym Fiacie.
Skrobać czarną farbę robiłem na lakierze a nie na chromie. Malując czarne ramki okien w Polonezie 1500 z KAP. Nakładałem farbę pędzelkiem 000 a jak farba przyschła to wykałaczką zdejmowałem nadmiar farby po brzegach i aby było równo.

Witam.
Ważna wiadomość dla wszystkich zainteresowanych
Ogólnopolska Giełda Modeli Samochodów im. Sławoja Gwiazdowskiego w Warszawie na ul. Conrada 6 w dniu 13 marca 2016 odbędzie się OSTATNI RAZ. Giełda w dniu 12 czerwca i każda następna będzie zorganizowana w Technikum Samochodowym im. I.J. Paderewskiego przy ul. Włościańskiej 35 https://www.google.com/maps/place/W%C5%82o%C5%9Bcia%C5%84ska+35,+01-710+Warszawa,+Polska/@52.276672,20.9533561,14z/data=!4m2!3m1!1s0x471ecbc0feae18d3:0xb94209bce8963ce3?hl=pl

Decyzję podjęliśmy wspólnie z Krzysztofem Szolcem, organizatorem Giełdy na Conrada. Do dyspozycji będzie duża świetlica wyposażona w odpowiednią ilość stolików i krzeseł oraz bufet tuż obok.
Aktualności i Giełdzie szukajcie na stronie https://www.facebook.com/Og%C3%B3lnopolska-Gie%C5%82da-Modeli-Samochod%C3%B3w-im-S%C5%82awoja-Gwiazdowskiego-1238934106134158/
Zapraszam i pozdrawiam. Zbyszek - współorganizator

Cytat:
2016-01-21 17:26:46, imagines7 pisze:
Witam. Ważna wiadomość dla wszystkich zainteresowanych Ogólnopolska Giełda Modeli Samochodów im. Sławoja Gwiazdowskiego w Warszawie na ul. Conrada 6 w dniu 13 marca 2016 odbędzie się OSTATNI RAZ. Giełda w dniu 12 czerwca i każda następna będzie zorganizowana w Technikum Samochodowym im. I.J. Paderewskiego przy ul. Włościańskiej 35 https://www.google.com/maps/place/W%C5%82o%C5%9Bcia%C5%84ska+35,+01-710+Warszawa,+Polska/@52.276672,20.9533561,14z/data=!4m2!3m1!1s0x471ecbc0feae18d3:0xb94209bce8963ce3?hl=pl Decyzję podjęliśmy wspólnie z Krzysztofem Szolcem, organizatorem Giełdy na Conrada. Do dyspozycji będzie duża świetlica wyposażona w odpowiednią ilość stolików i krzeseł oraz bufet tuż obok. Aktualności i Giełdzie szukajcie na stronie https://www.facebook.com/Og%C3%B3lnopolska-Gie%C5%82da-Modeli-Samochod%C3%B3w-im-S%C5%82awoja-Gwiazdowskiego-1238934106134158/ Zapraszam i pozdrawiam. Zbyszek - współorganizator

Czemu na lokalizacji google jest Sosnowiec skoro mowa o Wawie?

Z linkiem coś się p*** .
Teraz wklej
https://www.google.com/maps/place/W%C5%82o%C5%9Bcia%C5%84ska+35,+01-710+Warszawa,+Polska/@52.276672,20.9533561,14z/data=!4m2!3m1!1s0x471ecbc0feae18d3:0xb94209bce8963ce3?hl=pl

A tak na marginesie Sosnowiec jest spoko

A Sroczka7 chyba o nas zapomniał. Żadnych wieści od niego nie mamy. Szkoda

Cytat:
2016-01-24 20:49:12, kadrowiec pisze:
A Sroczka7 chyba o nas zapomniał. Żadnych wieści od niego nie mamy. Szkoda

żadnych wieści nie mamy od niego bo widocznie on nie ma żadnych pewnych wieści i nie chce "wróżyć z fusów" z szacunku do nas...

...no chyba, że dla podtrzymania dyskusji na forum w sztuczny sposób sam mam wymyślić jakieś "pszecieki z wydawnictfa"

...a co mi szkodzi

- Jeep od Mac Gyvera w kioskach od 30 lutego

- saturator Ferdka Kiepskiego w numerze specjalnym KAP (znaczy się numerze specjalnej troski) od 1 kwietnia (na prima aprilis) w nowej promocyjnej cenie - za jedyne 99,99zł

- w "Złotej kolekcji" żółty Mini Moris Jasia Fasoli (z fotelem na dachu i sterowaniem mopem)- w kioskach od 31 kwietnia

chcieliście "pszecieki" to macie - prawie tak pewne jak u Sroczki - choć tu "prawie" robi wielką różnicę

...a fusy z herbaty wywróżyły mi jeszcze jednego "pewniaka" w serii - odkurzacz Zelmer - miał kółka i silnik? - miał! więc to już prawie "pojazd"

dobra - dosyć już tego mojego "monty pajtonowskiego" humoru

...a tak już na poważnie.

Dowiedziałem się z pewnego źródła, że na stacjach benzynowych, sklepach KIK, Polo Market i podobnych sklepach mają mieć dostawy "na stanowiska z zabawkami" przed świętami Wielkanocnymi, a później przed 1 czerwca (dzień dziecka). Gadałem z różnymi ludźmi i mówili mi z własnego doświadczenia, że regularnie to dostają towar z takich firm jak "Welly" lub "New Ray" przed takimi świętami, a nie np co miesiąc, dwa lub trzy... niby logiczne... warto o tym "sezonie" wiedzieć, jak się chce upolować coś ciekawego...

Jutro wychodzi ostatni numer

Na wikipedii znalazłem taką ciekawą informację na temat Fiata 1300/1500:
Cytat:
W 1967 w FSO w ramach przygotowania do produkcji Polskiego Fiata 125p zmontowano około 30 egzemplarzy modelu 1300

---------------------------------------------------

O ile dobrze pamiętam to wcześniej przy liczbie 192 znajdowała się gwiazdka z dopiskiem"

*wydawca zastrzega sobie prawo do zmiany długości kolekcji

A teraz jej nie ma.

---------------------------------------------------

Seria była z nami przez 8 lat

Cytat:
Seria próbna Kultowych Aut PRL-u zawierała 4 numery:
nr 1 - Warszawa M20, 1957 - ukazał się 13.02.2008,
nr 2 - Trabant 601, 1970 - ukazał się 27.02.2008,
nr 3 - Łada 1500, 1974 - ukazał się 12.03.2008,
nr 4 - Syrena 104, 1968 - ukazał się 26.03.2008.

cytat z: miniautoforum

Seria regularna ruszyła 10 września 2008 roku

Kolejne numery Złotej Kolekcji

Nr 35 – TATRA 613

Nr 36 - Wartburg 311-2 cabrio

OSTATNIE wydanie Kultowych Aut PRL-u

Nr 192 - FIAT 1500

...i zakończenie serii !

[