MotoNews.pl

Kultowe Auta PRL-u i Złota Kolekcja - 2017 - Strona 3.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nerwów specjalnie nie widzę, ale jak by się pojawiły, to pewnie dlatego, że ostatnio zadawałeś to pytanie 20 maja, a świat się od tego czasu nie zmienił.

źródło: https://www.facebook.com/cobi.zabawki/

Jestem ciekaw co napiszą o tej elektrycznej ciężarówce w dolnym prawym rogu, informacji na jej temat jest w internecie tyle co kot napłakał, nikt nie odremontował tych egzemplarzy co się zachowały ino pocięli i na złom oddali, a jedyny zachowany egzemplarz nie sprawny ale kompletny, ponoć jest w posiadaniu parowozowni w Wolsztynie.

Szkoda tylko, że te Cobi to tylko zabawka. Kiedy miałem te kilkanaście lat, to takim przebojem było LEGO - szkoda, że wtedy nie było takich wynalazków jak to Cobi - np z II wojny światowej - wtedy by mnie to kręciło...
Pamiętam, jak w 1995 roku próbowałem w różnych skalach robić z LEGO Syrenkę 105. Wyszło całkiem możliwie - problem tylko był z tymi obłymi kształtami, ale cieszyłem się jako 10-latek z tego, co miałem...

Niestety jeśli mowa o skali 1:43 i wszystkim de facto pokrewnym z KAP-em to temat ten na polskim rynku umarł...

Proponuję zrobić oddzielny wątek na temat kolekcji COBI na naszym forum, bo KAP i ZK to KAP i ZK, a Cobi to nadaje się na oddzielny temat - czemu nie! ale nie jest to KAP-em

PS - wysłałem do DeA te modele z Zinc Pestem i dostałem drugą Syrenkę 100
Jeśli w Waszych kolekcjach zauważyliście podejrzanie zachowujące się modele to też radzę Wam reklamować - póki wydawnictwo działa w Polsce!
...a o tym, czy nasze modele są ostatecznie wolne od Zinc Pesta to przekonamy się za jakieś 20 lat - więc czekamy cierpliwie...

DeA na FB poinformowało że rzuciło do kiosków pierwsze 7 modeli z tej kolekcji:

Tytuł strony

cena: 19,99 zł

W Empiku dziś widziałem dwa różne egzemplarze tego wydania o którym mówisz t.j. Wozy strażackie. Bardzo dobre wykonanie modeli. To jest z kolekcji DeA Hobby Kolekcje Edukacja.

Kupiłem z tej serii Mercedesa "Prosiaka" z koszem oraz Hanomaga...
Jedyne, jakie trafiły do kiosku...
Gazetka w obu modelach była taka sama i poświęcona 7 modelom - wspólna dla 7 różnych modeli - każda strona to opis jednego modelu...

...to mi wygląda na zwykłe "czyszczenie magazynów" po serii wydanej w Niemczech...

Identyczne akcje były z lalkami porcelanowymi - były po 2 lalki w 1 numerze. Gazetka wspólna dla wszystkich lalek. Do każdego zeszytu były lalki dobrane losowo w rosyjskich strojach ludowych z różnych części Rosji, Ukrainy, Kazachstanu i w tych językach był opis do nich na opakowaniach (kartonikach). Niekiedy zdarzało się, że losowo w 1 zeszycie trafiły się 2 identyczne lalki... Pakowali więc "jak leci", co mieli tylko pod ręką. Do tego wspólna broszura z lakonicznym opisem dla wszystkiego w języku polskim i tyle...

Może kombinują tak, że zamiast w KIK czy Media Markt za pośrednictwem zewnętrznej firmy sprzedawali za 5 - 15zł szt, sprzedawać chcą teraz sami bezpośrednio w kioskach za 20zł to, czego w innych krajach nie sprzedali...

Jeśli się nie mylę to może za jakiś czas u nas będą sprzedawać tak inne serie, a ewentualne resztki naszego KAP i ZK będą w taki sam sposób sprzedawać np na Zachodzie...

Pożyjemy - zobaczymy
Po tej serii jakiegoś szału się nie spodziewam - można sobie dokupić jakiegoś "kolegę" dla naszego strażackiego Stara 25 (bo w identycznej skali 1:72)

Fakt, że jednak warto na bieżąco obserwować, co się może znaleźć w kioskach

U mnie w mieście był tylko Hanomag, a gazetka opisywała jedynie 5 modeli.

Tak to tylko jednorazowa akcja, podobnie było z terenówkami z KAP-u, jedna gazetka i kilka różnych modeli.

Nie słyszałem tej historii o terenówkach z KAPu, mógłbyś coś?

Cytat:
2017-09-06 16:50:32, Hardcore pisze:
Nie słyszałem tej historii o terenówkach z KAPu, mógłbyś coś?

Ze 2-3 lata temu zielone terenówki z kapu plus pojazdy wojskowe z innych serii pojawiły się ponownie w kioskach ale tylko z jedną gazetką, akcja podobna jak ze strażami. Były kiedyś zdjęcia na motoshowminatura.

http://www.motoshowminatura.fora.pl/inne-serie-gazetowe,5/serie-testowe,9777.html

[ wiadomość edytowana przez: poldon82 dnia 2017-09-09 09:22:59 ]

I tak minął kolejny rok. Wątek zamykamy życząc Szczęśliwego Nowego Roku.

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin