MotoNews.pl
8 Dlaczego płyn chłodniczy ma kolor brązowy? (239781/0) - Strona 283.5

Dlaczego płyn chłodniczy ma kolor brązowy? - Strona 283.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich na innym forum kolega Zadzior przekazal nam zdjecia naszego Jelcza PR110 !!

Mam troche mieszane uczucia co do tego wykonania!! brak numeru bocznego , brak przedzialu miedzy kierowca!! itp

Ocencie sami

PS. Znalazlem ciekawa lekture o Jelczu!!
http://gsmk.org.pl/podstrony/tabor_wpk/jelcz_pr110.php

Nie jest taki zły ten Jelczyk ,ale ale brak przedziału miedzy kierowcą trochę przeszkadza.

[ wiadomość edytowana przez: 4dk0 dnia 2012-10-26 14:34:29 ]

Pany bo te jest model jeszcze przed wsadzeniem w blister i to widać!

http://ifotos.pl/zobacz/IMG0130jp_xxnsarn.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/IMG0122jp_xxnsaxx.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/IMG0125jp_xxnsanp.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/IMG0129jp_xxnsaex.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/IMG0131jp_xxnsawh.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/IMG0124jp_xxnsahs.jpg/

Fotki Jelcza w większej rozdzielczości.

a moje propozycje specjalnych (w 1:43, bo 1:72 mnie nie interesuje) to:

koparka Ostrówek

Ursus C-330

Ursus 912

Nysa - pomoc drogowa (brak innych zdjęć w necie, tylko kadr z filmu), była też taka w starym atlasie drogowym, w którym były obrazki samochodów (ma ktoś może go jeszcze?)

Stratopolonez

Skot (skoro Rosjanie też mają wóz bojowy, tylko, że pewnie i tak DeA by go dała w 1:72)

Fiat 125p sanitarka

Fiat 125p straż pożarna

Fiat 125p z Rajdu Monte Carlo

UAZ milicja

Nysa karawan

Żuk A-15 straż

Warszawa milicja

sieczkarnia Orkan Z340

plus oczywiście prototypy

A w normalnym numerze widziałbym też Żuka Izotermę

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-10-26 15:38:04 ]

Ciekawe propozycje ale nie wiem czy ostrówek i skot by się ukazały.

Jestem za przedstawionymi propozycjami oprócz koparek,które nie pasują mi zbytnio do kolekcji.Znając życie,jak ukazał się Junak jako kultowe auto prl-u,to koparki też pewnie będą.
Fiata 125p z Monte Carlo można kupić na allegro za dość okazyjną cenę.Nie jest to idealna replika,ale lepsze to niż nic

Mam też pytanie - nie ma ktoś do sprzedania gazetki od Syrenki 105 z numeru 33? kiedyś kupiłem modelik,ale niestety bez gazetki

Jestem za tymi propozycjami, ale koparki mi nie pasują do KAP-u i ich jakoś nie chcę. Jest już seria o koparkach i innym sprzęcie budowlanym w innym wydawnictwie Nysy, Syreny, Żuki, Warszawy Fiaty itp. w wersjach cywilnych i służbowych to jest to czego oczekuję

ale:
1. tamta seria ma kijową skalę
2. nie ma szans na polski sprzęt
3. jest to tylko jeden model - Ostrówek
4. Gdyby nie Ostrówek nie zbudowano by PRL-u
5. jeśli chcecie autobusy i ciężarówki, to czemu nie inny sprzęt, jakże kultowy w Polsce

ślijcie do DeA te propozycje też, jeśli odpowiadają wam.

Cytat:
2012-10-26 17:17:17, cichy_555 pisze:
ale: 1. tamta seria ma kijową skalę 2. nie ma szans na polski sprzęt 3. jest to tylko jeden model - Ostrówek 4. Gdyby nie Ostrówek nie zbudowano by PRL-u 5. jeśli chcecie autobusy i ciężarówki, to czemu nie inny sprzęt, jakże kultowy w Polsce

Niestety,albo stety popieram Kadrowca.
Nie pasują nam koparki,ciągniki i inne pochodne,bo chcemy pojazdów najbardziej powszechnych którymi swego czasu jeździły miliony.Taki Ostrówek czy Ursus występował znacznie rzadziej niż np.Fiat 126p czy Polonez i nie można go było odszukać w miejskim ruchu ulicznym okresu PRL-u.Niewiątpliwie,są to kultowe pojazdy (nie auta) PRL-u,ale moim zdaniem wydanie ich w kolekcji byłoby sporym przegięciem.Dla traktorów i koparek powinna być osobna seria,żeby nie robić w KAP jeszcze większych odchyłów od normy.
Pozostałe propozycje typu Stratopolonez czy Nysa Pomoc Drogowa są już jak najbardziej na miejscu i chcemy takich aut

Cytat:
2012-10-26 21:16:19, przemo93 pisze:
Niestety,albo stety popieram Kadrowca. Nie pasują nam koparki,ciągniki i inne pochodne,bo chcemy pojazdów najbardziej powszechnych którymi swego czasu jeździły miliony.Taki Ostrówek czy Ursus występował znacznie rzadziej niż np.Fiat 126p czy Polonez i nie można go było odszukać w miejskim ruchu ulicznym okresu PRL-u.Niewiątpliwie,są to kultowe pojazdy (nie auta) PRL-u,ale moim zdaniem wydanie ich w kolekcji byłoby sporym przegięciem.Dla traktorów i koparek powinna być osobna seria,żeby nie robić w KAP jeszcze większych odchyłów od normy. Pozostałe propozycje typu Stratopolonez czy Nysa Pomoc Drogowa są już jak najbardziej na miejscu i chcemy takich aut

eee jeśli chcesz aut, których u nas było miliony, to byś musiał ograniczyć serię do 3-4 modeli, bo pod to nawet bys nie mógł podpiąć Warszawy. Skoro w serii pojawiają się Stary albo jakiś Papamobile, który był jeden w całej Polsce, to nic nie stoi na przeszkodzie by była w niej koparka Ostrówek i jak najbardziej kultowy Ursus, których jednak nie było kilka w Polsce, a w kilkaset tysięcy (przez cały okres produkcji zrobiono ich chyba z 300 tysięcy jak nie więcej). Czyżbyś nie bywał na wsiach, na których do dziś spotkasz ursusy? Są one nawet w mieście. A po co komu osobna seria koparek - jest taka z nowoczesnym sprzętem, ale nijak ma się ona do polskich modeli, więc jedyna szansa na ursusy i ostrówki w 1:43 (ursus jest z innej firmy, ale nie taki, które wymieniłem) to właśnie jako numery specjalne w KAP. Zresztą sam mam modele 1:43 ciężarówek jak Tatra wywrotka, MAZ wywrotka, KRAZ wywrotka i LIAZ wywrotka, więc fajnie mieć i koparkę w 1:43 do tego, a tym bardziej taką kultową. Inna sprawa, gdyby nie te Ostrówki, to po czym jeździłyby te fiaty i polonezy?? hehe A KAP i tak juz dawno jest odchylony od normy (różne skale, motocykle zamiast samochodów, pojazdy zachodnie), więc nie będzie różnicy wrzucić tutaj także inne popularne pojazdy czasu PRLu.

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-10-26 21:44:59 ]

Idąc Twoim tropem Cichy_555 to w KAP powinna być lokomotywa z PRL- model ET-22, która ciągnęła wagony z materiałami budowlanymi, z których budowano PRL. To jest kultowy pojazd szynowy. Nie popadajmy w paranoję - sprzęt budowlany to materiał na odrębną serię, motocykle też powinny być w odrębnej serii, ciężarówki i autobusy w skali 1:72 to też materiał na inną serię. W Kap zrobił się ostatnio tzw. mojt. Ta sytuacja mi się nie widzi, ale tak już jest i nie mam na to wpływu. Z uporem maniaka jednak podkreślam, że w serii nadal jest brak wielu rodzimych pojazdów (Syren, Nys, Żuków, Tarpanów, Warszaw, Fiatów i Polonezów) i to powinien być dla wydawcy priorytet, a nie koparki, betoniarki i inne szare marki Sory, ale tak uważam i nie jest to atak na Ciebie. REozumiem, że marzysz o tej koparce i potrafię sobie to wyobrazić bo ja marzę o autach służbowych w wydaniach specjalnych.

Cytat:
2012-10-26 22:16:16, kadrowiec pisze:
Idąc Twoim tropem Cichy_555 to w KAP powinna być lokomotywa z PRL- model ET-22, która ciągnęła wagony z materiałami budowlanymi, z których budowano PRL. To jest kultowy pojazd szynowy. Nie popadajmy w paranoję - sprzęt budowlany to materiał na odrębną serię, motocykle też powinny być w odrębnej serii, ciężarówki i autobusy w skali 1:72 to też materiał na inną serię. W Kap zrobił się ostatnio tzw. mojt. Ta sytuacja mi się nie widzi, ale tak już jest i nie mam na to wpływu. Z uporem maniaka jednak podkreślam, że w serii nadal jest brak wielu rodzimych pojazdów (Syren, Nys, Żuków, Tarpanów, Warszaw, Fiatów i Polonezów) i to powinien być dla wydawcy priorytet, a nie koparki, betoniarki i inne szare marki Sory, ale tak uważam i nie jest to atak na Ciebie. REozumiem, że marzysz o tej koparce i potrafię sobie to wyobrazić bo ja marzę o autach służbowych w wydaniach specjalnych.

no ale napisałem poniżej - skoro sa motocykle, które nawet nie sa samochodami, autobusy i ciężarówki w gównianej skali + jakiś papamobile, który był w jednej sztuce tylko na specjalną okazję, to czemu nie Ursus? Co w tym złego? Przecież zapewne sam kupowałeś motocykle i tego całego durnego papamobile. A Ursus też rodzimy pojazd i tak samo ważny dla naszego kraju jak Syrena, Nysa czy Żuk. Wolę już coś w 1:43, jak rozpieprzanie serii na różne inne skale, do tego tak samo odbiegające od tematyki serii, jak właśnie rzeczony Ursus. Więc skoro już musimy przeboleć te inne "auta", do tego w różnych skalach, to można przeboleć i Ursusa + Ostrówek. Jaka różnica? A jeszcze niedawno chcieliście tu bzdurę typu kuchnia polowa.. no lol.

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-10-26 23:14:05 ]

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-10-26 23:22:19 ]

Zostawmy już temat koparek,bo zrobi nam się niechcący kolejny niepotrzebny spór.Każdy ma swoje zdanie i niech tak pozostanie.Nie spierajmy się,tylko czekajmy na to,co dalej wymyśli DeA.
Wracając do tematu KAP marzy mi się seria aut z kultowych filmów PRL-u.Jakby była taka kolekcja,to może mielibyśmy szansę na Fiata 125p ze Zmienników,czy chociażby Poloneza porucznika Borewicza.Takie słynne samochody tworzyły by unikalny klimat wraz cywilnymi kultowymi autami z dotychczasowej serii.
Kto popiera mój pomysł niech pisze.Jak będzie większość głosów,to być może zasugerujemy DeA kolejny intratny biznes.Może w przyszłości będziemy szczęśliwi

Wiesz ja nie mówię stanowczego nie dla ursusa i koparki, ale jak dorzucimy ciągniki i koparki to seria może wydłużyć się o sprzęt budowlany i rolniczy o kolejne 40 modeli. Zaraz pojawią się propozycje kombajnu BIZON, który był super kombajnem, który żywił wsie i miasta i który był naszym hitem eksportowym itd. Mam w kolekcji i Papamobile i Junaka, ale pisałem wiele razy, że one tak nie bardzo pasują do kolekcji i powinny stanowić odrębne serie. temat trudny i wiadomo każdy ma swoje zdanie i trzeba je szanować. Jak pojawi się Ursus lub Ostrówek to kupię napewno, ale uważam osoboście, że KAP to nie jest miejsce dla nich i tak samo nie jest to miejsce dla Junaka. Kiedy w serii będzie Warszawa Furgon i Pocztylion? Kiedy inne modele Nys, Syren, Zuków? Czy mogę liczyć na jakieś radiowozy i auta służbowe w wydaniach specjalnych? NA to czekam

Z autobusów to jeszcze powinny pojawić się jakieś Ikarus, Autosan H9-21 i San H100

A co powiecie na Gaza 51 albo Lublina w 1:43 ?

No dlatego jeśli ktoś ma trochę więcej funduszy na modele, może sobie uzupełnić kolekcję ciężarówkami z Atlasu, jak ja to robię. Bo czekanie na tą serię w Polsce przestaje mieć sens. Czekamy na nią 2 lata, a ponoć na jesieni już miała być i co? Niedługo zima. Dlatego ja ją sobie uzupełniłem o modele Kraza, Ify, Liaza i Tatry, a w kolejce czekają następne ciekawe. I wolę już wydać 100-120 zł na model w skali 1:43 niż na te w 1:72.

@kadrowiec. Tych maszyn w sumie nie miałeś tak wiele w Polsce - 2, 3 traktory + koparka + kombajn, to wychodzi raptem kilka, więc po co osobna seria.

A co do autobusów to w 1:72 (pomimo, że nie kupuję), to powinny być oprócz ikarusów, autosanów, jelczy, sanów, stara N52 także:

- Sanos S16

- Karosa C744

- Karosa B731

- Tam 170 (tutaj kadr z Misia)

I podstawowym autem, którego brakuje w KAP jest też Avia A21 (w serii Michelin była jako Saviem, więc nieproblem zrobić ją w KAP):

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-10-27 13:42:43 ]

Lublin 51 powinien być w KAP obowiązkowo. Skoro w rosyjskiej serii ukazał się GAZ AA który był gabarytowo zbliżony do Lublina vel GAZa 51 to myślę że nie ma żadnego powodu technicznego by miało go zabraknąć w KAP.

Poza tym licze również na Lublina 33. Mimo że produkcja seryjna jego ruszyła w 1993 roku to pojazd skonstrułowany był znacznie wczesniej bo na poczatku lat 80-tych.

I z tego powodu będę się upierał przy obecności w przyszłości kolekcji Cinquecento vel X1/79 i Poloneza Caro.

Cytat:
2012-10-27 13:15:53, MX-5 pisze:
A co powiecie na Gaza 51 albo Lublina w 1:43 ?