Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marianok53 piekary | 2012-10-26 13:44:44 PS. Znalazlem ciekawa lekture o Jelczu!!
http://gsmk.org.pl/podstrony/tabor_wpk/jelcz_pr110.php |
![]() malarz84 RSA | 2012-10-26 14:41:28 Pany bo te jest model jeszcze przed wsadzeniem w blister i to widać! ![]() |
![]() 4dk0 Renault Thalia,Fiat ... Dąbrowa Górnicza | 2012-10-26 14:48:42 http://ifotos.pl/zobacz/IMG0130jp_xxnsarn.jpg/
http://ifotos.pl/zobacz/IMG0122jp_xxnsaxx.jpg/ http://ifotos.pl/zobacz/IMG0125jp_xxnsanp.jpg/ http://ifotos.pl/zobacz/IMG0129jp_xxnsaex.jpg/ http://ifotos.pl/zobacz/IMG0131jp_xxnsawh.jpg/ http://ifotos.pl/zobacz/IMG0124jp_xxnsahs.jpg/ Fotki Jelcza w większej rozdzielczości. |
![]() 4dk0 Renault Thalia,Fiat ... Dąbrowa Górnicza | 2012-10-26 14:59:22 Ciekawe propozycje ale nie wiem czy ostrówek i skot by się ukazały. |
cichy_555 Mitsubishi Lancer Sp ... Gliwice | 2012-10-26 21:42:13
eee jeśli chcesz aut, których u nas było miliony, to byś musiał ograniczyć serię do 3-4 modeli, bo pod to nawet bys nie mógł podpiąć Warszawy. Skoro w serii pojawiają się Stary albo jakiś Papamobile, który był jeden w całej Polsce, to nic nie stoi na przeszkodzie by była w niej koparka Ostrówek i jak najbardziej kultowy Ursus, których jednak nie było kilka w Polsce, a w kilkaset tysięcy (przez cały okres produkcji zrobiono ich chyba z 300 tysięcy jak nie więcej). Czyżbyś nie bywał na wsiach, na których do dziś spotkasz ursusy? Są one nawet w mieście. A po co komu osobna seria koparek - jest taka z nowoczesnym sprzętem, ale nijak ma się ona do polskich modeli, więc jedyna szansa na ursusy i ostrówki w 1:43 (ursus jest z innej firmy, ale nie taki, które wymieniłem) to właśnie jako numery specjalne w KAP. Zresztą sam mam modele 1:43 ciężarówek jak Tatra wywrotka, MAZ wywrotka, KRAZ wywrotka i LIAZ wywrotka, więc fajnie mieć i koparkę w 1:43 do tego, a tym bardziej taką kultową. Inna sprawa, gdyby nie te Ostrówki, to po czym jeździłyby te fiaty i polonezy?? hehe A KAP i tak juz dawno jest odchylony od normy (różne skale, motocykle zamiast samochodów, pojazdy zachodnie), więc nie będzie różnicy wrzucić tutaj także inne popularne pojazdy czasu PRLu. [ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-10-26 21:44:59 ] |
kadrowiec środa | 2012-10-26 22:16:16 Idąc Twoim tropem Cichy_555 to w KAP powinna być lokomotywa z PRL- model ET-22, która ciągnęła wagony z materiałami budowlanymi, z których budowano PRL. To jest kultowy pojazd szynowy. Nie popadajmy w paranoję - sprzęt budowlany to materiał na odrębną serię, motocykle też powinny być w odrębnej serii, ciężarówki i autobusy w skali 1:72 to też materiał na inną serię. W Kap zrobił się ostatnio tzw. mojt. Ta sytuacja mi się nie widzi, ale tak już jest i nie mam na to wpływu. Z uporem maniaka jednak podkreślam, że w serii nadal jest brak wielu rodzimych pojazdów (Syren, Nys, Żuków, Tarpanów, Warszaw, Fiatów i Polonezów) i to powinien być dla wydawcy priorytet, a nie koparki, betoniarki i inne szare marki ![]() |
cichy_555 Mitsubishi Lancer Sp ... Gliwice | 2012-10-26 23:13:00
no ale napisałem poniżej - skoro sa motocykle, które nawet nie sa samochodami, autobusy i ciężarówki w gównianej skali + jakiś papamobile, który był w jednej sztuce tylko na specjalną okazję, to czemu nie Ursus? Co w tym złego? Przecież zapewne sam kupowałeś motocykle i tego całego durnego papamobile. A Ursus też rodzimy pojazd i tak samo ważny dla naszego kraju jak Syrena, Nysa czy Żuk. Wolę już coś w 1:43, jak rozpieprzanie serii na różne inne skale, do tego tak samo odbiegające od tematyki serii, jak właśnie rzeczony Ursus. Więc skoro już musimy przeboleć te inne "auta", do tego w różnych skalach, to można przeboleć i Ursusa + Ostrówek. Jaka różnica? A jeszcze niedawno chcieliście tu bzdurę typu kuchnia polowa.. no lol. [ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-10-26 23:14:05 ] [ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-10-26 23:22:19 ] |
przemo93 Rower trzykołowy Świnoujście | 2012-10-26 23:20:57 Zostawmy już temat koparek,bo zrobi nam się niechcący kolejny niepotrzebny spór.Każdy ma swoje zdanie i niech tak pozostanie.Nie spierajmy się,tylko czekajmy na to,co dalej wymyśli DeA.
Wracając do tematu KAP marzy mi się seria aut z kultowych filmów PRL-u.Jakby była taka kolekcja,to może mielibyśmy szansę na Fiata 125p ze Zmienników,czy chociażby Poloneza porucznika Borewicza.Takie słynne samochody tworzyły by unikalny klimat wraz cywilnymi kultowymi autami z dotychczasowej serii. Kto popiera mój pomysł niech pisze.Jak będzie większość głosów,to być może zasugerujemy DeA kolejny intratny biznes.Może w przyszłości będziemy szczęśliwi ![]() |
kadrowiec środa | 2012-10-27 11:19:41 Wiesz ja nie mówię stanowczego nie dla ursusa i koparki, ale jak dorzucimy ciągniki i koparki to seria może wydłużyć się o sprzęt budowlany i rolniczy o kolejne 40 modeli. Zaraz pojawią się propozycje kombajnu BIZON, który był super kombajnem, który żywił wsie i miasta i który był naszym hitem eksportowym itd. Mam w kolekcji i Papamobile i Junaka, ale pisałem wiele razy, że one tak nie bardzo pasują do kolekcji i powinny stanowić odrębne serie. temat trudny i wiadomo każdy ma swoje zdanie i trzeba je szanować. Jak pojawi się Ursus lub Ostrówek to kupię napewno, ale uważam osoboście, że KAP to nie jest miejsce dla nich i tak samo nie jest to miejsce dla Junaka. ![]() ![]() |
kadrowiec środa | 2012-10-27 12:04:21 Z autobusów to jeszcze powinny pojawić się jakieś Ikarus, Autosan H9-21 i San H100 ![]() |
![]() MX-5 Wrocław | 2012-10-27 13:15:53 A co powiecie na Gaza 51 albo Lublina w 1:43 ? |
cichy_555 Mitsubishi Lancer Sp ... Gliwice | 2012-10-27 13:40:49 No dlatego jeśli ktoś ma trochę więcej funduszy na modele, może sobie uzupełnić kolekcję ciężarówkami z Atlasu, jak ja to robię. Bo czekanie na tą serię w Polsce przestaje mieć sens. Czekamy na nią 2 lata, a ponoć na jesieni już miała być i co? Niedługo zima. Dlatego ja ją sobie uzupełniłem o modele Kraza, Ify, Liaza i Tatry, a w kolejce czekają następne ciekawe. I wolę już wydać 100-120 zł na model w skali 1:43 niż na te w 1:72.
@kadrowiec. Tych maszyn w sumie nie miałeś tak wiele w Polsce - 2, 3 traktory + koparka + kombajn, to wychodzi raptem kilka, więc po co osobna seria. A co do autobusów to w 1:72 (pomimo, że nie kupuję), to powinny być oprócz ikarusów, autosanów, jelczy, sanów, stara N52 także: - Sanos S16 ![]() - Karosa C744 ![]() - Karosa B731 ![]() - Tam 170 (tutaj kadr z Misia) ![]() I podstawowym autem, którego brakuje w KAP jest też Avia A21 (w serii Michelin była jako Saviem, więc nieproblem zrobić ją w KAP): ![]() [ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-10-27 13:42:43 ] |
![]() camilovesky Renault Laguna II Bartoszyce | 2012-10-27 14:59:52 Lublin 51 powinien być w KAP obowiązkowo. Skoro w rosyjskiej serii ukazał się GAZ AA który był gabarytowo zbliżony do Lublina vel GAZa 51 to myślę że nie ma żadnego powodu technicznego by miało go zabraknąć w KAP.
Poza tym licze również na Lublina 33. Mimo że produkcja seryjna jego ruszyła w 1993 roku to pojazd skonstrułowany był znacznie wczesniej bo na poczatku lat 80-tych. I z tego powodu będę się upierał przy obecności w przyszłości kolekcji Cinquecento vel X1/79 i Poloneza Caro.
|