Dlaczego p³yn ch³odniczy ma kolor br±zowy? - Strona 294.5

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
w³a¶nie, ¿eby by³ komplet Dacii powinnismy dostaæ tak¿e te (które ukaza³y siê ju¿ w rumuñskiej serii):

oni mieli te¿ w swojej serii tak± (pomimo, ¿e zaczê³a byæ produkowana od 1992)

a by³a jeszcze Dacia Lastun (której chyba w Polsce nie by³o)

ale pewnie Rumuni j± dostan±.

No i oczywi¶cie powinno byæ stanowczo Aro 243, które w³a¶nie tez dostali w serii:

[ wiadomo¶æ edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-11-21 23:37:03 ]

Ja ju¿ dacie mam-oprócz Lastuna. Na dodatek na fajnej podstawce

Sroczka7 Masz jakie¶ sprawdzone lub nie przecieki o kolekcji?

Niestety! N arazie jestem bardzo daleko i nie mam kontaktu ze swoim "kontaktem". Moge jedynie powiedzieæ,¿e dotychczasowe info by³y pewne i jeszcze raz potwierdziæ to, co ju¿ dawno napisa³em: podane 120 modeli na pewno sie uka¿e , seria bedzie powiêkszona przynajmniej do 180 modeli (nied³ugo uka¿e siê na oficjalnej stronie wiadomo¶æ o przed³uzeniu kolekcji do 150 numerów, choc ja wiem o wiêkszej ilo¶ci), moja druga, uzupe³niajaca lista bedzie systematycznie realizowana- wiem, ze na pewno maj± j± ju¿ Chinczycy - trwaj± prace dokumentacyjne, a ja wierzê ¿e na tym siê nie skoñczy . O przypuszczeniach, jak i o nie w pelni sprawdzonych informacjach nie bedê pisa³, by u nas nie budziæ niezdrowych emocji, a na innych forach by nie byc wyzywany np. od "miszczów", "dyletantów", czy np. "sraczek". (Fe, nie³adnie - szczególnie, ze o nieobecnych siê ¿le nie mówi). Pozdrawiam wszystkich, tak¿e kolegów z innych forów.

Wiadomo wiadomo - masz swoje zasady i dobrze Mnie interesuje w zasadzie jedna sprawa. Czy w wydaniach specjalnych bêda jeszcze jakies auta s³u¿b mundurowych takich jak Milicja, Zawodowa Stra¿ Po¿arna, S³u¿ba Wiêzienna, Wojskowa S³u¿ba Wewnêtrzna oraz inne s³u¿by np. £±czno¶æ, Pogotowie Ratunkowe itd?

Jestem za ARO 243
Ten który siê ukaza³ w serii to nieporozumienie
Ten w³a¶ciwy (kultowy) to ten z pojedynczymi okr±g³ymi reflektorami z przodu, z blaszan± "pak±" z w±skimi okienkami po bokach drzwi

aro-243-02.jpg

Tylko ten czerwony kolor trzeba wymieniæ na jaki¶ bardziej historyczny.
Jakie u nas je¼dzi³y, chyba be¿owe i jasno zielone?

Aro243.jpg

Koledzy, PRL to nie tylko lata 80-te !!!!!

240-tka byla powszechna w latach 70-tych w nadlesnictwach.

243 i 244 (z podwojnymi reflektorami) to tez powszechny widok w latach 80-tych.

[ wiadomo¶æ edytowana przez: camilovesky dnia 2012-11-22 23:01:19 ]

A co by¶cie powiedzieli na numer specjalny PZIn¿ 403 Lux-Sport?
Ja wiem ¿e to inna epoka, ale w³a¶nie w niej mia³by ten model racjê bytu.

Cytat:
2012-11-22 19:33:33, sroczka7 pisze:
O przypuszczeniach, jak i o nie w pelni sprawdzonych informacjach nie bedê pisa³, by u nas nie budziæ niezdrowych emocji, a na innych forach by nie byc wyzywany np. od "miszczów", "dyletantów", czy np. "sraczek". (Fe, nie³adnie - szczególnie, ze o nieobecnych siê ¿le nie mówi). Pozdrawiam wszystkich, tak¿e kolegów z innych forów.

To prawda, ale Kolega nigdy sie na tych forach nie rejestrowa³, nie próbowa³ wszczynaæ jakiejkolwiek dyskusji, a swoje informacje zamieszcza tylko wy³±cznie na motonewsie. A tak siê sk³ada, ¿e wiekszo¶æ z innych for ma korzenie na motonewsie, ale odesz³a w zwi±zku z niskim poziomem merytorycznym i brakiem mo¿liwo¶ci rozwoju samego motonewsa. Trudno miec wiêc pretensje do tych innych, ¿e na informacje zamieszczane na motnewsie i próbê ich przemycania, reaguja alergicznie, a nawet bardzo ostro t³umi± przejawy"motoniusowo¶ci". Byc mo¿e zbyt prewencyjnie, jednak duza liczba fantastów i marzycieli oraz wspomniany wy¿ej brak merytoryczno¶ci i dziecinada oraz niczemu nie s³u¿±cy koncert ¿yczeñ, powoduj±, ¿e osoby, które przed "motoniusowato¶ci±" uciek³y na inne fora, nie ¿ycz± sobie mieæ podobnego ba³aganu na swoim forum.

Oczywi¶cie,Kolego, masz ca³kowit± racjê - ka¿dy ma prawo do w³asnego zdania i wystepowania na takim forum, które mu sie podoba. Ale nie jest to powód, by kogo¶ z innego forum, nawet nielubianego, obra¿aæ (zreszt± chyba nawet wbrew regulaminowi panuj±cemu na danym forum). To tylko takie przypomnienie po prostu zasad savior vivre.
Niestety, po takich komentarzach nawet jak bym chcia³,to nie da sie ju¿ na takim forum wystepowaæ, a czasami nawet czytaæ.
Ja w ka¿dym b±dz razie nie wypowiadam sie o kolegach z innych forów po prostu dlatego, ze nie maja oni mozliwosci dalszej dyskusji.
Zreszt± miedzy innymi dlatego wybra³em to forum bo tu nigdy nie spotka³em sie z negatywnymi komentarzami na temat kolegów z innych forów (choæ i tam nie wszyscy sa ¶wiêci).
Có¿ - psy szczekaj± -karawana idzie dalej. I tyle w temacie.

Ja tam nie mam sobie nic do zarzucenia, jestem otwarty i zagl±dam zarówno na swoje forum, jak i na motonewsa, jednak tu czasem i mi nie udaje siê zachowaæ spokoju, jak widzê posty niektórych userów. Co do traktowania go¶ci na forum, nadal bêdê sie upiera³, ¿e Kolega powinien by³ spróbowaæ. Tym bardziej, ¿e i np. na motoshow jest kolega zadzior, który dostarcza pewne informacje na temat serii kultowych i nikt tam nie traktuje go niepowaznie czy wrogo-jest raczej odwrotnie. Po prostu s± pewni osobnicy, którzy za swoj cel obieraj± zaistnienie za wszelka cenê i bombarduja fora informacjami zamieszczanymi na motonews przez Kolegê, chcac w ten g³upi sposób zas³uzyc na zainteresowanie i opiniê "dobrze poinformowanych", dostarczajac tanich sensacji i jako tacy po prostu sa ¼le postrzegani. Uwa¿am, ¿e gdyby Kolega sam zamieszcza³ te informacje na forach, pod swoim nickiem, nie musia³by obawiac siê oszczerstw czy wyzwisk-co jest niestety pok³osiem zdenerwowania modów na kolejnych "sensatów" próbujacych zaistnieæ na innych forach poprzez rozpowszechnianie nie swoich informacji.

Ja uwa¿am, ¿e Sroczka7 na tym forum sprzeda³ zawsze sprawdzone informacje Zawsze jak siê odezwie to ma co¶ ciekawego do przekazania No i za³atwi³ chyba specjalnie na moj± pro¶bê Fiata 125p Milicyjnego he he za co dziêki raz jeszcze Sroczka Obserwuj±c seriê od kilku lat ju¿ bêd±c± na naszym rynku (ile to ju¿ czasu up³ynê³o? 5 lat? - jak siê mylê to poprawcie proszê) uwa¿am, ¿e jaki¶ tam minimalny wp³yw mamy na jej kszta³t i mo¿emy "domagaæ siê" pewnych modeli, które chcemy widzieæ w serii. Seriia chyba jest tworzona na bie¿±co, a nasze propozycje s± raczej brane pod uwagê Nie wiem. Mylê siê?

Sroczka7 Jak mo¿esz co¶ zdzia³aæ to za³atw ni¿ej wymienione modele od DEA specjalnie dla mnie DEA by mia³a pe³no klientów gdyby te modele sie pojawi³y, a nikt nie powie, ¿e nie s± to kultowe auta PRL-u
Lista
- 125p pickup (ten z zabudow± z laminatu - http://www.mclellansautomotive.com/literature/items/fiat/b21840-fiat-1968-brochure.php to nie do konca to co mam na my¶li, ale brakuje mi fotki)
- Tarpan 235
- Tarpan 239d
- Nysa blaszanka,
- Nysa 501,
- Nysa 522,
- Nysa rolnicza
- ¯uk A16B,
- ¯uk A18
- Warszawa Furgon
- warszwa 201
- Warszawa Pocztylion
- Warszawa drezyna (dyskusyjny model, ale jednak Warszawa)
- Polonez 3d
- Syrena 101
- Syrena 102S
- 125p LUX
- Polonez 1500 (prostok±tne reflektory)
W specjalnych:
- GAZ MO (taki z serialu "Przygody Psa Cywila)
- UAZ Milicja (taki z filmu "Wyj¶cie awaryjne")
- Fiat 125p Milicyjny w kolorze bia³ym (pe³no ich by³o w serialu "07 zg³o¶ siê")
- Warszawa M20 MO i sedan w wersji MO
- Nysa N59 MO (ta z filmu "Nie lubiê poniedzia³ku")
-Fiat 125p kombi Pogotowia Ratunkowego
- Fiat 125p Stra¿y Po¿arnej
- ¯uk smutek Stra¿y Po¿arnej
- ¯uk S³u¿by Wiêziennej (szary ¿uk z kogutem i napisami na drzwiach SW)
- Nysa WSW

Acha w¶ród Mercedesów nie powinno zabrakn±æ W123 kombi, który by³ ulubionym autkiem badylarzy

eee z tych polskich zabrak³o Ci ¿uka izotermy, a ze specjalnych nysy lub tarpana jako pomoc drogowa oraz Warszawy M-20 pogotowie i nysy N-59 pogotowie + nysa sanitarka wojskowa. Na pewno bardziej pasuj± do kolekcji jak warszawa drezyna (jest wg mnie niepotrzebna), a niedawno o nich dyskutowali¶my tutaj, wiêc widocznie Ci to usz³o. Tak¿e dopisz jeszcze te propozycje.

[ wiadomo¶æ edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-11-24 15:00:02 ]

co do osobówek to chyba wszystko zosta³o powiedziane, ale zosta³y ciê¿arówki i autobusy,,,,,skala no có¿ Dea juz nas przyzwyczai³o do 1:72

Znalaz³em w internecie archiwalne zdjêcie mojego miasta wykonane przez jednego z fotografów w latach 70-tych.Oprócz naszych krajowych Warszaw,Syren i Polskich Fiatów 125p mo¿na znale¼æ na nim tak¿e Skodê 1000 MB,Skodê Felicjê (oczywi¶cie t± klasyczn± z lat 1959-1964),a tak¿e Volkswagena Beetle,czyli popularnego u nas Garbusa.Kto siê dobrze przyjrzy,ten odnajdzie te auta bez trudu

¦winoujska motoryzacja w latach 70-tych

Brak Skód w serii to naprawdê wielka strata dla ca³ego s³usznego przedsiêwziêcia jakim jest KAP

Cytat:
2012-11-25 08:55:17, kadrowiec pisze:
Brak Skód w serii to naprawdê wielka strata dla ca³ego s³usznego przedsiêwziêcia jakim jest KAP

Ja te¿ mam jeszcze ci±gle nadziejê,¿e jednak jaka¶ Skoda pojawi siê w KAP.Jest tyle wa¿nych modeli tej marki,¿e bez nich kolekcja nie jest w pe³ni warto¶ciowa.105,110,1000 MB,Octavia to tylko niektóre ze Skód które ju¿ dawno powinny dostaæ zielone ¶wiat³o i ukazaæ siê u nas.
Z drugiej strony zupe³nie nie rozumiem Czechów.My im pozwalamy wydawaæ na ich rynku nasz± wersjê kolekcji KAP,a oni ¿a³uj± nam kilku modeli.Rozumiem,¿e Abrex chce byæ w pe³ni niezale¿n± firm±,ale bez przesady.Handel wymienny moim zdaniem powinien byæ zachowany.
Swoj± drog± Czesi w³a¶nie dziêki nam maj± ju¿ ponad 70 modeli w swojej kolekcji.Gdyby wydawali same Tatry i Skody,to ich kolekcja skoñczy³aby siê ju¿ po 40 modelach
W±tpiê te¿,w obecno¶æ naszych polskich aut na czeskich drogach w okresie PRL-u.Na archiwalnych zdjêciach w internecie przewijaj± siê same Skody typu 1203.Nysy czy ¯uka tam nie ma

Na zdjêciu to nie Felcja tylko Otavia !!!!

Felicja by³a otwart± wersj± Octavii.

Cytat:
2012-11-25 10:54:32, przemo93 pisze:
zupe³nie nie rozumiem Czechów.My im pozwalamy wydawaæ na ich rynku nasz± wersjê kolekcji KAP,a oni ¿a³uj± nam kilku modeli.

Nie "MY" im pozwalamy, tylko DeAgostini, bo to nie nasza ( w sensie nie Polska ) kolekcja i Polacy maj± tyle do gadania, co premier Polski w sprawie polityki zagranicznej Etiopii...A dwa, tak samo MY, jak i Czesi, Rumunii, Niemcy nie mamy Skód, bo Abrex sobie tego nie ¿yczy...