MotoNews.pl

Dlaczego płyn chłodniczy ma kolor brązowy? - Strona 294.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
właśnie, żeby był komplet Dacii powinnismy dostać także te (które ukazały się już w rumuńskiej serii):

oni mieli też w swojej serii taką (pomimo, że zaczęła być produkowana od 1992)

a była jeszcze Dacia Lastun (której chyba w Polsce nie było)

ale pewnie Rumuni ją dostaną.

No i oczywiście powinno być stanowczo Aro 243, które właśnie tez dostali w serii:

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-11-21 23:37:03 ]

Ja już dacie mam-oprócz Lastuna. Na dodatek na fajnej podstawce

Sroczka7 Masz jakieś sprawdzone lub nie przecieki o kolekcji?

Niestety! N arazie jestem bardzo daleko i nie mam kontaktu ze swoim "kontaktem". Moge jedynie powiedzieć,że dotychczasowe info były pewne i jeszcze raz potwierdzić to, co już dawno napisałem: podane 120 modeli na pewno sie ukaże , seria bedzie powiększona przynajmniej do 180 modeli (niedługo ukaże się na oficjalnej stronie wiadomość o przedłuzeniu kolekcji do 150 numerów, choc ja wiem o większej ilości), moja druga, uzupełniajaca lista bedzie systematycznie realizowana- wiem, ze na pewno mają ją już Chinczycy - trwają prace dokumentacyjne, a ja wierzę że na tym się nie skończy . O przypuszczeniach, jak i o nie w pelni sprawdzonych informacjach nie bedę pisał, by u nas nie budzić niezdrowych emocji, a na innych forach by nie byc wyzywany np. od "miszczów", "dyletantów", czy np. "sraczek". (Fe, nieładnie - szczególnie, ze o nieobecnych się żle nie mówi). Pozdrawiam wszystkich, także kolegów z innych forów.

Wiadomo wiadomo - masz swoje zasady i dobrze Mnie interesuje w zasadzie jedna sprawa. Czy w wydaniach specjalnych będa jeszcze jakies auta służb mundurowych takich jak Milicja, Zawodowa Straż Pożarna, Służba Więzienna, Wojskowa Służba Wewnętrzna oraz inne służby np. Łączność, Pogotowie Ratunkowe itd?

Jestem za ARO 243
Ten który się ukazał w serii to nieporozumienie
Ten właściwy (kultowy) to ten z pojedynczymi okrągłymi reflektorami z przodu, z blaszaną "paką" z wąskimi okienkami po bokach drzwi

aro-243-02.jpg

Tylko ten czerwony kolor trzeba wymienić na jakiś bardziej historyczny.
Jakie u nas jeździły, chyba beżowe i jasno zielone?

Aro243.jpg

Koledzy, PRL to nie tylko lata 80-te !!!!!

240-tka byla powszechna w latach 70-tych w nadlesnictwach.

243 i 244 (z podwojnymi reflektorami) to tez powszechny widok w latach 80-tych.

[ wiadomość edytowana przez: camilovesky dnia 2012-11-22 23:01:19 ]

A co byście powiedzieli na numer specjalny PZInż 403 Lux-Sport?
Ja wiem że to inna epoka, ale właśnie w niej miałby ten model rację bytu.

Cytat:
2012-11-22 19:33:33, sroczka7 pisze:
O przypuszczeniach, jak i o nie w pelni sprawdzonych informacjach nie bedę pisał, by u nas nie budzić niezdrowych emocji, a na innych forach by nie byc wyzywany np. od "miszczów", "dyletantów", czy np. "sraczek". (Fe, nieładnie - szczególnie, ze o nieobecnych się żle nie mówi). Pozdrawiam wszystkich, także kolegów z innych forów.

To prawda, ale Kolega nigdy sie na tych forach nie rejestrował, nie próbował wszczynać jakiejkolwiek dyskusji, a swoje informacje zamieszcza tylko wyłącznie na motonewsie. A tak się składa, że wiekszość z innych for ma korzenie na motonewsie, ale odeszła w związku z niskim poziomem merytorycznym i brakiem możliwości rozwoju samego motonewsa. Trudno miec więc pretensje do tych innych, że na informacje zamieszczane na motnewsie i próbę ich przemycania, reaguja alergicznie, a nawet bardzo ostro tłumią przejawy"motoniusowości". Byc może zbyt prewencyjnie, jednak duza liczba fantastów i marzycieli oraz wspomniany wyżej brak merytoryczności i dziecinada oraz niczemu nie służący koncert życzeń, powodują, że osoby, które przed "motoniusowatością" uciekły na inne fora, nie życzą sobie mieć podobnego bałaganu na swoim forum.

Oczywiście,Kolego, masz całkowitą rację - każdy ma prawo do własnego zdania i wystepowania na takim forum, które mu sie podoba. Ale nie jest to powód, by kogoś z innego forum, nawet nielubianego, obrażać (zresztą chyba nawet wbrew regulaminowi panującemu na danym forum). To tylko takie przypomnienie po prostu zasad savior vivre.
Niestety, po takich komentarzach nawet jak bym chciał,to nie da sie już na takim forum wystepować, a czasami nawet czytać.
Ja w każdym bądz razie nie wypowiadam sie o kolegach z innych forów po prostu dlatego, ze nie maja oni mozliwosci dalszej dyskusji.
Zresztą miedzy innymi dlatego wybrałem to forum bo tu nigdy nie spotkałem sie z negatywnymi komentarzami na temat kolegów z innych forów (choć i tam nie wszyscy sa święci).
Cóż - psy szczekają -karawana idzie dalej. I tyle w temacie.

Ja tam nie mam sobie nic do zarzucenia, jestem otwarty i zaglądam zarówno na swoje forum, jak i na motonewsa, jednak tu czasem i mi nie udaje się zachować spokoju, jak widzę posty niektórych userów. Co do traktowania gości na forum, nadal będę sie upierał, że Kolega powinien był spróbować. Tym bardziej, że i np. na motoshow jest kolega zadzior, który dostarcza pewne informacje na temat serii kultowych i nikt tam nie traktuje go niepowaznie czy wrogo-jest raczej odwrotnie. Po prostu są pewni osobnicy, którzy za swoj cel obierają zaistnienie za wszelka cenę i bombarduja fora informacjami zamieszczanymi na motonews przez Kolegę, chcac w ten głupi sposób zasłuzyc na zainteresowanie i opinię "dobrze poinformowanych", dostarczajac tanich sensacji i jako tacy po prostu sa źle postrzegani. Uważam, że gdyby Kolega sam zamieszczał te informacje na forach, pod swoim nickiem, nie musiałby obawiac się oszczerstw czy wyzwisk-co jest niestety pokłosiem zdenerwowania modów na kolejnych "sensatów" próbujacych zaistnieć na innych forach poprzez rozpowszechnianie nie swoich informacji.

Ja uważam, że Sroczka7 na tym forum sprzedał zawsze sprawdzone informacje Zawsze jak się odezwie to ma coś ciekawego do przekazania No i załatwił chyba specjalnie na moją prośbę Fiata 125p Milicyjnego he he za co dzięki raz jeszcze Sroczka Obserwując serię od kilku lat już będącą na naszym rynku (ile to już czasu upłynęło? 5 lat? - jak się mylę to poprawcie proszę) uważam, że jakiś tam minimalny wpływ mamy na jej kształt i możemy "domagać się" pewnych modeli, które chcemy widzieć w serii. Seriia chyba jest tworzona na bieżąco, a nasze propozycje są raczej brane pod uwagę Nie wiem. Mylę się?

Sroczka7 Jak możesz coś zdziałać to załatw niżej wymienione modele od DEA specjalnie dla mnie DEA by miała pełno klientów gdyby te modele sie pojawiły, a nikt nie powie, że nie są to kultowe auta PRL-u
Lista
- 125p pickup (ten z zabudową z laminatu - http://www.mclellansautomotive.com/literature/items/fiat/b21840-fiat-1968-brochure.php to nie do konca to co mam na myśli, ale brakuje mi fotki)
- Tarpan 235
- Tarpan 239d
- Nysa blaszanka,
- Nysa 501,
- Nysa 522,
- Nysa rolnicza
- Żuk A16B,
- Żuk A18
- Warszawa Furgon
- warszwa 201
- Warszawa Pocztylion
- Warszawa drezyna (dyskusyjny model, ale jednak Warszawa)
- Polonez 3d
- Syrena 101
- Syrena 102S
- 125p LUX
- Polonez 1500 (prostokątne reflektory)
W specjalnych:
- GAZ MO (taki z serialu "Przygody Psa Cywila)
- UAZ Milicja (taki z filmu "Wyjście awaryjne")
- Fiat 125p Milicyjny w kolorze białym (pełno ich było w serialu "07 zgłoś się")
- Warszawa M20 MO i sedan w wersji MO
- Nysa N59 MO (ta z filmu "Nie lubię poniedziałku")
-Fiat 125p kombi Pogotowia Ratunkowego
- Fiat 125p Straży Pożarnej
- Żuk smutek Straży Pożarnej
- Żuk Służby Więziennej (szary żuk z kogutem i napisami na drzwiach SW)
- Nysa WSW

Acha wśród Mercedesów nie powinno zabraknąć W123 kombi, który był ulubionym autkiem badylarzy

eee z tych polskich zabrakło Ci żuka izotermy, a ze specjalnych nysy lub tarpana jako pomoc drogowa oraz Warszawy M-20 pogotowie i nysy N-59 pogotowie + nysa sanitarka wojskowa. Na pewno bardziej pasują do kolekcji jak warszawa drezyna (jest wg mnie niepotrzebna), a niedawno o nich dyskutowaliśmy tutaj, więc widocznie Ci to uszło. Także dopisz jeszcze te propozycje.

[ wiadomość edytowana przez: cichy_555 dnia 2012-11-24 15:00:02 ]

co do osobówek to chyba wszystko zostało powiedziane, ale zostały ciężarówki i autobusy,,,,,skala no cóż Dea juz nas przyzwyczaiło do 1:72

Znalazłem w internecie archiwalne zdjęcie mojego miasta wykonane przez jednego z fotografów w latach 70-tych.Oprócz naszych krajowych Warszaw,Syren i Polskich Fiatów 125p można znaleźć na nim także Skodę 1000 MB,Skodę Felicję (oczywiście tą klasyczną z lat 1959-1964),a także Volkswagena Beetle,czyli popularnego u nas Garbusa.Kto się dobrze przyjrzy,ten odnajdzie te auta bez trudu

Świnoujska motoryzacja w latach 70-tych

Brak Skód w serii to naprawdę wielka strata dla całego słusznego przedsięwzięcia jakim jest KAP

Cytat:
2012-11-25 08:55:17, kadrowiec pisze:
Brak Skód w serii to naprawdę wielka strata dla całego słusznego przedsięwzięcia jakim jest KAP

Ja też mam jeszcze ciągle nadzieję,że jednak jakaś Skoda pojawi się w KAP.Jest tyle ważnych modeli tej marki,że bez nich kolekcja nie jest w pełni wartościowa.105,110,1000 MB,Octavia to tylko niektóre ze Skód które już dawno powinny dostać zielone światło i ukazać się u nas.
Z drugiej strony zupełnie nie rozumiem Czechów.My im pozwalamy wydawać na ich rynku naszą wersję kolekcji KAP,a oni żałują nam kilku modeli.Rozumiem,że Abrex chce być w pełni niezależną firmą,ale bez przesady.Handel wymienny moim zdaniem powinien być zachowany.
Swoją drogą Czesi właśnie dzięki nam mają już ponad 70 modeli w swojej kolekcji.Gdyby wydawali same Tatry i Skody,to ich kolekcja skończyłaby się już po 40 modelach
Wątpię też,w obecność naszych polskich aut na czeskich drogach w okresie PRL-u.Na archiwalnych zdjęciach w internecie przewijają się same Skody typu 1203.Nysy czy Żuka tam nie ma

Na zdjęciu to nie Felcja tylko Otavia !!!!

Felicja była otwartą wersją Octavii.

Cytat:
2012-11-25 10:54:32, przemo93 pisze:
zupełnie nie rozumiem Czechów.My im pozwalamy wydawać na ich rynku naszą wersję kolekcji KAP,a oni żałują nam kilku modeli.

Nie "MY" im pozwalamy, tylko DeAgostini, bo to nie nasza ( w sensie nie Polska ) kolekcja i Polacy mają tyle do gadania, co premier Polski w sprawie polityki zagranicznej Etiopii...A dwa, tak samo MY, jak i Czesi, Rumunii, Niemcy nie mamy Skód, bo Abrex sobie tego nie życzy...