| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2006-11-02 23:46:53 juz o tym czytałem kiedys to znalazłem, ale własnie mysle jak mówił Turboluk, ze wsadze 2 gaźniki webera 40 idf-y, a nie tego mojego jednego , albo kupie od goscia z łodzi 2 dellorta DRLA pionowe i je uturbie jakims jebitnym Garettem. pompke paliwa elektryczna mam od mitsubishi tylko musze sprawdzic jakie ciśnienie daje . Kolektory sobie wyspawam bo mam gientarke u wujasa wiec z dogieciem mam problem z głowy , tylko jeszce musze odpowiednie długosci dobrac co by predkosc spalin sie wzajemnie na róznych długosciach nie zakłócała.Co do dolotowego to jak nie znajde pod 2 gaxniki to w ostateczności tez bede musiał sam zrobić ale wolałbym orginalny , ale ten który umozliwia pozostawienie apartu zapłonowego ( z przekoszonymi kanałami dolotowymi ) w kadłubie bo sportowe wałki mam bez zebatki do napedu aparatu umieszczonego w głowicy , wiec apart musi byc w kadłubie
szukam tez obecnie czy gdzies w łodzi lub w okregu robia kute tłoki, moze z was sie ktos orientuje ??, i moze jakie to sa koszta , lizce sie ze w kole 1500-2000zł jakos bo same aluminiaki z Itali do 2.0 to 156 zł sztuke najtaniej znalazłem ![]() |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2006-11-03 10:48:04 Może wpierw zrób na jednym gaźniku i seryjnych tłokach. Założyć to wszystko to nie problem ale sprawić żeby to działało na nadcisnieniu to będzie spory kłopot. Będziesz musiał znaleść regulator paliwa od gaźnikowego samochodu z turbo |
Tical SYMPATYCZNY GOŚĆ LADA 2107 / COLT GTI Kraków | 2006-11-04 14:17:40
Ale i tak sportowe walki ci sie nie nadadza pod turbo.. |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2006-11-04 15:21:11 Heh a dlaczego nie? Nadadzą się tak samo jak do zwykłego silnika. |
Tical SYMPATYCZNY GOŚĆ LADA 2107 / COLT GTI Kraków | 2006-11-04 15:50:46 Hmm...nie wiem skad masz takie informacje ? gadalem z gosciem ktory robi sportowe walki na temat walka pod turbo..powiedzial ze walki sportowe..czyli przystosowane do doprezonych silnikow zupelnie sie nie nadaja pod turbo..zazwyczaj stosuje sie walki seryjne...a dobrac odpowiedni walek pod turbo jest naprawde ciezko. Polecam lekture ksiazki "Maximum boost" Corky'ego Bella ..mozna w niej znalezc takie zdanie "It is hard to find a turbo cam that works better than the stock item"
Wydaje mi sie ze jest to spowodowane tym ze sportowe walki maja dluzsze czasy otwarcia i zamkniecia i czesc mieszanki bedzie poprostu wydmuchiwana przez zawory wydechowe ? |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2006-11-04 15:58:48 Mam max boost w kompie nawet w oryginalnej wersji książkowej miałem długi czas. Wiesz z którego roku jest tak książka? Wałek przesunie tylko moc na wyższe obroty, tylko zmieni charakterystyke pracy silnika. Będzie większy efekt po zamontowaniu turbiny bo początkowa moc będzie większa. 1bar daje ok 85-90% zysku więc powiedzmy 185% z seryjnych 75KM będzie gorsze niż z podrasowanego silnika 100KM. Oczywiście do jazdy na codzień po mieście też bym nie pakował wałków żeby nie kręcić wysoko silnika tylko jeździć wysokim momentem nisko a mała turbina jeszcze by pomogła. No ale jak celujemy w max moc i planujemy kute tłoki to tylko wałki, zmiany w kanałach i duże turbo! |
andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2006-11-04 19:10:39 nie chciałbym nikomu podwazac zdania , ale jestem na Politechnice i na laboratoriach zęsmy sprawdzali i projektowali zarys krzywek do różnej pracy silnika , a wiec :
- wałki sportowe sa ostrzejsze ze wzgledu na potrzebe szykiegootwierania i zamykania zaworów ( twardza praca i mozliwosc szybszego scierania sie krzywek w przeciweństwie do seryjnych wałków bo maja prace paraboliczna a nie prawie linowa) - wałki sportowe przenosza moc i moment obrotowy na wyszcze predkości obrotowe,w zaleznoiści od zarysu i wysokości wzniosu krzywki - duze wzniosy krzywek powoduja koniecznosc powiekszania zaworów jak i i samych kanałów dolotowych i wylotowych - wałki sportowe a w szcególności wyczynowe o duzym końcie otwierania zaworów na wykresie kołowym powodują ze praca na jałowym biegu jest cuezka i nierówna wiec najrówniejsze predkości obrotowe biegu jałowego zaczynaja sie gdzies przecietnie od 1300obr/min ( w zalezności od dokonanych przeróbek) - i najwazniejsze wałki sportowe w 2.0 dohc wraz z 2 weberami idf i spreżarka wvolumex podnosi moc do około 215 -250 KM w zależności od przełozenia na kole pasowym volumexa ,(moc maxymalna jest przy 7500obr/min) wiec turbo jest bardzo dobrym wyjściem na wałki sportowe gdyz wiecej powietrza i mieszanki dostanie sie do cylindra bo jest dłuzszy czas otwarcia zaworów i wiekszy skok samych zaworów jedyna zeczą pod turbo to nie nalezy planowac głowic do max bo silnik musi byc odprezony , czasmi stosuje sie grube usczelki pod głowica wycinane z blach i tp... miedzianych laserówka ( wrazie pytan to do Fleszera ) !!!! pozdrawiam
|
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2006-11-05 13:15:37 Dobrze prawi chlopak. Wodki mu dac Choc nie do konca sie moge ze wszystkim zgodzic, pomijajac juz fakt czy ostrym walkiem mozna sie bardzo pociąć
Nie mam zdania czy sportowy walek uzywany w silniku doprezonym, spelni swe zsadanie z sprezarka czy nie. Zawsze slyszalem ze pod turbo najlepszy jest walek seryjny, ale wszyscy sie zgodza ze sportowe samochody z turbina na pewno maja nie seryjny walek. Uwazam ze walek pod sprezarke musi byc inaczej zrobiony niz do silnika o duzym stopniu sprezania(statycznym) Nie moge sie zgodzic ze wyczynowy walek oferuje moc na wysokich obrotach - zalezy to od jego ustawienia - mozna ten walek tak ustawic ze od 1500 do 3500 obrotow bedzie mial najwiekszy moment i duza moc, a powyzej bedzie tylko brzeczal, ale rownie dobrze mozna tak ustawic ze od 3500 obrotow albo wyzej zacznie dopiero auto jechac. Prawda jest ze na niskich obrotach czesc mieszanki po prostu ucieka bokiem(dlugie czasy otwarcia) z tad np. "kichanie" w dolot i wydech. Ale na wyzszych obrotach byc moze sprezarka spelni sie. Na koniec dodam ze na wegrzech sa ladzianki na turbinie(polecam strone dcs turbo) ktore w roznym zestawieniu(IDF, turbo blow i suck) posiadaja walki sportowe te same ktore stosowane sa w wolnossacych(tak sie nazywaja bez turbo?) silnikach rajdowych o duzym stopniu sprezania. Nie jwest to oczywiscie wyrocznia ze tak jest najlepiej - byc mzoe sie myla i na seryjnym by lepiej dzialal. A na koniec koncow dodam ze byla na wegrzech lada na volumexie z 1 dellorto bodajze i slyszalem ze duzo lepiej smigala niz wyczynowa super doprezona, short rode,m czy naweet turbo lada. I ja sam chcialbym, miec sprezarke mechaniczna. |
andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2006-11-05 21:06:31 http://www.131abarth.com/evo_ii_engine.htm, to dla ciekwaych podnoszenia pojemności w dohc |
andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2006-11-05 21:19:20
tak , prawda ze mozna sobie ustawic jak to sie chce i bedzie jałówka i zryw z niskich obrotów ,ale chodziło mi o to ze jak sie chce najwiekszy moment i moc na wyokich obrotach to wali sie jałówka na niskich ( tak błyło zawsze nawet jak sie czasy otwarcia na seryjnym wałku ustawiało) co do odprezania 2.0 dohc to polecam tłoki od forda sierry 1,8ohc o srednicy 86mm przokazji zwiekszenie popjemnosci( abarth seryjnie montował tłoki 86mm i nie miało to wplywu na osłabienie scianek cylindra i na przegrzewanie sie ) , sworzen pasuje bez problema tylko trza go na wcisk zamontować ale to nie problem bio prasy śa , ewentualne przeróbki to z samym tłokiem ( nalezy podfrezowac łezki pod zawory i zebrac ok 3mm z denka tłoka materiał ) taki fiat jeźdxi we wrocku i spisuje sie dobrze, o najwazniejsze ze tłoki w ścierze sa lzejsze to tez dobry plus na wkrecanie sie na obroty( po ewentualnych przeróbkach nie zapomnijmy oczywiście o wywarzeniu tłoków , tak aby msa była na wszusytkich jednakowa, to jest wazny plus ), a własnie jesli chodzi o uszcelke to w zupełnosci wystarcza seryjna !!!! , odprezenie uzyskujemy pod tym wzgledem iz denko tłoka jest płaskie anie pólkuliste jak w 2,0 dohc |
Pawel2107Leczna SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łęczna | 2007-01-09 10:19:28 i mam jescze pytanie jaka spreżarkebedizenajlepiej wstawic do ładnej i jakie moga byc tego kosty
|
simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2007-01-09 10:54:13
Tak bez złośliwości poradzę Ci,abyś najpierw zrobił przegląd,zanim po takim przebiegu zamontujesz turbo.Zwłaszcza do zagazowanego silnika.Bo bez tego to na bank czekają Cię nieprzyjemności.Każdy z nas,kto myślał o jakichkolwiek modyfikacjach,czy to Bastek,czy Zax najpierw remontował silnik,a potem brał się za "tuning" |
simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2007-01-09 11:33:08
W takim razie poczytaj sobie Forum.W dziale Techniczne jest watek o ładzie turbo i wypowiedzi kolegów,którzy to ustrojstwo mają.Poza tym na stronie klubowej był artykuł Bastka na temat montażu turbo do silnika samarki.Radzę poczytać i dopiero dalej pytać-kurcze,nawet nie czuję jak rymuję |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2007-01-09 12:41:41
I to ma być dobrze? Jak mi brała 0.5l/1000km to wymieniłem pierścienie i uszczelniacze ![]() |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2007-01-09 20:03:49
Nie odrobiłeś pracy domowej! Musisz poczytac troszke artykułów i relacji ludzi którzy mają z tym doświadczenie bo zakładanie turbo bez zrozumienia zasady działania wogóle uniemożlwi to uruchomienie takeigo zestawu i zdiagnozowanie nawet błachego problemu. |
andrys20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Łódź | 2007-01-09 22:52:47 podstawa turbo :
odprezenie szczelnośc na pierscieniach i na uszcelniaczach przede wszystkim tłok nie moze latać w cylindrze jak zyd po pustym sklepie i cisnienie oleju tez ma byc 5 bar jak nie to wał ci sieknie przy 6000-7000 obr jak ci turbo olej wciągnie ( gdy sie podłaczy pod czujnik oleju) szcerze uturbiac tylko na zdrowym i pewnym silniku ( czyli remont lub pzrejechane z 1000km) to moje zdanie !!!! pozdrawiam dla konstruktorów i przeszczepców :-0 w ładnych |