Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2006-11-27 13:35:25 A myślicie że ktoś poza nami zauważy różnicę.
Dawno temu bywały do carówek klapy a'la kombi. może zrób/kup coś takiego. Skoro były i jeździły znaczy że były legalne ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-11-27 14:55:37 Jeżeli przerabiasz samochód to co innego mi się wydaje niż jak przykręcasz do niego "przystawkę". Jak na pick-upa przykręcimy budę na śrubki, to się przecież nie zmienia konstrukcja samochodu? Co chciał konkretnie wykonać Maras bo jakoś mi umknęło? |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2006-11-27 14:58:26 Koot - ale nie możesz sobie ot tak przykręcić do nadwozia czegoś co nie jest przenaczone do danego pojazdu, tym bardziej na śrubki - aż sie boję pomyśleć co by się stało gdyby ta nadbudowa urwała się przy prędkości 100 km/h ![]() A Maras chciał legalnie przerobić Atu na Kombi - czyli usnąć poszycie z tylnej częsci nadwozia i założyć fabryczną nadstawkę - niestety legalnie tego nie można zrobić |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-11-27 18:01:10 ok. W dowodzie rejestracyjnym co określa rodzaj nadwozia. Z tego co pamiętam to że ejst zamknięte (albo i to nie0 i oczywiscie ilość drzwi. Kombi też ma 5... ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
steve23 Polonez Caro 1.6 GLi Grudziądz | 2006-11-27 19:15:58 czyli widze , że raczej niema możliwości zrobienia czegoś takiego legalnie . Szkoda , bo bardzo by mi na tym zależało. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-11-28 02:54:19 Nie byłbym taki pewien - to trzeba by się dokładniej przepytać w np stacji diagnostycznej. Jeśli chciałbyś dospawać kawałek dachu i boki to jest to ingerencja w konstrukcję samochodu, natomiast jeśli byłoby to demontowalne, to wtedy to jest takie "wyposażenie dodatkowe" i moim zdaniem nie powinni się czepiać. Widziałem np pick-up'a w którym ktoś przykręcił samodzielnie wykonaną budę z metalu, oraz Poloneza z nadstawką wyglądającą jak późniejszy Cargo i jakoś ich właściciele nie mieli problemów z poruszaniem się i rejestracją pojazdu. Można by zrobić coś podobnego do tego Renault na fotce poniżej.
![]() Polonez Caro kombi wygląda ślicznie i sam myślałem o takiej przeróbce (wizualizacja poniżej), bo klapa z laminatu to taki tymczasowy środek. ![]() |
profil-usunięty | 2006-11-28 10:47:05
tutaj chodz bardziej o homologację i dopuszczenie do ruchu, niż o dr. nie rozumiem tylko, czemu rozwiązanie z klapą caro combi nie wyczerpuje tematu? w caro combi jest o wiele lepszy dostęp do przestrzeni bagażowej niż w jakimkolwiek zyczajnym kombi, można zabudować przedział bagażowy uchylną kratką za tylną kanapą, zamalować tylną szybę na kolor nadwozia by nikt nie gapił się co mamy w kufrze i korzystać z całej objętości tak powstałego sześcianiku. Czemu komplikować coś, co jest tak bardzo proste? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-12-08 12:17:18 Odświeżam temat bo znalazłem dwie ciekawe fotki podobnej przeróbki.
Robregu - "klapa kombi" nie wyczerpuje tematu bo nie można np na jej dachu niczego przewieźć, nie można też takiego auta jak typowego kombiaka zapakować po brzegi a potem domknąć klapę, nie można też pod otwartą usiąść w czasie deszczu jak to robiłem nie raz w 125p K. To tylko niektóre z argumentów. A oto fotki. Jak widać auta nie miały problemu z rejestracją, podstawowa konstrukcja nadwozia jest w nich nie zmieniona i nawet jedno ma relingi na całą długość. ![]() ![]() |
hundi accent Warszawa | 2007-02-01 14:13:53 Witam Forumowiczów,
Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje możliwość przeróbki Poloneza Caro Plus (98r.) na pseudo kombi. Czy można zmienić tylną klapę i zastosować jakąś nadbudowę, która spowoduje, że dach się wydłuży i będzie pionowo opadał do zderzaka. Pozdrawiam |
jacekes Miłośnik FSO 125p Poznań | 2007-02-01 14:21:04 |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-02-01 14:29:47 Nie da sie. Wiśniowa klapa z Krakowa jest zaklepana dla mnie.
Biała - da sie. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2007-02-01 14:34:26
![]() kolega pewnie się dopiero przymierza, a do tego czasu może znowu wyzłomują jakiegoś PN w Policji do przewożenia psów to i klapa się znajdzie ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-02-01 16:42:17
OLO - mam prośbę - jak już będziesz ją miał, to opisz ją dokładniej - jak wstawione są okienka, z której wytwórni ona pochodzi, jak przykręcone ma zawiasy itd... (I najlepiej fotki wstaw) |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-02-02 06:23:17 spoko. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-02-21 01:37:59 |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2007-02-21 09:00:00 Ładnie, ładnie - kolejne "prawie kombi" będzie gotowe ![]() czekam na fotkę całości |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2007-02-21 13:20:21 A ja jestem ciekawe jak boczne szyby są wstawione i kto wyprodukował tę klapę. |
![]() Wujek-Kajtek Miłośnik FSO FSO KRAKÓW | 2007-02-22 00:56:19 Boczne szyby na silikon. Oryginalnie były na uszczelkach, ale zdaniem poprzedniego właściciela jakoś się nie spisywały.
W każdym razie klapa była od początku robiona pod okienka boczne. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-02-22 09:01:34 Szkoda zę nie dał poprzednich uszczelek. Pokombinowałbym.
Pozostaje tylko silicon. a Żeby było śmieszniejlewa i prawa szybka delikatnie sie różnią - nie widać tego ale wystarczy aby już niepasowały ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |