| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2012-09-10 15:11:30
Dla pełnego obrazu dodam że 125p ma miejsca mocowania pasów z tyłu a ich tam nie miał. Staram się czytać przepisy ze zrozumieniem i dlatego narazie pasów nie zamontowałem (choć ciagle rozważam taką ewentualność) Czy debilizm ? Pasy starego typu nie budzą mojego zaufania a powoduja tylko mój dyskomfort,do tego jazda z prędkością 60-70 km/h max. klasykiem wartym dla mnie kilka groszy (czytaj jazda nader uważna i ostrożna) nie wydaje mi się śmiercionośnym wykroczeniam. Tak czy siak,żeby nie było,każdym innym pojazdem śmigam w pasach ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2012-09-10 15:44:07 Przerabiany temat z PF 125 p rok prod 1969.Brak pasów, ale miejsca są.
I przy kontroli policyjnej nie przyjęcie mandatu. Sprawa oparła się o mądrego prawnika i dupa. Jeżeli są mocowania to pasy muszą być. Nawet jak auto wyjszło bez. Chyba, że masz przy sobie kopię homologacji z 1969 roku i jest napisane - w samochodzie PF 125 p o takim nr nadwozia w roku ..., a takim nr nadwozia - nie były zamontowane pasy bezpieczeństwa, choć producent przewidział ich punkty mocowania. Z tym, że homologacji takiej nie ma. Bo pasy były wtedy za dopłatą. |
qubek rozne z wiatrolapami ... ~Warszawa | 2012-09-10 16:55:58
Sorry, ale to bzdura. Albo prawnik dupa, albo troche zle zapamietales/zrozumiales ta historie. |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2012-09-10 17:09:42 No tutaj się akurat z Qubkiem zgodzę, bo faktycznie to raczej mało prawdopodobne, choć jak mówi autor tematu: Tu jest Polska |
kylo125 F&F MEMBER Fiat125p Lublin | 2012-09-10 20:29:30 W warszawie z 1970 roku nikt się o pasy nie pyta na przeglądzie. W firmie gdzie pracuje było kiedyś iveco z 93 roku ( w ciężarowych pasy obowiązują bodajże od 94 roku) z dziurami po pasach, które kiedyś były. Przy kontroli policja najpierw chciała się przyczepić że nie ma , ale jak zobaczyli rocznik od razu odpuścili. |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2012-09-10 22:07:33
noo toś pan Panie wymyślił,to zamontuje mojemu jeszcze łamana kolumnę kierownicy bo bezpieczniejsza,poliwęglan bo bezpieczniejszy od szkła, układ dwuobwodowy,szerokie resory i drążki oraz pasy z tyłu,brawo za podejście. W sumie to i poduszkę można by wsadzić z jakiegoś punto żeby znaczek się na kierze zgadzał. Gregor rozumiem że pasy z tyłu również należy zamontować bo są miejsca? Prawo nie działa wstecz i skoro przytoczony zapis jest jasny to nie ma potrzeby montażu pasów , choć zapewne stanowisk będzie tyle ilu się wypowie. Tak czy inaczej ślub był z przygodami , wszystkie 3 kanty sie popsuły
----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
qubek rozne z wiatrolapami ... ~Warszawa | 2012-09-10 22:15:33
... i co? Bo nie rozumiem. @ mar - Nie sluchaj ludzi, przeczytaj odpowiednie rozporzadzenie, to, ktore zacytowal Poochaty. To jest prawo, a reszta to tylko interpretacje internałtów ![]() |
bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2012-09-10 22:22:52 no to pokaz jeszcze jakieś zdjęcia fiatów ze ślubu |
Try3ek F&F Sympatyk bmw e30, mondeo ST220 Luboń | 2012-09-10 22:23:08
tak zwany kilogramowy pocieszyciel ale dzięki takim 4 gaśnicą udało mi się uratować moje 127. A co do pasów to jeżeli nie chcesz ich mieć bo masz taką możliwość to ich nie zakładaj, a myślenie ze można mieć wypadek to lepiej z domu nie wychodzić a w domu zresztą też niebezpiecznie. Przecież tym autem nie będziesz latał po 150km/h tylko spokojnie dostojnie.. tylko warto wydrukować kawałek kodeksu gdzie mówi o tym dla niedowierzających policjantów. |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2012-09-10 22:24:33 czy sztywny pas czy nie takie samo ryzyko złamania kręgosłupa, na odcinku C4,C5 Łamacze karku to łamacze karku niebezpieczne i tyle!
Chociaż jak ktoś nie będzie miał szczęścia, to i połamie na fotelu z zagłówkiem |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2012-09-10 23:28:14
Narazie mam tylko tyle , ale za jakiś czas będą profi od fotografa.
Sprawca zamieszania kuszony w ostatniej chwili przez niewiasty
Jednak drzwi do Swojego życia postanowił otworzyć Katarzynie
Przecieracze drogi
Jak mówiłem biały odmówił posłuszeństwa i trzeba było pchać W białym padł wsteczny (jak się okazało poluzowała się śruba przy wodzikach - 2min naprawy) W zielonym krawężnik rzucił się na ats'a nieco go deformująć W pomarańczowym prawdopodobnie albo krzyżak albo podpora wału (nie diagnozowałem jeszcze) ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2012-09-11 08:08:39 Super zdjęcia, genialnie to wyglądało! A fia jak to fiat, nigdy nie wiadomo kiedy się dupą do Ciebie obróci |
MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 Łódź | 2012-09-11 09:20:23
rarytasy |
Piatka F&F MEMBER PF 125p in progress :) Kraków | 2012-09-11 10:39:15 "fstyd" dwie felgi ładnie odmalowane, a dwie nie
|
gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2012-09-12 08:22:37
Co do prawnika, to dupa raczej nie jest. historii nie musiałem rozumieć, zapamiętywać, gdyż sam tego doświadczyłem. Qubek, pytanie -bo widzę, że jesteś mocno zorientowany w tym temacie. Od kiedy FIAT 125 P miał fabrycznie montowane pasy w każdym wychodzącej sztuce z fabryki ?, a nie tylko dziury i mocowania. Fiat pasów nigdy fabrycznie z tyłu nie miał. Chcesz Mar użerać się z policją, i na przeglądach to nie zakładaj. |
jacekes F&F Sympatyk 125p Poznań | 2012-09-12 09:41:37
|
pwr79 F&F MEMBER 125p Warszawa | 2012-09-12 09:47:28
Możesz się rozwinąć? |
qubek rozne z wiatrolapami ... ~Warszawa | 2012-09-12 10:17:33
Powinienem byl napisac inaczej i zastosowac liczbe mnoga. Twoja poprzednia wypowiedz to nie bzdurA, tylko bzdurY. Bledny jest nie tylko jej ogolny sens, ale tez i poszczegolne fragmenty. Poruszasz nieistotne dla sprawy kwestie historyczno-produkcyjne, ktore tyle maja do rzeczy, co przepis mojej św.p. babci na kompot z mirabelek. Na dodatek wymyslasz jakies stwory z bajki jak homogenizacja z lista wyposazenia okreslonych egzemplarzy. Problem z "użeraniem sie" z policja i na przegladach maja przede wszystkim ludzie, ktorzy jak Ty nie maja pojecia o sprawie, ale maja rzadania. Jesli znasz przepisy, problemow nie ma, ale nie dziwie sie ze nie wychodzi Ci dyskusja z policjantem, ktory sam nie musi byc orlem prawniczym, jesli probujesz go przekonac za pomoca argumentow z kosmosu. Rozmowa kury ze strusiem o lataniu. Poochaty wkleil odpowiednie fragmenty odpowiedniego rozporzadzenia. Ale dla Ciebie, jako typowego polskiego internałty w dyskusji o prawie, dalej nie bedzie to mialo znaczenia, tylko bedziesz ciagnal opowiesci jak to Cie (czy tez szwagra) ukrzywdzili zli urzednicy. Druga sprawa jest taka, ze tego typu strachy biora sie chyba z czasow, gdy podrasowany Fiat to byl po prostu tuningowy samochod, czyli cel numer jeden dla kazdego patrolu drogowki. Tyle ze mamy rok 2012 i o ile moze sa jeszcze regiony Polski, gdzie DF jest jeszcze na tyle powszechnie spotykany, ze nie wzbudza nostalgicznych uczuc u policjantow, to tu mowimy o zadbanym klasyku. Jesli takiego zatrzymaja, to w wiekszosci po to, zeby poogladac i powspominac ze "wujek tez takiego kiedys mial" a nie szukac, czego by sie tu przyczepic. To nie ryczaca rajdowka. No ale to juz argument praktyczny - pozaprawny |