| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-04-24 20:51:40 taa sprawdz zaplon jak masz wtrysk ... |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-04-26 11:10:18 Po części jest to wina instalacji gazowej ( dlaczego strzela na zakrętach? ). Na pewno sprawdź zapłon - jak masz za wczesny - będzie ci waliło w kolektor dolotowy , jak opóźniony - wylotowy ! |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-04-26 11:42:11 Reduktor zawsze jest montowany wzdłuż samochodu. Przyśpieszenia które działają na membranę są wtedy mniejsze niż wzdłużnie i pionowe. Ale przy skrętach na membranę też działają jakieś siły i z tego co opisujesz w pewnym momencie następuje znaczne zubozenie mieszanki - i co za tym idzie strzał w dolot.
Mozesz delikatnie wzbogacić mieszankę - 1/4, 1/2 obrotu wykręcić śrube regulacyjną na reduktorze. Jeśli Twoje świece i przewody nei są pierwszej młodości to także można je wymienić. Na gazie muszą być dobre i już. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2004-07-12 23:01:23 coś mi się wydaje że stopił i zapchał się kat. przyczyną było niespalone paliwo, narazie może załuż tłumik od caro albo kup uzywke na gieldzie |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-08-04 11:46:33 Czy pracuje na wolnych obrotach? Nierówno? Jeśli tak to zdejmij na próbę kable ze świec nr 2 i 3. Jeśli nic sie nie zmieni to poleciał Ci moduł zapłonowy. Narazie nic innego nie przychodzi mi do głowy. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
profil-usunięty | 2004-08-04 12:02:10 ... albo analogicznie sprawdź kable na cylindrach 1 i 4. w sumie cewki są dwie. |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-08-04 16:42:24 Pisze że do tych obrotów nie ma spadku mocy-gdyby poleciał moduł to by to poczuł pod pedałem gazu |
RX Miłośnik FSO Polshe 1.6 GLE/1.9 GLD Lublin | 2005-01-11 17:44:57 Dopisze się tutaj:
Ostatnie kilka dni mam problem z samochodem, a dokladniej z silnikiem 1,6 GLE. Wszystko zaczęło sie od lekkich strzałów w gaźnik. Podczas jazdy przy przyspieszaniu od okolo 2 tys obr zaczynają sie strzaly, im mocniej wcisne gaz tym sa intensywniejsze. Gdy utrzymuje gaz w stałym polożeniu na jakiś obrotach powiedzmy trzeci bieg 2,5 tys. obr. to nie strzela, ale nie zawsze. Przy mocnym dodaniu gazu strzela zawsze. Na wolnych obrotach silnik chodzi bardzo ładnie, wrecz idealnie (tak równiutko, że nawet szklanka wody postawiona na nim sie nie wyleje) Oczywiście dobra praca na biegu jałowym występuje przy temperaturze 90 stopni, natomiast gdy silnik jest zimny chodzi nie równo. Dodawanie gazu na biegu jałowym powoduje strzały, ale dopiero jak się mocniej "kopnie" Pojechałem więc na regulacje zapłonu i co sie okazuje zaplon ok. No to zabrałem się za sparwdzanie wszystkiego po kolei: zawory usatwione (nie klepią), zielony wymieniony, kopułka nowa, przewody WN podmieniane, moduł podmieniany, świece podmieniane, zapłon regulowany w kilku warsztatach (zawsze było ok), kompresja 1- (10); 2-(9,5); 3- (10,5); 4- (10,5). Byłem u gazowników, oni również zmierzyli kompresje i wyniki podobne do tych z pomiaru w innym warsztacie. Co ciekawe skład mieszanki jest dobry. Zdejmowaiśmy po kolei przewody ze świec na parcującym silniku (zimny) i na 1 cylindrze nie ma reakcji, ale po nagrzaniu zaczyna juz chodzic na wszystkie gary. Po tych wszsytkich czynnościach niestety , ale silnik nadal strzela. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Co sprawdzić? Gdzie szukać? |
RX Miłośnik FSO Polshe 1.6 GLE/1.9 GLD Lublin | 2005-01-12 12:50:26 Mieszanka napewno jest ok. Dzis sparwdzilem i niestety zawór wydechowy na pierwszym cylindrze nie reaguje. Laska popychacza porusza sie moze maksymalnie z 1-2 mm. Niestety to chyba wałęk rozrządu tak ja podejrzewałem na początku. |