| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-07-02 14:47:09 Ostatnio miałem problem z prawym światłem tylnym postojowym.
Mianowicie nagle w tajemniczych okolicznościach nie świeciła się tylna lampa, nie była to spalona żarówka, po obserwacji wynikło że dodanie +12V na styk powoduje świecenie się lampy i drugiej żarówki od podświetlenia tablicy, no wiec szukałem gdzie prąd uciekł. Nie bede się rozpisywał jak do tego doszedłem, ale wine za brak prądu w prawej tylnej lampie ponosił zaśniedziały i ukręcony przewód przy żarówce (prawej) od podświetlenia tablicy. Jest to zrobione tak że przy tej żarówce sądwa przewody ze sobą skręcone jeden z +12V a drugi odchodzący do tylnej lampy |
dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2006-07-02 22:31:13
Dla mnie to b. ciekawa i ważna informacja. A ja z kolei właśnie wyleczyłem mojego fiata z ledwie ćmiącego się kierunkowskazu w chwili gdy włączone są światła mijania i STOP. Też nie ma się nad czym rozpisywać ale przyczyna był przewód idący ze skrzynki bezpieczników(10) zasilający po kolei kontrolkę szyby ogrzewanej, przerywacze kontrolek ssania i hamulca, ileś kolejnych, a na końcu w(y)łacznik świateł stop i przerywacz kierunkowskazów. Teraz daje aż miło. |
Janek_125p Miłośnik FSO Fiat 125P Pavulon Team :D | 2006-08-20 21:20:04 Panowie pojawił się mały problem. A raczej dla mnie duży... Jest taka sytuacja, że jedziemy sobie na światłach mijania i nagle zaczyna sie dyskoteka. Czyli światła po prostu zapalają sie i gasną i tak w kółko. Najpierw myślałem, że to wina przekaźnika bo robił już psikusy wcześniej. Dlatego dzisiaj go wywaliłem i wstawiłem nowy. Nom i myślałem że wszystko będzie fajnie ale niestety. Znowu to samo... popoprawiałem styki wsuwki itd i dupa... A gdy na przykład światła zamieniają się w dyskotekę i przełączymy na długie wtedy wszystko się zapala mijania i długie. Gdy jee wyłączymy wtedy mijania świecą okey. I załóżmy po minucie znowu to samo. Nom kurwicy można dostać... Nie wiem z elektryki to jestem taka noga, że szok i chciałbym wiedzieć o co chodzi ktoś ma jakieś pomysły ? A dodam, że przekaźniki mam starego typu. |
berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-09-14 08:47:56 primo- najpierw się zmienia nie przełącznik a przekaźnik,. ja tez mam gle z 1994 i znajduje sie on pod kokpitem na lewo od kierownicy tam gdzie bezpieczniki.
secundo - moze zarówki ci sie spaliły i dziają tylko długie... sprawdź ładowanie czy nie jest za wysokie ... |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2006-09-14 10:14:55 To może zaczniemy od podstaw:
- żarówki (mam nadzieje że sprawdziłeś)* - bezpieczniki TUTAJ masz oznaczenia i umieszczenie bezpieczników w polonezie, sprawdź czy są dobre * - z góry uprzedzam abys się nie obrażał bo już różne rzeczy na forum się działy, dlatego też opytam o tak elementarną sprawę |
Vper PN Caro 1.6 GSI Sokoły | 2006-09-18 21:21:37 Witam,
Przez te żarówki to czasami naprawdę niezłe jaja wychodzą. Byłem kiedyś w trasie, zgasało mi światło mijania w jednym reflektorze. Na najbliższej stacji kupiłem żarówkę, wymieniam, a tu dalej nic. Przeleciałem bezpieczniki, z grubsza kostki - niby wszystko okej. Dowlokłem sią jakoś na jednej lampie do domu. Następnego dnia przekopałem pół instalacji i doszedłem do tego, że to nie ma prawa nie działać. Wpadłem więc na "genialny" pomysł, aby przełożyć żarówkę ze sprawnego reflektora. Wielkie było moje zdziwienie, kiedy ta zajarała jak głupia. Po prostu kupiona przeze mnie żarówka była walnięta. Co ja się k....wa wtedy nakląłem... Pozdrawiam vper |
mkowal1976 Stojadła | 2006-10-08 17:07:40 Witam,
Mam problem ze swiałami mijania. Po włączeniu swiateł mijania zapala się na desce rozdzielczej również kontrolka od świateł drogowych (długie), czyli wszystkie 3-y, a świateł ani mijania ani drogowych nie ma? Co może być przyczyną? MK |
automatic | 2006-10-09 08:23:16 x [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-13 08:57:38 ] |
mkowal1976 Stojadła | 2006-10-09 09:24:08 a konkretnie gdzie nie mam masy w światłach?
Kłopoty z kostką (przepalona) to mam i wiem że do wymiany. MK |
automatic | 2006-10-09 09:33:23 x [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-13 08:57:14 ] |
mkowal1976 Stojadła | 2006-10-10 09:39:46 Do automatic,
SPrawdzone, wymienione - kostki przy lampach, wypalone
MK |
Chrostek Miłośnik FSO ![]() BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2007-01-09 20:40:35 odkopuje temat,
mój problem dotyczny braku świateł mijania, z ranka przestawiałem samochód pod robotą i już świateł nie było, myślę sobie zgineły dwa- to może sie przekaznik zwiesił, puknołem w przekaznik i światła wróciły, a teraz mam problem bo to juz nie pomaga i świateł nie ma, wymieniłem przekaznik na nowy, podobnie jak i ten stary "pstryka" po przełączeniu przycisku w położenie świateł mijania, bezpieczniki są całe, każda lampa mijania ma swój bezpiecznik więc to chyba nie możliwe żeby sie dwa na raz spaliły?, wyjmowałem je, ruszałem nimi, i nic, co jeszcze sprawdzić? nie nawidze elektryki |
adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2007-01-09 21:38:14 Zimne luty moze gdzies... Ja ostatnio tak mialem w PN Plusie - w APE (tfuj) zrobily sie 2 zimne luty wlasnie na mijania... Na poczatku kopanie tez pomagalo |
Chrostek Miłośnik FSO ![]() BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2007-01-10 16:57:31 fajnie Adam że chociaż Ty odpisałeś, znalazłem usterke, nie łaczyła wsuwka w kostce od przekaznika, dzięki |
pib84 fiat 125p 73/opelrek ... gorzow wlkp | 2007-01-10 18:09:31 witam panowie nie wiem co sie dzieje do wczoraj moje swiatla swiecily teraz jedno mijania nie swieci ciekawe jest to ze jak zapalam dlugie to swieca wszystkie 4 o co moze chodzic |
GRZALA Miłośnik FSO sej, volvo 850, CIECHANÓW | 2007-01-10 18:11:56 pewnie dlatego, że zapala Ci się włókno od "długich" - a nie prościej zamiast pisać na forum - sprawdzić i wymienić żarówkę |
pib84 fiat 125p 73/opelrek ... gorzow wlkp | 2007-01-10 21:48:13
witam juz sie dowiedzialem co i jak przepraszam ze nie mialem tej swiadomosci ze te zarowki sa dwuwloknowe ale bylem przekonany ze nie sa i dlatego mnie to tak dziwilo myslalem ze jakis przekaznik jeszce raz przepraszam ze osmielam sie zasmiecac forum i zawracac szcowne glowy o ja maluczki...............................sic |
![]() milu Polonez 1.6 GLi Łódź | 2007-01-16 23:55:01 wczoraj pojechałem do sklepu wszystko było ok, potem odpalam poldka a na desce świecą się kontrolki od długich i mijania, niestety w kloszach działały tylko światła pozycyjne, po poruszniu kabelkami w okolicy kostki zaczeło działać lewe światło, prawe niestety nie chciało, w czasie jazdy śmierdziało palonymi przewodami, po dojechaniu na miejsce okazało się że kopci się z kostki przy żarówce, odłączyłem ale prawe nadal nie działa, jutro wymienię obie kostki, może to coś pomoże |