| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Yoshi81 523I Łódź | 2004-11-17 15:45:11 fotki,fotki |
![]() kowalma Polnez Caro Częstochowa | 2004-11-17 15:57:42 Stercia 1.8 wyglada z zewnatrz jak zwkyle 1.6 OHV |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-11-17 17:32:53
A jak wygląda pod maską? Są jakieś różnice? |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-17 19:48:34
Pewnie żadne - tak jak i w środku ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
xyz1qwered volkswagen Pabianice | 2004-12-04 18:18:27 DOHC lepsze. |
Yoshi81 523I Łódź | 2004-12-04 18:46:33 Rover rules |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-12-04 19:48:00
Fakt nie ma to jak roverek |
![]() Ziaro Seicento, BMW E-34 5 ... Sosnowiec | 2004-12-04 19:55:01 Jak pracowałem w serwisie Daewoo-fso w Będzinie wysłali mnie na 2 tygodnie do Warszawy na szkolenie, na obsługę Nubiry , Lanosa i matiza. Jeden z gości którzy prowadzili to szkolenie mówił że jeżdzą już polonezy z silnikami 1.6 od Lanosa. To było w 2000r. wtedy też przywieżli pierwszą Tacumę do Fso. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2004-12-04 21:40:27 Jakiś czas temu miałem okazję porozmawiać sobie ze Sterciem (pozdrawiam z tego miejsca) o tym jego dziwolągu pod maską. I z tego co się dowiedziałem to pod maską, wg pamięci Stercia, w silniku drzemią tłoki o średnicy, jak podejrzewałem, 82 mm. Najprawdopodobniej marki Opel, model jemu nie znany, ale jeśli to coś ze współczesnych modeli to może być tylko tłok astry 1.8 GSI. Nominalnie ma jak wcześniej wspomniałem 81,6 mm, a w przypadku sterciowego silnika, w trakcie remontu były najprawdopodobniej zakładane nadwymiarowe +0,4 mm czyli stąd owe 82 mm. Wg mnie nie mogło się obejść bez przynajmniej zrobienia podcięć pod zawory polskiego silnika, ale jak tam było naprawdę – niestety Sterciu nie był w stanie mi nic pewnego powiedzieć. Czyli nomen omen pojemność 1.8 to mrzonki ściętej głowy, bo nie wierzę, żeby specjalnie do kilku silników był konstruowany wał i większym wykorbieniu, ale w 1.7 ohv jak najbardziej jestem w stanie uwierzyć Poza tym sam swego czasu szukałem właśnie do polskiego silnika większych tłoków od 80 mm i... znalazłem; co prawda nie z katalogu Opla, ale z pospolitego modelu Forda (ścierka i eskort 1.6 – 81,3 mm nominał, dostępne nadwymiary +0,5 mm i 1,0 mm) , i jestem pewien, że gdybym się na to porwał, to takie tłoki po pewnej przeróbce (z płaskiego denka, tłoka wyższego od polskiego, wyrzeźbić garb i wyfrezować materiał pod zaworami ssącymi, pasowanie na fordowski sworzeń o większej średnicy idealnie pasujący na wcisk w główkę seryjnego korbowodu po usunięciu tulejki) bym bez problemów upchnął w blok seryjnej ohafałki.
Jak więc widać, fabryczne 1.6 to jeszcze nie koniec możliwości rozwiercenia, jak to mity głoszą. Jedna uwaga – zabawę (jeśli znajdzie się taki szaleniec |
Lajka Miłośnik FSO Trzy sputniki Wroclaw | 2004-12-06 12:05:27 Widze że PTK się tutaj zaczeło przenosić. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2004-12-06 22:16:45
Retoryczne pytanie... odpowiadając - będzie to wprost proporcjonalne do intelektu mózgownicy jego właściciela...
Tego nikt Ci nie zagwarantuje - rozwiert +~2mm to dość sporo, i znacznie więcej niż to fabryka przewiduje (+0,8mm) , zawsze jest ryzyko ukazania się skaz odlewniczych, niemniej jednak, skoro dopuszczalne jest tulejowanie seryjnego silnika 1.6, co oznacza rozwiercenie cylindrów pod tuleje na wymiar ~84 mm, to rozwiercenie pod tłoki ~82mm jest możliwe, choć w każdym przypadku ryzykowne i może się nie udać. W każdym razie jak operacja wytaczania i szlifu kadłuba się powiedzie ("udadzą się" gładzie) , to można taki silnik składać do kupy i poczym powinien zacząć jeździć. Jeśli po jakimś czasie okaże się, że wszystko w porząsiu, to znak że blok, poddany rozwierceniu, został przez fabrykę dobrze wykonany i nie popękały w nim cylindry, czyli będzie dalej żył. Oto całe ryzyko tej zabawy. Ale nie popadając w skrajny pesymizm, pierwsze silniki 1.6, również były taką metodą wykonywane, bo z cylindra o średnicy 77mm wybierano materiału na 1,5mm po obwodzie (to dość sporo) , co dawało, jak wiadomo 80mm, więc o bite 3mm więcej (a my rozważany o 2mm). I jakoś te silniki potem jeździły. Ponadto ludkowie, posiadający silnik 1.5, w trakcie remontu również bez specjalnych kłopotów montują w nich tłoki od 1.6. Osobiście nie miałbym żadnego stracha przed rozwiertem swojego 1.6 na 1.7, tylko aktualnie nie widzę sensu się na to porywać. Jakby mi się motor już kończył i wymagał nowych nadwymiarowych tłoków, to wtedy bym o tym ewentualnie myślał. Bo z samego, w sumie niewielkiego, zwiększenia pojemności zyski z tego raczej marne - może kilka sztuk szkap przybędzie do stada, które może trochę lepiej pociągną wóz na niskich... eee przy truchciku Inaczej jednak mogłaby wyglądać sprawa tej modyfikacji, gdy w parze z nią idą inne, jak np. modyfikacja głowicy (powiększenie kanałów, zastosowanie większych zaworów) , odchudzenie korb i zamachu oraz dobry wałek rozrządu - wtedy sens tej operacji byłby nieporównywalnie większy... a tak? "Nie widać [będzie specjalnej] różnicy".
Ehhh... Cyneq, za dużo by Ci tłumaczyć |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-12-06 22:25:11 Mam prostą receptę na silnik 1.7...
Bierzemy silnik Łady 1.7 i montujemy |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2004-12-06 22:52:36 a można tak rozwiercić, żeby zmienić liczbę cylindrów, bo bardzo chciałbym mieć rzędową szóstkę. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-12-06 23:05:48 Leon cóż prostszego?Fiat 1800/2100.
Silnik DF z dołożynymi dwoma garami,moze być? |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-12-06 23:09:47 miód! 50% zaworów wiecej do ustawiania, 50% wiecej świec do wymiany, 50% większe spalanie... ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-12-06 23:11:34 Tak OLO,grunt żeby plusy nie przesłoniły nam minusów |