| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2008-06-16 23:47:59 Panewki to na bank nie są - sprawdzone i są ok.
Klawitura też była regenerowana( a raczej dobrane koniki z najmniejszym luzem na wałku. Pozostaje tylko ten nieszczęsny wałek rozrządu. Do chwili kiedy silnik się nie zagrzeje ciśnienie jest miodzio, w miarę wzrostu temperatury ciśnienie spada a przy 100 st. jest już poniżej wartości podanej przez ksiązkę 2,5...3 bar (2,5...3 kG/cm2) u mnie jest wtedy ledwo 1,4 kG/cm2. |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2008-06-17 00:06:20 Ktoś tu wspomniał o szlifie wału, dobrym drogim oleju a potem o rysach na wale. Wszystko to nie wina oleju a niechlujnego wymycia wału z opilków po szlifie. Niechaj nikt mi nie mówi, że zrobił to w garazu bo to wrecz nie wykonalne chociazby w faktu, że zaułków tam co nie miara a wiórki sa zabójcze;/ Ja silnik ostatnio poskładałem dośc mocny z filtrem oleju z pełnym przepływem i nie martwię się o syf;] Poprzedni po 2000tkm nie miał ani ryski;]
Natomiast ubytki ciśnienia oleju po rozgrzaniu to najczęściej (zaznaczam najczęsciej) wina luzu na styku blok - wałek nierządu..... |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2008-06-17 00:20:44
Czy tulejowanie lub wymiana bloku na inny to jedyne rozwiązanie w tym momencie? Może isnieje jakieś druciarskie rozwiązanie żeby ten silnik pobanglał jeszcze troszkę zanim poskładam następny bo w tym nie chce mi się już grzebać a nie chciał bym też opuścić żadnej imprezy w moim regionie a najlepiej jeszcze by było zawitać na jakiejś imprezie na śląsku |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2008-07-07 10:00:04 Czy luz 0,10 mm wałka w otworze może mieć duży wpływ na zmniejszenie ciśnienia oleju?
Wałek jest o jakieś 0,10mm mniejszy niż otwór w bloku od strony rozrządu. Książka podaje górną granicę jako coś koło 0,07mm. Blok napewno ok bo jest nowy i inne wałki leżą w nim dobrze. |
jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2008-07-07 12:18:16 no generalnie przekraczasz gorna granice prawie o polowe maks wartosci wiec nie spodziewal bym sie dobrego cisnienia - albo tulejujesz albo walek (napawasz?) zmieniasz. |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2008-07-09 08:52:41 jak blok masz nowy to pewnie wina lezy po stronie walka. nie wiem czemu sie tak boisz teg otulejowania.w kraku to kosztuje 60 zeta...a spokój na dlugo |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2008-07-09 09:05:24 Kolega Kylo w swoim dohcu - nakładał na wałki nierządu chrom i je dotaczał, żeby spasować do głowiczek - może to jest rozwiązanie dla Ciebie |
oprawca_1978 Polonez Warszawa | 2008-07-09 09:11:31
Słuszna metoda. Tylko kto i gdzie będzie umiał chrom położyć. Trza by do jakiejś porządnej galwanizerni się udać. Albo wymienić wałeczek na nowy, tudzież jego łożyska w bloku (głowicy) tuejować i potem rozwiercać na taką średniczkę, żeby wyjść na odpowiednie luzy z wałkiem. Kiedyś, jak nie było jeszcze cienkościennych panewek bimetalicznych, tylko wylewane ołowiem czy innym stopem, to się panewki ręcznie skrobało. To była sztuka! |
34 F&F Sympatyk fiat 126 opole | 2008-07-09 17:48:45
No własnie chcę nowy wałek ale na 555 Kałuża karze czekać miesiąc
A Rewar nie robi jakiegoś podobnego wałka do Kałuzy? |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2008-07-15 13:42:41
BIMET Gdańsk.... |
pukiel Fiat 126p Kraków | 2009-05-06 12:08:46 nadeszła pora na odgrzanie kotleta...
Witam W moim malcu lekko daje w dupę ciśnienie oleju ale sytuacja w których zapala się kontrolka zbyt niskiego ciśnienia są dla mnie dość dziwne... ogólnie wszystko wygląda jak najbardziej w porządku, po odpaleniu kontrolka od razu gaśnie i podczas normalniej jazdy się nie zapala, problem pojawia się przy ostrym braniu zakrętów, nawrotach, mocnych dohamowaniach, i wygląda tak że zapala się lampka i świeci się aż nie wyłączę silnika i nie uruchomię go znów. Może ktoś jest w stanie rozkminić przyczynę bo ja już nie mam pomysłów. Pozdrawiam |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2009-05-06 12:20:34 przyczyna jest dosc banalna: odpływa Ci olej i smok zasysa powietrze. albo masz niski poziom oleju, albo powinienes zmienic miskę na taką z przegrodami. |
pukiel Fiat 126p Kraków | 2009-05-06 16:00:18
Na zbyt niski poziom oleju padło moje pierwsze podejrzenie więc zalałem nawet ponad max i nic się nie zmieniło. Czy to możliwe żeby aż tyle(ponad max) oleju uciekło z pod smoka? a nawet jakby uciekło to po powrocie oleju na swoje miejsce smok powinien go elegancko zassać a faktem jest ciśnienia nie ma aż do momentu zgaszenia i ponownego odpalenia silnika. Pozdrawiam |
shabat był niebieski Fiat 1 ... Wrocław | 2011-11-03 20:01:30 Pobawię się w archeologa, ale już nie mam siły samemu walczyć.
Mam problem z zanikającym w czasie jazdy ciśnieniem oleju. Po odpaleniu zimnego silnika ciśnienie oleju też nie jest rewelacyjne - nieco ponad 2 bary, gdzie książkowo powinno być pomiędzy 2,5 a 3. W trakcie jazdy i to jak narazie nie aż tak ciężkiej spada do 1-1,5 bara. Z rzeczy zrobionych w ciągu ostatniego miesiąca aby zniwelować problem można zrobić niemałą listę: - wstawiona tulejka w blok i zeszlifowany wałek - zeszlifowana przednia powierzchnia wałka, na której siedzi duże koło rozrządu, i do której dolega głowiczka pompy oleju (ze względu na wżery, które się tam porobiły nie wiadomo ską) - zmieniona na nową pompa oleju - zmienione półpanewki korbowodowe - zmienione pierścienie Żeby była jasność - panewki główne wału wyglądają ok i broki nie wyskoczyły z wału, uszczelka pod smokiem też jest. Aktualnie na dotarciu jest zalany olejem Millersa, na którym wcześniej jeździł bez problemu. W silniku siedzi wałek Ireco 5, czyli nieco wyższy niż 555, głowica ścięta 3,5mm z zaworami od silnika C20NE Opla , tłoki z podfrezowaniami na zawory, bardzo lekki zamach. Przy okazji w okolicach 4 tysięcy obrotów słychać tak jakby laski popychaczy obijały się o osłony - nie wiem czy mam to interpretować jako stukowe ? Laski popychaczy są skrócone o około 2mm, a osłony o 3mm. W gaźniku dysza paliwa z tego co pamiętam 125 albo i większa, więc paliwa nie powinno mu brakować. [ wiadomość edytowana przez: shabat dnia 2011-11-03 20:03:59 ] |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2011-11-04 07:49:20 Przyjrzyj się uważnie rurce doprowadzającej olej do głowicy - może być pęknięta, zagięta, przeciekać dośc poważnie, a z zewnątrz tego nie zobaczysz bo jest pod osłoną |
mateuszc F&F MEMBER 126p / FaltDach / Bo ... k-ów | 2011-11-04 10:55:27 sprawdz czy napęd pompy oleju w wałku się nie kręci , miałem to samo , ciśnienie po odpaleniu długo sie świeciło , czasem mrugło na rozgrzanym , az w końcu zaświeciło i nie zgasło,
zdejmij dekiel rozrządu i dużym śrubokrętem poruszaj na boki , możesz wyjąć wałek i go zagrzać. |
shabat był niebieski Fiat 1 ... Wrocław | 2011-11-04 16:55:21 Rurkę zaraz sprawdzę - była skrócona, ale może za mało. Natomiast o co Ci chodzi dokładnie Mateusz ? - o napęd pompy oleju w samym wałku ? Że się rozsypał ? I co mam rozumieć przez "możesz wyjąć wałek i go zagrzać. " ? |
KordosMichal Wadowice | 2011-11-04 17:25:32 Może za dużo skróciłeś rurkę od smarowania klawiatury. |