Przyciemnianie szyb - ściema - Strona 4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
włanie piecowe przyciemnianie to nie naklejanie foli,a co do przepisów to tak można tylko przyciemnić przednie boczne 30%,ale gadałem z kolesiami i przyciemnią mi przód troszke słabiej niż tylnie a wpiszą ze są przyciemnione tylko 30% a nie zazsze pały maja mierniki wiąc mogą mi naskoczyć,a przegląd to da sie bez problemu załatwić,a pozatym już chyba od 3lat mnie policja nie zatrzymała hehe więc jak raz zatrzymią i zabiorą dowód to jedyny kosz na przegladzie to 20zł za usterke i 20 za dobre chęci diognosty(wiem bo kumplowi zalatwiałem a miał folią na fulla przyciemniony przód i tył hehe)

w taki sposób to wszystko u nas można

Cytat:
2006-03-14 21:34:47, SIEKO pisze:
włanie piecowe przyciemnianie to nie naklejanie foli,a co do przepisów to tak można tylko przyciemnić przednie boczne 30%,ale gadałem z kolesiami i przyciemnią mi przód troszke słabiej niż tylnie a wpiszą ze są przyciemnione tylko 30% a nie zazsze pały maja mierniki wiąc mogą mi naskoczyć,a przegląd to da sie bez problemu załatwić,a pozatym już chyba od 3lat mnie policja nie zatrzymała hehe więc jak raz zatrzymią i zabiorą dowód to jedyny kosz na przegladzie to 20zł za usterke i 20 za dobre chęci diognosty(wiem bo kumplowi zalatwiałem a miał folią na fulla przyciemniony przód i tył hehe)

Kolega chyba z jakiejś mafii "pszenno-buraczanej"

Myślę że jak Ci zabiorą dowód to bez mandaciku się nie obejdzie. A jak diagnosta "nie weźmie" albo w razie wypadku sprawdzą Ci szybki to Pan szanowny "ściemniacz" będzie miał się z czego spowiadać...

No a jak już kiedyś panowie policjanci będą mieli przyjemność Cię zatrzymać i czepną się szybek to spróbuj podejścia "możecie mi naskoczyć"- to naprawdę działa

mi opowiadał gościu który przyciemniał moje szybki że zna taki przypadek że facetowi przyciemniał szybki również przednie boczne facet pojechał gdzieś w trase zatrzymali go chłopaki trafił na bardzo upierdliwych zabrali dowód dostał mandat i jeszcze odcholowali mu auto na parking koszta tego wszystkiego masakryczne na szczęście to jednostkowy przypadek

Za przyciemnione przednie szyby mogą tylko zabrać dowód za nieprawidłowy stan techniczny pojazdu,nie mają podstaw prawnych żeby dać mandat.Od razu takiemu bym powiedział żeby kierował wniosek do grodzkiego, zresztą kiedyś już miałem taki przypadek że chciał mi w zime dać mandat za to że z zaketu wylecialem bokiem,powiedziałme żeby do grodzkiego kierował sprawe.Pomarudził,pobluźnił i od mandatu odstąpił.
nasza drogówka to wielkie cwaniaki(wogóle policja).Myślą że jak mają odznaka to im wszystko wolno,ehh...

dzś przyciemniłem szybki ale nie piecowo tylko folią,dlatego że koles chciał za piecowe 1700zł,powiedziałem ze niech sie w łep walnie,olałem go i pojechałem do tej firmy: http://www.przyciemnianie.pl/html/folie.html ,naprawdę polecam koleś się naprawde stara i daje 5lat gwarancji,ja płaciłem za całość czyli przud i tył tylko 400zł

Witam,

muszę dorzucic swoje pięć groszy bo dyskusja na temat przyciemniania folią przednich szyb skoncentrowała sie na zagadnieniu wolno czy nie i jak zrobić przegląd, ewentualnie ściemnić policję.

Nikt natomiast nie poruszył wątku bezpieczeństwa. Ja jestem przeciwnikiem foliowania przednich szyb ponieważ w razie wypadku i zablokowania drzwi, szybę rozwalić można najprostrzymi narzędziami zarówno od wewnątrz jak i z zewnątrz. Wystarczy przydrożny kamień, a nawet mocne uderzenie pięścią. Szyba pokryta folią zachowuje się prawie jak szkło VSG. Kilka minut na wibicie takiej szyby może kosztować życie.

Pzdr. i mam nadzieję, że nikt nie będzie z nas w takiej sytuacji.

Cytat:
2006-03-17 22:00:40, Aachener pisze:
Witam, muszę dorzucic swoje pięć groszy bo dyskusja na temat przyciemniania folią przednich szyb skoncentrowała sie na zagadnieniu wolno czy nie i jak zrobić przegląd, ewentualnie ściemnić policję. Nikt natomiast nie poruszył wątku bezpieczeństwa. Ja jestem przeciwnikiem foliowania przednich szyb ponieważ w razie wypadku i zablokowania drzwi, szybę rozwalić można najprostrzymi narzędziami zarówno od wewnątrz jak i z zewnątrz. Wystarczy przydrożny kamień, a nawet mocne uderzenie pięścią. Szyba pokryta folią zachowuje się prawie jak szkło VSG. Kilka minut na wibicie takiej szyby może kosztować życie. Pzdr. i mam nadzieję, że nikt nie będzie z nas w takiej sytuacji.

A widział kolega jak zachowuje się wybita szyba oklejona folią? Bo ja widziałem i przy wybiciu folia rozrywa się na dwa kawałki i się rozchodzi na boki pod ciężarem szyby.Przecież nie oklejasz szyb folią antywłamaniową.Mówisz/piszesz teraz jak typowy przedstawiciel Ruchu Drogowego, który z folią nie miał styczności i doczynienia.
A jak zachowuje się wybita szyba nieoklejona folią?
Kiedyś spotkał się kumpel z takim co wyprzedzał na 3 jadąc z naprzeciwka,spotkali się lewymi lusterkami,efekt taki że kolega musiał z opatrunkami na twarzy przez tydzień chodzić, bo tak go ta szyba załatwiła, dobrze że w oko nie dostał bo wtedy byłoby niewesoło.
Także prosze...

Z jednym masz stuprocentową rację: nigdy nie widziałem szyby samochodowej oklejonej folią po wybiciu. Ale widziałe mnóstwo innych szyb ESG oklejonych różnymi foliami (niekoniecznie przeciwłamaniowymi) i prób ich rozbicia. Oczywiście pękały w końcu wszystkie. Ale mi nie chodzi o to jak zachowuje się szyba po rozbiciu i w jaki sposób pęka i na ile kawałków folia, ale o to, że TRUDNIEJ (czytaj "trwa to dłużej) ją rozbić.

no to teraz beka
czy wiecie w nowych autach szyby przezdnie nie sa juz hartowane tylko pomiedzy dwie płaszczyzny sklejonego szkła jest wklejona folia. Wiec jak sie jeszcze dofoljje przednia szyba to nic praktycznie przez nia nie widac i gdzie tu bezpieczeństwo???????

W prxedniej szybie jest folia, której zadaniem jest nierozpadanie się szyby na kawałki (fachowa nazwa szkła VSG). NIe ogranicza ona w żaden sposób przepuszczalności światła.

Ej,a czy ktos z was ma piecowo przyciemnione szyby w przednich drzwiach,lub kazda inna metoda ze swiskiem i wpisem do dowodu osobistego? Chcialbym zobaczyc taki papierek jak wyglada z atestem tego instytutu od szkla w Krakowie.

Ja mam przyciemnone folią. Wpisu w dowodzie osobistym nie mam, ale dostałem świstek który wożę ze sobą. Wygląda on tak (na odwrocie pieczątka zakładu z podpisem fachmana):

Myślę, że i tak ten papierek może się przydać jedynie gdy natura przydusi a nie będzie chusteczek pod ręką . Szybowiec uprzedzał mnie, że jak policjant będzie chciał to i tak się przyczepi, obojętnie jak wymyślnej metody byś nie użył. Mimo wszystko się zdecydowałem, na własną odpowiedzialność.

witam 2 dni temu przyciemniłem szybki hehe tak jak napisałem wczesniej,a tu dzisiaj mnie pały dorwały i lipa dowodzik zabrany hehe miałem z przoodu 10%przepustowości swiatła,oczywiście szybek nie zdarłem,a w poniedziałem musze po dowodzik jechac,a co do piecowego przyciemnienia szyb przednich bocznych to wygąda tak ze prawie nie nidać że są przyciemnione bo ja własnie tak mam i dlatego jesze auto oklejiłem folią,a tak pozatym to pały dostały odgórny nakaz wyłapania tych co maja szybki ciemne z przodu tak powiedział szanowny pan policjant hehe

Hey,na jednym z forum tuningowym,kolesie klubowo wyslali przednie szyby do Zielonej Gory w celu przyciemnienia piecowo i w wiekszej ilosci taniej ich to wynioslo. Samo piecowanie trwa okolo 10 godzin. Z kurierem kwestia okolo 4 dni i mamy swiety spokoj. Ja bede jezdzil do tego "pierwszego razu" Potem zerwe i wysle tylko przednie szyby do zrobienia. Co wy na to,aby sie skrzyknac i pod haslem bestiales oddac wieksza partie szyb do piecowania?

ale pierw se zobacz jak tygląda taka szyba,panietaj ze mósi przepuszczać min 70%światła bo inaczej żaden atest ci nic nieda,ja mam piecowo z przodu ale to mało więc dałem folie

Szanowni klubowicze.
Czytałem dzisiaj post dotyczący przyciemniania szyb. Mam kolegę w drogówce i z nim skonsultowałem swe obawy. Powiedział, iż: Przedniej szyby nie wolno przyciemniać ani folią ani zadymianiem ( piecowo) natomiast przednie i tylne boczne tak, ale pod warunkiem uzyskania certyfikatu od warsztatu, który będzie to robił dotyczy to zarówno oklejania jak i przyciemniania piecowego. W przeciwnym razie zabiorą dowód rejestracyjny. Za parę dni podam namiary na warsztat we Wrocławiu, który wystawia certyfikaty i robi to w miarę tanio.
Pozdrawiam Mariusz

W Rudzie Śląskiej jest warsztat, gdzie całą Omege B (tylna i wszystkie boczne) przyciemnia za 350 zeta.
Kumpel wyciemnil Bmw 5 i nawet nie ma sie do czego przyczepić.
Jade tam ze swoja w przyszlym tygodniu
Jak zrobia wrzuce foty.gdyby ktos byl zainteresowany moge dac namiary.
Pozdr.

Cytat:
2006-03-18 16:23:12, SIEKO pisze:
ale pierw se zobacz jak tygląda taka szyba,panietaj ze mósi przepuszczać min 70%światła bo inaczej żaden atest ci nic nieda,ja mam piecowo z przodu ale to mało więc dałem folie

panowie a ktora z waszych szybek ma 100% przepuszczalnosci swiatla ?
kazda szyba czy to zielona czy to jakas inna ma obnizona przepuszcalnosc swiatla na poziom ktory jest standartem w przepisach dopuszczania w roznych krajach czyli ok 20-25 %
spowodowane jest to tym
1) warunkami technologicznymi ( cena materialu z 100% przepuszczalnosci jesli taki jest wogole )
2) komfortem kierowcow i nie tylko ( mniejsze nagrzewanie auta )
3) delikatne sciemnienie a wiele ladniejszy wyglad ( czyli nic innego jak marketing)

O.K Tak jak obiecałem podaję numer telefonu do Gościa, który robi przyciemnianie szyb w autkach tanio i podobno daje certyfikaty. Gość nazywa się Tomek 504-279-776 cały interes ma we WROCŁAWIU.
Pozdrawiam wszystkich Mariusz