Światła STOP w blendzie - Strona 4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dołączyłem do szczęśliwego grona posiadaczy stopów w blendzie, jednak kwestia 10 cm odstępu od przeciwmgłowych nie dawała mi spokoju. Nie bardzo mi sie chce wierzyć, że właściwe podmioty wgłębiają się aż w takie szczególiki.

Zastanawiałem się czy ktoś zrobił te dodatkowe stopy tak aby być jednocześnie w zgodzie z przepisami.
Więc wymyśliłem hm dodatkowy przekaźnik, który w stanie "spoczynku" bedzie pośredniczył na drodze zasilania stopów w blendzie. Natomiast w momencie włączenia tylnych przeciwmgłowych zadziała, odłączając dodatkowe stopy. Przekaźnik bedzie brał swój "impuls" do działania gdzieś z okolic przewodów plusowych świateł przewiwmgłowych. Częstotliwość wykorzystywania tego przekaźnika pewnie będzie marna. Ale chyba było by to lepsze rozwiązanie niź nerwowe wykręcanie żarówek czy odłączanie przewodów itp.

Proszę więc o opinie i czy ktoś zastosował może takie lub podobne rozwiązanie.

Cytat:
2007-08-03 23:28:31, DarSKG pisze:
Dołączyłem do szczęśliwego grona posiadaczy stopów w blendzie, jednak kwestia 10 cm odstępu od przeciwmgłowych nie dawała mi spokoju...

Muszę być naprawdę niezwykle cholernie zmęczony /co jest niestety zgodne ze stanem faktycznym /
...bo nie bardzo jarzę co masz na myśli....(cholera...może ja nie jeżdżem Espero?? )...

To może ja poproszem o jakieś foto Twoi blendy....bo może tu jest bies podgrzewany ?

Cytat:
2007-08-03 23:56:29, bogdan1 pisze:
Muszę być naprawdę niezwykle cholernie zmęczony /co jest niestety zgodne ze stanem faktycznym / ...bo nie bardzo jarzę co masz na myśli....(cholera...może ja nie jeżdżem Espero?? )... To może ja poproszem o jakieś foto Twoi blendy....bo może tu jest bies podgrzewany ?

bodzio..wyspij sie..koledze chodzi o to ze przepisy mowia ze swiatla stopu musza byc co najmniej 10cm od przeciwmgielnych..jesli sa stopy w blendzie to przepis nie jest spelniony wiec wymyslil ze jak wlacza przeciwmgielne to mu sie stopy w blendzie nie swieca..proste i logiczne...ale..jesli jest 3 stop..w spoilerze czy na polce tylnej to juz tez jest neizgodne z przepisami bo nie moze byc 5 swiatel stop

Cytat:
2007-08-04 00:08:40, qbaj pisze:
bodzio..wyspij sie..koledze chodzi o to ze przepisy mowia ze swiatla stopu musza byc co najmniej 10cm od przeciwmgielnych..jesli sa stopy w blendzie to przepis nie jest spelniony wiec wymyslil ze jak wlacza przeciwmgielne to mu sie stopy w blendzie nie swieca..proste i logiczne...ale..jesli jest 3 stop..w spoilerze czy na polce tylnej to juz tez jest neizgodne z przepisami bo nie moze byc 5 swiatel stop

Dzięki Qbaj... ....już myślałem że nie żyję ale NIE!...ja po prostu , nawet przy pełnej umysłu przytomności nie wpadł bym na to że ktoś może się sugerować takim durnym przepisem.... ...

nooo gratulujemy Koledze pomysłowości i dosłowności....jesio takiego delikwenta na forumie (chyba) nie było

Powodzonka

A ja kiedyś zastanawiałem się nad takim czymś w blendzie co by wyświetlało napisy. Np. podczas hamowania napis STOP; ktoś ustąpił Ci miejsca to włączasz THANKS. Na konsoli środkowej można by umieścić panel z przyciskami . Może komuś spodoba się pomysł to chętnie zobaczę efekt, no chyba, że już ktoś takie coś ma.

Cytat:
2007-08-05 14:05:29, Buyek pisze:
A ja kiedyś zastanawiałem się nad takim czymś w blendzie co by wyświetlało napisy. Np. podczas hamowania napis STOP; ktoś ustąpił Ci miejsca to włączasz THANKS. Na konsoli środkowej można by umieścić panel z przyciskami . Może komuś spodoba się pomysł to chętnie zobaczę efekt, no chyba, że już ktoś takie coś ma.

łojezuuuuuuu

i może jeszcze napis FUCK YOU wyświetlany komuś, kto długimi zgania cię z lewego pasa

Sorki, ale NMSP

Cytat:
2007-08-05 14:13:17, SlawekH pisze:
i może jeszcze napis FUCK YOU wyświetlany komuś, kto długimi zgania cię z lewego pasa

Dla mnie to świetny pomysł

Cytat:

Coś podobnego mieli w odcinku TOP GEAR jak jechali z przyczepa kempingową, ale chyba nie dało się tego programować ze środka pojazdu Wiem, ze kupili to na stacji benzynowej i wyswietlali numer telefonu do tego co akurat auto prowadził

Pozdr.

Cytat:
"...A ja kiedyś zastanawiałem się nad takim czymś w blendzie co by wyświetlało napisy. ....
.... chętnie zobaczę efekt, no chyba, że już ktoś takie coś ma"

Mam prośbę....Już nigdy się nie zastanawiaj (dla dobra ogółu)

A jeśli chcesz zobaczyć efekt ...zapraszam do Katowic....
....(najlepiej ciężarówką)...ITD (Inspekcja Transportu Drogowego) czyli "krokodyle" w każdym prawie wozie mają "blendę Twoich marzeń" ...tu....z napisem Kontrola-Jedź za mną /sterowane właśnie guzikami z pulpitu...pięknie to wymyśliłeś )

..spotkałem także ze 2 vectry (na szczęście nie na własnej skórze)...z wyświetlającym się napisem "na blendzie" Zatrzymaj sie-Policja - pasuje ??

Tak ... też widziałem taką Vectre. Pokazywali w TVN Turbo. Również taką deskę. Nawet w dwóch wersjach językowych. "Policja. Jedź za mna. Police follow me" Nikomu nie życzę takiego spotkania. Swoja drogą trzeba być nieźle napranym, aby nie widzieć że jakaś podejrzana fura wlecze się za nami. Zwłaszcza że obaj pasażerowie ubrani gustownie na niebiesko. Myśle że taki król szos wyrywa do przodu nie licząc się z nikim i z niczym. To może nawet dobrze że takich eliminują ?

Najbardziej mnie rozbawił gościu który po dłuższej pirackiej jeżdzie zaliczył chyba 10 punktów i 500 zł. Powiedział glinom że był ich przyjacielem, a teraz stracił dla nich szacunek. he he !!! Ubaw nie z tej ziemi.

A co do mojego pomysłu to zgadzam się że przepis jest z tych bardziej bzdurnych i prawdopodobieństwo, że ktoś o nim wie poza klubowiczami i producentami oceniam na bliskie zeru.

Co nie zmienia faktu, że jako przepis niestety obowiązuje. Nawet jeśli nikt o nim nie pamięta.

Wiadome czynniki maja niestety waski zakres interpretacji przepisów. Wszelka dyskusja z czynnikami jest bezcelowa.

Przekiaźnik mam już zamontowany. Pozostaje mi tylko wpiąć się do kabla świateł przeciwmgłowych

Cytat:
2007-08-05 21:46:39, DarSKG pisze:
Tak ... też widziałem taką Vectre. Pokazywali w TVN Turbo. Również taką deskę. Nawet w dwóch wersjach językowych. "Policja. Jedź za mna. Police follow me" Nikomu nie życzę takiego spotkania. Swoja drogą trzeba być nieźle napranym, aby nie widzieć że jakaś podejrzana fura wlecze się za nami. Zwłaszcza że obaj pasażerowie ubrani gustownie na niebiesko. Myśle że taki król szos wyrywa do przodu nie licząc się z nikim i z niczym. To może nawet dobrze że takich eliminują ? Najbardziej mnie rozbawił gościu który po dłuższej pirackiej jeżdzie zaliczył chyba 10 punktów i 500 zł. Powiedział glinom że był ich przyjacielem, a teraz stracił dla nich szacunek. he he !!! Ubaw nie z tej ziemi. A co do mojego pomysłu to zgadzam się że przepis jest z tych bardziej bzdurnych i prawdopodobieństwo, że ktoś o nim wie poza klubowiczami i producentami oceniam na bliskie zeru. Co nie zmienia faktu, że jako przepis niestety obowiązuje. Nawet jeśli nikt o nim nie pamięta. Wiadome czynniki maja niestety waski zakres interpretacji przepisów. Wszelka dyskusja z czynnikami jest bezcelowa. Przekiaźnik mam już zamontowany. Pozostaje mi tylko wpiąć się do kabla świateł przeciwmgłowych

moj brat cioteczny sprzedaje policji takie tablice..w blendzie nie da sie tego umiescic bo nie zmiesci sie plytka drukowana z diodami (nawet bez obudowy)..po za tym pomysl z gatunku..humorystycznych

co do martwosci przepisu o swiatlach..gowno prawda..fakt ze policja sie nie przyczepi ale moj diagnosta napewno mam kolo siebie taka stacje diagnostyczna ze szok

ja jak chcialem zrobic stopy w blendzie myslalem dokladnie o takim mechanizmie jak zrobiles..uwazam ze jest sensowny i logiczny choc fakt ze trzeba tak rzezbic jest sam w sobie absurdem

Odświeżę temat
Prace dobiegają końca ostateczny efekt pokarzę jak zamontuję na aucie.
Moje światło stop będzie wyglądać tak :

Oczywiście zamontuję wyłącznik na desce by móc wyłączyć stopa np. na przegląd techniczny

[ wiadomość edytowana przez: Blister dnia 2009-07-13 22:45:10 ]

Może być ciekawie, lecz trochę szpanerskie

Mnie się podoba . Zostało tylko zamontować na aucie.

jakas fotorelacje z "produkcji" robiłes?

ja bym tego nie podłączał pod stop jak co tylko pod dodatkowy wyłącznik, pamiętam ze juz kiedyś była rozmowa na ten temat a teraz daj opis jak to zrobiłeś i ile cię to wyniosło

A jak z legalnością takiego "stopu"?

Cytat:
2009-07-13 23:00:40, Blister pisze:
Mnie się podoba . Zostało tylko zamontować na aucie.

i tak tego nie widzisz jak jedziesz

a innych mozesz rozpraszac
na bezpieczenstwo to pozytywnie nie wpłynie

ale gdzies na postoju albo imprezie to w sumie ,,Twoja sprawa...
wiec pod osobny włacznik i nikomu nie bedzie to wadziło

W wypowiedzi Pawła 123454647241343434341 widzę tylko jedną wielką bezinteresowna zazdrość

P.S. Pomysł jest "sentymentalny" i tak bardzo klubowy że boję się powiedzieć nań złe słowo ...oryginale , sympatyczne ...fajne

(żeby nie było za słodko ..napiszę że za ch...a nie pasi w duecie z takom naklejkom na blendzie )

......natomiast ...nie wiem czy faktycznie bym tego nie rozwiązał jako niezależnie włączanego

i teraz obowiązkowo musisz zmienić naklejkę