| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
szymon1977 Blackpool UK | 2010-04-01 19:08:06 Be em wu z przed lat stu. |
kabul F&F Sympatyk Corolla E11 Club Tropicana | 2010-04-01 21:52:57 Ziomy chce sprzedać corollkę i kupić coś wygodnego. Zastanawiam się grubo nad Laguną I phII. Jakieś opinie?Tylko nie takie typu Tata a Marcin powiedział. Albo 1.6 Pb albo diesel. Wgrę wchodzi też pierwsze Megane po lifcie z tymi silnikami. |
gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2010-04-02 08:02:28 Kabul ,, Lagunę omijaj szerokim łukiem, strasznie awaryjne, do 2006 roku. Złe umiejscowienie turbiny, pasek nierządu, przeskakujący i elektryka.
Z Meganką spoko, fajne auto i o dziwo nic się nie dzieje. Najlepiej 1.5 DCI 105 KM. Bardzo mało pali, a całkiem szybkie. |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2010-04-02 08:11:49 Co mi możecie powiedzieć o berlingo lub bliźniaczym projekcie "peżota" - warto się wewto wepchać czy szerokim ukiem łominonć |
kylo125 F&F MEMBER Fiat125p Lublin | 2010-04-02 08:37:46
Ale on nie pisze o dwójce tylko o jedynce po lifcie. Dariusz co do peugeota to przestronny jest na pewno, a jak z awaryjnością to nie wiem ale znajomy jeździ tym w firmie i raczej wielkiego sypania się nie zaobserwował. |
gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2010-04-02 10:47:46 tym bardziej
Pomyśl zamiast Berlingo o Kangoo.... |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2010-04-02 12:17:48 kangoo spoko, z silnikiem 1,5 w dieslu calkiem fajnie jezdzi |
Piatka F&F MEMBER PF 125p in progress :) Kraków | 2010-04-02 12:52:52 miałem/jeździłem firmówkami partnerami, berlingami i kangurami.
Z typowych awarii ? Brak, uważaj na belkę tylnią w berlingo/partnerze - jak przeładowywane było to się może sypnąć. Pozatym auta tłuczone w firmie i tylko sprawy eksploatacyjne. 1,4 b - głośno, mało dynamicznie , spalanie +- 10 na sto.
1,9 D bez turba - wolno, mulasto jakieś 6-8 litra/100 - ten miał najechane 350 kkm po irlandzkich drogach z pełnym obciązeniem i się nie chciał zepsuć .
2.0 HDi 90 KM - moim zdaniem tylko to warte zainteresowania - od nowości zrobiłem 250 kkm, tylko serwisowe sprawy, spalanie od 4,5 do 7-8 z pedałem w podłodze na autostradzie . Kangurem jezdziłem 1.5 dCi - 50 kkm od nowości i w zasadzie tyle mogę o nim powiedzieć że 1 osoba na pokładzie ok, z kompletem było gorzej .
Partnerów/Berlingo miałem 6 i dalej kupiłbym takie auto. Fajnym bajerem jest szklany dach , no i warto jako osobówkę szukać z dwoma tylnimi drzwiami przesuwanymi.
Jedyną awarią po której partner nie pojechał było przegryzienie przewodów od sondy lambda przez jakiegoś zwierza ... A co do Laguny to omijaj - nie psuje sie tak że nie pojedzie ale pierdoły elektryczne potrafią przyprawić o dziurę budżetową - poprzednie auto znajomego prawie co tydzien gościło w serwisie. [ wiadomość edytowana przez: Piatka dnia 2010-04-02 12:56:02 ] |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2010-04-02 13:54:55 to i tak nie zle w porownaniu z alfa |
el_comendanto (M) F&F Sympatyk ![]() トヨタカムリ | 2010-04-02 17:41:39 Laguna-fajne auto, ale zdarzaja sie upierdliwie historie z elektryka. Silniki lubia sie pocic, skrzynie tez. Średnio trwałe zawieszenie. Ochrona przed korozja chyba poprawiona w porownaniu z L1. ----------------- http://plepleple.pl |
Junit F&F MEMBER 1983 Gdynia | 2010-04-02 23:09:42
Jak dla mnie, to należy omijać szerokim łukiem każde Renault z 1,5 DCI, ponieważ może i jeździ fajnie, ale do czasu aż nie zacznie się sypać... Mój ojciec jeździ służbowo Kangoo z takim silnikiem i w ciągu 20 tys km firma włożyła w niego spokojnie 10 tys zł (przebieg obecnie ok 220 tys km, w firmie od nowości) nie mówię już o innych naprawach. Pierwsza, to wyeksploatowany napinacz paska osprzętu, który potrafi zrzucać pasek, za 1 razem pasek się porostu urwał (no cóż zdarza się). Po 3 tys km urwał się następny pasek - tym razem wkręcił się w rozrząd - w kółko na wale - ścięło klin na wale, w konsekwencji głowica do remontu (typowa przypadłość tych silników) - 3 tys zł. W międzyczasie przed awarią paska, samochód miał problemy z odpalaniem, po kolejnych 20 tys auto przestało odpalać. Diagnoza: wtryski i pompa mają dosyć... Regenerowana pompa wtryskowa wtryski + robota i jakieś tam pierdoły - 7 tys zł. Teraz znowu szykuje się kolejna wizyta u mechanika - tym razem zawieszenie ma dosyć.... Wniosek: Nie polecam ani silnika, ani marki Renault. |
flapjck1 F&F Sympatyk mini urzut | 2010-04-02 23:30:07 przy 220 tys km takie awarie? myslisz ze beemwu 330d takie problemy nie dotycza? |
Junit F&F MEMBER 1983 Gdynia | 2010-04-02 23:38:48
ja tam nie wiem z jakimi awariami boryka się be em dabilju. przedstawiam fakty dotyczące renault, po przebiegu 200 tys włożyć w naprawę auta jego równowartość to chyba nie bardzo się kalkuluje, no chyba ze was stać |
layer Fiat CCS Tychy | 2010-04-02 23:40:02 Generalnie to może dotyczyć każdego silnika, a problem polega w zdecydowanej większości na tym, że to nie producenci robią złe silniki, tylko użytkownicy nie potrafią ich odpowiednio traktować i dbać o nie, dotyczy to szczególnie t.diesli. |
flapjck1 F&F Sympatyk mini urzut | 2010-04-02 23:53:47 naprawa silnika commonrail bedzie zawsze droga czy to renault czy inne gowno
naprawa zasilania w gnojowke to zawsze grube tysiaki - kompleksowe reanimowanie ukladu to minimum 5-6 tys ( te tansze ) |
Junit F&F MEMBER 1983 Gdynia | 2010-04-02 23:57:21
paliwo zawsze dobre. ojciec pracuje w firmie na terenie rafinerii gdańskiej, obecnie grupy lotos. tankuje na ich wewnętrznej stacji wiec nie ma opcji ściemy z paliwem. Turbo dieslem nie jeździ od wczoraj wiec wie jak traktować taki silnik, poza tym pasek osprzętu wkręcający się w rozrząd nie ma wiele wspólnego ze złym traktowaniem silnika.to typowa przypadłość tego silnika. wtryski zrobione z marchewki, których żywot przy podanym przebiegu dobiega końca, to tez przypadłość tego silnika |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2010-04-03 00:10:59
sorrry ale moja dwa lata już jeździ bez sprawnej lambdy (można powiedzieć brak) i nie ma problemu. po drugie to nie alfa a laguna ma imię królowej lawet nawet qmpel w serwisie renault podchodzi do niej z... jak by to powiedzieć dystansem, choć to chyba nie do końca dobre słowo... Pecik powiedz lepiej jak tam twojej WYŻSZEJ klasy pasat?? |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2010-04-03 00:18:18
nie wspominaj o tej marce po X5 z 2001 4.4 litra two vanos mam dość, w życiu nie kupię sobie tego samochodu, po tym jak wiem jak on jest wykonany (nie mówi tu o zawieszeniu, lecz o samym motorze) to istna jednorazówka!! nawet stando które ustawiało rozrząd woli nic tam nie dotykać, czego się nie dotkniesz zostaje w ręce. nie wiem jak inne V8, ale po tym mam już jak to można ując mieszane uczucia. Całe szczęście że dzisiaj ten strup wyjechał na ulice SPRAWNY ![]() |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2010-04-03 06:46:36
chcesz kupic? czy fan marki
Niestety nie wiem jak by sie zachowywał bez lambdy, bo taka sytuacja nie miała by nigdy miejsca [ wiadomość edytowana przez: Pat_kdb dnia 2010-04-03 06:49:12 ] |