Kultowe AUTA PRL-u - Archiwum 2008-2009 - Strona 32.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2009-01-23 20:57:19, marecki271 pisze:
Jeszcze ktoś może by klikną na temat ZAZA? Chał wygląda? Z góry dzięki

Powinien mieć dwie rury wydechowe, a ma jedną.
Za to ma dwa silniki, dwie skrzynie biegów i wał napędowy na dodatek . Tyle w temacie wierności oryginałowi. Aha - światła cofania są czerwone .
Sam modelik wykonany jest starannie. Może tylko klamki mogłyby być srebrne ...
W stosunku do poloneza i tak przepaść jakościowa (in plus).

Co do jakości modelu jeszcze nie mogę się wypowiedzieć - bo nie dostałem, a na bazie zdjęć raczej nie wysnuwałbym opinii, ale mogę zapodać dane z autopsji z jazdy takowym automobilem.
Faktem jest, że odbywała się w latach 89 - 90 (mój dziadek takowego posiadał w kolorze "delikatnej zileni" i tegoż mobila we wtym czasie dosiadałem), i wrażenia są nie ziemskie. Odgłos pracy silnika nie da się porównać z żadnym pojazdem (powiedzmy,że zbliżony do VW Beatles), na drodze był do "opanowania" do 60 km/h (na ogumieniu Radial - starsi uczestnicy tego forum będą wiedzieć o co chodzi), powyżej "cała szosa" był moja

Cytat:
2009-01-23 23:25:01, SlawekH pisze:
Powinien mieć dwie rury wydechowe, a ma jedną. Za to ma dwa silniki, dwie skrzynie biegów i wał napędowy na dodatek . Tyle w temacie wierności oryginałowi. Aha - światła cofania są czerwone . Sam modelik wykonany jest starannie. Może tylko klamki mogłyby być srebrne ... W stosunku do poloneza i tak przepaść jakościowa (in plus).

Właśnie jest tak, jak powiedział kolega. Nie jest może zachwycający, ale i tak jest o wiele lepszy od nieszczęsnego Poloneza, który bez specjalistycznych przeróbek jest okropny. Co do szczegółów konstrukcyjnych.... pozostawię bez komentarza.

Kurna, Panowie co Wy chcecie od Poldka, może i nie jest "za dokładny" w stosunku do oryginału, ale i tak jest to NAJLEPSZY model jaki się ukazał w przybliżonej skali

Prawda jest taka ,że Polonez po kąpieli w nitro [ bez plasików ] ukazuje się jako całkiem przyzwoity model .Gruba warstwa lakieru ukrywa wiele szczegułów .Odrobina pracy i wychodzi naprawde ładne autko.Jest to jedyny na świecie model metalowy w tej skali.Jestem szczęśliwy że ukazuje śię ta seria .Jeśli jest jakaś niedoróbka to ją poprawiam ,co daje jeszcze większą radoche z posiadania unikatu

Ok., zgadzam się, nie mniej jak ktoś nie jest konwertykiem vel’modelarzem to trudno mu zaakceptować taki stan rzeczy. Dla Ciebie zakupiony model jest jedynie bazą ale dla wielu kolekcjonerów prenumerujących przedmiotową serię DEA Polonez jest nie do przyjęcia jako „ready made”.
Fakt, iż to jedyny na świecie model metalowy w tej skali niczego nie zmienia
Ot co.

Ponadto podkreślam raz jeszcze, że Poldek to jeden z 5 kluczowych aut kolekcji między M20, Syreną, Fiatem 125 i Fiatem 126p.
To chyba oczywiste, że większości prenumerujących zależy na posiadaniu najpopularniejszych modeli FSO i FSM…

[ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2009-03-30 17:22:15 ]
[ powód edycji: porządki ]

Prezent z prenumeraty zagościł już na swoim miejscu I wcale nie uważam że jest taki zły jak to wcześniej było pisane

I masz 100% racji .Może" wkładam kij w mrowisko'' ale, w dalszym ciągu będe chwalił i bronił tei serii .Całymi latami goście zbierali badziewo z "burago" lub wydwawali krocie za model z dobrej firmy.
A gdy pojawiło się w kraju coś naprawdę zjawiskowego i za rozsądne pieniądze to zaraz pojawiają się glosy krytyczne .Naprawde nie ma w tym kraju nakazu kupna autek z DEA Nie podoba się -to nie kupuj . Cala seria jest super i nie dla tego tak piszę że maluje je i przerabiam.Fabryczne autka DEA dumnie stoją w gablotach obok innych modeli zacnych firm .......w dupach się wam poprzewracało-ciurlać się wam zachciewa...[cytat z klasyka].

Hahahaha, brawo Szjan-64, popieram w 100%.
Dla mnie też ta kolekcja jest the best, bez względu na jakość niektórych modeli, już nie mogę się doczekać NYSY, dzisiaj pół dnia siedzę i ściągam zdjęcia Milicyjnych Nysek i już kombinuje co i jak sobie zrobie, a do tego przez przypadek znalazłem w piwnicy jakieś stare elektroniczne "coś" z mnóstwem diod, które wprost genialnie imitują migałki tyle że są w kolorze czerwonym, ale to nie problem, jeszcze muszę pomyśleć z czego zrobie szczekaczki i mogę tworzyć kolekcje Milicyjną

[ wiadomość edytowana przez: Grzech dnia 2009-03-30 17:26:13 ]
[ powód edycji: porządki ]

pomalowałem dziś Poldka na niebiesko -będzie jednak kolor popularny ,a nie biały .Dobry pomysł z diodami LED na kogutki ,ja specialnie kupuje w sklepie elektronicznym gdzie mam wybór jeśli chodzi o wielkość a nawet odcień niebieskiego.Ale zamówiłem zestaw na Poloneza i PF 125 [kogut na podstawce z napisem milicja i dwie szczekaczki] Jest 100% skalowy i rewelacyjnie wykonany ,z tym że bardzo drogi interes około 70 zł za dwa zestawy + dwa kogutki z lat 50-70 na Warszawe i Gaza.Teraz czekam na potwierdzenie zamówienia.Niestety trzeba długo czekać na zamówione detale bo produkcja jest limitowana i śadowa

czy to autko jest z "kultowych",a jeśli tak to chodzi mi o ten napis .Jak jest wykonany

Ręcznie

rewela ,mnie na starość zostaly tylko kalki [oko nie to,ręka drży]

Eeee, przesadzasz, weź pędzelek 000 przyklej na model kawałek zwykłej taśmy samoprzylepnej, zamocz pędzelek w srebrnej farbce z Pactry (akrylowa, a więc jak Ci nie wyjdzie napisik, to normalnie ścierasz papierkie toaletowym, póki mokra ) i w końcu wychodzi

no to zrobie próbę, taśme mam Tamiya 6mm ,tylko muszę nabyć jakigoś "bobra"000 bo do tej pory męczyłem "0"

To nie jest reklama ; proponuje wszystkim zaglądnąc na bloga poświęconego modelarstwu 1:43 Blog prowadzony jest na super poziomie przez czlowieka od lat siedzącego w temacie .Naprawde ja jako stary wyga dowiedziałem się ciekawych rzeczy na tematy o których myśałem że wiem wszystko .Blog jest wysoko w trwającym konkursie ,jeśli wam się spodoba można oddać swój głos SMS-em .Koszt SMS-a jest niewielki a całóść opłaty idzie na szczytny cel .Zapraszam -zaglądnijcie bo warto
oto adres: http://miniauto-43.blog.onet.pl/

Ktos podawal dyskusje na wloskim forum, podali tam liste aut

13 skoda
14 Gaz Volga M24 1967 black
15 Polski Fiat 126P 1972 orange
16 Moskvitch M407 1958
17 Wartburg 311-2 cabriolet
18 Warszawa 223 1964
19 Zuk A07 1976
20 Dacia 1310
21 Lada VAZ 2121 Niva
22 Tatra T2-603 1970
23 Wartburg 311 Camping
24 Zastava 1100
25 Nysa 522
26 Mikrus MR300
27 Syrena 105
28 Tarpan 237D
29 FSO Polonez truck 1988
30 Polski Fiat 127P

+ strona na temat aut http://buzzedboy.skyrock.com/

ciekawe czy tak będzie wyglądać skoda

[ wiadomość edytowana przez: chriss dnia 2009-01-24 23:50:52 ]

Ja wrzucalem wloska strone ale jakos nie doczytalem na ich forum chyba dlatego, ze nie umiem po wlosku super, ze to znalazles. chociaz jednego mojego posta nie wykasowali i widac efekty
Wielu z nas plakalo ze za duzo wartburgow, a tu sama slodycz do 30 numeru. a jeszcze zostaje kolejne 20. az mi sie cisnie na usta: a nie mowilem heh

Gdyby kots szukał gablotek to sa za 11 zł. przystosowane do skali 1:43 >>>>>tutaj

p.s. skode tez juz kiedys wrzucalem - 3 zdjecia tegoz modelu ale gdzies ten post "zniknal"

Ciekawostki, ciekawostki >>>>>>:

Zdjęcia aut które się jeszcze nie ukazały, ale na pewno się w kolekcji pojawią. Tak będą wyglądały, ale niekoniecznie w takich kolorach. Zdjęcia pochodzą ze strony fabryki produkującej te modele:

TRABANT P 50 limuzyna: z przodu, z boku, z tyłu.
TRABANT 601 kombi: z przodu, z boku, z tyłu.
UAZ 452: z przodu, z tyłu, z boku.
UAZ 469: z przodu, z boku, z tyłu.
GAZ 24: z przodu, z boku, z tyłu.
MOSKWICZ 407: z przodu, z boku, z tyłu.
WARTBURG 353 pick-up: z przodu, z boku, z tyłu.
WARTBURG 353 limuzyna: z przodu, z boku,, z tyłu.
WARTBURG 311-2 cabrio: z przodu, z boku.
WARTBURG 311 camping: z przodu, z boku, z tyłu.
WARTBURG 311-2 limuzyna: z przodu, z boku, z tyłu.
BARKAS: z przodu, z boku, z tyłu.

P.S. Proszę o niekasowanie tego postu, bo sie napracowalem z wklejaniem fotek. Z gory dziekuje.

Napracowałes sie napracowałeś dzięki przyda sie... Wczoraj widziałem taką 601 w super stanie aż musiałem zawrócić i popatrzeć na niego dłużej

[ wiadomość edytowana przez: szeryf007 dnia 2009-01-25 09:40:39 ]

Ja nadal uważam, że ta kolekcja, to cud! Tylko stwierdziłem, że Polonez mizernie wypadł moim zdaniem choćby przy Syrenie. Tym niemniej oczywiście, że to najlepszy jego model w historii. Ja poprostu nie zajmowałem się nigdy przeróbkami modelarskimi, ale może ta kolekcja mnie tego nauczy . Ogólnie jest wspaniała, tylko czasem trzeba pokombinować .
Ten spis samochodzików (o ile jest prawdziwy) rokuje cudownie! Rewelacja! Jeszcze tylko Barkas, Bosto, Zatava 750, ale... widzę Mikrusa! Najzabawniejsze, że jest Truck . Ja chyba jednak zaczekam z robieniem tego PN Coupe. Żartuję, jego to już chyba naprawdę nie będzie, ale ten Truck... super!
Czy mógłbyś podać dokładny link do stronki z tym spisem autek?

[ wiadomość edytowana przez: 1313 dnia 2009-01-25 10:41:59 ]

Bardzo ładne zdjęcia i przydadzą się na pewno.
Z tym, że zdjęcie zatytułowane wartburg camping, tak naprawdę przedstawia wersje kombi. Camping wygląda tak

Na allegro pojawiły się włoskie 125 w skali 1:43

Warszawka z lawetą!

[ wiadomość edytowana przez: DoliN dnia 2009-01-25 11:47:41 ]