| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BolimA Miłośnik FSO PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2005-10-25 22:08:15 Zgadza sie - byly takie naklejki (nawet na zeraniu mozna ja jeszcze kupic - chyba) |
Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-10-25 23:12:51 co do pochodzenia sylwetki poloneza to znalazlem taki fragment textu :
Sur le chassis de la 125, FSO propose le 3 mai 1978 un nouveau modèle , la POLONEZ, une berline bicorps avec hayon, disponible avec moteurs 1300 & 1500. Le design est issu d’un projet que LANCIA a refusé pour sa DELTA. Cette berline recevra une boite 5 en 1979 sur un modèle un peu spécial : elle est disponible en petite série avec un moteur Fiat double arbre de deux litresde 112 CV Vitesse maxi : 175 km/h. nie znam francuskiego ale "wyczytalem" ze projekt nadwozia to odrzucony projekt nadwozia lanci delty dobrze wyczytalem?? czyli w sumie nic nowego....
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-10-25 23:13:40 ] |
cendra Miłośnik FSO Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2005-10-26 15:46:06
widujesz taki u nas na miescie bo ja czesto |
Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-10-27 01:01:25 a to foto znalazlem na jakiejs francuskiej stronie poszukujac info o czyms zupelnie innym, nie wiem czy bylo juz na forum ale wrzucam
![]() |
chomikbp FSO polonez caro Biala Podlaska | 2005-10-27 07:14:12 co do deski to ja mam u siebie w caro z 91 taka jakas dziwna chropowata. znajomy co rozprawicza polonezy i duze fiaty mowi ze pierwszy raz taka widzi. |
Mikry Miłośnik FSO 3xRWD, FWD, valve free Łódź | 2005-10-27 12:49:17
Wracając jeszcze do tego zamaskowanego Borka to myślę, że jest to już jednak Polonez "pełną gębą" a nie jakaś odrzucona Lancia. O ile makiet nadwozi firma stylistyczna zwykle trzaska kilkanaście, np:
o tyle jeżdżące prototypy robi się tylko z w miarę ostatecznych wersji a już na ulice w maskowaniu wypuszcza się docelowe prototypy lub egzemplarze z serii informacyjnej. Ponieważ prawdopodobnie dziennikarze nie wiedzieli jaki to samochód - zdjęcie podpisali tak jak podpisali. |
stalkerx PN Warszawa | 2005-10-30 15:16:57 a to wkleilem z watku o prospektach
4971 pisze Niby tak, tylko w założeniach miało być tak, ze dr miał być najtańszą wersją poiloneza, a 2000 i metalik to pewnie była czyjaś fanaberia lub montaż "pod zamówienie". W/g orginalnego cennika FSO z 1981 5 dr kosztował 330.000 złotych a 3 dr 325.000 złotych. jak dla mnie jest to naważniejszy argument, ze najtańszy to 3DR, normalny 5DR, a najdroższe coupe.... Podobnie robiły inne zachodnie firmy np. było 2 DR audi 100 czy też ford Granada - samochody z założenia drogie... A to ze jakiś 3DR mial boczki i foteoe jhak w coupe.... cóż FSO to była dziwna fabryka i pewnie włożyli bo im zostało z coupe... online: 2005-10-30 12:40 stalkerx -czarna deska w polacz z wisniowa tapicerka jest o wiele ladniejsza i na pewno rzadsza niz braz dlatego dawno przestalem sie podniecac brazowym srodkiem -na specjalne zamowienie laczyli tez braz deske z wisniowa tapicerka Cytat:
-fotele takie jak w coupe skaj/tkanina w brazie ma moj znajomy w zielonym 80- fabrycznie -jezdzilem 3drem z 100% wisniowa tapicerka tzn fotele welur i boczki z wisniowej tkaniny -oryginalny lakier srebrny metalik i to byl najladniejszy srodek jaki widzialem -nie liczac bezowego w 5dr (ktorego nie widzial chyba nikt poza mna wiec nie ma o czym mowic a )i powiem jeszcze ze fotele byly welurowe z kieszeniami w oparciach konfrontujac takiego 3dr z coupe to sie nie zastanawiam zwlaszcza ze 3dry mialy 2000 co podnosilo znacznie prestiz auta [ wiadomość edytowana przez: stalkerx dnia 2005-10-30 15:19:45 ] |
stalkerx PN Warszawa | 2005-10-30 15:54:51
tak ten cennik z 81r ciekawe... ale mnie to nie przekonuje bo cenniki za PRLu byly tylko na papierze a o tym jak wygladalalo kupowanie polonezow to sie duzo nasluchalem opowiesci 1. 3dr nigdy nie byl tanszy od 5dr nie wierze w to -jedna z przyczyn dla ktorych zostal wycofany to cena wyzsza niz 5dr no i mniej drzwi wiec mniej praktyczny 2.3dr mial zawsze lepsze wyposarzenie od 5dr chociarzby spoiler, braz deska itd 3.juz w 80r montowano silnik 2000 (i chodzilo zapewne o zwiekszenie prestizu auta) 4.wiekszosc 3dr poszla raczej na export 5.apropos coupe -gdy wprowadzali pna mowilo sie o nim ze ma pojawic sie "woz sportowy" oparty na wersji 3dr 6.3dr zostal autem luksusowym a coupe ze swoim 1500AB raczej malo sportowym tylko Bublewicz uratowal sprawe slusznie rezygnujac z przodu ktory ma polowa pnow [ wiadomość edytowana przez: stalkerx dnia 2005-10-30 15:57:45 ] |
Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2005-10-30 17:25:40 gdziestam costam bylo napisane o prototypach poldiego sedana , nie wiem czy w tym temacie czy w tym o folderach bo troche misz masz jest ale to nic, wklejam fote poloneza ktory na moje oko jest jednym z prototypow made by fso, tylna szyba to przod od polda no i lampy od audi, ktos umieszczal opisy tych kilku prototypow w tym takiego wlasnie autka, zdjecie zrobione rok temu, auto stalo w miejscowosci Jedlicze na podkarpaciu, przy jednej z glownych ulic, rok temu wygladal tak sobie, w ciaglej eksploatacji,nie wiem czy nie zmienil wlasciciela albo cos, ale moze jakis "ratownik" prototypow z FSOAK go obejrzy i kupi zanim pojdzie na zlom? kto wie
edit: skaner sie popsul na tym zdjeciu dlatego tak wyglada
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-10-30 17:26:48 ] |
leon Miłośnik FSO Leonez Atuz 1.6 GLIz ... ZONK & Toruń | 2005-10-30 17:29:48
raczej made by zdzichu z wólki mniejszej
zresztą to już było gdzieś. |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2005-10-30 20:51:30
Tak, takze i ten cennik tez udowadnia, ze 3d byl wersja najtansza. To, ze 3d mial spojler z tylu wynikalo z projektu wloskiego, w ktorym 5d spojlera nie mial, a 3d i Coupe mialy. Nie wszystkie 3d jakie widzialem mialy braz deske - jeden burgund mial czarna. Wszystkie Coupe, ktore widzialem mialy braz. 3d/Coupe nie byly nigdzie eksportowane, nie ma ani jednego dowodu na to. Wiekszosc 3d otrzymywala zwykle silniki AA i AB, a i to czesto z 4-biegowymi skrzyniami. W wersji rajdowej Coupe nie mialo noska ze wzgledu na zmniejszenie masy. Pozdrawiam Adamus |
wioorek Miłośnik FSO Piotrków | 2005-10-30 22:19:37 A najlepszy polonez to duży fiat
Z punktu widzenia socjalistycznej logiki 3drzwi<5drzwi = gorszy samochód, a więc tańszy Przed hipermarketem widziałem zestaw biel + tapicerka brąz (deska niepopękana! )
A moim zdaniem wiśnia jest brzydka Pozdrawiam |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-10-31 23:06:37
Jakiej "socjalistycznej logiki"? Zajrzyj sobie do cennika jakiejkolwiek zagranicznej marki.
Podstawowy model ma na ogół 2,3 drzwi, a za więcej się dopłaca. Pamiętam, że VW Passat '79 hatchback - auto porównywalne z Polonezem w standarcie miał 2 drzwi i dwa reflektory. Za 4 drzwi, za klapę obejmującą okno, za kładzione tylne siedzenie, fotele z materiału, obrotomierz, zegar, listwy na bokach, 4 reflektory, przednie przeciwmgłowe, tylne przeciwmgłowe, wycieraczkę tylnej szyby, przerywacz przedniej wycieraczki, dwutonowy klakson, błyszczące listwy na zderzakach, - czyli za każdą z tych rzeczy, które w Polonezie były w standardzie trzeba było zapłacić ekstra. Borewicz był autem jak na owe czasy bardzo bogato wysposażonym. |
stalkerx PN Warszawa | 2005-11-01 13:22:53 "socjalistyczna logika" to dobre ale jak ktos sie urodzil za Gierka albo przynajmniej pamieta "spawacza" i ten caly cyrk to moze slyszal jak ludzie w polmozbytach po kolei wybijali szyby w samochodach bo co niektorzy po tym wymiekali i najbardziej zawziety mogl sobie kupic w koncu wymazonego poloneza, bez ani jednej szyby ... czyli mniej znaczy wiecej ,
niewazne bo nie o soclogice tutaj tylko o innej smiesznej sprawie... mianowicie ciekawi mnie kiedy dokladnie zostal ogloszony i rozstrzygniety konkurs w Życiu na nazwe poloneza - to jest chyba w "Opowiesci o FSO" ? |
MolibdenFSO Miłośnik FSO Śl | 2005-11-02 19:22:08
Ja słyszałem,że za komuny to jak ktoś już miał szczęście dostać talon i przeszedł przez te wszystkie formalności to odbiór auta był na drugim końcu Polski i jechało się z mechanikiem,żeby wybrać auto jak najmniej zepsute. Na serio tak było? W ogóle jak wyglądał cały, dokładny proces zakupu nowego samochodu za komuny? |
wioorek Miłośnik FSO Piotrków | 2005-11-02 20:35:00 Jest taki fajny artykuł o kupowaniu ,malucha niestety, z połowy lat 80. , który dobrze obrazuje odbiór auta w polmozbycie, a to był nawet sklep przyfabryczny. Nie słałem tego artykułu do wehikułu czasu z racji nie tej fabryki.
A z tymi zagranicznymi to racja. Ale dzisiaj BMW coupe z tym samym silnikiem jest droższe od od zwykłej pięciodrzwiowej,chyba. Tak jak najdroższa coupeta z FSO. A trzydrzwiowa powinna być najtańsza, ale dla fabryki nie była. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-11-02 23:06:55 Bo je powinni seryjnie produkować, a nie w małych seriach. |
stalkerx PN Warszawa | 2005-11-03 08:28:11 zastanawia mnie dlaczego 3dry tak wyginely skoro juz nie raz slyszalem ze byly normalnie spotykanym samochodem na ulicach
Widzialem jednego na ulicy pod koniec lat 80tych nastepnego po 10 latach, tego juz kupilem. |