Kącik fotograficzny :D - Strona 39

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
też to zauważyłem
to się stało mniej więcej w czasie jak zrobiłem czyszczenie matrycy (przez aparat z menu) - przed założeniem kita.
jakieś pyłki widocznie opadły na lusterko i się odbiły na zdjęciu jako ciapki.
już je zdmuchnąłem powietrzem w spreju

Marcin.... pochwaliłbyś się jak działa to super macro

Cytat:
2009-06-10 20:01:20, Talus pisze:
Marcin.... pochwaliłbyś się jak działa to super macro

"Adapter odwrotnego mocowania" internet jest mały

Cytat:
2009-06-11 22:07:06, Talus pisze:
"Adapter odwrotnego mocowania" internet jest mały

Aaaaaa, oto chodzi!!!

Przyznam szczerze, że tylko raz zamontowałem i stwierdziłem, że kicha. Zarówno przy obiektywie kitowym, jak i przy 50-tce, jest tak ciemno, że nawet w słoneczny dzień ciężko jest coś przez to dojrzeć. Lipa, nie polecam

hmmm... szkoda

ale na tym filmie zasada jest podobna.... i działa niby
(cała seria filmów tego gościa jest bardzo dobra )

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2009-06-12 12:05:42 ]

Cytat:
2009-06-12 12:04:54, Talus pisze:
ale na tym filmie zasada jest podobna.... i działa niby

wczoraj próbowałem i ... nic z tego nie wyszło

Natomiast ponownie zamocowałem adapter i zmusiłem się do zrobienia jakiś zdjęć makro. Oto one. Exif zachowany

Zaznaczam, że zdjęcia nie były w ogóle obrabiane w żadnym programie foto, jedynie zostały pomniejszone do 800 px. Zdjęcia robiłem kitem na 70mm z użyciem wbudowanej lampy.
Zalety adaptera:
- za takie pieniążki NIE BĘDZIESZ MIAŁ LEPSZEGO MAKRO !!!
Wad adaptera jest niestety więcej, ale ...
- ciemność w wizjerze,
- zdjęcia, szczególnie przy świetle słonecznym robi się "na czuja",
- brak możliwości zmiany GO,
- zdjęcia tylko z lampą błyskową, chyba, że ustawiać dłuuugi czas naświetlania, ale w makro ma to swoje wady,
- ostrość, to loteria, raz się uda, raz nie.
ale ... i tak patrz zalety adaptera
Najtańszy obiektyw makro sonego, to wydatek lekko ponad 2 kzł, za adapter zapłaciłem wraz z przesyłką 44 PLN-y. Typowej makrówki nie kupię

Cały weekend nieźle u nas padało, dlatego tyłka z domu nie wychylałem. Takie coś z nudów popełniłem

Focone starym, poczciwym Nikosiem E5200

Drogi Talusku!

Mam bardzo poważnego problema ze swoim PSem CS wersja 8.0 PL. Otóż odkryłem, że nie mam wtyczki "LENS CORRECTION" i przez to nie mam filtra, jakże potrzebnego do prostowania budynków. Gdybyś był tak uprzejmy i mógł mi jakoś pomóc w tej kwestii byłbym niezmiernie Ci dźwięczny. To jak, pomożesz ?

pierwsze słysze o takim pluginie

do prostowania używam "przekształcenia swobodnego" i tam po prawym chyba to się kiedyś nazywało "wypaczenie" (teraz w 11 jest 'zwiń')... możliwe też, że pomyliłem sobie tą nazwę z Macromedia Flash
ALE nigdy nie używałem do tego jakiegoś plugina
W pracy mam CS'a drugą część, to prześle na maila .8bf
(choć chyba szybciej byłoby przeinstalować PSa leń )

taki zwykły PS. dziś jak jechałem samochodem, to stwierdziłem, że filterek UV będzie dobrym akcesoriem
wszytko przez te okulary przeciwsłoneczne

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2009-06-16 23:16:45 ]

Marcin fajny autoportret

Talus koparki wymiatają. Robią wrażenie!

Po raz kolejny napiszę - od dawna wstydze się pokazywać tutaj swoich foto i to się pogłębia :>

Talus jest ARTYSTĄ !

Talus, przeinstalowanie nic nie dało dalej nie mam tego filtru, nie mam także "przekształcania swobodnego". Dokładnie chodzi mi o ten filterek do CS 2

Jeśli chodzi o filtr UV, to chyba jednak lepszym wyjściem będzie zastosować jakiegoś polarka. Osobiście zakupiłem system cokin p i trzy filtry:
- polaryzacyjny
- połówkowy sunset
- połówkowy szary
W większości przypadków korzystam tylko z szarej połówki, moim zdaniem jest to najlepszy i najbardziej uniwersalny filtr, ale to tylko moje zdanie. Reszta jakoś nie przypadła mi do gustu
Poniżej masz zdjęcia z różnymi filtrami, niestety nie miałem jakoś okazji, żeby zrobić test filterków, dlatego zdjęcia są przypadkowe.
1. sunset cokin p - zdjęcie delikatnie podrasowane w PS

2. polar cokin p - delikatnie podciągnięte w PS

3. szara połówka cokin p - widać dokładnie na niebie, zdjęcie też delikatnie podciągnięte w PS

Mały test filtrów Cokin P. Wszystkie zdjęcia, to JPG prosto z aparatu, bez obróbki.

>>>KLIK<<<

Moim zdaniem najbardziej uniwersalny i mający najszersze zastosowanie, to filtr połówkowy szary

Cytat:
2009-06-17 10:57:10, BabciaEwa pisze:
Talus jest ARTYSTĄ !

nigdy tak o sobie nie myślałem
ale dziękuje

Marcin, dzięki za test. się pomyśli co z tym zrobie

...Dziś dostałem od kumpla polara 58mm Hoya - za piwo, bo nie miał już takiej średnicy
czyli jest pierwszy filterek na sigmę 70-300 (która przedwczoraj wróciła z serwisu. naprawiona, tylko na MF ciężej pracuje - mało ważne ).
i rzeczywiście, efektu na krajobrazach prawie nie ma. troche bardziej żółte to wszystko wychodzi, nic więcej.
ale za to w domu jak się bawiłem coś ciekawego odkryłem
przy ustawieniach do góry, 45, 90 itd stopni obraz (patrząc na monitor LCD) jest normalny, ale o każdy obrót w innym zakresie ściemnia się sam monitor, reszta bez zmian

więc to musi mieć jakieś specjalne zastosowanie
dalej myślę, że UV będzie fajniejsze do robienia chmurek i widoczków
trzeba będzie zrobić próbną fotkę przez okulary przeciwsłoneczne

to i ja wrzucę tu swój kamyczek, a raczej fotkę, a raczej parę bo się tak już zbieram i zbieram

zdjęcie bez żadnej obróbki, tylko ścięta jakość w Irfanie, co by weszły na Image

szukanie wiosny - Ogród botaniczny w Powsinie:

i łazienki z białym domem (bez czarnego baraka w środku
)

i na koniec znowu Powsin, tydzień po święcie magnolii

to ostatnie to wbrew pozorom tulipan

Pankuba świetne foty choć przydałoby się je wyostrzyć. Kurcze paw i sarenka to moje faworyty! Prześliczne. Magnolia tez piękna ale ekran mojego monitora nie zdołał objąć jej w całości Tulipany piękne.

Tak sobie myślę że niektóre wasze fotki to można wydrukować i na ścianie powiesić

Najbardziej podoba mi się pierwsza magnolia z Powsina, co prawda straciłeś detale na płatkach kwiatu, ale i tak jest

A teraz mała zagadka
Z jakiego to samochodu (wystarczy marka) ???

Co to za wózek???

Co to za pytanie ?
Japońców nie było, że na Oplu P4 się zawiesiłeś

i jeszcze tu Kilk

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2009-06-25 20:59:16 ]

Nooo, Talus starasz się

A drugi?