Aparat Cyfrowy - jaki wybrac?? - Strona 5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2007-01-07 11:37:05, HEMIGTX pisze:
Odświeżam temat. Potrzebuje Waszej rady ponieważ kolega szuka aparatu cyfrowego do 500pln(zdaje sobie sprawe,że za tą kase nie ma jakieś rewelacji) Przeglądałem testy cyfrówek na necie ale zauważyłem,że ta sama cyfrówka na 2 różnych stronkach wypada inaczej niż w przypadku pierwszego testu. Aparat głównie będzie używany do wklejania fotek na allegro,sesji zdjęciowych z samochodami i kręcenia filmików,z czego ta ostatnia cecha jest szczególnie ważna.

Polecam używaną Konikę-Minoltę serii Z. Duży zoom i dużo ustawień manualnych, świetne makro.

to i ja wtrącę tu swoje 3 grosze i o radę prosze
otóż przymierzam się do Sony DSC-H5 albo Canona G7. ma ktoś albo miał? co sądzicie o tych aparatach? przykładowe zdjęcia?

za 499 kupiłem Panasonica DMC-LS2, jako pstrykadło to fajna rzecz, ma optyczny stabilizator obrazu, zoom opt 3x, tylko filmiki bez dźwięku kręci niestety

kuzynka za to ma samsunga digimax s530 [439zł], filmik całkiem niezłe z dźwiękiem, zdjęcia takie jak w innych aparatach w tej klasie cenowej, z kartą pamięci 512 zmieścisz się w 500 zł.

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2007-01-08 16:33:18 ]

odgrzewam
Co byscie doradzili? Mam 1600zl na aparat+karte pamieci+torbe+akumulator+ladowarka. Ktore z tych modeli wybrac?

-canon S3 IS
-fuji S6500
-panasonic FZ8

Panasonic ma stabilizacje obrazu, nie wiem fuji chyba nie ma a co myslicie o tym canonie? Poprzegladalem juztroche for na ten temat ale mam metlik w glowie. Duzo osob poleca fuji ale bez stabilizacji to chyba kicha? Moze macie inne propozycje?
pozdro

[ wiadomość edytowana przez: piot21 dnia 2007-06-13 20:49:34 ]

Cytat:
2007-06-13 20:48:33, piot21 pisze:
odgrzewam Co byscie doradzili? Mam 1600zl na aparat+karte pamieci+torbe+akumulator+ladowarka. Ktore z tych modeli wybrac? -canon S3 IS -fuji S6500 -panasonic FZ8

zamiast powyższych np. TO

Ja dzisiaj zakupiłem Fuji film A500 za śmieszne pieniądze,co prawda jest to sprzęt całkowicie amatorski ale jestem zadowolony tylko szkoda,że filmy bez dźwięku nagrywa:/ Zdjęcia nawet nawet,5.1mln pixeli ale słaby obiektyw ma...

Panowie sluchajcie co powiecie na Nikona d 40? Opłaca się go kupować ? Interesują mnie jeszcze jakieś Canony w granicach cenowych takich jak ten nikon. Poradzcie cos

Cytat:
2007-08-16 21:55:21, Spawn_ad pisze:
Panowie sluchajcie co powiecie na Nikona d 40? Opłaca się go kupować ? Interesują mnie jeszcze jakieś Canony w granicach cenowych takich jak ten nikon. Poradzcie cos

Nikon d40 nie ma własnego napędu AF, więc można pod niego podpiąć tylko nowe, dość drogie obiektywy z własnym 'silnikiem'. Jakbyś chciał kupować tańsze szkła, to lepszym wyborem będzie d50 lub d70s.

Cytat:
2007-06-13 20:48:33, piot21 pisze:
odgrzewam Co byscie doradzili? Mam 1600zl na aparat+karte pamieci+torbe+akumulator+ladowarka. Ktore z tych modeli wybrac? -canon S3 IS -fuji S6500 -panasonic FZ8 Panasonic ma stabilizacje obrazu, nie wiem fuji chyba nie ma a co myslicie o tym canonie? Poprzegladalem juztroche for na ten temat ale mam metlik w glowie. Duzo osob poleca fuji ale bez stabilizacji to chyba kicha? Moze macie inne propozycje? pozdro [ wiadomość edytowana przez: piot21 dnia 2007-06-13 20:49:34 ]

a ja polece panasonica fz8, mam od jakiegoś czasu i złego słowa nie powiem poza tym 12krotny optyczny zoom i 7,1megapixela w zupełności wystarczy do amatorskich zdjęć

Panowie chcialem kupic aparacik, ale lustrzanke, z obiekktywem nie koniecznie takim zeby robil zdjecia dup muchy tylko takie normalishe fotki Cena do 2,5tys, jakiej firmy szukac najlepiej do takie kwoty? czy wogole sobie nie zwracac glowy lustrzanka do 2.5tys? w gre oczywiscie wchodzi tylk osprzet nowy - nie chce zeby sie zaraz cos zesralo.

only CANON np.350dallegro
aparat świetny...lepszy od nowszego 400d - tak mi powiedział nie jeden fotograf nie tylko rajdowy.ale pewnie są inne zdania na ten temat.nawet nasłabszy klasowo canon a510 a fotki wychodzą super

a w czym jest gorszy ten 400d ?

Ja uzywam SONY ALPHA 100 , mam do tego dwa obiektywy : 18-70 mm oraz 75 - 300 mm

Ten drugi jest prawie nieuzywany.

Aparat robi dobre fotki ale ja np nie umiem w pelni wykorzystac jego potencjalu jesli znasz sie choc troche na robieniu zdjec to bedziesz z niego zadowolony. Wersja z jednym obiektywem to jakies 650 € wiec w zasadzie w Twojej kategorii cenowej.

Cytat:
2007-12-10 12:13:46, stasiu pisze:
a w czym jest gorszy ten 400d ?

tego Ci nie powiem,poprostu takie zdanie słyszałem.porównaj sobie spec obu, 400d tez jest w '"Twojej" cenie.poszukaj sobie też rankingów w necie ,jest tego sporo.tam dowiesz sie wszystkiego

Cytat:
2007-12-10 00:59:40, stasiu pisze:
Panowie chcialem kupic aparacik, ale lustrzanke, z obiekktywem nie koniecznie takim zeby robil zdjecia dup muchy tylko takie normalishe fotki Cena do 2,5tys, jakiej firmy szukac najlepiej do takie kwoty? czy wogole sobie nie zwracac glowy lustrzanka do 2.5tys? w gre oczywiscie wchodzi tylk osprzet nowy - nie chce zeby sie zaraz cos zesralo.

W tej cenie masz na przykład Pentaxa k100d (lub lepiej k100d super). Samo body w okolicach 1,7-1,8k, z podstawowym obiektywem ~2k, z dwoma obiektywami 2,5-2,6k PLN. Pasuje do niego masa obiektywów manualnych które można kupić nawet za kilkadzisiąt zł, a w przeciwieństwie do np. Olympusa przez wizjer coś widać i nie służy tylko za celownik, więc da się takim obiektywem pobawić.

Z wad, to na pewno szybko zapychający się bufor (robi mało zdjęć w serii) i nie najszybszy jak na lustrzankę AutoFocus.

Możesz też wziąć Nikona D40x. Z kitem ~2100, z dual kitem 2,7-2,8k PLN. Jest trochę droższy niż Pentax i nie ma własnego silnika AF w body, więc AutoFocus działa tylko w z obiektywami wyposażonymi w silniki ultradźwiękowe, które są generalnie droższe. Poza tym, wydaje mi się, że jest generalnie lepszy niż Pentax.

Jeśli chodzi o Canona 400d, to jego największą wadą jest obiektyw kitowy, o którym nie słyszałem ani jednego dobrego słowa . Generalnie jeśli ktoś poleca Canona, to zdecydowanie NIE z obiektywem 18-55. Lepiej kupić body i jakieś lepsze szkło, tyle że w 2,5k będzie ciężko się zmieścić. Dobry zamiennik kita to ~1,4k PLN (tamron 17-50/2..

YYYYYYYYYYYY

no dobrze shweps, z tym ze wiesz ja nie mam niewiadomo jakich wymgan, chcialbym zeby aparacik byl w stanie zrobic takie fotki jak mam np kadecika?

to kup se kompakta i nie zawraxaj dupy

kompaktem tak nie zrobie

Cytat:
2007-12-10 19:23:26, stasiu pisze:
no dobrze shweps, z tym ze wiesz ja nie mam niewiadomo jakich wymgan, chcialbym zeby aparacik byl w stanie zrobic takie fotki jak mam np kadecika?

Nawet najtańszy k100d spokojnie na początek da radę .

czyly rozumim ze ten 350d jest ok:>? bo w sumie design tez moze byc